Нинова повежда БСП по нов курс

Нинова повежда БСП по нов курс
Нинова засилва социално-консервативния вектор в БСП за сметка на глобалисткия и елитаристки такъв. Тя добре разбира, че БСП е политическата сила, която да дава представителство и на умерените и социално-консервативните слоеве на обществото.

 

Изминалите седмици бяха доста турбулентни за БСП. Левицата проведе първия пряк избор за председател, който беше спечелен безапелационно от Корнелия Нинова. Последвалият конгрес запечата тази победа като в допълнение делегатите не дадоха достатъчно подкрепа за избирането на знакови представители на т.нар. „вътрешна опозиция“ в Националния съвет. С това БСП дава заявката, че поема нов курс. Столетницата беше заглъхнала в серия от вътрешни дрязги, разпри и скандали, които сякаш не са спирали да преследват „Позитано“ 20 след последното участие на партията във властта. След събитията от последните седмици се дава сигнал, че БСП прави опит да се рестартира. Дали той ще е успешен или не – тепърва ще видим.

 

В ретроспекция ситуацията за БСП не беше особено ласкава след краха на управлението на Пламен Орешарски. Несполучливата коалиция с Местан по онова време доведе до разрив в ляво. Станишев даде крачка назад, Миков пое руля на левия кораб, за да го изпусне с малко и това да доведе Корнелия Нинова в председателския кабинет на „Позитано“ 20. Самата Нинова мина през различни фази – опираше се и разчиташе на този или онзи от старите играчи в БСП, лъкатушеше между успешни и несполучливи политически решения. Към един момент отстрани изглеждаше сякаш емоцията беше взела връх и се действаше повече по инстинкт, отколкото по предварително начертана стратегия. 

 

В последно време обаче Корнелия Нинова преживя някаква форма на политическо отрезвяване. Резултатът от това е, че левицата сякаш ще търси обновление. Нинова изглежда по-обрана, по-спокойна, излъчва увереност – все важни знаци, ако човек иска да успява в голямата политическа игра. Забелязват се нови лица, отглежда се ново поколение говорители и оратори. Всичко това обаче са технологични, механични въпроси, които са по повърхността на проблемите в БСП. Истинската промяна идва не от смяната на караула и изпращането в отпуск на мнозина от старите лица на левицата. В дълбочина процесите са доста по-сериозни.

 

В основата си става дума за ролята на консервативния социализъм. И не, това не е „дървено желязо“, както се опитват да го представят неолибералните левичари, които коментират темата. Това е онзи прочит на социалистическата идея, който е икономически прогресивен, но социално консервативен. Това е големият идеен разлом в БСП, чиито технически проявления са провеждането на пряк избор и изваждането на вътрешната опозиция от оборот. Мнозина смятат, неправилно според мен, че левицата следва винаги и дефинитивно да е част от последните течения на културния неомарксизъм. Не си ляв, видиш ли, ако не се поддаваш на климатичната паника, критичната расова теория и джендър идеологията. Да, де, ама централният въпрос на една левица следва да е доходът, а не джендърът. Днешната американска и западноевропейска левица не говори за единия процент свръхбогати, нито за отварянето на гигантската ножица между имащи и нямащи. За нея това е фонов шум около „централните теми“ за възобновяеми енергийни източници и имагинерен расизъм. 

 

Със случващото се в БСП се дава знак, че българската левица не се припознава в тези теми. Мнозина не си дават сметка, че БСП съществува и е важна именно, защото играе ролята на консервативната сила в обществото. Десниците се надиграват коя от тях е по-прогресивна, по-неолиберална и по-глобалистка. Но политиката не търпи вакуум – на терена е необходима и консервативна политическа сила, която да дава представителство на умерените и социално-консервативните слоеве на обществото. Нинова, изглежда, разбира този въпрос и затова засилва социално-консервативния вектор в БСП за сметка на глобалисткия и елитариски такъв. Дали този подход ще успее е рано да се каже. Но за мен е положително, че се търси нов курс. Старият, очевидно, не печели доверие.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Сигурно пишещият има претенции за

  03 Окт 2020 10:07ч.

  интелигентност. Обаче айде малко разяснения, че нещо не се разбира за какво иде реч. Засилва се "социално консервативния вектор за сметка на глобалисткия и елитаристки такъв". Демек, както се е изразил автора - правиме го, за да се харесаме на по-широк кръг хора. Не е лошо авторът да ни беше обяснил като на по-прости какво е това консервативен социализъм? Тия хиляди "червени бабички", на които главно разчита БСП дали ще прочетат тази интелигентна стания? И да я отпочнат едва ли ще стигнат до края.Много се съмнявам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знаят,но на практика

  03 Окт 2020 10:41ч.

  Бабичките не знаят какво е консервативен социализъм,на на практика електоратът на БСП е от хора с традиционни ценности в рамките на моногамното семейство,патриотизъм,християнство и утвърден от векове морал. И кой е казал,че консерватизмът е равнозначен на десничарство и социално неравенство? Най-големите беди на човечеството нахлузиха социалните инженери,които нагло и самоуверено натрапваха фантазиите на едно малцинство на консервативното малцинство. Точно в днешния глобалистичен либераст-джендърски свят се развиха най-големите социални неравенства - точно заради либерастията в САЩ средната класа за 30 години се сви на половината. В Европа е същото - средната класа от преди златните 30-40 години неотклонно се смалява. Не стига,че сме бедни и изчезващи,та джендъри като Станушко и Йончева ще ми натрапват еднополови семейства та да се смаляваме оше и ще ни инжектират с мигранти та да покафеняваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По Оруел и Овертон

  03 Окт 2020 10:52ч.

  Винаги съм се чудил защо навремето болшевиките,а днес троцкисти и неомарксисти щедро са финансирани от наднационалния супербогат капитал? Още навремето на Маркс му бодяха очите капиталистите-предприемачи,но и дума не е обелил срещу банкерите и финансовата олигархия. И как така американски милиардери финансираха Майдана от 1917г. и после вложиха милиарди по времето на Ленин и Троцки в машиностроителни предприятия,нефтодобива и строителството на електроцентрали? Крайната цел на социалистите напълно устройваше свръхбогатите защото се постигаше свръхцентрализация на капиталите и производството,централизация на образованието,унифициране на морала, премахване на моногамното семейство и напъждане на християнството. Точно това днес наблюдаваме в Западна Европа и САЩ - строителство на фермата на Оруел по технологията на прозореца на Овертон. Ами Нинова и БСП не искат такъв свят и такава псевдосоциална справедливост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "но и дума не е обелил срещу банкерите и финансовата олигархия"

  03 Окт 2020 11:47ч.

  Не е така. Пишете си, но не дрищете откровени лъжи и непознаване на материала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пълна заблуда...

  03 Окт 2020 12:09ч.

  Пълна заблуда е че Нинова е спечелила безапелационно.Който малко познава историята на БСП/БКП знае,че действащият председател и ръководството около него с известно обновление винаги се избират с голямо мнозинство.Изключение беше 49-я конгрес когато Нинова спечели със задколистни хватки и сделки и гръмки фрази.Нов курс няма да има защото нещата опират само до стремеж за власт.А светът се тресе от гняв за липса на справедливост,връща се в времената на Маркс и по-късният Ленин само при качествено нова технологическа социална база,която изисква нови идеи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Познавач

  03 Окт 2020 12:26ч.

  Най-големият изибличител на банкерите е Шекспир с "Венецианският търговец", а финансовата олигархия са дефинирали и обяснили Джон Хобсън и Ленин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  03 Окт 2020 12:53ч.

  Социално консервативен вектор означава, че ще се води политика на повече държава, която ще раздава пари, като социални помощи на безработни, или се взема от богатите и се дава на бедните, без те да работят нещо. Или пак ще има професия социално слаб. А консервативен означава че ще се гледа старото положение на социализъм както беше по времето на Тодор Живков, като ще има и малко частна собственост, защото все пак трябва да се работи и някой трябва да работи. Но със сигурност ще върне едрите фирми на държавата, а частна собственост ще има само при малки и средноголеми фирми. Неслучайно тя ходи на паметника на Тодор Живков и слага венци на гроба му. Освен това тя със сигурност си прави сметки за геополитическа промяна, като ще иска да сме с Путинова Русия. Без обаче тя и нейните анализатори да си дават сметка, че в Руската федерация има фашизъм с частни олигарси, а хората както при социализма ги карат да работят силово и административно на олигарсите, както са работили при самодържавието и при комунизма, като не им дават даже да протестират или дори да изказват мнението си по политиката. Като вече 7 години БВП на Русия намалява, доходите на хората намаляват и живеят все по зле, а олигарсите монополисти извличат с монополно високи цени, монополно високи печалби и плащат минимални заплати на хората и изнасят всяка година милиарди долари в офшорки като Кипър. А ако дават някакви пари, то е на 200 семейства приятели на Путин и самите олигарси. И дават и на партията Единна Русия, която финансират и тя поддържа властта на Путин и олигарсите. Ако Нинова направи тази глупост и ни свърже с Руската федерация, то тя ще направи най голямата грешка, която България е правила в историята си, ако евентуално Нинова дойде на власт. Затова за социалисти, комунисти, фашисти и ислямисти не трябва да се гласува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днешната революционна сила

  03 Окт 2020 12:53ч.

  "Пълна заблуда..." Мммм...да. САЩ се връщат във времената на Маркс ,Ленин и Троцки. Не случайно там буйно ръзцъвтявят неомарксизмът и троцкизмът. Даже най-изявените европейски жендъри и левичари Фанаха още преди месеци аеропланите за Сиатъл и Портланд да се бият по бариканите на комуните - ТАМ. Пък и още Ленин го е казал,че обективните обществено-икономически условия за пролетарска революция в най-голямя степен са налични в САЩ. Като гледам обачеее.... май ще се скюскат промишлените работници гласуващи за Тръмп със жендърите,църните и мигрантите,защото според неомарксизма точно те са днешната революционна сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пълни глупости

  03 Окт 2020 12:57ч.

  Пълни глупости господинчо....абв . Консерватизмът вече е световно политическо движение и е откат на необуздания либерализъм и вакханалия на неомарксисткия джендъризъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова повежда БСП по нов курс

  03 Окт 2020 13:15ч.

  Силно надясно с много консерватизъм. Нещо като при Франко. Нинова е много по-дясна от седесарите от 90-те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абв.

  03 Окт 2020 13:22ч.

  Пишещият "пълни глупости", сигурно много разбира от понятията с ...изми, както и авторът на статията и той разбира от понятия, но и двамата не разбират практическото им използване и не описват изобщо какво ще стане, а само жонглират с понятия. Консерватизмът бил световно политическо движение. Аз знам един консерватизъм и той е десният, където има по малко държава, повече икономическо общество, което означава по малко данъци и повече пари в богатите, които с тях разкриват работни места. означава и християнство, както и национална държава с патриотизъм, родолюбие любов към Родина и Отечество. Има и английски консерватизъм в смисъл да не се променя уестминстърската система. Ако може обяснете ми какво е социалконсервативна система! Като говорите за необуздан либерализъм, какво имате в пред вид? Може би неолиберализъм при който има отказ от националната държава, отказ от християнството и създаване на икономически региони, в който да работят работници от целия свят и да няма национална държава и традиции, обичаи и фолклор? А какво е неомарксистки джендъризъм не мога да разбера. Ако обичате обяснете ми го както и другите ...изми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абв. на 03.10.2020 в 13:22

  03 Окт 2020 13:35ч.

  Пич, или несъстоял се трандафор, я си обуй чорапиТЕ, защото си се събудил потен! Добър текст! Това е едно от възможните добри бъдеща, за Р България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  03 Окт 2020 14:00ч.

  „Най-ярко и най-гръмко вдигат градуса на антикомунизма първо: хората, които просто правят кариера; второ: тези, които са обладани от едипов комплекс; трето: разочарованите от собствените си заблуди. Или, първо: кариеризмът, второ: омразата към създателя си, трето: комплексът на "нещастната любов". Напоследък все повече мисля и за психологията на лакея, на унижавания, тъпкания, на момчето за поръчки, който изведнъж си връща за всички унижения, които е понасял с фалшива усмивка. Лакеят, който е станал господар, е нещо страшно. Няма по-опасен господар от освободения роб!“ - Петър Дертлиев Интервюто е взето на 5 септември 1991 г. и е публикувано във вестник Култура, бр. 37/1991 под заглавие „Политикът не е отмъстител“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  03 Окт 2020 14:25ч.

  Аз зададох въпрос, понеже съм несъстоял се трандафор, както ме окачествяват, но тези състояли се трандафори , нещо или не искат, или не могат да обяснят, това, което ги питам. Вместо обяснение на понятия с които жонглират и се мъчат да се изкарат много знаещи, и можещи, и умни, - аз станах несъстоял се трандафор. Даже цитират Д-р Дертлиев, като се учудвам, че са запомнили неговото изказване или са го намерили в интернет, и което е сигурно изказано за някой комунист, но се мъчат на такива като мен да ни запушат устите. Абе драги комунисти, обяснете ми понятията, с които се изказвате и жонглирате с тях. Аз съм по простичък и не разбирам. Затова ви моля: обяснете ми какво значат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако

  03 Окт 2020 15:56ч.

  Ако познаваше утопичния социализъм,възгледите на Август Бебел,Енгелс,Ленин,Троцки,Грамши щеше да знаеш от къде идват податките на които се основават сегашните джендър-марксисти.Или пък Теодор Адорно,който в книгата си „Авторитарна личност“ определя бащинството, гордостта от семейството, християнството, склонността към традиционни полови роли и сексуалност, както и патриотизма като патологични феномени.Или пък друг един фамозен културен марксист Херберт Маркузе: "Истинската революционна сила на днешния ден са различните малцинства, „гетата“, които живеят вън от общия ред. Цялата патология трябва да бъде утвърдена за норма, а цялата норма – за патология. Сливането на политическия и сексуално-моралния бунт е ключово ...."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  03 Окт 2020 21:05ч.

  Визията на политикът трябва да бъде за това, как си представя отделния човек. Намираме Възраждането за положителен период, защото отделният човек е станал силен и независим. Станал е предприемач, образовал се е в престижни училища, започнал е да работи за общността, придобил е ИМЕ. Това е правилната визия за Човека, от другата страна е грешната визия, не за силен човек, а за силно обгрижен и изключително слаб индивид, който не може да се осъществи без покровителството на държавата. Нека хората да знаят, че първият вариант е живот, а вторият е смърт, държавата може да спомогне първият вариант да се реализира, силната държава е за да пази Човека от беззакония, да пази имуществото му, ресурсите на държавата му, да гарантира реда. Проблемът с левите е, че те не правят това, а политиката им е да създават зависими хора. Със сигурност Нинова ще разбере мисълта ми, но едва ли ще я последва. Защото тя отсега предприе една политика на обезличаване на масите, като раздели всички на врагове и приятели или на мутри и свои хора. Такъв тип "силно" лидерство няма да изгради личности, освен може би враговете. Сещам се какво каза един герой в един роман на едни ужасни родители, които малтретираха едно поверено им сираче, а затрупваха с подаръци и възхищение своето синче, той им каза за сирачето, че поне са му спестени ужасните вреди, нанесени на собствения им син, който беше възмутително невъзпитан и нахален. За жалост социалната държава се превърна в родител на подобни хора. Може би заради липсата на добра визия за човека, иначе е прекрасно да се помага на сираци и на хора с увреждания. Но споменът ми от комунизма е, че точно те живееха в нечовешки условия... а останалите изгубиха способност да се развиват като хора. Така и в нашия, най-цивилизования свят, расте прослойката на невъзпитаното, разглезено дете, без личностно развитие, на което му е казано, че на всяка цена то има права да живее добре, независимо какво представлява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това лити е мъката

  03 Окт 2020 21:36ч.

  Helleborus , нищо не знаеш за Нинова и въобще няма да си направи труда да ти чете ферманите. Нинова даде права и самочувствие на редовите членове на БСП и ще приключи със заговорничеството и делкането на порциите от висшите партийци. БСП беше се превърнало в сборище на богомили,катари,тамплиери и масони - всичко на тъмно и без допускане до тайните на редовите мющерии. Това ли ти е мъката......Сатанаиле?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • помнещият

  04 Окт 2020 1:07ч.

  Освен лафове и араламбене друго могат ли ??? Как партия на лумпени чуждофили, изпълнявали 102 години заповеди идващи от чужбина, изведнъж ще станат социалконсерватори ?! И какво е това ? Преди поне обещаваха нещо, което и описваха, та държахме и папагалски изпити в университетите! КомунизЪма им щяхме да го имаме до 1980 година! И какво стана? Те станаха капиталисти, окрадоха народа, изхарчиха награбеното и сега яхат социалконсерваторско магаре, каквото и да означава това, за да продължат с кражбите! Има ли идиоти, които да им се вържат на номерата, освен отраснали дъщерички на старите крадци ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  04 Окт 2020 9:58ч.

  Труд - Блъсков - Пеевски...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Па после КО стана

  04 Окт 2020 11:04ч.

  Като си "помнещият", би трябвало да помниш и как преди 30 години масово,като стадо БКП-ейци за по една нощ от върли по-едри и по-дребни номенклатурчета се преродиха в седесари,после царедворци,после гербери плюс съпътстващите патреотарци какви ли не още. БКП от над 800 000 души сега е 80 000. Пита се къде сублимираха над 700 000 партийци? Надали са само измрeли от старост,защото наблюдавам същите напористи едновремешни комсомолски активисти и млади комунисти как със същия плам и синя пяна днес да лансират евроатлантическите ценности. Не в БСП,а в СДС,ГЕРБ,ДА Бъгария,ДСБ,патреотарците са болшинството бивши членове на БКП. Как ти изглежда Боко дето не си даваше партийната книжка,или партийните секретарки Костовица,Цуцка Цуцурчева,партизанската унука Лиленцето-пиленцето,Фандъковица,даскалът по научен комунизъм Огнян Минчев,Дайновчето, Пинокио Бойкиев, Валерко Винкелов Балевски,комсомолските секретарчета Чехлю Пастирков, Шарлатанчето-Шаламанчето. А имаш ли представа колко шоколадчета е ицял Цвъцко като дете от шефа на ДС Григор Шопов,докото баща му го е развозвал със служебната кола? Па после какво стана? Стана не по врат ,а по шия; преоблякъл се Илия и пак в тия; от трън та на глог,та да е по-висок. Стана и друго - времето отся тия,които изповядвят социална справедливост от конюнктурчиците,използвачите и шарлатаните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Марков

  04 Окт 2020 11:40ч.

  По-консервативна партия и по лидерска, след наложения пряк избор на бабите от Корнелия Нинова , НЯМА ! ПЪТЯТ Е ПОЗНАТ , РАЗВИТИЕТО И РАЗПАДА НА СДС ! Главоломен разпад след 2001 год и финализиран през 2005-2006 . Тук март месец 2021 г ще е фиаското на БСП, а края ще е 2025. Окончателният край !! А много по възможно и 2022 г

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яна Пеева

  04 Окт 2020 11:42ч.

  Не харесвсм бсп и Корнелия ме радва. Тя забива последните гвоздей върху кофчега на бсп

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Закономерното

  04 Окт 2020 13:03ч.

  Георгe Марков, тая мантра от 30 години я пеете. Реално БСП ще си върне цели фамилии отвратани в предишните години от колаборати като Гоцко,Миков,Станушко. При редовите члинове на БСП джендърите и соросоидете никога на са били на почит и се случи закономерното - Нинова започна да ги напъжда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  04 Окт 2020 20:07ч.

  на 03.10.2020 в 21:36 Да, нищо не знам за Нинова, освен, че независимо от добрите качества, които има, тя извърши и едно зло, което в моите очи заличи предишното ми сравнително положително впечатление. И това зло беше да нарече управляващата партия мутри, заедно с фигуранта Радев и да атакува демокрацията. За мен демокрацията е свещена, доколкото при нашите условия е единствения ред, при който човек може да се осъществи свободно. И да направи добри неща за себе си и света, с тежест и отвъд това си битие. Свободата е най-важното нещо, условие да направиш и всичко останало, затова човек се бори първо за свобода. А тя означава обединение чрез консенсус на различни хора и различни прослойки, а не обединение чрез унифициране и смазване на врага. Нинова направи точно това, обедини левицата чрез унифициране на всички около нейната визия и смазване на опозицията си. Тя и Радев твърдят, че обединяват народа, по абсолютно същия начин, като тъпчат всички останали, които за тях сме слуги на ГЕРБ, пък ГЕРБ са мафия и от там следва, че ние трябва да бъдем анатемосани. Обаче говорим за милиони хора все пак и отношението към тях е престъпно и недемократично! А какво е ставало вътре в БСП изобщо не ме интересува. Иначе мен може да ме обиждаш колкото си искаш, но ще ти кажа и аз нещо, което и Господ казваше на хулителите, внимавай, да не похулиш Духа, защото това няма да ти се прости нито в този живот, нито в следващия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ехо

  05 Окт 2020 13:18ч.

  Не е тъй! И от БСП нищо не става поне през следващите 10 години! Също умрели са и другите партии, които са във властта в момента! А пък за Герб, просто няма какво друго да се каже, освен, че са ОПГ, начело с Борисов! Каква демокрация бе, идиоти!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диалог, сър

  06 Окт 2020 9:13ч.

  диалог между ченгета, агенти и доносници и кокалджии. Та какво може да се очаква от горните бръщолевения,освен бла-бла. И всите говорят за някакъв утопичен соц, приравняват Ленин с Маркузе, делят обществото задължително на богати и бедни , на сити,та и гета, а забравят, че имаше реален социализъм, който даваше реална възможност на всеки , най-общо казано , да се развива, да расте, а всички да живеят по Горки : " Човек, това звучи гордо " ! И днес образованието , здравеопазването. Имаше ли един не образован, освен цигани и генетично болни. Имаше ли един, който да не ползваше доболнична и болнична помощ заради безпаричие. Ай сиктир !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до някой си Г.Марков

  06 Окт 2020 9:25ч.

  е като не харесваш простите бабички, че гласували за Нинова, защо им давате ПЪК да гласуват на избори и да избират управленците ни ! И така и вака . Оди да се дообразоваш. Стара истина е, че неДООбразованият е по вреден от НЕобразования.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Порасоше пилци и ......

  06 Окт 2020 12:29ч.

  "Георги Марков " Всъщност възрастовият профил на БСП се променя,както се променя и мисиленето на членовете на БСП. По-точно възрастните бяха дисциплинирани и гласуваха за аристократчетата и олигарсите по инерция и стари спомени. Срещу статуквото въстана нова генерация бесепари,които въобще не са възрастни и затова им биха шута на вечните амбъри,просто смяна на поколенията. То и при мафиотите тече същия процес - герберските пилци пораснА ха и поебаше квачку мафиотску,тоест изземмат бизнесите на одъртелити мафиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за сведение

  07 Окт 2020 10:05ч.

  д-р П.Дертлиев, никога не бил социалист, още повече пък марксист,че и комунист.Винаги е бил социал-демократ, т.е. от т.нар. широки социалисти, широканци, които винаги са били патерица на буржоазията, както ги наричаха във времето на буржоазната власт..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи