По "Катаргейт" всички са изпрани и невинни, върнати на работа в европейските институции. В София всичко се случва, както в Брюксел

По "Катаргейт" всички са изпрани и невинни, върнати на работа в европейските институции. В София всичко се случва, както в Брюксел

Автор: Владислав Наков 

Неочаквано за мен приключва една от историите, които следях с интерес през последните 6 месеца - "Катаргейт" в Европа, когато няколко евродепутати бяха хванти с подкупи, включително и зам.-председателя на Европейския парламент. Катарците са се изнервили преди Световното първенство по футбол заради джендър, социална и трудова политика, изразяваща се в това, че гастарбайтерите по строежите за първенството работеха при много тежки условия - там е горещо, а обектите трябваше да се предават навреме. Катарците, познавайки еврочиновничеството, са постъпили логично - взели са пари и са започнали да ги раздават на всички институции на цивилизования, западен свят, където са можели да получат трибуна.

Моята версия за края на историята беше, че онези, които бъдат хванати, ще бъдат осъдени "ценностно и морално", ще бъдат изгонени от публичната политика и изпратени на работа в офисите на лобистите в Брюксел. Оказа се обаче, че полицията ще бъде наказана, делото ще бъде прекратено, а парите ще бъдат върнати с извинение.

Скандалът датира от 2018 г., когато Пиер Антонио Панцери, тогава член на Европейския парламент и неговата подкомисия по правата на човека (DROI), подписва споразумение с "Катарската комисия по правата на човека" за укрепване на двустранното сътрудничество и обмен на опит. Панцери свършва добра работа, като дава на Катар широка трибуна в ЕП, от която те да твърдят, че „докладите за смъртта на стотици работници-мигранти на строителна площадка не са нищо повече от „клеветническа кампания“.

В замяна европарламентаристите са получавали скъпи подаръци от правителството на Катар: хотели и самолетни пътувания, както пари както в брой, така и под формата на дарения за организации с нестопанска цел (НПО) на членове на Европейския парламент (например Фондация Панцери с разкошното име „Борба с безнаказаността”). Панцери (съдейки по показанията му) се е превърнал в нещо като "парламентарен посредник" за катарците - осигурявайки "закупуването" на други депутати и цели комисии. В резултат на това в случая се появиха много други фигури, включително заместник-председателят на Европейския парламент Ева Кайли и нейният приятел Франческо Джорджи (и официален парламентарен сътрудник на непълно работно време).

Кайли беше арестувана на 9 декември 2022 г. В апартамента й бяха открити €150 000. Същата сума беше открита и у баща й, който беше задържан в брюкселски хотел. Кайли призна още, че катарците са й дали парите и че въпросните €300 000 не са единствените, които са минали през ръцете й.

Но, месец по-късно защитата настоя за различна версия: Кайли научила за произхода на парите от Франнческо Джорджи и „чувствайки, че трябва незабавно да премахне тази мръсотия от апартамента, тя помолила баща си да занесе куфара в хотел в Брюксел, където истинският собственик ще ги вземе“.

Тези глупости бяха достатъчни, за да отслабят обвиненията, въпреки че Панцери, който подписа самопризнания, я нарече свой основен съучастник. Тя беше пусната под домашен арест, който бе отменен в края на май, след което тя обяви, че се връща на работа в Европейския парламент.

Единственият, който пострада от признанието на Панцери, беше самият той – само той остава под домашен арест. Всички останали, включително и Франческо Джорджи, бяха освободени и върнати на работа.

Смятам, че причината за безславния край на този първоначално много бурен скандал е, че по време на разследването се е оказало, че освен редови евродепутати, на катарското „гостоприемство“ са се радвали и някои еврокомисари, включително моят любимец Ж.Б. Е, след арестите се разрази епидемия от самопризнания – много депутати и служители от апарата на ЕП започнаха да признават, че са летели някъде със самолет, отсядали са в скъпи хотели, получавали са хонорари, за да говорят по различни симпозиуми от името на Катар, "но Катар по никакъв начин не е могъл да повлияе на решения им". Не, това не може да се случва в центъра на цивилизования свят.

Историята е красива. Силни, самопрочистващи се институции, модерна антикорупционна политика, независимост на съдебната система и изобщо всичко, което толкова много ни харесва.

В резултат на това останаха две възможности - да се даде пълен размах на случая, позволявайки му да се разшири до небивали размери или всичко просто да спре. Явно е избрано второто.

Този случай би трябвало да служи на нашите евроатлантици като стопроцентово потвърждение, че в България всичко се случва точно както и в Брюксел!

 

 

 

Коментари

 • Haho

  04 Юни 2023 11:34ч.

  Е пък чак толкова евро наглост не съм очаквал. После ние се оплакваме от Гешев .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • BatutKek

  04 Юни 2023 15:03ч.

  <p>Батуты в Усинске с сеткой. Батуты в Бердске с сеткой. Батуты в Петровом Вале с сеткой. Батуты в Облучье с сеткой. Батуты в Енисейске с сеткой</p> <ul><li><a href="https://batut-dlya-dachi-s-setkoy.ru/product/domik-vendi-kidscrookedhouse/">Домик Венди KidsCrookedHouse</a></li></ul> <p>Батуты в Жирновске с сеткой. Батуты в Сасове с сеткой. Батуты в Баймаке с сеткой. Батуты в Касимове с сеткой. Детский игровой комплекс Панда Фани FORT с сеткой</p> <p>Батуты в Балашове с сеткой. Дачный комплекс Избушка ГНЕЗДО качели Romana R 103.29.04. Батуты в Домодедово с сеткой. Батуты в Моршанске с сеткой. Батуты в Новочебоксарске с сеткой</p> <p>Батуты в Лухе с сеткой. Батуты в Нижнедевицке с сеткой. Батут DFC JUMP KIDS 55" 55INCH-JD-RYB. Батуты в Котельниче с сеткой. Батуты в Таре с сеткой</p>

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  04 Юни 2023 17:45ч.

  Не си очаквал,защото така и не си разбрал същността на съвременното западно общество.Изненадата е,че изобщо нещо се случи,явно все още системата не е достигнала желаното "съвършенство" и отвреме-навреме дава пробойни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корупцията е кръвоносната система на Запада. Няма Запад без корупцията

  04 Юни 2023 11:41ч.

  Корупцията по света е външното храносмилане на САЩ и системата им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • F-тринаесе

  04 Юни 2023 11:50ч.

  Само естествено тъп човек, може да си мисли, че ЕС е нещо различно от гигантско ТКЗС, с привкус на сбъркана взаимноспомагателна каса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Текейсар

  04 Юни 2023 12:02ч.

  Решително възразявам срещу сравненията с ТКЗС. Максимумът на крадене в ТКЗС се състоеше в щайги с ябълки, каруца дини или пъпеши. И то с голямо внимание, да не те докладва звеновода... В ТКЗС парични потоци не преминаваха. Като ни направиха АПК вече я нямаше и рентата от ранните години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Твоите нормални хора

  04 Юни 2023 12:06ч.

  Дето дращят тука винаги се оказват бивши комунета или изрожденци, които не можеш да срещнеш в нито една европейска държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо

  04 Юни 2023 12:32ч.

  То пък, един демократ капиталист, джендър глобалист, какво праИ тука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 04 Юни 2023 9:06ч. Дето дращят тука винаги се оказват бивши комунета или изрожденци, които не можеш да срещнеш в нито една европейска държава.

  04 Юни 2023 12:58ч.

  Правилно! Видно от статията по-горе в европейските държави можеш да срещнеш нагли корумпета от долу до най-горе на социалния спектър или както се казваше в един филм корупцията е кръвта на свободния пазар. Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @04 Юни 2023 9:06ч. Дето дращят тука

  04 Юни 2023 12:59ч.

  дебил, ти прочете ли статията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джендарската логика

  04 Юни 2023 13:28ч.

  За какво му е? Правилната (демократична) гледна точка не предполага четене. По-добре дебил, отколкото комуне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато

  04 Юни 2023 14:30ч.

  Падате от 6 етаж в путинова Русия ще разберете разликата. Ако поживеете година в едно руско село - също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мрънкато

  04 Юни 2023 14:46ч.

  Ти туй като опит от отвъдното ли ни го споделяш, припомняйки участта си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вижда се, че си падал на главата си като малък

  04 Юни 2023 18:23ч.

  но връзката с руското село и Путин май само Фройд може да я изясни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буревестник

  04 Юни 2023 12:05ч.

  Всичко това е сигурен предвестник на голямата война. Много голяма. Винаги е било така - възход, разврат и падение, война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ми да ти кажа

  04 Юни 2023 13:12ч.

  нещо не я виждам тази война (голямата) да се случи. Близкият изток е вече затворен, Африка е затворена, Азия е затворена - т.е. 80% от населението не подкрепя ФАЩ (да не кажа мрази). Дори в Европа скоро ще се случи немислимото американец да е мръсна дума. Едно е да държиш елитите на една страна друго е да държиш населението. Нямаш ли второто, не виждам как ще водиш печеливша война. Да не говорим, че и печатането на пари няма да им помогне, защото ФАЩ нямат време. Индустрията им е разрушена. Заради алчност и зелени химери затвориха фабрики и добивната си промишленост. Ще се мъчат с локални пожари и НПО преврати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Времето работи против ФАЩ и лакеите му

  04 Юни 2023 13:22ч.

  Историческото време, което напоследък рязко се ускори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  04 Юни 2023 12:27ч.

  Такава мома не може да пропадне! Правилно са решили!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  04 Юни 2023 12:47ч.

  Някой ден ще си вземат и БОКО за да не го овесим на някое дърво... ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  04 Юни 2023 13:23ч.

  Явно изпирачът Христо Иванов е заработвал допълнително и в Брюксел...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Усилия за изключване на педерастията от списъка на психичните разстройства в Международната класификация на болестите!

  04 Юни 2023 14:07ч.

  В прессъобщение на фондация Рокфелер се посочва, че „през януари 2022 г. Фондация Рокфелер беше приета като недържавна организация в официални отношения със СЗО“. Активно се намесват в дейността на СЗО и фондациите на Бил Гейтс и Отворено общество на Дж.Сорос, която се забелязва в усилията за ИЗКЛЮЧВАНЕ на педерастията от списъка на ПСИХИЧНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА в Международната класификация на болестите!? ........ Това е по повод глобалното Пандемично споразумение което трябва да подпишат всичките 194 държави в света май 2024 г.! Капанът ..... От момента, в който този документ бъде приет, ще бъде трудно за държава, която го е подписала, да откаже ДА ПРЕХВЪРЛИ СУВЕРЕНИТЕТА СИ в ръцете на СЗО! Ако представителите на участващите страни подпишат това споразумение, то ще стане правно обвързващо за тях, дори ако не са одобрени от националните парламенти. " ........... Зависимостите - така се управлява, каква свобода, какви 5 лева? ..... Още тук ..... https://pogled.info/svetoven/rokfeler-izlizat-ot-senkite-novata-pandemiya-e-gotova-ostava-samo-da-natisnat-butona.156741

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още по-ясно от тук:

  04 Юни 2023 14:14ч.

  Заглавие: Как сексуалната патология става норма и човешко право! от 10.09.2020 г. ... https://glasove.com/video/kak-seksualnata-patologiya-stava-norma-i-choveshko-pravo

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друг Доктор

  04 Юни 2023 15:39ч.

  Какви ги говорите ? Педерастията я изключиха от МКБ още през 70-те години ! Неотдавна извадиха от патологиите и транссексуалните. Сега наред вече идват тежките девиации - педофили, инцест , содомити. След това и некрофилиите…Сатанизмът напредва по-бързо отколкото си мислите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зоо, зоо

  04 Юни 2023 18:36ч.

  В Испания е легализиран вече секса с животни... стига животните да не са пострадали от него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В резултат на това останаха две възможности -

  04 Юни 2023 14:13ч.

  Тази приказка за наивници има и трета възможност - просто катарският газ стана толкова възтребван, че корупцията ще потече в обратна посока само и само да има топло в Европа през предстоящата зима! А нашенци са нищо повече - просто част от тази система. Изразът на Тиквоний, че ще ги такова с 200 е изключително показателен! Е с този си израз, ще си и остане в бъдещата обща европейска история наший съвремений Ганю! Така че племето ще има отново повод за гордост! Това си е велик принос в общото ни живуркане с баш европейците!:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Депутата Христо

  04 Юни 2023 15:33ч.

  Ми, и техния морал е колкото моя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бандюгите от ЕС

  04 Юни 2023 17:31ч.

  "Домашен арест" за човек милионер, който сигурно има цяло имение. Що за наказание е това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  04 Юни 2023 18:24ч.

  От цялата работа ще остане един нов събирателен образ - бай Ганьо европееца, може да е в панталон, но може и в пола, зависи как се чувства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи