Решението на НС да откаже провеждането на референдум за еврото противоречи на закона и на Конституцията

Решението на НС да откаже провеждането на референдум за еврото противоречи на закона и на Конституцията

Автор: Тончо Краевски, ekipbg.com

На 7 юли 2023 година мнозинството в Народното събрание отхвърли провеждането на референдум за запазването на българския лев като валута и съответно отлагането на присъединяването към еврозоната, до поне 2043 г. Парламентът отхвърли така формулираното предложение за референдум, въпреки че бяха спазени всички законови изисквания и бяха признати за валидни поне 470 хиляди подписа от събраните общо над 600 хил.

Това решение на парламентарното мнозинство, както и неговата аргументация, провокираха немалко правни дебати. На преден план бе поставена дилемата относно законността въпроса на самия референдум от една страна и законността на решението на Народното събрание да го отхвърли, въпреки спазените законови изисквания. Впоследствие, две от парламентарно представените политически формации сезираха Конституционния съд поради съмнения в конституционността на решението на парламентарното мнозинство да откаже провеждането на референдум по съответния въпрос.

Развръзката на този казус би могло да отвори нова глава в историята на съвременната българска конституция. Въпросът за ролята на пряката демокрация, прякото участие на гражданите във властта е поставен недвусмислено. Именно в този контекст от ЕКИП публикуваме правния анализ на Тончо Краевски – юрист и докторант в юридическия факултет на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.

Този текст си поставя за цел да докаже две неща:

1. Решението на Народното събрание да откаже провеждането на референдум противоречи на закона и на Конституцията;

2. Въпросът на подписката не е уреден в ратифициран международен договор;

Основните заключения на анализа са следните:

Референдумът, като инструмент, не е даденост на демокрацията, а се е наложил и продължава да се налага постепенно през борба между гражданите и парламента.

Парламентът тълкува закона неправилно в своя полза, присвоявайки си правомощието да проверява дали законът е спазен.
Настоящият текст на закона е резултат от парламентарния дебат между представителите на БСП и ДПС в Четиридесетото Народно събрание, които имат различия относно духа и същността на Конституцията.

Принципът на правовата държава повелява КС да изтълкува текста не само от гледна точка на законодателните мотиви, но и на интереса на гражданите.

Въпросът за приемането на еврото не е уреден в Договора за функционирането на ЕС по начин, който изключва възможността България да избере кога да го приеме.

Пълния анализ можете да прочетете на този линк.

Източник: ekipbg.com

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Еврокомисар

  23 Авг 2023 13:26ч.

  Новобранец, приемането на еврото е само стъпка в посока въвеждането на CBDC от ЕЦБ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДС-кмет

  23 Авг 2023 14:16ч.

  Въобще не ми пука дали съм милиардер в левове, марки или евро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При прекратяване на съществуването на ес никой няма да ни въвежда нищо

  23 Авг 2023 14:55ч.

  Другарю новобранец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 11.55

  23 Авг 2023 15:20ч.

  Дали имаш идея за "малката" разлика в процесите между тези в еврозоната и тези извън при евентуалното разпадане на тая куха структура ЕС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисля, че мога да си представя разликата, затова се надявам да не си купим фабрика на 8 септември

  23 Авг 2023 16:18ч.

  ЕС/ОТАН е капан. Хора като днешните ни управници са зъбите на капана

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джони инглиш

  23 Авг 2023 18:09ч.

  И колко успешни референдума има в новата ицтория на "демократична България". Това ви е джендър демокрацията на меките китки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че от кога?...

  23 Авг 2023 13:40ч.

  ...някой от овластените се интересува от закон или конституция? Тя е основно за идиотите работещи и създаващи блага за шепата измамници. От 1989 на книга ги има, но не се прилагат.Историята който не познава , я повтаря.Затова някой територии не могат да се измъкнат от бремето на безаконието и бедността.Не може само външните да са виновни за колониалните неволи на бившата РБ управлявана от посолства и предатели.Нужна е гилотина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • байГън

  23 Авг 2023 13:48ч.

  И какво като противоречи? Има ли последствия от това? Има ли наказание или глоба? Всички си затварят очите. Това е глобалната тенденция. Няма да има последствия. Законът е само са плебса, а на политиците боговете са им братя. Всъщност имат заповед от най-високо ниво. Майната ѝ на конституцията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • байГън

  23 Авг 2023 13:53ч.

  Лицензионното споразумение с Майкрософт има по-голяма правна тежест от конституцията на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • конкретният казус е пълноценна възможност

  23 Авг 2023 13:56ч.

  за аргументирано отхвърляне мандата на настоящата сбирщина, настанена в сградата на НС, която сбирщина си е присвоила функциите на народно събрание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  23 Авг 2023 14:38ч.

  Настоявам редакцията на "Гласове" да смени портретчето на Тончо Краевски, предружаващо летните му текстове. Твърде мазохистично и естетически абсурдно е в този летен зной да виждаме дописника Тончо със сако и поло, чиято яка зиморничево крие цялата му шия. Снимката закономерно отблъсква доста читатели и те подсъзнателно се отказват да прочетат Тончовата писаница. В интерес и на сайта, и на автора е турите някоя по-лятна, лежерна снимка на момъка. Например, Тончо лежи на плажа, препрочита Кант и еректира, заобиколен от полуголи студентки от катедра плажно право. Или пък Тончо и Хезиода нагазили до кръста в морето, усмихнати и прегърнати и двамата без горнище на банските си. Апропо, Хезиода е жрица на плажния волейбол, дъщеря на титана Океан и на богинята Тетида, която поради едрите си цици винаги е изобразявана със сутиен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че кой му пука за Конституцията

  23 Авг 2023 15:15ч.

  Тези плъхове я карат през просото и не еб@@@т. Стадото спи, блее, нехае, търси косури на "Възраждане" - не, че са манна небесна, но са единствените, които артикулират общия интерес. Много са зле нещата! Спасяването, както винаги ще е поеденично и трудно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освалд Шпенглер, "Залезът на запада", втори том

  23 Авг 2023 15:23ч.

  Страница не помня: "От конституционните си права може да се възползва само богатият".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значение на артикулация в Български Тълковен Речник

  23 Авг 2023 17:04ч.

  1. В езикознанието – учленяване на говорните звукове. 2. В музиката – начин на изпълнение на тоновете. // прил. артикулацио̀нен, артикулацио̀нна, артикулацио̀нно, мн. артикулацио̀нни (в 1 знач.).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой си

  23 Авг 2023 19:04ч.

  Lovely! "Право куме в очи", както се казва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  23 Авг 2023 16:14ч.

  Тончо Краев е умно момче и тепърва ще расте, желая му успех! За еврото ще кажа само, че не бива да се влиза в договорни отношения, от които няма излизане. От 20-годишна гледам две клаузи в договорите - цената за плащане и срока (по-важно е да се плаща веднага) и как мога до го разваля, ако не ми отърва. Да слушаме експертите - доц. Сарийски и още един... Забележка: Що англосаксите се изсулиха от ЕС, и сърбите, и макетата се правят на интересни... много били искали да се включат в пропаднала система?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сто

  23 Авг 2023 16:25ч.

  Тъпанара с полото пак се изхожда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  23 Авг 2023 16:52ч.

  Абсурдните решения на това, хм Народно Събрание може да бъдат продължени и с орязване правата на Президента. В случая Радев. Целта е Президента да стане просто фигурант без каквито и да е права. Абсурдността е избора за Президент, който не се назначава, а избира при пряко гласуване от Народа български. Би имало логика да е фигурант, ако се назначава. Сега се се сещам, ще ако Президент беше Плевнелиев едва ли щеше да стигне до орязване на правата. Всички това показва, че е на лице един компрадорски елит, за който Конституцията е една досадна книжка, която пречи на "прогресивните либерал демократи"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадрите решават всичко

  23 Авг 2023 17:25ч.

  не документите със законите, защото ако избраните да ги спазват и изпълняват не ги уважават, какво е ползата и от най-добрите закони? За да разберете това няма нужда да ходите до НС в София, стига ви и най-забутаната селска община. Само че стигнахме до етапа, когато въшките се размножиха дотам, че излязоха на челото и се чувстват удобно там, неудобно ние на нас, които храним тези паразити. Излишни се оказаха надеждите че ЕС ще ни помогне да се обезпаразитим, обратно, оказа се че на тях така им е по-удобно да ни използват такива, потиснати и обезкръвени, такъв им е колониалния опит. Оказа се прав Остап Бендер, че "Спасението на давещите се, е дело на самите давещи се".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  23 Авг 2023 17:25ч.

  На последните референдуми (напр. за Брекзит и референдума, предложен от Слави Трифонов - не помня за какво беше) резултатите бяха от типа 51:49. Т.е. не може да се говори за решение на суверена, а на горе-долу половината от гласоподавателите. Т.е. мнението на голяма част от суверена не се зачита. Стига се до разцепление, което впоследствие води до нови, задълбочаващи се проблеми. Не споря по правната страна на въпроса, но в съвременните условия референдумите сами по себе си не са никаква гаранция, че обществото ще

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  23 Авг 2023 17:28ч.

  вземе решението, отговарящо на интересите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това беше на друг етап и отказът беше законен

  23 Авг 2023 17:38ч.

  защото броят на гласувалите в референдума беше по-малък от нужния процент от участвалите в изборите, затова НС реши чрез гласуване. Сега дори не може да стигнем до етапа да има референдум, въпреки събраните гласове чрез подписката. А колко ще гласуват ако има референдум и какъв ще е резултата, това никой не знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • E че

  23 Авг 2023 17:39ч.

  ако обществото не взима решенията, тогава кой? Европейската комисия?!? Също така никое решение не трябва да е необратимо, и освен това трябва да се гарантира и правото на взимане на всякакво решение, и най-вече грешно такова. Как иначе се учи човек/общество?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи