Франция и Германия искат тежестта на България и няколко други страни да намалее при взимане на решения в ЕС

Франция и Германия искат тежестта на България и няколко други страни да намалее при взимане на решения в ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съветът на ЕС по общи въпроси обсъжда днес в Брюксел проект за реформа на съюза, който ще намали тежестта на България и други държави при вземането на колективни решения. Френско-германска работна група от 12 "мъдреци" е представила вчера доклад по институционалните въпроси, наречен "Плаване в открито море: Реформиране и разширяване на ЕС за 21-ви век", който предвижда отпадане на правото на вето, отказ на една трета от държавите от еврокомисар и намаляване на евродепутатите в националните делегации.

Авторите декларират, че изразяват само своето мнение, но Франция и Германия се смятат за двигатели на реформата, защото отдавна настояват за подобни промени. Те оправдават инициативата си с предстоящото разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, Украйна и Молдова, което би увеличило много броя на членовете и би направило съюза трудно управляем.

Тъй като се очаква съпротива от малките държавив ЕС, чиято значимост формално се изравнява сега с големите чрез правото им на вето, има предложение да се сформира "коалиция на желаещите за реформа". Това означава официално ЕС да се раздели на групи, наречени концентрични кръгове. Първият е вътрешен кръг, който включва членовете на Еврозоната и Шенген. Вторият е сегашният Евросъюз. Третият включва асоциираните членове (каквато е Турция от 1963 г.). Четвъртият е Европейската политическа общност, създадена през 2022 г. след руското нахлуване в Украйна (44 европейски държави) и представляваща свободна асоциация на европейски лидери, които се срещат два пъти годишно, за да разговарят. България в момента е във втория кръг и се стреми да влезе в първия съгласно присъединителния си договор с ЕС.

Предлагат се реформи в трите основни органа на ЕС - Съвета, Еврокомисията и Европарламента. В Съвета на ЕС (министрите) държавите да гласуват повечето решения с квалифицирано мнозинство от три четвърти, като се запази правото на вето само по въпросите от общата външна политика, сигурността и отбраната. В Европейския съвет (висшия ръководен орган на държавните и правителствени лидери) отнемането на право на глас да става с четири пети мнозинство вместо с досегашното единодушие минус един глас (на санкционираната държава).

В Еврокомисията да отпадне правото всяка държава да изпраща комисар, като броят на комисарите бъде две трети от броя на държавите. Ако не се постигне съгласие, да се въведе системата на старши и младши комисари, като само старшите ще имат право на глас, а другите ще изразяват мнение, без да гласуват.

В Европарламента да се запази сегашният максимален брой евродепутати от 751 души, независимо колко нови държави ще бъдат приети. Това означава да се отнемат бройки от досегашните членове на ЕС, но националните делегации да не падат под минимума от 6 евродепутати за най-малките държави (т.нар. Кембриджка формула).

Авторите подкрепят целевата дата 2030 г. за разширяване на ЕС, като твърдят, че следващата Еврокомисия „трябва да се ангажира с целта 2030 г. и да се споразумее как разширяването на ЕС да бъде готово дотогава“.

Предлага се по-голям бюджет на ЕС от собствени източници, обвързвайки изплащанията на ЕС по-стриктно с условията на върховенството на закона. Лошо функциониращата съдебна система и корупциятта на високо равнище ще дават основания за спиране на европейските плащания към провинени държави.

Диаграмата на Ойлер показва съществуващите в момента кръгове на европейска интеграция. България е във втория: В ЕС, но извън Еврозоната и Шенген

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • Няма как колонизираният

  21 Sep 2023 11:42ч.

  Да е равен на колонизатора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  21 Sep 2023 17:34ч.

  с което темата е изчерпана. в наше село казват: "битият - бит, другият... нещо друго".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По плана за възстановяване

  21 Sep 2023 11:48ч.

  Ама България иска в Шенген ! Сега България ще внесе и украинското зърно в Шенген щото е най качествено. България си сменя националния празник, бутна съветските паметници, направи рИформа в правосъдието, рИформира спец службите, пребори корупцията, дава оръжие на укронацистите, полицията вече разстрелва на място бандитите щом бягат от нея, всяка сутрин се съобщава на населението,кой е убит, одран,обран,пребит,ограбен,отцепен,нарязан,нахапан,изнасилен,измамен,глобен,катастрофирал,застрелян,заклан,барикадиран и т.н. България е изпълнила всички критерии не само за Шенген но и за Луната,промени си конституцията , а Франция и Германия не са се извинили на бившите си колонии за грабежа и престъпленията причинили на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ee..e

  21 Sep 2023 17:24ч.

  (+++++++)x10e32

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  21 Sep 2023 11:56ч.

  Както винаги някои са по-равни. Важното е че има банани. И няма български праскови и домати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  21 Sep 2023 12:10ч.

  Време е за напускане на ЕС и НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, повече от належащо е.

  21 Sep 2023 14:14ч.

  И цялата умно-крастава гмеж - натам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ачо

  21 Sep 2023 18:41ч.

  На там вървят нещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПАСИ:

  21 Sep 2023 12:36ч.

  Да се запише в Конституцията, че България няма право на глас в ЕС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейската украинска мечта!

  21 Sep 2023 16:20ч.

  Това е трагедия за обикновения българин и престъпление на политическата му класа - да узакониш зависимото си положение в един неравностоен на практика съюз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България няма какво да прави повече във фашисткия европейски съюз при народите-паразити

  21 Sep 2023 12:41ч.

  Изобщо не трябваше да влизаме, затова и не бе проведен референдум за което.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  21 Sep 2023 12:55ч.

  Тези, т.н. ''реформи'' потвърждават максимата:''Всички са равни, но някои са по-равни". Да видим и чуем реакцията на бълг. политици?!Това творение на немско-френските ''мъдреци'', показва къде ни е мястото-на второ качество хора! ''Реформираният''ЕС ще продължи политиката си на ''тояга-морков'', а и ще въведе нови рестрикции за ''непослушните държави''. Йезуитка политика. Не е лошо тези ''умници'' да си спомнят за краха на Римската империя, а на други империи. Историята се повтаря, но някой не е научил уроците от миналото, което е жалко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво ревете, бе.

  21 Sep 2023 13:07ч.

  По милост ви приеха в Европейския съюз, да не висите за визи и хленчите, че ви броят за втора ръка европейци. И сега - капризи: на господарската софра ви се прищяло, а те едва в антрето ви пуснаха с калните цървули. Пасмина неблагодарна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 112

  21 Sep 2023 15:22ч.

  ЕС не ни прие по милост, а ни окупира. Българския народ никога не е гласувал за ЕС и НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не посмяха да направят референдуми, защото знаеха какъв ще е резултата

  21 Sep 2023 16:38ч.

  Българите щяха да отхвърлят и двете

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква смешка

  21 Sep 2023 16:56ч.

  Един истински миризлив цървул тръгнал да се обяснява с "калните цървули"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво ревеш бе

  21 Sep 2023 17:51ч.

  Платихме си членството във фашисткия ЕС . 1234 блок бяха закрити от мадам ЕС заради това членство , земеделието ,икономиката ,мариците , здравеопазвненото , образованието . Всичко си съсипахме заради яловото членство във тази атлантическа фашистка организация .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  21 Sep 2023 18:43ч.

  не съм съвсем съгласен. за натю резултатът винаги ще бъде "не". но по онова време популацията бе обхваната от една, донякъде режисирана, еуфория. беше с въжделения разни. и грубо неосведомена за това, как стоята нещата, а и за това какво я чака. та, може би щеше да се подлъже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Югоагент

  21 Sep 2023 13:26ч.

  Ако искат могат и да увеличат тежестта на България и ефектът пак ще е същият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европарламента се увеличава с 12 хиляди човека от България. Комисията се разширява с 999 комисаря от България

  21 Sep 2023 16:40ч.

  Ще се уреди целия софийски умнокрасивитет и ще ни оставят на мира да излезем от тъпия им съюз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  21 Sep 2023 15:02ч.

  Това разбира се не е проблем за робската ни психика, важно е да има банани. Но други държави едва ли ще го приемат. Поредния глупав ход на западните лидери, явно нямат интелектуален потенциал да развиват и опазват съюза от разпад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ялови са, иженарицаемите западни "лидери", затуй такъв е и съюзът им

  21 Sep 2023 16:42ч.

  Мъртвороден, той не знае как да умре съвсем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанас Павлов

  21 Sep 2023 15:37ч.

  Все повече ми заприличва на филма Междузвз едни войни! Как прозират империалистическите цели пред конфедеративните! Няма го идеалът на генерал Дьо Гол... няма го!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шарлатанин

  21 Sep 2023 15:58ч.

  А ние що не им теглим по една "благословия" и не кандидатстваме за членство в БРИКС. Да си седят жабоядците и немските пръдльовци в ЕС-то и да се навеждат на америкашките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ердоган съвсем сериозно кандидатства за БРИКС, ако и страната му да е член на НАТО и кандидат за ЕС

  21 Sep 2023 16:44ч.

  Не съм чул някой от Запад да го е критикувал за което.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже , каква изненада

  21 Sep 2023 16:09ч.

  Нямат ни за равни ... Това всички го знаем , но защо продължаваме да им правим мили очи и да се подмазваме . Просто трябва да си защитаваме интереса на държавата и добруването на хората . НО лошото е ,че ни управляват зависими хора ( от дрога , от ''Магнитски '' и т.н ) , на които нито им пука за интереса , нито за добруването ... Но пък народа си ги заслужаваме .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам

  21 Sep 2023 16:15ч.

  Шолц встъпва на подиума на Генералната асамблея на ООН пред празна зала! Даже муцуната му една такава презрителна - Сега да говоря ли, да не говоря ли? Намалява влиянието на Германия и затова са виновни само политици като Шолц и Ана със сестра си Лена и братовчедка им Бербок, която пак се изцепи че воюва с Русия!:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  21 Sep 2023 16:18ч.

  Шенген, а? Ареее, утече! Едно е ясно. ЕС се разделя на господари, васали и прислуга. При това, този съюз вече не е това, за което всички (е, почти всички) си мечтаехме преди 30-на години... Но, Света се променя, при това с шеметна скорост. Едни империи си отиват, други изгряват на тяхно място... Кръговрат. Едни съюзи се разпадат, други се формират. Важното е само, мъдро да избираме, къде точно ни е мястото... И задължително, през призмата на собствените си национални интереси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи така!

  21 Sep 2023 16:29ч.

  Първо - мястото на България в ЕС е мястото на слугата; Второ - в България няма национално отговорна политическа класа - има само реститутки, които непрекъснато си вдигат цената с поредното национално предателство! Франция и Германия с включването си в регулиране на проблемите в Южното Закавказие - разказаха играта на арменците! А продажникът Пашинян като Иуда се отрече от Нагорни Карабах! Така не само постави под удар обикновените арменци, но направо се отрече от тях като отговорността за живота им прехвърли на руския миротворчески конингент! Някой да храни надежда за нашите управници, че ще ни защитят? Аз - НЕ! Продадоха на едро територията, заедно с народа! Какви национални интереси, човече?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  21 Sep 2023 16:54ч.

  Националните интереси са перманентен и неизменен приоритет на всеки истински държавник. Като Орбан или Ер Доган, например. Тези дебили и национални предатели, които са сега на власт у нас ще си отидат, при това скоро... А аз имам предвид принципното положение, такова каквото трябва да е - неизменно и непреходно. Ако то не се спазва от ВСЕКИ допуснат до властта, което зависи от всички нас - гласуващите, то България може да се сбогува с бъдещето си! Изобщо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ограбвания роб няма право на глас.

  21 Sep 2023 16:26ч.

  Като не ни искат гласа,чий го дирим в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТОВА, КОЕТО ПРЕДЛАГАТ Е МАЛКИТЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЛУЖАТ КАТО ПАЗАРНИ КОЛОНИИ, ВЕЧЕ БЕЗ НИКАКЪВ ШАНС ДА ОКАЗВАТ ВЛИЯНИЕ - АЗ КАЗВАМ "ВЪН"

  21 Sep 2023 16:41ч.

  Ограниченията за самостоятелно развитие са твърде много, за да бъде рентабилно оставането ни в съюз, който вече не е икономически, а политически, и в който ние играем ролята на храста, в който могат да се изходят големите. Ако зависи от мен - 1. България напуска ЕС и остава член на Европейската Икономическа Зона, 2. България напуска военното крило на НАТО и остава член на политическото (това, което направи Де Гол с Франция и което беше променено от Саркози), 3. България възстановява договорите си за доствка на енергийни ресурси с Русия, 4. България продължава и успешно приключва работите по възсатновяване на армията си, 6. България започва да участва на срещите на БРИКС като външен наблюдател, 7. България предприема специална подготовка на посланиците и търговските си аташета в страните от БРИКС, 7. България връща централното планиране и научната дейност в производството на селскостопанска продукция, създава Държавна Банка за целево финансиране на селското стопанство, Централно Звено за Договаряне на износа на свежи и преработени селскостопански продукти и още многодруги неща...но не и забити в едни умиращи съюзи на геронтологични общества.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  21 Sep 2023 16:56ч.

  В такъв случай, ясна е работата! Сбогом ЕС, здравей БРИКС+... ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Язък, язък....аман!

  21 Sep 2023 17:30ч.

  такъв шамар и плюнки по верните евро-атлантически ориентирани 'десни'. Ха, ха......ха! Тази карта е ярка илюстрация и поглед в бъдещето на този съюз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този съюз

  21 Sep 2023 19:25ч.

  ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПАДНЕ!ТАКА ЩЕ Е ПО ДОБРЕ ЗА ЕВРОПА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • john lenov

  21 Sep 2023 17:50ч.

  ХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предложение

  21 Sep 2023 18:20ч.

  Тази карта е абсолютно необходима да се използува като: аватар снимка, като бекграунд на всички битови компютри за собствениците извън Шменген зоната !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аз пък на това се надявам

  21 Sep 2023 19:41ч.

  Тръгне ли едно нещо необосновано да се разширява прекомерно, то неминуемо се саморазпада. Като приемат Македония, Албания, Украйна, Молдова и Грузия (айде от мене и Сърбия и Турция) и край, няма да има Евросъюз. Каква по-хубава перспектива? Само си викам ДАНО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще бием шута на германя и френци

  21 Sep 2023 19:56ч.

  Ще видят те тогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горда българка

  21 Sep 2023 20:08ч.

  Всички намерения се превръщат в решения. Честито на печелившите! (Не на българите, ха-ха-ха.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диаграмата на Ойлер е стара

  21 Sep 2023 20:46ч.

  Държавите в ЕС са 27, а в диаграмата са 26 (след BREXIT). Хърватия е част от ЕС, а не просто в Съвета на Европа. Руската федерация напусна Съвета на Европа като безполезна организация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диана

  21 Sep 2023 22:03ч.

  И вместо да се реформира в по-демократичен, ЕС иска да става все по-тоталитарен. Предизвестнетият край на едно обединение настъпва тогава, когато е по-лесно да го напуснеш, отколкото да бъдеш чут и мнението ти да бъде взето под внимание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  21 Sep 2023 22:51ч.

  ПРиеха ни в ЕС с обещанието, че това е съюз на равни и суверенни страни с еднакви права. Щом променят условията, имаме пълно право да напуснем тая извратена организация и дори да я съдим за огромни обезщетения за понесените от нас загуби !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тез и двамата

  21 Sep 2023 22:59ч.

  са много зян. Скоро ще са бивщи. А би трябвало веднага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  21 Sep 2023 23:57ч.

  Ко стана с равноправието в тоя еврогейски съюз ? Ко стана с основните принципи ? Ко стана бе, драги подлизурковци и подлоги?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всуе

  22 Sep 2023 1:00ч.

  се подлагаха платени медии, политици, говорители на нещо си, формиращи общественото мнение интелектуалци и др. да ни наложат евросъюзната идентичност като нещо, което конститутивно ни определя, така да се каже. Ние си знаехме, че не сме поканени в ЕС като равни. Горе колегите са посочили по какви признаци го усещаме. Важното е само да пребъдат "Лидл", "Била" и "Кауфланд" на територията и държавата да купува де що нови ваксини и бустери се появят. А да не забравим – като страна членка на ЕС имаме солидарно разпределеното задължение да плащаме лихвите по външния дълг на страна НЕчленка на ЕС като Украйна. Смисълът на нашето съществуване като държава засега се определя от онеци 13.8 мил. евро, дето трябва да дадем, задето Украйна загуби и ще загуби всичко в една предвизвикана от самата нея война-

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  22 Sep 2023 1:08ч.

  Хора втори сорт сме, от джунглата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  22 Sep 2023 11:20ч.

  Моля ви хора мислете, 30 години демокрация, да си съберем мозъка и поне златния резерв да не бъде откраднат!!!!!!!!!!!!!!Бог да пази България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи