При всички евроатлантици в парламента, ДПС прокара санкциите срещу „Лукойл“ 

При всички евроатлантици в парламента, ДПС прокара санкциите срещу „Лукойл“ 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Уж евроатлантици и русофоби, но ДПС им прокарава санкциите

Макар и зашеметени от поредните разкрития за тоталната неопитност и организационна си некомпетентност „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, ако имат малко разум, ще се радват на скандала с Nexo, и ще го разглеждат като спечелено време да си отговорят на далеч по-екзистенциални въпроси като например какво целят и как смятат да го постигат. Миналата седмица двете партии бяха изместени от "Движението за права и свободи" като организатор за санкциите срещу Русия и в частност „Лукойл“ чрез развалянето на концесията за терминала в Росенец. 

Законопроектът, с който се прилага европейският регламент (на Съвета на ЕС  относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна) за санкциите бе внесен и прокаран именно от ДПС, след като законопроект с подобен дух беше внесен от "Демократична България" и впоследствие изтеглен от вносителя. 

След като с години опитваха да превземат Росенец, Иво Мирчев и Христо Иванов трябваше да гледат как концесията върху пристанището пада, но в следствие от инициатива на Движението за права и свободи, в която те играеха само поддържаща роля – да я гласуват в Народното събрание. Все пак, чест им прави, че изтеглиха своя законопроект, който заплашваше да разпростре санкциите срещу лица, в които европейският Регламент не се цели.

Стигна се дори по-далеч. До куриоза в бюджетната комисия в парламента единствените, които подкрепиха законопроекта на ДПС да бъдат именно "Демократична България". Това не беше достатъчно и мнозинството партии в комисията отхвърлиха документа. За времето от неговото отхвърляне в комисия и внасяне в пленарна зала обаче настъпи сериозен обрат в предварителните нагласи и в крайна сметка мнозинство от три партии и 109 депутати (ДПС, ГЕРБ, ДБ и „Български възход“) прие законопроекта. "Продължаваме промяната" дори се въздържаха.

За какво става дума

След като законът влезе в сила правителството ще бъде задължено да прекрати концесията на „Лукойл“ върху терминала в Росенец и държавата да стане негов оператор. Иронията е, че всичко се случва само три месеца, след като това служебно правителство удължи на своя глава концесията до 2046 година и сега същият кабинет ще трябва да обяснява на „Лукойл“ как е възможно да не е разчел правилно европейския регламент и се налага да се отметне от поетите ангажименти. 

Сега, след като Регламентът е залегнал в закон е ясно, че "Лукойл" може да изнася горива изрично само за Украйна, а за трети страни деривативни и остатъчни продукти, каквито неизбижно се получават в процес на преработка. За износа към трети страни ще отговаря Агенция „Митници“, а когато става дума за вътрежнообщностни придобивания НАП. 

По-интересен е контекстът, в който се случва всичко това и какво означава случилото се. Запазвайки концесията на „Лукойл“ служебното правителство очевидно опита да предложи на руската компания (вероятно и държава) най-благоприятното отношение възможно. И за първи път то се изправя срещу обединен парламентарен фронт в лицето на немислими съюзници ДПС и ДБ. Подобно нещо не би се случило, ако не наблюдавахме преход от неопределеността, която външната ни политика опитваше да поддържа в изминалите 12 месеца. Уж в НАТО, но не на първа линия. Оръжия за Украйна да, но само като продажба и за печалба, а не „за каузата“. По българска инициатива руснаците може „да се пляскат“, но само инцидентно и то от случайни минувачи като "Продължаваме промяната". 

Изглежда тази неопределеност вече е приключила и България макар и без да го признава преминава към по-високо ниво на солидарност с ястребите в евроатлантическия отпор на руската агресия в Украйна. По-мекото обяснение е, че политическата класа осъзнава, че не се намира в средата на 90-те и не може да печели от износа на горива, както по време на югоембаргото. Занапред, каквото се случва на пристанище „Росенец“ ще бъде със знанието на държавата – под надзора на транспортното министерство митниците и НАП. Ако някой, някъде засече български доставки в нарушение на закона и европейския регламент, ще има ясни отговорници. 

Кой знае, може поне да ни се зачете червена точка в усилията за присъединяване към Шенгенското пространство. 

 

 

 

 

Коментари

 • Сава

  17 Яну 2023 22:57ч.

  Както обикновено ще да е: Де юре и де факто ще си останат различни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напред към ГРОБИЩАТА!

  20 Яну 2023 9:37ч.

  Явно, някой от петролното лоби се е разсърдил на идеите на Герб за намаляване на цените на горивата... А сега Българските деривати ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще минават през ...ТУРСКИ ПОСРЕДНИЦИ – веднаж да излязат през Босфора и втори път – да се надуе средноевропейската цена по която да ни се продава и на нас Българите... ... Е, и украинските далавераджии трябва да спечелят нещо и от петролните деривати – няма само да печелят от препродажба на американско оръжие в Африка и на черния пазар я (по експертни оценки половината от американското оръжие не стига до фронта а до он-лайн търговията на Черния интернет). А може това да е маскиран напън за УБИВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА, щото някак не върви Европейските и събратя да се сриват в стагфлация а ние да цъфтим на база ембаргова контрабанда... И както обикновено – палачите на...(Българската Икономика) са все МЕСТНИ майцепродавци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Богданов

  21 Яну 2023 7:07ч.

  Тоест, занапред контрола над терминала и износите от него ще е под контрола на държавата. То един контрол...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи