Предложението на Макрон за изпращане на войски в Украйна е проява на политическа некадърност. Франция е цирк, ръководен от клоуни

Предложението на Макрон за изпращане на войски в Украйна е проява на политическа некадърност. Франция е цирк, ръководен от клоуни

Автор: Ралф Шоелхамер, brusselssignal.eu Следвайте "Гласове" в Телеграм

Шарл Морис дьо Талейран-Перигор трябва да е бил най-великият политически художник в света. Той прави стремителна кариера през най-бурния период от френската история като успява да бъде фактор в революционна Франция и в трите ѝ фази -  mредреволюционна, революционна и следреволюционна.

Когато умира на достолепната 84-годишна възраст през 1838 г., светът става свидетел на кончината на вероятно най-великия дипломат, живял някога. Една от най-запомнящите се негови реплики е: "Дипломат, който казва "да", означава "може би", дипломат, който казва "може би", означава "не", а дипломат, който казва "не", не е дипломат."

Предполагам, че точно това е имал предвид настоящият френски президент Еманюел Макрон, когато изказа идеята за изпращане на западни войски в Украйна. Подобно на Талейран, предложението на Макрон беше по-скоро "може би" (и следователно "не"), отколкото действително "да" (и следователно "може би").

Събрание на принцовете в Ерфурт през 1808 г. Наполеон приема пратеници на австрийския император, барон Винсент (вдясно) и цар Александър и кралете на Вестфалия и Саксония - на фона на Талейран 

Уви, дори игрите с думи на дипломатите трябва да бъдат подкрепени от реална власт и авторитет и именно тук Макрон не успява да се справи с Талейран. Той определено не е Наполеон, нито пък Луи XVIII, който става крал на Франция след падането на Наполеон от власт. С рейтинг на одобрение едва надхвърлящ 30 % и постоянно изправен пред обществени вълнения - от "жълтите вестници" до протестите на фермерите - той прилича по-скоро на Луи XVI малко преди да бъде свален от власт през 1792 г., макар че Макрон по всяка вероятност ще бъде пощаден от крайната му съдба - да бъде обезглавен от гилотината пред очите на ликуваща тълпа.

Франция на Талейран е сила, с която трябва да се съобразяват, и една от най-големите сили по онова време. Дори поражението на Наполеон не променя факта, че френските идеи и обичаи доминират на Стария континент и извън него, а Статуята на свободата все още свидетелства за френските идеали в пристанището на Ню Йорк.

В наши дни Франция е изправена пред вътрешен и международен упадък: Ролята на нейните философи и филмови дейци е в най-добрия случай незначителна, а влиянието, което тя поддържа в страните от бившата си империя, бързо отслабва, отстъпвайки място на Русия и Китай. 

Друг цитат от Талейран, вероятно погрешно приписан на него, гласи: "Това е по-лошо от престъпление, това е грешка".

Независимо дали го е казал или не, той със сигурност е разбирал, че в международната политика великите сили често действат престъпно, но ако го правят, резултатите трябва да си заслужават. Това, че Макрон обяви идеята си за разполагане на войски в Украйна не е престъпление, но със сигурност е грешка. Може би дори е откровена грешка.

Тъй като не е равен на Талейран обаче, Макрон удвои реториката си: "Много от хората, които днес казват "никога, никога", бяха същите, които преди две години казваха "никога, никога танкове, никога, никога самолети, никога, никога ракети с далечен обсег, никога, никога това".

Макрон, подгрявайки заблудите си за величие, предупреди, че "ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война". Това "всичко възможно", за съжаление, изглежда не включва реални доставки на оръжие за Украйна. Въз основа на "Проследяване на подкрепата за Украйна" на германския Институт "Кил", Франция е изостанала в подкрепата си за Киев. Германия е отделила 17,7 млрд. евро в сравнение с оскъдните 635 млн. евро, предоставени от Париж. 

На този етап Макрон не е втори Наполеон, а втори Нортън - симпатичният английски луд, който се обяви за император на Съединените щати през 1859 г. Уви, император Нортън никога не е имал шанса да нанесе толкова щети, колкото Макрон.

Декларациите на Макрон по отношение на Русия са всичко, на което Путин можеше да се надява. В продължение на две години пропагандата на Москва внушаваше на света, че конфликтът в Украйна е марионетна война на Запада срещу Русия и че Украйна е само прикритие за дългосрочния план на Запада за ликвидиране на Руската федерация.

Сега френският президент открито лансира идеята, че страните от НАТО трябва да обявят война на Русия (което би било фактическият ефект от неговото предложение) като същевременно не желае да предостави значителна финансова помощ на Украйна. Путин отбеляза политически хеттрик: празната заплаха без зъби, разединението сред НАТО и огромна пропагандна победа.

Франция е цирк, ръководен от клоуни, като се започне от Макрон и се стигне до министър-председателя Габриел Атал (чиято единствена квалификация изглежда е да е млад и гей) и външния министър Стефан Сежурне (чиято единствена квалификация изглежда е да е млад и бивш съпруг на гореспоменатия Аттал).

Тъжно е, че нацията на Талейран се е превърнала в нацията на Макрон.

Източник: brusselssignal.eu

 

 

Още от Коментари

Коментари

 • Тихомир Томов

  02 Март 2024 17:46ч.

  Да не се забравя кои представлява Макрон . Тия които предадоха Наполеон за по 20 кг злато край Ватерлоо .............................................и представляват банковия елит !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Март 2024 17:51ч.

  " и се стигне до министър-председателя Габриел Атал (чиято единствена квалификация изглежда е да е млад и гей) и външния министър Стефан Сежурне (чиято единствена квалификация изглежда е да е млад и бивш съпруг на гореспоменатия Аттал)." Това е достатъчно. Няма нужда от пояснения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ thenewone

  04 Март 2024 13:48ч.

  Нека все пак да припомним и за кого е женен мосю Макрон - за жена, която е с почти 25 години по-възрастна от него. Справка: мосю Макрон - Декември 21, 1977, Бриджит Макрон - 13 Aприл 1953. Възниква въпросът, що за субект седи начело на тая държава, и какви психически и ментални отклонения го мотивират? Трябват ли пояснения :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полове и родове

  02 Март 2024 20:16ч.

  Да кажем така: младо бивш съпруга на гореспоменатия ...ал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живо Тописов

  02 Март 2024 20:42ч.

  "Как един крал погуби Франция"!Роман от Морис Дрион.Французин.Историята май се повтаря.Този път във варианта с президент.С президента Макрон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво става в Сочи тия дни

  02 Март 2024 20:53ч.

  Младежки фестивал, даже видях и българското знаме там

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://www.youtube.com/watch?v=AV3eTS-fyR0&ab_channel=videomix3de

  02 Март 2024 20:58ч.

  Както Людмила Живкова организира "Асамблея на мира", така и тук струва ми се идеята е поднесена но по друг начин .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Франция е цирк, ръководен от клоуни"

  02 Март 2024 20:58ч.

  Все пак е нещо, циркът е изкуство. При нас е селска самодейност, ръководена от марионетки - дебили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  04 Март 2024 14:57ч.

  Именно: цирковите артисти много се обиждат от сравненията с политиците. Все пак едните са артисти, а другите: циркаджии. Горе-долу нещо като сравнението между земеделец, отглеждащ 100 000 декара слънчоглед и семкаджия,дето продава сладолед във фунийки от вестник пред стадионът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рамзан- герой Росии

  02 Март 2024 22:28ч.

  Напротив- Макрон си отвори очите ! В един момент руските фашаги трябва да получат здрав ритник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-вероятно е вие българските фашаги да бъдете наритани

  03 Март 2024 12:04ч.

  Но вие, плазмодии евроатлантимески, дори не сте фашаги, вие сте нагаждачи. Утре няма да можете да си извадите езика от гъза на руснаците. Евроатлантическа жълтопаветна дрисня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макрон?!

  03 Март 2024 0:46ч.

  Може би.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко Циркон-а

  03 Март 2024 9:43ч.

  с ядрен заряд могат да изтрият франция? Или Кинжали.....Представете си ...цялата глобохомо мултикулти помия изпарена!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оцелелите

  03 Март 2024 9:45ч.

  франсета ще завиждат на загиналите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макрон

  04 Март 2024 9:39ч.

  не може да превъзмогне спомена за дългата маса. Цял свят се смя от сърце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  04 Март 2024 14:55ч.

  Това става, когато в една държава (за съжаление не само в една) на изкълченяците им се дава власт, вместо да бъдат затваряни в лудници и лекувани с бром и принудителен труд. Да напомним, че и микрончик много обича да се гушка и снима с полугoли млади чeрни мъжленца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Албена

  04 Март 2024 23:28ч.

  Monsieur Macrocon също е марионетка, не по-малко жалка от нашите простокировци. Докога французите ще търпят тоя смешник и позьор, вижте го само как размахва пръст, въобразил си е, че сочи пътя към светлото бъдеще. Дано скоро да престане да замърсява ефира този духовен пигмей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи