Предизборният сценарий на ГЕРБ

Предизборният сценарий на ГЕРБ
Малцина си дават сметка какви огромни услия струва на ГЕРБ да изглежда предизборна борба в страната скучна и безидейна. Управляващите поеха риска да пуснат на воля да върлува епидемията, но паралелно наложиха сериозни ограничения на партийните мероприятия, превърнаха трите национални телевизии в директни рупори на партйната си пропаганда, сервираха ни една завладяваща шпионска драма и развързаха широко кесиите на държавния бюджет и на черните си каси.

Снимка: АП, архив

 

Трябва да се признае, че комплексът от внушения и манипулации засега дава определени позитивни резултати за властта. Ето по-главните от тях:

 

1) Предизборната борба не успя да наелектризира обществените настроения. А опитът от близкото ни минало сочи, че всяка радикализация на обществото води до спад на доверието към ГЕРБ и обратното - в условията на политическо безвремие, управляващата партия увеличава електоралната си тежест.

 

2) Подтисна се очакването за промяна. Ентусиазмът от лятото да бъдат свалени управляващите вече угасна и отново бе реабилитирана тезата, че няма нищо по-нормално от това Борисов да състави четвърти кабинет. Което означава едно гигантско преобръщане на медийния наратив.

 

3) Разчита се, че сивотата на предизборната кампания ще доведе до ниска избирателна активност. Която ще удари основно БСП и нейният по-възрастен електорат и така ГЕРБ ще се окичи с лаврите на безспорен победител. Което ще направи всяка управление, в което днешни управляващи не участват, да изглежда неестетвено.

 

4) Също така слабата активност трябва да увеличи шансовете на патериците на ГЕРБ - ВМРО и Воля/НФСБ да прескочат изборната бариера.

 

Хората около Борисов добре разбират, че истинския резултат от изборите ще се изразява не в конкретната подкрепа, която ще получи всяка една отделна партия, а какво ще бъде сумарното съотношение между силите на статуквото и тези, търсещи промяната.

 

Ако допреди седмица изглеждаше, че партиите, които се стремят да свалят ГЕРБ от власт - БСП, "Има такъв народ", ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“ ще разполагат с повече от половината места в новия парламент, последното проучване на "Медиана" вече показва изравняване на показателите. Споменатите по-горе политически играчи получават общо 47,9% от гласовете на избирателите, докато крепителите на статуквото - ГЕРБ, ДПС, ВМРО и Воля/НФСБ ще разполагат с 46,5%. Като прибавим допълнителния бонус от купени и фалшифицирани гласове, които ще се налеят към статуквото, нищо чудно то да вземе превес.

 

Изобщо, голямата рекапитулация на изборният резултат ще се състои от поредица дребни детайли - в чия ползва ще бъде минималната разлика в гласовете на партиите от статуквото и тези на анти-статуквото, каква ще бъде преднината на ГЕРБ пред БСП, дали и с колко влизат в парламента ВМРО и Воля/НФСБ. Подобно дребнотемие влиза в противоречие с масовите очаквания на хората, което предвещава изначална загуба на легитимност на бъдещия парламент. Той ще се окаже дотолкова продукт на политическите технологии, че много малко българи ще видят в него олицетворение на собствените си политически представи и надежди.

 

Но този ефект на изначално обществено разочерование ще се сбъска с неистовия стремеж на ГЕРБ да продължи участието си в управлението. От това не просто зависи политическото бъдеще на формацията, но и безопасността и спокойствието на нейния лидер. След 4 април ще видим как Борисов е готов на всеки един компромис, стига да се запази съдебния и прокурорски чадър, с който той е обгърнат до момента. В името на тази цел ГЕРБ може да подкрепи и чуждо правителство. Но това разбира се е един най-краен вариант.

 

Първо ще бъде направен опит да се намерят съюзници и сред партиите от анти-статуквото.  Неслучайно още отсега се внушава, че за "Има такъв народ", ДБ и коалицията на Мая Манолова тези избори ще бъдат тяхната лебедова песен. И те трябва да се възползват от първия и последния си шанс, който получават от българския избирател.

 

По така направения строен сценарий, ГЕРБ разбираемо ще изцеди всичко възможно в своя полза. И все пак гласовете може да не стигнат. И тогава нищо чудно днешните управляващи да оглавят общественото недоволство, породено от начина, по който са проведени изборите. Както вече обвиниха... БСП, че е направила изборния процес много труден. Наглостта, наред с измамата, са основните оръжия на днешните управляващи.

 

И все пак агонията на ГЕРБ ще бъде по-безболезненият път за развитие на страната ни, отколото поредния им триумф. В този смисъл останалите партии и повечето български граждани имат общ интерес да излязат от рамките, в който ги е поставила настоящата власт. Дори с цената на нови избори през лятото.

 

Свързани статии: Опозицията (не)волно подпомага статуквото

 

 

Коментари

 • Този път Бойко няма да ме излъже!

  30 Март 2021 19:20ч.

  Има толкова много идиоти в България - те да гласуват за ГЕРБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Току-що се разчу

  30 Март 2021 20:11ч.

  покрай неприятности по програмата за производство на F-35, че цената на един брой от супер-изстребителят на САЩ F-35 струва 130 милиона $. Логично се запитах на какво дължим ние цената, по която ние ПРЕДплатихме F-16 (напомням: 2.4 МИЛИАРДА за 8 самолета F-16, дизайн 1970 година, отдавна свалени от въоръжение, дори заводите преоборудвани за друго производство,...за които трябва да оборудват производствени линии и които евентуално трябва да бъдат произведени и доставени някъде до около 2027 година, т.е 300 (триста) милиона за всеки хартиен самолет!!! Т.е. 2.5 ПЪТИ по-скъпи от последният им писък на техниката F-35...) И достигнах до извода, че ни прецакват просто защото могат! Защото този управленски екип - Борисов, Каракачанов, Сачева и останалите гиганти са прекалено компрометирани и зависими и всички "преговарящи" могат и се гаврят с тях както си поискат! А сметката плащаме ние, и децата и внуците ни, ако се родят такива... Хора, моля ви, всички гласувайте! По съвест. Тези амбициозни самозванци не бива повече да определят съдбините на страната ни. Достатъчно направиха до сега, видяхме им възможностите и асортимента... Време е за промяна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мина времето да ни плашат с ГЕРБ

  30 Март 2021 20:26ч.

  Мина времето да ни показват чекмеджета, Да ни занимават с къщи в Барселона, да ни пускат псувни от кухнята на Борисов, Да ни разказват са мачлетата му, за певачките му и за всичко което може да му дойде вна ум един БСП пропагандатор. Протестите лятос не радикализираха ли обществото. Та оттук да намразим още повече ГЕРБ? Значи нещата започнаха да стоят така - Ако ГЕРБ спечели изборите, те са тотално фалшифицирани, и ще вием и ще пищим до дупка. Ако БСП ги спечели - независимо от цялата помия за барцелонски къщи, чекмеджета и записи на псувни - сичко ше е о кей, и в бяло и значи фалшификазии НЕМА. И ще настане такъв живот, че само си викате ДАНО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  30 Март 2021 20:28ч.

  ВСИЧКИ трябва да гласуваме , ако искаме да оцелеем като нация и държава !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма проблем

  30 Март 2021 20:32ч.

  Ще гласуваме - за ГЕРБ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Току-що се разчу в 20:11

  30 Март 2021 21:01ч.

  Така де, сега ще има ли чудещи се защо ОПГ Гроб ще спечели пак "изборите"? Може и по два пъти да се пускат бюлетини срещу тях - пак ще спечелят. Нали видяхте как се "печели" при началниците? Както до сега с подмяна по секции, Гроб отново ще са начело.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елеонора Митрофанова

  30 Март 2021 22:32ч.

  Тия, които вярват, че от двата ковида герб и бсп вторият е по-добър, не са особено умни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запознах се с един човек от Африка веднаж, отдавна, някъде далече от България.

  30 Март 2021 22:34ч.

  Човек като човек. Образован, професионал ... нещо - лекар, или инженер... Аз нищо не знаех за страната му - дива африканска държава. Той ми каза (за България), че се възхищавал на Георги Димитров... Изумих се - какви спомени за Георги Димитров в края на 20 век, че пък и възхищение? Обясни ми, че му се възхищавал, защото се изправил сам срещу мощната Гьобелсова пропагандна машина и им казал: "Всеки сам си избира дали да бъде наковалня или чук!" И това прозвучало по цяла предвоенна Германия, по всички високо-говорители по улиците! И спечелил делото. Сам на себе си защитник...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оооо

  30 Март 2021 22:44ч.

  до автора. на какво се дължи разединението - необединението на тн борци с/у статуквото?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козяк

  31 Март 2021 0:58ч.

  Пет дни преди парламентарните избори Държавният департамент на САЩ излезе с унищожителен доклад за България, рисуващ трагична картина на действителността у нас - корупция, полицейско насилие и цензура в медиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боксън е на дузпата!

  31 Март 2021 2:13ч.

  http://epicenter.bg/article/Darzhavniyat-departament--Balgariya-strada-ot-koruptsiya--politseysko-nasilie-i-tsenzura-na-mediite/245180/2/0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народе????

  31 Март 2021 6:29ч.

  Ей българи не забравяйте ЗАВЕТА НА ХАН КУБРАТ за снопа с пръчките.... Както лятото на протеста бяхте единни без разлики в цвят, идеал и партия, бяхте на площада с едничката цел ОСТАВКА И СЪД на бай Т0ЛУП и каскет КАРЕНИН така и сега за да се постигне тази цел трябва да се подкрепи и да се гласува за най голямата опозиционна партия способна да гътне ШАЙКАТА в случая БСП(добра или лоша), която да победи на изборите ГЕРП и да състави коалиционно правителство с ясна и кратка цел..... СВАЛЯНЕ И РЕВИЗИЯ НА МУТРЕНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ на ТОЛУПА и КАСКЕТА....пък после кой от къде е... Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП! Тоя ПЕЗЕВЕНК бай0ня много ви обича разединени и така се крепи 12 год. Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението и гласуването с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП, ДОГАНЯ и КАСКЕТЯ ..... иначе Тиквун ще е вечен!!! Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крайно време, та отвъд.

  31 Март 2021 7:50ч.

  За който и да е, Бойко да не е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христи

  31 Март 2021 8:00ч.

  за комунисти и техните отрочета никога...проблемът с ГЕРБ всъщност е проблем на липсата на сериозна опозиция и сериозни политици, които не само да дават идеи, а и как ще се реализират... Курнела ли ще ни оправи или Бойкикев+гнома или майчето галева или Бибиян?..пази Боже!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буци НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ

  31 Март 2021 8:40ч.

  изборите този път! Каквото и да прави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганьо

  31 Март 2021 8:45ч.

  "Подтисна се очакването за промяна. Ентусиазмът от лятото да бъдат свалени управляващите вече угасна и отново бе реабилитирана тезата, че няма нищо по-нормално от това Борисов да състави четвърти кабинет" - това изобщо не е така! Просто хората не са на улицата! Четете в нета какви са нагласите! Над 70 % са против герп! Наесен нови избори, този път подготвени от президента! И подготовка за оттичане на герп в канала по подобие на НДСВ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  31 Март 2021 9:47ч.

  Гласувайте за Да, България. Всички останали са комунюнгерски мутрафонски отрочета. БСП, ГЕРБ, ДПС, Шкембе-патриоти са едно и също - мафиотски разклонения за разграбване на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Син-Зелен

  31 Март 2021 10:33ч.

  Само за ДА, БЪЛГАРИЯ - защитниците на джендърите и на Истанбулската конвенция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христи до Sin

  31 Март 2021 11:32ч.

  келеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а пари от къде?????

  31 Март 2021 12:14ч.

  Ще конфискуваме всичко на досегашните управници. Ще конфискуваме и сметките им у нас и в чужбина. И на техните най-близки. Ще им конфискуваме всичко! Ако има техни банки - ще национализираме тези банки и ще вземем за хазната всичко, което притежават. Всичко ограбено ще бъде върнато. То е милиарди долари. Даже ще се чудим какво да ги правим толкова много пари. Тези, които помагаха на ГЕРБ също ще попаднат под ударите. И на тях всичко ще се конфискува. Всичко! Кои са те? Тези, които са членове на ГЕРБ, ласувалите за ГЕРБ и поддържащите ги медии, политолози, социолози, социални антрополози, и всякаква друга гмеж. Ще извадим имената им. На показ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И после

  31 Март 2021 12:30ч.

  като ги вземеш тези пари, какво ще правиш с тях? Ще ги изядеш ли, или ти самият ще станеш капиталист? Или ще ги дадеш на държавата, начело на която ще седиш ти и ще разполагаш с тези пари, и ще си добър като Бог, и ще си безкрайно честен и ще работиш само за хората? А когато си на власт, ще искаш ли да дадеш властта на някой друг, или ще управляваш 35 години, като Тато? И като бъркаш в меда, за да го разпределяш по равно, дали няма да си оближеш пръстите и да искаш да има и за тебе и то повече от на другите? Социализма изисква всички да са равни по имот - макар равни в бедността. Но ще сме равни ли с теб по власт, или само ти ще имаш власт и ще си най равен, а другите по малко равни от теб ? А когато почнат другите да се изкарват по честни от тебе, и да те изкарват, че си по малко честен, ще им дадеш ли властта, за да видиш те какво ще направят, щом са толкова честни? Изобщо много въпроси може да ти се зададат, но мисля, че няма да можеш да отговориш на всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "И после" на 31.03.2021 в 12:30

  31 Март 2021 12:45ч.

  Всичко, което си написал произлиза от презумпцията, че аз съм социалист. Бог да пази България от социалисти, комунисти и всякакви разпределящи по равно. Бог да пази България от крадци като сегашните. След 89-та година у нас не е имало нормален капитализъм. Това е проблема. Никакво разпределяне по равно. Не сме равни! Парите трябва да се дадат за образование. Но първо трябва да се променят хиляди неща в образователната ни система. Тя трябва да вади високообразовани и висококултурни хора, а не като сега. Има начин! Народен съд не може да има. Първо се създава нормална съдебна система, отговорна и почтена. Нужно е ПРАВОСЪДИЕ! Провасъдие няма как да има, когато всичко е подчинено на сегашната тиква. Тогава се затварят кепенците и всичко, което е крало безогледно, да връща парите в Хазната. И никаква милост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз съм "До "И после""

  31 Март 2021 14:08ч.

  Кой глупак написа това "За да може" на 31.03.2021 в 13:26 ?????? Май някой го е ударил по главата и тогава го е написал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ко ми стан-а-а-а

  31 Март 2021 15:30ч.

  Факт е, че на много места ГЕРБ са свързани с бизнесмени, близки до сикаджийската групировка. Все повече започва да се прояснява как като гъби след дъжд изникнаха навремето структурите на ГЕРБ. На базата на мрежата на СИК. Самият лидер на ГЕРБ Бойко Методиев Борисов има минало, свързано със сикаджийските групировки. Има снимки, на които се вижда, че той е в една компания с лидерите на въпросната организация. Ето защо толкова бързо ГЕРБ изникна навремето в страната... Атентат срещу приближени на СИК-31 март 1997 г. в. Капитал: „Адска машина направи на парчета джипа на столична бизнесдама, която е приятелка на висш служител от средите на СИК. Пострадалата Цветанка Карагьозова излиза с бодигарда от охранителна фирма „Ипон“ Бойко Борисов , който работи в тясно сътрудничество с акционерите на застрахователна компания СИК и Интергруп Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. Атентатът е направен, за да сплаши човека от „Ипон“...“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българи,

  31 Март 2021 16:14ч.

  Ако пак си изберете този некадърник и мутра, вече няма връщане назад! Закопаваме си страната окончателно! Та той е бетер от цар! Ни Народно събрание има за него, ни Господ, само на ужким се кръсти и покланя. Не виждате ли, че ще сме най-големите ахмаци на света, България ще е окончателно загубила всякакво доверие и авторитет, не ни ли е срам да ни управлява вече толкова години този крадлив и лъжлив човек? Та такъв темерут досега сме нямали! Та той ни се подиграва, а ние пак ли да го избираме!? Бил "пионерче" с неговото тегло и възраст...И има наглостта да ни го казва, та той ни подиграва и презира за нашата слабост...Докога?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  31 Март 2021 16:39ч.

  на 31.03.2021 в 06:29 Как смееш да употребяваш името на един български велик праотец и патриарх, какъвто е Кубрат, в контекста на комунистическата джендърна пропаганда и божковото лято с опит за комунистически преврат? Ти кои си мислиш, че са пръчките от притчата на Кубрат, пръчка Манолова, пръчка Нинова, пръчка Христо Иванов, Радев? Кубрат е говорил за обединение на всички родоначалници, на всеки един, който води след себе си българи, именно за да не се обръщат един против друг нито един българин срещу българин. А вие правите точно обратното, хващате половината сноп и се мъчите да счупите другата половина с него, това Кубрат не е правил. Но кога комунист е обичал народа си, той само врагове вижда, само хора, които да убива, да погребва, да мрази и т.н., нищо, че и те са българи. Комунизмът е точно тази идеология, която Кубрат е разгромил в умовете на своите синове, казал им е, не си търси враг измежду своя народ, не позволявай да се насъскват едни против други. Българи, които правят това, които насъскват и настройват, позорят и паметта му и завета му. Че и за Левски си се опитал да се закачиш, криете се зад светли личности, а сте българомразци. Щом цялата система според вас е подчинена на корупция, то вие си признавате, че ще водите битки извън всяка законност и институционален ред!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  31 Март 2021 17:51ч.

  Тук давам идеи, как трябва да се развива обществото. Аз съм за десен комунизъм, който е глобален пазарен,конкурентен, организиран в СЕВЕР и ЮГ капитализъм. Ако има идеи за развитие, чрез социализъм и комунизъм, или друга система на капитализъм - моля напишете ги! Мисля, че в спора се ражда истината и нека някой от форумците да ги оспори. За това не ме трийте. За да може на 31.03.2021 в 13:26 "а пари откъде?????" да стане, не е нужен силов, административен социализъм, а е необходим свободен, десен, глобален, конкурентен, пазарен, организиран капитализъм, който е десен комунизъм. Това се беше получило до края на 2019 година и в началото на 2020 година. Още в кризата от 2007 - 8 година финансовата система се нагоди към този десен комунизъм, като се получи дефлация при фаза на цикъла - КОНКУРЕНЦИЯ. Тази фаза щеше да продължи до 2030 година и да дойде фаза МОНОПОЛ. Имаше дефлация и количествени улеснения от частните централни банки. Имаше много свободен, почти безлихвен капитал, и дори капитал с отрицателни лихви за предприемачите, и това е начина за развитие на икономиката. Но се получи здравната криза от корона вируса. И ако се победи корона вируса, веднага за съвсем късо време, икономиката ще се възстанови. Чакаме пълна ваксинация и дори създаване на лекарство против вируса. Метода на управление ще е със свободна инициатива и свободно творчество, като държавата да създаде законите нужни на това общество, и по малко да се меси на икономическото общество. Ще има пълна заетост, както се беше получило в САЩ и в България. Ще има внедряване на НТПрогрес и големи заплати. Ще има неравенство, но няма да има хора под границата на бедността, която пълзящо ще се увеличава. Ще има взаимопомощ, доброта, любов, човечност, солидарност, честност, почтеност, справедливост, безпристрастност и т.н. Богатия човек и капиталът му са противоречиви - частни и обществени - това го казва Маркс. И капиталистът и наемният работник трябва да работят първо за обществото, и чак тогава за себе си. Като капиталистът присвоява и частния си, и обществения си труд и обществения труд на работниците. Затова е общественик. Всичко това се създава от Бог и църквата. Тези неща вече ги има, но все пак в човешката природа има и добро и зло. Има жажда за власт, която е като афродизиак, както има стремеж за притежание на пари, има и тестостерон в мъжа, който е при създаване на семейство. Това са нещата формиращи злото начало. Но има и добро начало, и това е в църквата от Бог, като може да се притъпят злите неща. Например в България е имало семейство, в което не са се женели по любов, а според волята на бащата, като семейството е било най малката стопанска единица и семейството е било фабрика, произвеждаща всичко. Сега семейството се създава с любов, но то е домакинство, което потребява. За държавата трябва да има всякакви правила и закони. За икономическото общество също трябва да има закони, но църквата и тук дава учение, че не парите са най важни, а има удовлетворение, че си направил нещо добро за хората, а парите - те си идват. Но не трябва на всяка цена да се гледа печалбата. Защото, за да проявиш инициатива, ти трябва да имаш идея да произведеш нещо полезно, добро за хората, и тогава да започнеш дейност. Но не трябва да се правят забранени от закона неща, както и неща, които са вредни за хората, като наркотици и най различни други неща забранени от закона. А тази икономическа дейност се прави по правила. Като Бог също може да промени някои неща, които да намалят злото до нормални, минимални положения, като например гена на хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, бе!

  03 Апр 2021 0:02ч.

  Авторе, с Герб е свършено! Това е аритметика в стил "Константинов"! Вече не върви! Цялата борба е Борисов да не влезе в затвора, но ще загуби и това!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С гроб не е свършено

  03 Апр 2021 7:07ч.

  Резултати от изборите: гробари 30% дупари 13% партиотари 5% черноморци 5% Това ще е положението. Ще има продължение на досегашната коалиция, с подкрепа от сараите. Който може - да мисли и да смята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи