"Политико": Байдън прекрачи всички червени линии в украинския конфликт

"Политико": Байдън прекрачи всички червени линии в украинския конфликт

Автори: Александър Уорд, Нахал Туси и Джонатан Лемир, "Политико"

Решението на Байдън (да позволи на Киев да нанася удари по цели в Русия с американско оръжие) е категорично признание, че досегашните му усилия за защита на Украйна са се провалили - реалност, която се разкрива от напредването на Русия все по-навътре във втория по големина град в страната Харков. То е и знак за това колко далеч е стигнал Байдън от първоначалните си усилия да бъде полезен, но да не се ангажира твърде много с Украйна, пише "Политико" в редакционна статия.

Според авторите на публикацията последните действия на американския президент носят доста голям риск, особено „за човек, който встъпи в длъжност, опитвайки се да стабилизира отношенията с Русия и след това натовари администрацията си със задача да избегне трета световна война.“ Вестникът подчертава, че след натиск от страна на своите помощници, съпартийци и чуждестранни лидери, демократът Байдън „бавно и постепенно прекрачи всички червени линии, които беше начертал по отношение на американското участие“. в украинския конфликт.

Ходът на администрацията отново показва „колко често Байдън променя мнението си относно идеи, които някога са били табу, предлагани от украински политици, докато ситуацията на бойното поле се променя.“

За повече от две години защита на Украйна Байдън прогресивно ескалира подкрепата си, първо като напълни страната с американско оръжие, преди да позволи на Киев да атакува руските сили в Украйна, използвайки дарени оръжия с голям обсег. С всеки ход Вашингтон предупреждаваше, че просто помага на Украйна да се защити.

Сега на Вашингтон му е все по-трудно да защити своята основна теза, според която Съединените щати уж „просто помагат на Украйна да се защити, а не водят прокси война в сянка“. „Всички воали се разкъсват, разкривайки къде сме били от много дълго време“, каза в изявление Фиона Хил, бивш старши директор за Русия в Съвета за национална сигурност на Белия дом. „Войната ги разкри“, каза тя за администрацията на Байдън.

Според "Политико" решението на Байдън най-вероятно ще доведе до натиск върху него да отиде по-далеч и „да позволи на Киев да нанесе удари в цяла Русия“.

Пентагонът на 30 май потвърди, че администрацията на САЩ се съгласи да бъдат нанасяни удари с американско оръжие на руска територия. На следващия ден германският кабинет заяви, че германските оръжия могат да бъдат използвани „за защита срещу атаки“ Русия в района на Харков. В момента обаче няма единство сред западните страни по отношение на ограниченията върху използването на техните оръжия в Украйна.

Руският президент Владимир Путин на 28 май заяви, че изборът на цели и полетните мисии на съвременни ударни системи се извършват дистанционно или автоматично, „без никакво присъствие на украински военен персонал". Това се прави от онези, които произвеждат и доставят тези ударни системи на Украйна, подчерта Путин, като предупреди, че страните от НАТО трябва „да са наясно с какво си играят“.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев на 31 май също заяви, че всички оръжия с голям обсег, доставени на Украйна, вече са „директно контролирани от военен персонал на страните от НАТО и подобни действия могат да бъдат основание за отмъщение".

Източници: "Политико", fakti.bg

 

 

 

Коментари

 • скоро ще разберем

  02 Юни 2024 8:25ч.

  Дали някой маймуни намя да получат восокотехнологично оръжие и с право да се защитят от "демокрацията" няма да изплющат я някой демократичен самолет, я кораб, я Шарли, я Ебдо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зерг

  02 Юни 2024 9:33ч.

  Демокрацията е райска градина, която най-добре вирее върху колониална биотор. Първо колонията се загробва в кредити, после геноцид превръща биоотпадъчните ненужници в биотор и след това идва райската демократична градина. Райската градина пълзи напред, чрез загробване с кредити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1995 г. в Сребреница командирът на холандския контингент от силите на УНПРОФОР подполковник Томас Кареманс е бил осъден защото дори не е направил опит да защити анклава Сребреница, обявен за "защитена зона" от ООН още през 1993 г.

  02 Юни 2024 9:45ч.

  Холандците тихо и кротко са се оттеглили в базата си под прикритието на полевите укрепления и синия имунитет на ООН и са оставили на произвола на съдбата 50 000 жители и бежанци в анклава. От щаба на ООН в Сараево са извършили само частични въздушни удари. Армията на Босна и Херцеговина НЕ ОКАЗВА ПОМОЩ НА СВОЯТА 28 ДИВИЗИЯ, ОТБРАНЯВАЩА СРЕБРЕНИЦА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  02 Юни 2024 13:01ч.

  Матушката ви затова ли взе Мали и Нигер ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В този случай Главчев е бил прав - България трябваше да гласува "въздържал се"

  02 Юни 2024 13:51ч.

  Нещо повече - трябва да поискаме да бъде осъден и геноцидът срещу сърбите. Защото иначе двойният стандарт се превръща в антистандарт - добро е това, което помогна да откъснем Косово и да създадем най-голямата американска база с цената на античовешки, дивашки, незаконни бомбардировки срещу Сърбия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  02 Юни 2024 13:57ч.

  Надявам се да се омъжа за нигериец от Мали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  02 Юни 2024 8:41ч.

  ЕДИН ТРУП НИЩО НЕ ПРЕКРАЧВА - ТОЙ ГНИЕ И СМЪРДИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бившият председател на Изпълнителния комитет на Скупщината в Сребреница Ибран Мустафич пише в книгата си "Планиран хаос 1990-1996 г.: "Трябваше да се провокира нападение от демилитаризираната зона и да се пожертва Сребреница.

  02 Юни 2024 9:53ч.

  Сценарият при предаването на града беше добре подготвен. За съжаление Президентът на Босна и военното командване бяха замесени в тези планове. Те дадоха заповед за нападение над сърбите от тази демилитаризирана зона..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  02 Юни 2024 13:03ч.

  Не обяснявай кой не ги е защитил, пиши кой ги уби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няколко дни преди офанзивата срещу Сребреница , защитаващата я 28 дивизия е оставена без командващ

  02 Юни 2024 9:59ч.

  Силите на мюсюлманите в "защитения анклав" командва Насер Орич, който няколко дни преди офанзивата е бил изтеглен извън анклава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Същият Насер Орич преди масовото убийство на мюсюлмани в анклава Сребреница е извърщил друго, не по-малко гнусно злодеяние - ликвидирани са 3500 цивилни босненски сърби

  02 Юни 2024 10:11ч.

  Избиването на тези хора в течение на 2-3 години СЪЩО Е ГЕНОЦИД. Като отговорен за него в Сърбия, а и извън нея, сочат босненския мюсюлмански военен командир Насер Орич.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • демокрацията им се оказа като лунната афера - пълна измислица, превърнала се в грозна лъжа

  02 Юни 2024 10:03ч.

  Докато Путин на пресконференцията в Харбин, Китай близо час отговаряше на всякакви журналистически въпроси, вкл. и на западни журналисти, вижте този, който няколко пъти го обиди, че е диктатор, а именно американският президент Байдън, как гузно и малоумно се измъква по терлици относно журналистическо питане относно политическия процес срещу кандидата за президент Тръмп: https://politikus.info/video/161521-ded-sovsem-ploh.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демо- крация

  02 Юни 2024 11:09ч.

  Демонстрация на демокрация е да лъжеш докато не умрат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демокрация

  02 Юни 2024 11:55ч.

  Демокрацията е икономическа система за управление, при която да се прахосват красиво богатствата, натрупани по време на тиранията. Ама ще питате, кога западните демокрации са били предшествани от тирания? Да оставим въпроса на историците, разбира се, че са били предшествани от потискаща тирания... Но сега донорите са народните демокрации, които след десетилетия тирания не успяха да се отдадат на демократично прахосничество, а отдадоха това право на изгладнелия "Запад", който ги победи, оплячкоса и ограби до последната престилка за срамотиите. Това беше представено за победа на Демокрацията, макар и да беше една тирания срещу друга. Последната битка е сега, срещу Русия, за да може прогнилата (либерална) демокрация да оживее още двайсетина години. За жалост и на демократичната общност (олигархията) в Русия също и попресъхнаха фондовете за изплюскване, и те искат повече; изобщо противоречието изглежда непреодолимо. Китай също е на екзпазионистичен курс, те са като Германия преди Първата Световна, изключително мощна икономика, но пазарите се свиват стремително, населението расте, трябва му жизнено пространство... Изобщо на сегашния антагонизъм не му се вижда мирния край.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  02 Юни 2024 13:01ч.

  Всичко това е договорено с вашия Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин не е наш, а ваш

  02 Юни 2024 14:31ч.

  От сутрин до вечер само за него говорите, а вечер го сънувате....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  02 Юни 2024 13:10ч.

  Русийката като я гледам ще изиграе ролята на Полша от ВСВ при сделката между САЩ и Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  02 Юни 2024 14:00ч.

  Разбира се скоро мога и да спра да гледам понеже прекалявам с метиловия алкохол,когато крада никнеймс и пиша като ЗИП

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • двугънковото пак тъдява

  02 Юни 2024 16:13ч.

  Гледал я бил... сякаш някой го интересува кривогледството му...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • совите не са това, което са

  02 Юни 2024 16:44ч.

  Много лош знак за американския национален символ - белоглавия орел: https://politikus.info/video/161461-sova-prikalyvaetsya-nad-belogolovymi-orlanami.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи