Поредните фантасмагории на министър Събев за печалбите на БДЖ

Поредните фантасмагории на министър Събев за печалбите на БДЖ

След като хвалбите за тримесечните резултати на БДЖ бяха опровергани с числата в официалните отчети, министър Събев продължава да хвърля в публичното пространство необосновани анонси за цветущото финансово състояние на БДЖ, постигнато при ежемесечни смени на ръководството поради несправяне, и вероятно резултат единствено на желанието му да се докаже пред себе си и своите началници.

Какви са фактите за първото полугодие на 2022 относно финансовия резултат на групата:

1. Над 20 милиона лв. от спечелено дело срещу ПИБ през 2020 г. се отчитат като приходи през 2022 тъй като са платени през януари.

2. Увеличение на субсидията на БДЖ с Пътнически превози с над 8 милиона лв.

3. Над 15 милиона лв. субсидия на инфраструктурните такси за сметка на държавния бюджет.

4. Украинска субсидия от 6 милиона лв. за сметка на държавния бюджет.

5. Поне още 12 милиона други неоперативни приходи, като амортизации, глоби, неустойки и други.

6. Т.е. над 60 милиона приходи, несвързани с управлението и оперативната дейност на групата. Какво ще стане през следващите периоди, когато по-голямата част от тези приходи няма откъде да дойдат? Просто ще се трансформират в загуби, но очевидно някой друг ще дава обяснения за тях.

Същевременно:

1. Приходите от продажби на билети на БДЖ Пътнически превози за първото полугодие на 2022 е все още 5% под приходите за последната пълноценна година преди КОВИД – 2019.

2. Изпълнението на Графика за движение на влаковете твърдо е под 90%, а има дни когато спада под 70%.

3. Недостигът на локомотиви редовно достига до 20 броя в началото на деня при осигурен нулев недостиг средата на 2021.

4. Недостигът на вагони достига до 40 броя в началото на деня, при осигурен резерв от над 30 броя в средата на 2021.

5. Закъснението на влаковете надхвърля 2,000 мин дневно при под 1,000 мин при нормални операции през предходните години.

6. Пазарният дял на БДЖ Товарни превози е спаднал до 40% при достигани над 55% в средата на 2021 – очевидно до края на годината дружеството ще загуби водещата си роля на пазара, а договорите с Аурубис и Лукойл, генериращи над 25% от приходите, ще бъдат вероятно загубени за 2023 година поради невъзможността да бъдат обезпечени с подвижен състав.

7. Единствено което спасява все още Товарни превози са договорените по-високи с над 30% цени в последното тримесечие на 2021, както и включената в цената енергийна компонента, прехвърляща голяма част от увеличението на цените на тока на клиентите – нещо за което нито министър Събев, нито динамично сменящият се мениджмънт има някаква заслуга.

Има ли разумно разсъждаващи хора, които при горните данни да вярват че в БДЖ нещата се движат в друга посока, освен назад. Очевидният опортюнистичен подход на министър Събев води до крайни заблуди относно състоянието и възможностите на БДЖ. Липсата на всякакви реални реформи, преустановени с неговото идване на власт, залага огромни капани и въпросителни пред съществуването на компанията. Може би не са случайни слуховете, че министър Събев се оттегля – дълбоко в себе си той е наясно че не може още дълго време да продължава със заблуждаването на обществото относно състоянието и перспективите пред железопътния транспорт в България.

 

Източник: tribune

 

 

Коментари

 • Истината е, че

  27 Юли 2022 11:45ч.

  през 2018 (2019) г. Владимир Владимиров изплати дълговете на Холдинга и спаси БДЖ от фалит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БДЖ

  27 Юли 2022 12:14ч.

  След промените работещите в БДЖ унищожиха фирмата. По инерция от социалистическо време, продължиха да крадат. ВСЕКИ работещ в БДЖ крадеше и продължава да краде. Краде се какво ли не. Машинистите - гориво. Поддръжката - до каквото се докопат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повечето от горе коментиращите

  27 Юли 2022 12:45ч.

  нямат функцията четене с разбиране... аман от платени дрънкалки .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Донев

  27 Юли 2022 14:08ч.

  Хубаво е че гн Събев има воля да промени лошите практики в БДЖ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • крадът! "...Поддръжката - до каквото се докопат...."

  28 Юли 2022 6:07ч.

  Лалвп по-точно краде поддръжката? Сапунчета? Дезинфектант? Тоалетна хартия (липсваща по принцип)? Сега поне , чат-пат, има течаща вода в тоалетните - нещо немислимо до скоро...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Курти

  27 Юли 2022 16:32ч.

  Еконта, го запомнехме с имението в Созопол, с младата му втора жена и с 200 бона дадени на ПП. Впрочем и при него кризата е неизбежна. В много градове вече се за криватат офиси. Няма клиентела. Само като му чуеш приказката и ти ставя ясен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинска субсидия от 6 милиона лв. за сметка на държавния бюджет.

  27 Юли 2022 19:16ч.

  Туй поредно украинско чудо какво е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zet

  28 Юли 2022 11:11ч.

  За местене от хотели по морето до държавни бази във вътрешността, едва ли има и милион реално похарчени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • През дек. 1884 г в речта си при внасянето на законопроект за създаването на БДЖ

  28 Юли 2022 6:31ч.

  министър председателят Петко Каравелов е казал: "Построяването на железните пътища от частни лица или дружества е всякога спекулативно предприятие, в което предприемачите се стремят да вложат капиталите си при най-износн иусловия. Поради това главната цел за тях е да увеличат печалбите си - нещо, което в повечето случаи бива в ущърб на държавата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • реч на Петко Каравелов (продължение)

  28 Юли 2022 6:33ч.

  и е без съществена стопанска полза за населението от района на железницата. Съвсем друго е, когато пътищата се строят със средствата на държавата и се експлоатират от хея; тогава частните печалби играят второстепенна роля;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • реч на Петко Каравелов (край)

  28 Юли 2022 6:34ч.

  държавата е доволна, когато линията не и носи загуба и даже се помирява с незначителни загуби, стига само с това да доставя на населението удобства от които се нуждае една цивилизована държава."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Риторичен въпрос:

  28 Юли 2022 6:45ч.

  Какво общо може да се намери между мин-председател Петко Каравелов, и мин-председател в оставка Петков, освен частично името? Особено на фона на осуетения (а дано, дай Боже!) опита за далавера с Gemcorp, и с останалите му напъни - Westinghourse, DPM...и пр. неспирни напъни да ни "отвори за света (чуждите "инвеститори"), да ни вкара в еврозоната, унищозавайки българския ЛЕВ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отговор...

  28 Юли 2022 6:46ч.

  да ни постави на картата, да ни "цивилизова" подобно на онази дива обетована земя, в която е минало тийнейджърството му... да изгради имидж на България като русофобска държава чрез обширни примитивни интервюта в световните медии - Gardian, The Daily Mail, NYT, FAZ... Отговор - НИЩО. КЪДЕ СА НАШИТЕ ВЪЗРОЖДЕНСКИ МИСЛИТЕЛИ И ГЕРОИ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде да не плачем поне за Аурубис... Ще си решат те проблемите...

  28 Юли 2022 6:54ч.

  "... а договорите с Аурубис и Лукойл, генериращи над 25% от приходите, ще бъдат вероятно загубени за 2023 година поради невъзможността да бъдат обезпечени с подвижен състав...." https://en.wikipedia.org/wiki/Aurubis Хайде да не плачем поне за Аурубис...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аурубис

  28 Юли 2022 6:58ч.

  Някой забелязвал ли е цистерните със СЯРНА КИСЕЛИНА на DB за Аурубис са паркирани на гарата в Пирдоп по всяко време? Десетки са. По всяко време тази СЯРНА КИСЕЛИНА, която ползват при производството си на мед, остава в нашата природа!!! Колко е комисионната, която този "чужд инвеститор" плаща на България? Какви са приходите от тях в нашия бюджет? Колкото КауфлЯнд и Билла ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДА,

  28 Юли 2022 14:44ч.

  Пътувах С БДЖ, влак до Варна със задължителни запазени места. Купетата без пердета и местата до прозорците, уж с привилегия да гледаш навън, жестоко напечени от слънцето. Да дарим пердета на БДЖ, г-н Събев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи