Рокадите в КЕВР: Продължаваме промяната с подмяна постаромуРокадите в КЕВР: Продължаваме промяната с подмяна постарому


Намесата в работата на независими регулатори, която така наречените „партии на промяната“, присъдружните им медии и поддръжници заклеймяваха, днес става инструмент и на новата власт. Промени в Закона за енергетиката предвиждат подмяна на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), без мандатът на членовете ѝ да е приключил. Това ще стане чрез орязване на числеността ѝ. За да могат да влязат фаворитите на новата власт, се намалява изискването за професионален опит на новите комисари, като се разширяват полетата, в които може да е натрупан този опит, като се допълват и икономически специалности.


Вносители на законопроекта са четирима депутати - по един от всяка партия в коалицията (Виктория Василева, Ивайло Мирчев, Георги Свиленски, Мирослав Иванов). Като мотив за промяната посочват, че съставът щял да се оптимизира, а икономиите от разходи за съкратените комисари щели да се използват за повишаване на експертния капацитет. Тоест, повече експерти, и по-малко членове с прав на глас.


Промяната можеше да се приеме като саниране на регулатора, ако не беше контекстът, в който се случва. Във време, когато представители на КЕВР не са се оплакали, че не им достигат средства, за да работят ефективно, партиите твърдят, че ще разджуркат личния състав и ще намалят няколко от най-високоплатените ѝ представители, като така щели да намерят пари за повече назначения, или за увеличения на заплатите. Евентуално, за да не напусне някой.


Човек трябва да е сляп, за да не види, че причината е недоволството на управляващите от допуснатите увеличения на цените на тока и природния газ в първите дни, след като четворната коалиция взе властта.


Вярно е, че новата власт е в правото си да подозира регулатора в опит за саботаж и генериране на лоши новини в първите дни от управлението ѝ. „Мините на ГЕРБ“ са нещо, което коалицията на БСП и ДПС изпитаха на гърба си чрез спиране на европейско финансиране в земеделието и фалита на Корпоративна търговска банка.


Ако погледнем състава на сегашната КЕВР обаче и застъпниците за комисарите, ще открием, че енергийният и воден регулатор е съставен включително и от фаворити на "Демократична България" (да, председателят Иван Иванов е номинация на Реформаторския блок, съставен и от днешни представители на ДБ), и от избраници на БСП. С други думи, поне половината от коалицията има пръст в днешните недостатъци на регулатора.


Не по-малко интересно е и как ще бъде подбран новия състав на КЕВР. Според депутати, запознати с разговорите, всяка от партиите в коалицията ще излъчи по един комисар, като "Продължаваме промяната" ще определи и председателя. Всичко това обаче напомня трагичните събития, споходили преди малко повече от десетилетие Комисията за финансов надзор. Тогава финансовият министър Дянков не харесваше работата на небанковия финансов регулатор. Първо опита да го подчини, като му намали бюджета наполовина през 2010-а спрямо 2009 г. В крайна сметка бе прокаран закон, който вдигна изискването за професионален опит и така председателят Петър Чобанов изведнъж се оказа „неподготвен“ от законова гледна точка за поста си. 


Присъдружният на ГЕРБ тогава вестник "Капитал" опита да придаде легитимност на узурпацията със статия, озаглавена "Време за експерти". Вместо да наложат проверени хора обаче, те трасираха възхода на Стоян Мавродиев.

 

Сега ПППП ще подменят състава на Комисиата за енергийно и водно регулиране отново със законодателни промени, които уж решават фундаментални въпроси, но се гласуват в името на тактически съображения. Честита подмя..., а пардон, промяна.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи