Планираната реформа на ЕС обрича България да бъде треторазрядна страна членка

Планираната реформа на ЕС обрича България да бъде треторазрядна страна членка

Автор: Веселин Киров за "Гласове"

Веселин Киров е завършил европейско търговско право във факултета Жан Моне на Парижкия Университет “Сакле” през 2015 г. и Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" с магистър по право. Работи като юридически и бизнес експерт на международни фирми в Европа. 

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход

Поредната новина, относно мястото на България в Европейския съюз беше слабо отразена в родните медии. Работна група от френско-немски бюрократи е изготвила документ за цялостна реформа за начина на взимане на решения и представителност на държавите членки в ЕС. Целта е реформата да се превърне в реалност не по-късно от 2030 г. Сред основните точки са намаляване на броя евродепутати сред националните делегации, отказ на една трета от държавите на право на еврокомисар, отпадане на правото на вето в Съвета на ЕС. 

Какво конкретно означава това за България?

Ако тази реформа бъде наложена, а именно такава е целта на Франция и Германия - движещите сили на ЕС, това означава следното: 

Съгласно Договора за присъединяване на България към ЕС, държавата ни трябваше да има 18 представители в Европейския парламент. На евроизборите през 2009 г., на държавата ни беше наложено да съкрати делегацията си на 17 представители, тъй като  след преразпределение на местата в ЕП, беше изчислено, че България е с намаляващо население и за да се запази пропорционалната представителност спрямо населението на държавите членки, едно място от българската делегация беше предоставено на държави с положителен демографски прираст (като например Франция, Германия, Белгия, Холандия …). Това беше едно спорно решение, от гледна точка на факта, че България не е точно с намаляващо население, а с емигриращо, което най-често предпочита дестинации като горепосочените държави, заради по-високия стандарт на живот. Обобщението от тази ситуация е, че България дарява население на държави като Германия, Холандия, Франция и др. и поради това беше задължена да отстъпи едно евродепутатско място на някоя от тези държави.  

По-конкретно, новата реформа предлага, броят на депутатските места в ЕП да е от 751 или по-малко дори при следващо разширяване на ЕС. Такова решение може много лесно да се прокара дори и без изменение на договорите, тъй като чл. 14 параграф 2 от Договора за Европейския съюз, позволява по предложение на ЕП, Европейският съвет да одобри предложението и то да влезе в сила. Ако приемем, че ЕС се готви след няколко години да приема държава като Украйна, с официално население от около 36 милиона, една държава като България с 6,4 милиона ще трябва да се лиши от половината от сегашните си представители в ЕП. 

Колкото до Европейската комисия, предложенията са две: или да се намалят броят на еврокомисарите, или да се запази досегашния принцип на един еврокомисар за държава членка, но те да се делят на “Водещ комисар“ и “Обикновен комисар“. При второто предложение, половината колегия ще получи ролята на водещ комисар,  другата половина на обикновен комисар. Какви биха били различията в правомощията, все още не се знае ясно, но е загатнато, че всеки ресор ще се състои от един водещ комисар и от един обикновен, като двамата не могат да бъдат от едно и също политическо семейство. 

И при двете хипотези българската страна ще бъде ощетена. Ако досега, винаги сме имали еврокомисар, то е трудно да си представим, че ако броят им се намали или запази на 27, при приемането на нови страни като Сърбия, Албания, Македония, този принцип ще се запази. Ясно е, че като политически жест към тези новоприети държави, ще им бъде даден ресор в Еврокомисията за сметка на България. Ако пък се установи система за водещи и обикновени еврокомисари, е трудно да си представим, че с ресорите, които досега България е получавала като страна, ще и бъде отреден пост на водещ еврокомисар. 

Предложението да отпадне правото на вето в Съвета на ЕС и да се замести с квалифицирано мнозинство от три четвърти, освен по въпроси, отнасящи се до външна политика, сигурност и отбрана, е последното предложение, което ще отнеме, каквато и малка автономия при взимане на решения имат страни членки като България. По важни за българското общество въпроси като приемането на Истанбулската конвенция на европейско ниво, България все още има право на вето (макар и реално погледнато да няма воля за противопоставяне от българския политически елит по тази тема). Ако това право на вето бъде отнето, държави като Унгария, където миналата година имаше референдум за или против ЛГБТ обучението на непълнолетни деца в училищата, където унгарският народ се произнесе масово против, ще бъдат задължени да се съобразяват с решения на Съвета на ЕС по тези въпроси. Това ще бъде още един гвоздей в ковчега на демокрацията на европейските държави, които продължават да губят своята идентичност и суверенитет в полза на нисколегитимни европейски бюрократи. 

Много е странно, че при такива кардинални проекти за реформи, няма никакъв отзвук от нашите евродепутати, които сякаш се събудиха от 4 годишна дрямка, за да започнат своята кампания за европейските избори през 2024г. Някои от тях станаха войници, други говорят за зелена енергия през 2040г., а трети се срещат със Зеленски. Текущият мандат на ЕП и в частност работата, която нашите представители свършиха в него може да се определи само с думата “провал“. Нямаше абсолютно никакво обединение около защитата на национални каузи и политики. Нито интересът на българските превозвачи беше защитен, нито България влезе в Шенгенското пространство, нито беше водена политика за получаване на повече пари по плана за възстановяване от Ковид кризата. С такива представители в ЕП, България е обречена да бъде треторазрядна страна членка - обект, а не субект на ЕС, който непрекъснато отстъпва политически позиции и подарява своя пазар на европейските конгломерати. 

 

 


 

Коментари

 • Разумният отговор - BULgariaEXIT!

  28 Sep 2023 9:13ч.

  Като се има предвид, че Турция - основния икономически и военен полюс в района вече се ОТКАЗВА от кандидат-членство в ЕС, а се носят слухове, че и Турция и Гърция се готвят да стават членове на БРИКС+ в скоро време , нашата национална полза не е да бъдем ДОНОРИ на жива сила и икономическа основа ЗА ТЪПКАНЕ на това, което остава от ЕС вече в обозримото Бъдеще - някакъв второразряден конгломерат от фашизиращи се полудържавици на фона на НОВОТО СВЕТОВНО РАЗПРЕДЕЛЕТНИЕ на силите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  28 Sep 2023 9:50ч.

  Много точно формулирано! Да се надяваме, че в близко бъдеще, и БГ населението ще се пробуди и ще осъзнае, къде се намира и какви точно са настоящите "управляващи", които му осигуриха статут на бананова колония и територия, населена с разходен материал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отче Ваш

  28 Sep 2023 10:37ч.

  При този малък, НО МНОГО ПРОСТ НАРОД, НЯМА КАК ДА Е РАЗЛИЧНО !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ми то едни

  28 Sep 2023 11:54ч.

  Евро атлантици затова реваха за бананите че ги нямало във България Е сега имат и банани ама във банановата република България А иначе англосаксонските атлатически сатанисти със последни сили драпат да си запазят техния свят ,основан на техните правила . И понеже Русия и Китай отвориха такава люта рана във сърцето на атлантическите тирани която никога повече няма да заздравее . На златният един милиард скоро ще му пеем заупокойна молитва .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • (не)човешка намеса в климата

  28 Sep 2023 13:43ч.

  Сега разбирам защо Гърция тази година не може да се отърве от бедствия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правилно, Булекзит!

  28 Sep 2023 9:16ч.

  Изобщо не трябваше да влизаме, но по-добре късно, от колкото никога да поправим грешката си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма

  28 Sep 2023 10:13ч.

  Горчивата чаша ще се пие до дъно. Ще потъваме със "съюза", но не като равни, а като колония, много по-лоша от тази, която сме сега. Само чакайте "свободния енергиен пазар" и предстоящото затриване на въглищните централи и впоследствие АЕЦ-а, и ще ви се отвори лека представа. Как си представяте булекзита? Без икономика, без ресурси, без армия, без въоръжение, без политици, без приятели, без народ? С тия демотивирани лигльовци, които имаме за население, по-дребни и по-големи престъпници, тарикати, предатели, продажници, страхливци и просто зомбита? И на всичко отгоре на границите имаме поне три наточени съседа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че ние си го

  28 Sep 2023 11:58ч.

  Имаме опита във потъването като колония . През двадесет и през четеридесете години на миналия век два пъти потъваме със нашите любими господари германците като колония във две световни войни .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зомбито

  28 Sep 2023 17:44ч.

  Иди на х*

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Водещ комисар“ и “Обикновен комисар“ полит.-комисар

  28 Sep 2023 9:27ч.

  Само объркват стадото. Едно време им викахме само полит-комисар иначе нещата си бяха същите - чакахме социализма да победи. Сега пак чакаме същото в ЕСССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  28 Sep 2023 10:04ч.

  и еврокомисарите ни, и евродепутатите ни не правят нищо за България, а като им гледам компетентността, учителка по френски еврокомисар по иновации, само кунева вършеше нещо, но и тя като всички използват престоя си в ЕП за създаване на връзки и уреждане на добре платена работа в Брюксел, българите са последната им грижа, дори никаква грижа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Sep 2023 9:30ч.

  " като двамата не могат да бъдат от едно и също политическо семейство. " Няма страшно. Еврокомисарите ще бъдат само от "Единна Русия".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  28 Sep 2023 9:38ч.

  одобрямс!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  28 Sep 2023 9:40ч.

  Колкото повече време минава, толкова по-ясно става,че ЕС е вредна за страната ни организация. Каквито и български показатели да сравните / население, промишленост, здравеопазване и т.н./ от преди и след приемането на в ЕС тенденцията е само надолу. Ако ги сравним с времето на социализма ще разберем,че нещата са трагични. Пътят ни в ЕС се превръща в път към смъртта на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко и предварително планирано. ЕС е само един стомах

  28 Sep 2023 9:52ч.

  Стомахът на глобализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Томов

  28 Sep 2023 15:25ч.

  Не пишете глупостите за неща от които си нямате и представа. А именно България сега е като икономически гигант сравнена със себе си през 2000-2001г. Акакво се отнася до смешните социализъм вгледайте се в Русия и ще видите къде е по добре. През социализма е добре само за бездарниците и доносниците, но за развиващ се човек с идеи е катастрофа . Не напразно повече от половината заводи са били на загуба още в момента в който са отворили врати, но това човек няма как да го усети когато не е гради собствен бизнес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мараба,

  28 Sep 2023 17:07ч.

  Томов, Буриданов приятелю!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вал

  28 Sep 2023 19:09ч.

  Гигант ха-ха ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обаче!

  28 Sep 2023 20:08ч.

  Томов е гигант... на глупостта! От социализма представа няма, но се дуе като сварена жаба. Ей жабок сварен краварски, при соца бяхме на 26 място в света по социално-икономическо развитие - сега сме почти на 60-то при страните от третия свят. А знаеш ли, че комунистически Китай вече е на първо място по развитие в света, Томов - жабок сварен? Разкарай се с краварската ти пропаганда за дебили от 90 години на миналия век!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • соф

  29 Sep 2023 8:06ч.

  Иронията е неуместна...............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Томов,

  30 Sep 2023 9:52ч.

  Дрогата ти е от долно качество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Te тия

  28 Sep 2023 9:45ч.

  неща минават тихомълком, далеч от очите и ушите на плебса - да не го товарим излишно. Да не би някой да си е представял, че за тези промени ще бият тъпана? Колкото до "нашите" евродепутати, нямам /нецензурен/ коментар и продължавам да си мисля, че там нещо ги обработват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  28 Sep 2023 10:10ч.

  Факт е, че ЕС се изроди и се превърна в глобалистка тоталитарна машина, която се управлява от абсолютно некадърни, необразовани и неквалифицирани бюрократи, насадени от американското лоби, които превърнаха Западна Европа в колония на САЩ. Ако ЕС е не способен да се еманципира и да се върне към корените на истинската демокрация и запазването на суверенитета и идентичността на страните членки, той просто няма бъдеще. Това просто е сигурно и неизбежно. Защото това, в което деградира ЕС, няма нищо общо с онова, за което мнозинството от нас мечтаехме преди 20-на години. Но, в крайна сметка, няма нищо фатално, съюзи се формират, съюзи се разпадат. Империи се издигат, империи залязват. Така било, така и ще бъде… Разликата е само, че Светът вече се развива изключително динамично и промените се случват пред очите ни, буквално със всеки изминал ден и дори час. Важното в днешно време е, да си адекватно ориентиран, да знаеш какво искаш и къде ти е мястото! Да се надяваме, че скоро в България на власт ще дойдат политици и най-вече държавници, които ще се грижат за интереса на държавата и народа си, а не за болните амбиции на чужди господари и в угода на чужди анти-български „проекти“!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един от всички

  28 Sep 2023 11:27ч.

  Абсолютно се съгласявам с всичко, написано. Но има един немалък проблем - точно, за да не се появят национално отговорни политици е създадена през 90-те сегашната ни политическа система. Тя гарантира, че единствено зависими и продажни лица ще се допускат на подиума и чрез контролираните им ръце ще се прилагат нужните външни политики. Затова всичко е ала-бала. За промяна трябва много слен вътрешен импулс, който да е резултат от външен натиск. А това се нарича революция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народи със средна възраст над 45 г. не правят революции

  28 Sep 2023 12:44ч.

  Няма как.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особено като се има предвид етническия състав

  28 Sep 2023 16:24ч.

  на младата съставна от тия средни 45 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  28 Sep 2023 18:40ч.

  така е, протестите преди три години бяха на млади хора, които се върнаха в страната заради вируса, петков е участвал 9 години в протести, но никой не беше чувал за него, съосновател е на Да, България, но е напуснал или отстранен, в служебното правителство беше много изпълнителен и направи добро впечатление, за мен е загадка защо президентът толкова много се ангажира с него, после и нинова, създаде му истински комфорт, а и сега призовава да гласуват за кметове на ПП-ДБ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  28 Sep 2023 10:22ч.

  Ето ви добър пример за един образован, възпитан и мислещ млад човек. Доно се появят повече, като него, защото блатото на невежество, низки страсти, болни амбиции, алчност, демагогия и агресия, в които сме потопени, просто ще ни удавят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Месията

  28 Sep 2023 10:54ч.

  Няма никаква надежда в кочината Булгаристан, някога на власт да дойдат политици и най-вече държавници, защото просто няма от къде да се вземат!!! Всичко е приключило за територията на някогашната процъфтяваща Народна Република България !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Станислав

  28 Sep 2023 11:07ч.

  Разумното би било България да отстоява своите позиция и интерес в ЕС. Не го правим, защото нямаме желание. Скоро това ще бъде абсолютно невъзможно дори при най-голямо желание. Не виждам как европейската олигархия/бюрокрация ще се откаже от плана си да превърне ЕС в неоколониален проект на Германия/Франция/Бенелюкс. Всичко това логически води до извода, че рано или късно ще бъдем изправени пред дилема напускане на ЕС или загуба на националния суверенитет. Нашият национален елит е продукт на ЕС и подчинен на ЕС, така че вероятно изборът ще бъде предопределен: превръщането ни в колониален придатък на ЕС със затихващи политически функции. Не виждам реалистична алтернатива на това освен (военна) намеса на Русия, която да ни върне в своята сфера със съответното възстановяване на суверенитета (за разлика от ЕС Русия няма нужда от колонии, а от силни и суверенни съюзници). Но не мога да се сетя защо Русия би го направила, така че изглежда този път сме обречени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не виждам реалистична алтернатива на това освен (военна) намеса на Русия, която да ни върне в своята сфера със съответното възстановяване на суверенитета...

  28 Sep 2023 12:11ч.

  Something given has no value. Или, както ми казваше бившия шеф преди много години - "успехът трябва да се изстрада". Ако пък трябва да перефразирам - "дарената от друг свобода не се цени подобаващо". T.e. ако въобще искаме някакво бъдеще за нас, ще трябва да се справяме сами. Може и с чужда помощ, но работата трябва да я свършим ние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  28 Sep 2023 11:12ч.

  Ние сме треторазрядна еврочленка защото няма четвърти разряд!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алтернатива?

  28 Sep 2023 11:18ч.

  По-горе колега споменава за хипотетично бъдеще на Гърция в Брикс+. Изглежда съм пропуснал нещо важно. Личните ми впечатления са, че официална Гърция се предаде на САЩ, преценявайки че само там може да намери някаква "защита" от агресивното държание на Турция. Моля, предложете ни да прочетем алтернативна гледна точка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алтернатива?

  28 Sep 2023 11:22ч.

  ЕС ни е икономически, политически и КУЛТУРНО чужд. Обаче, без да искам съгласието ви, моля останете сами със себе си и си отговорете на един друг въпрос! Аз за себе съм отговорил. Имаше ли някаква полза от ЕС? Да, имаше! Той някак макар условно, макар частично, ни опази от самите нас! Тук дреме едно чудовище!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алтернатива?

  28 Sep 2023 11:28ч.

  ЕС е затънало в крайно отвратително, упадъчно състояние, от което ми се повдига! Обаче, при това статукво и с този елит, оставена сама на себе си, България би притежавала единствено своята безпътица и обреченост! Съвсем отделен е въпросът, че практически тя вече е приключена! Е, не е напълно изключено от недрата и, от тази територия да се пръкне една Нова Република. Това е теория, трудно е да се заяви някаква вероятност, пък и зависи от множество променливи, които не са в нашите ръце. Тежките и опасни времена раждат СИЛНИ ХОРА! Спокойните и "сигурни" времена раждат слабаци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алтернатива?

  28 Sep 2023 11:41ч.

  Ще кажа нещо, което няма да се хареса на "левите" и отявлено русофилската общност, която преобладава, но си позволявам да цитирам едно становище на проф. Пиргова, изречено тази сутрин в бТВ. Тя е лявоориентиран човек и ако има желаещи да спорят, да потърсят контакт с нея. Независимо от ЕС и Отан, в България се е сложила една обществена (добавям: и културна) структура и модел, която е идентична за страни от бившето съветско пространство. Посочените примери бяха - Украйна, Молдова, България и Русия. Същността е следната - уродлива, отсъстваща, витринна "демокрация", проядени от корупция, кражби и предателство национални елити, които в невъобразима, брутална степен обслужват един по същество криминален олигархат. Цитирам духа на изказването, не точните думи на Пиргова. Да, въпросът е на мяра! Нито в САЩ, нито в Европа има демокрация, елитът обслужва собствените си интереси, докато разиграва улични, маскарадни игри пред плебеите, но под друга форма и размер. Моля, дори не искам отговор, но къде пращате България след ЕС? Колкото и да мислите, нищо по-реалистично и "по-добро" от вилает на Турция няма да измислите! Само, моля не ми говорете за Брикс! Нека останем на сериозна територия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алтрнатива?

  28 Sep 2023 12:02ч.

  За успокоение на тези, които ме намразиха поради горното ми изказване, нека изтъкнем, че в студиото бяха политологът Стефанов и ... О, БОже, видният хидромелиоратор и ликвидатор и новоизпечен политически коментатор - гуру, шаман на БХ и геппс - Харизанов. Те възразиха на Пиргова и в общи линии твърдяха, че България си е ОК. Търсете съюзници в тяхно лице! Ще ги намерите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петрониус

  28 Sep 2023 12:42ч.

  Не само България, всички държави са осъдени на изчезване, а народите на обезчовечаване. Водят ни към една световна джунгла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алтернатива?

  28 Sep 2023 12:51ч.

  Ситуацията обективно е отвратителна, кризисна, заплашителна. Имаме не просто криза, има цивилизационна, културна, планетарна криза! Има ... ако щете философска криза на смислите и същностите - кои сме ние, за какво сме тук, защо беше всичко това, накъде (ако въобще) сме тръгнали, защо?, с кого? как?. Западният свят е напълно дискредитиран, потънал в лъжи, лицемерие, безпътица, кражби и безчестие във всевъзможно творчески форми, задлъжнялост, антихуманизъм, стигащ до истински сатанизъм, прикрита агресивност и трескаво търсене на още малко време за предотврятаване на неизбежния колапс! И още лъжи, лъжи, лъжи! Тотални лакомия, двуличие и арогантност в космически мащаби. Само някой сега да не вземе и да каже, че алтернативата (въпръщавана от Китай) е нещо много светло, красиво и просто трябва да изчакаме, буквално устисквайки до естесвения развой на нещата, когато всичко ще стане прекрасно. Моля?! Или пък някой си мисли, че президентът Путин ще разясни на китайските си съюзници вярната същност на нещата, ще им "покаже" пътя и ще ги "промени"?!! Я, по-сериозно! Сега - всеки, който още не се отказал то бъдещето, прави трескави ходове за да спасява кожата! Собствената си кожа, пък и най-добре ако може за сметка на нечия чужда кожа! Дори "съюзи" се правят! Май (само) за това става дума?! Както се разбра, самият президент Путин по-скоро пристана на руския олигархат и там все по-трудно се разбира, какво точно се случва. Прегледайте пак лекциите на Вацев за Термидора! Загазването е яко! Накъде да вървим, колеги! Истината е, че никой не се интересува от нас, а най-лошото е, че вече има достатъчно данни, че и ние не се интересуваме от себе си! Да вземем и да напишем едно писмо на онези уроди, които май наистина имат намерение да изчистят поне 7 млрд. човешки същества от лицето на Земята, че поради отпаднала необходимост, желание и смисъл, ние доброволно се принасяме в жертва, че поне човешкият род да преживее генетично тези гадни времена :((((((((((((((((((((((((((((((!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нилсън

  28 Sep 2023 12:58ч.

  Няма съюз в който България да е член и да не се е разпаднал за последните 600 години.В Чехия живея от 7 години по добре не съм бил в живота.На 30 г бях като 'бегах' ,завърших висше образование и чао ! Писнало ми беше да броя стотинки и постоянно на работа ходех . Каквото ще става ще стане и без нас Тук е пълно с украинци и преди беше пълно но сега са буквално навсякъде - долна сган като цяло. Ако това е бъдещият ЕС ми да се разпада тогава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "обрича България да бъде треторазрядна страна членка"

  28 Sep 2023 13:10ч.

  Ще бъде повишение. Сега България е четвърторазрядна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЪЛГАРИЯ ИЗЛИЗА ОТ ЕС И ОСТАВА В ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОИМИЧЕСКА ЗОНА С 2СТРАННИ ДОГОВОРИ. ИЗЛИЗА ОТ ВОЕННОТО КРИЛО НА НАТО И ОСТАВА В ПОЛИТИЧЕСКОТО.

  28 Sep 2023 13:24ч.

  Такива са политиките на Норвегия и Швейцария по отношение на ЕС. И такава беше политиката на Франция по времето на Де Гол относно НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  28 Sep 2023 14:53ч.

  Изглежда че Антихристът вече е дошъл - Пандемия, пе*ераси, налудничавост на управляващите елити, климатът пошантавя. Няма нужда и от ядрена война. Обаче все някои ще оцелеят - там, където... е знаете къде, където не ги харесват тези неща. И не могат да им ги натрапят, както в България. За какво ни е ЕС? Някои забогатяха, наистина, други трудно оцеляват. Това ли искахме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уууу

  28 Sep 2023 16:12ч.

  Влизане във Брикс, и примиер във България като Орбан ще оправи страната,иначе ще продължаваме да затъваме ,със тези алчни бюрократи във европейски съюз

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гошо

  28 Sep 2023 22:21ч.

  Гледам и не вярвам на очите си. Защо ли баща му на този момък си е харчил парите, та да се пръкне след следване във Франция такова джудже. То горкото е сигурно много обидено на Франция, че никой не го ще. Затова сега давай, огън по Европа, огън по САЩ, огън по Украйна.Браво, да чест ти прави. Ти си един от тия, които ще носят цветя на руските фашисти, когато стъпят с ботуша отново тук

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  28 Sep 2023 23:55ч.

  Гошо не прави такива грешки, да си харчи парите, Гошо винаги е на сметка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Evropa

  29 Sep 2023 0:03ч.

  За съжаление България не е с Европейски ценностни традиции и е здравословно за бъдещето на Европа да бъде ограничена във вземане на решения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много е тъпо да си тъп

  29 Sep 2023 0:59ч.

  И слава Богу, че България не споделя твоите еврогейски "ценности".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  29 Sep 2023 4:49ч.

  решението за рашибозука е чемодан-вокзал-Москва, само след месец ще драпате да се върнете обратно в БГ и ще сте най-запалените евроатлантици:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кольо

  29 Sep 2023 10:20ч.

  То ние и сега сме си треторазряден член на ЕС! След промените ще бъдем неоколониален член на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  29 Sep 2023 11:54ч.

  Да се инициира референдум за излизане от тая оизвратеняшко-коменистическа организацийка. Имаме пълното право на това. От една страна самото ни влизане е съмнително легитимно, защото не е ратифицирано нито от суверенът с референдум, нито от Велико народно събрание. От друга страна ЕС систематически нарушава едностранно всички условия, по които ни прие. Щом те нарушават договора, ние сме в правото си да се оттеглим. Длъжни ли сме да търпим да ни третират като треторазрядна държава и трета ръка хора? Дори трябва да съдим ЕС за обезщетение за всички загуби, които ни причиниха, а те са за стотици милиарди !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дяков

  30 Sep 2023 13:02ч.

  Има ли луди които си мислят,че нещо някога е зависило от България в ЕС.Нас ни приеха да бъдем колония и да използват територията ни срещу Русия в отдавна плануваната война,а вие като балъци вярвате в европейската мечта!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи