"Ню Йорк Таймс": Евтини руски дронове за $500 унищожават американски „Ейбрамс“ за $10 милиона

"Ню Йорк Таймс": Евтини руски дронове за $500 унищожават американски „Ейбрамс“ за $10 милиона

Скъпите американски танкове „M1 Ейбрамс“, доставени на Украйна, все по-често стават жертва на евтините руски дронове. Дори „един от най-мощните символи на американската военна сила“ не е неуязвим при подобни атаки, коментира „Ню Йорк Таймс“.

Най-малко пет танкове от 31-те, предоставени от Вашингтон на Киев, вече са унищожени от Русия. Други три са „средно повредени“.

В повечето случаи танковете са унищожени от дронове камикадзе FPV, известни още като баражиращи боеприпаси. Това са тип безпилотни летателни апарати с бойни глави, които са в състояние да останат във въздуха в зоната на целта дълго време в режим на готовност и да я атакуват след получаване на команда от оператора или изпълнение на бойни задачи, предвидени от основния алгоритъм.

Поне в един случай обаче танк „Ейбрамс“ е бил победен в дуел от руски основен боен танк Т-72Б3. Руската армия често публикувала клипове, заснети предимно от дронове, показващи унищожаването на западно оборудване.

Според „Ню Йорк Таймс“ танковете се оказаха „по-лесни за изваждане от строя от експлодиращи дронове, отколкото първоначално предполагаха някои официални лица и експерти“. Медията цитира австрийския военен експерт полковник Маркус Рейснер, който описва ситуацията като „невероятна“. Американският вестник определя руските безпилотни летателни апарати като „много точни, евтини убийци на танкове“.

Точността на дроновете надхвърля 90%, казва „Ню Йорк Таймс“, добавяйки, че те също са способни да удрят тежката броня в най-слабите й места. Дроновете „струват само 500 долара“, пише вестникът, и са в състояние да „извадят от строя танк „Ейбрамс“ на стойност 10 милиона долара“.

Произведените в САЩ танкове „Ейбрамс“ се появиха на фронтовата линия в края на февруари на фона на украинските усилия да спрат настъпващите руски войски след превземането на град Авдеевка в Донбас. Партида от 31 танка „M1 Ейбрамс“ беше обещана на Киев в началото на миналата година преди провала на украинското контранастъпление. Доставката беше извършена изцяло едва към средата на октомври и не даде желания резултат за украинските войски.

 

 

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

 • Стамат

  21 Апр 2024 9:22ч.

  Екометал изкупува танкове Ейбрамс за скрап. Плащане веднага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ейбрамс, Т90, ... всичкото желязо се оказа непригодно за война с дронове

  21 Апр 2024 12:20ч.

  Проблема не са тоновете скрап , а убитите ХОРА (славяни/украйнци/руснаци)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  21 Апр 2024 17:49ч.

  скоро ще видим и първите железни терминатори на фронта !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  21 Апр 2024 9:30ч.

  Сега ще се разплачат джендър троловете и ще подмокрят розовите кюлоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • операцията е тест

  21 Апр 2024 9:31ч.

  САЩ са дали на ВСУ смешно малък брой "Абрамс"-и в сравнение с това, което реално могат да дадат. Освен това са дали най-старите модификации на танка - М1А1, без някои от съвременните системи монтирани на последните "Абрамс"-и. Т.е. американците си правят тестове в реална бойна обстановка, на гърба на украинските глупаци, радващи се на всяка западна техника като свинче на звънче...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейската украинска мечта!

  21 Апр 2024 9:56ч.

  Тези танкове бяха тествани в Афганистан и оттам има клипчета как афганистанци радостно подскачат покрай унищожени Абрамси. Точно, защото доказаха своята неефективност, затова ги изпратиха в Украина. С един куршум два заека: Хем не се занимават с бумащина за списването им като профнепригодни, хем "помощ" за смелите украинци.:) Иначе е факт, че Украина се превърна в опитно поле за новата натовска техника. Не са глупави те, американците. Бракувайки старото си оръжие сега впрягат нови мощности за ново оръжие. Друг е въпросът колко е ефективно или отново става въпрос за пари - много пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • американските танкове

  21 Апр 2024 10:48ч.

  Американците не разбират от танкове. Винаги са подтичвали след други Сили, които я разбират тази техника - германците и руснаците. Самият факт че ранните модели на "Абрамс" са били с британски нарезни оръдия с далекобойност до 3000 метра, показва колко са зле янките. И днес гладкоцевното оръдие на "Абрамс"-а се прави по немски лиценз...Много се увличат американците по електроники, екранчета, светлинки,диодчета.. но не ги вдяват базовите неща за един танк, как се правят. Виж - във военната авиация са по-добри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Параграф22

  21 Апр 2024 14:26ч.

  По добри?!? Не ни разсмивай😆 pls! Всичко им е един тъп пиар, за едни боклуци дето строят за милиарди. Наскоро имаше официално изявление на пентагона, че само 20-30% от ф35 можели да, фъркнат ако се наложи, дъгите с незнам кви си дефекти и проблеми. Цялата им работа е такава бутафория. Едни алчни Измамници трупат пачки на гърба на матряла и друго не им дреме... Като в Колония Бг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Movie star

  21 Апр 2024 19:47ч.

  Да, но по филмите с Том Круз всичко си работи перфектно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Параграфе

  22 Апр 2024 2:05ч.

  Абсолютно си прав. Въоръжението им е добро срещу неравностоен противник. Абсолютното доказателство за великите приказки и посредственото въоръжение е тази война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 7 са унищожените американски танкове, не 5

  21 Апр 2024 9:47ч.

  Ще има и още... Западът губи войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 09у7ъ6т5р4

  21 Апр 2024 10:48ч.

  Отдавна вече са 9 унищожените абрамси, но това не е важно... Без оглед на модел буквално ВСЕКИ танк е една купчина желязо ако нямаш въздушно и артилерийско превъзходство... А осраинците нямат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  21 Апр 2024 11:07ч.

  Преди дни някаква западна газета цитира експертното мнение Олег Жданов, набеден за експерт пропагандатор. Когато прочета как някакви експерти казали нещо си го подминавам. Един сержант на фронта има много по истинно мнение- горят казват като всички останали. Гледах клипче как руснаците са облекли от всички страни без дъното танк с листове права ламарина и му дали поетичното име Цар Мангал и тенекията си се движеше като на парад в някакво село. Новите танкове излизат от завода с козирки над купула които поне ако не защитят танка ще пазят сянка лятото. Евреите овесиха и вериги от всички страни на козирката което е добре но и Меркавите горят в Газа. Клипчетата със ТЦК как отвличат хора за армията от улицата вече стават забелижително много. На един клип цялото село беше подгонило ТЦКушниците и което се чува по тези клипове е, че хората говорят на украински а не на руски. Особено са активни жените, направо влизат в ръкопашни схватки докато мъжете зяпат отстрани. В един клип свалиха човека от трактора в полето, зер готов танкист. До месец-два ще има майданчета по цяла Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  21 Апр 2024 11:21ч.

  "Дроновете „струват само 500 долара“". Много бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  21 Апр 2024 12:48ч.

  Измишльотина. Дроновете които унищожават танкове като Ланцета са повече. Тези за по 500 и надолу могат да унищожат танк ако някой пуши на отворения люк и гранатата падне вътре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марко

  21 Апр 2024 19:49ч.

  В Алито са на промоция по $25. Ако купиш 10 има и 15% отстъпка. Онзи балон над САЩ струваше точно толкова, а янките гордо го свалиха с ракета за $400000, по тяхни собствени думи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Апр 2024 11:48ч.

  " Дроновете които унищожават танкове като Ланцета са повече". Не е вярно. На fpv дрон, който струва 500 долара се ока

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Апр 2024 11:53ч.

  Нещо се насмете и ще добавя. На fpv дрон, който струва 500 долара се окачва комулативна граната от РПГ 7, която пробива 75см броня. Фронталната броня на Абрамс, най-дебелата, е 70 см.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любомир

  21 Апр 2024 13:47ч.

  Малко информация за танковете...Тази година в моя клас има украинчета ,аз разговарях с бащата на едно ...беше дошъл ранен от фронта!Питах,как сте с американските танкове...човека каза ..те не вървят-шефовете продадоха нафтата!!!Правете си изводи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надежда има

  21 Апр 2024 14:45ч.

  Ами Да заловят зелената марионетка ида я обесят на Майдана. Путин е добър и справедлив президент ще ги приюти, нахрани и обърше сълзите. Ще възстанови изкуствено разкъсанните от фашистите бандери купени от ЦРУ братските връзки, ще обедини руския свят в изконните им земи и ще постави ново начало на един по добър многополюсен свят на национални Суверенни държави. Либералния сатанизъм с насажда ите от него лгбт извращенски идеологии зе замине на бунището на историята където му е мястото. ВАЖНО Е БЪЛГАРИТЕ ДА РАЗБЕРЕМ ЧЕ ТОВА Е ПРАВИЛНИЯ ПЪТ , А НЕ ПЪТЯ КЪМ ТАЯ ПРОПАСТ КЪМ КОЯТО НИ ТИКАТ НАСИЛА В МОМЕНТА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западните танкове

  21 Апр 2024 14:52ч.

  Като цяло имат сбърканата концепция на ръчно зареждане на оръдието. Това прави танковете им по-големи като обем , за да има място за 4-ти човек, "пълнач" ... профилът е по-видим за противника, теглото нараства. Единственият западен танк с автоматично зареждане като руските е френския "Леклерк" , но той не е в големи произведени количества и французите си го пазят само за себе си... До сега всички западни танкове, дори и "Леопард" като цяло разочароваха в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уйъхтгрфед

  21 Апр 2024 15:43ч.

  Ами то е простичко- танковете се правят според нуждите, основно за защита на собствената територия... Какви нужди да се защитава у дома си имат фащ? Никакви... Затова правят танкове според нечии мегаломански фантазии... И СССР по същество е нямал нужда да се защитава с танковете у дома след ВСВ, но са произвеждани не "фантастични, непобедими танкове", а машини които са подходящи за техните условия... Ако 60+ тона танк щеше да е от полза- щяха да имат 2-3000 бройки ама нямат такива щото тея 60 тона ЗАТЪВАТ в лайната и са дотам... 60 тона не могат да минат и по 3/4 от мостовете, но 45 тона минават... Даже и няма да коментирам малоумието с ръчното зареждане...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боби

  21 Апр 2024 15:30ч.

  Правилно ли разбрах, един Абрамс струва 10 милиона долара, а е унищожен от руски дрон, който струва 500 долара. И кой се изтощава от войната. Май само Укрите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • седрфтухй

  21 Апр 2024 15:52ч.

  Така си е- един модерен танк струва в порядъка на $8-10млн. И да- унищожава се елементарно с 2-3 попадения от въздуха... Всеки по-едричък дрон който може да носи снаряд за РПГ може просто да го пусне върху танка и всичко свършва дотам... Не бих казал $500, но дрон за $800-1000 е достатъчен + 1 майстор да държи управлението...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали

  21 Апр 2024 19:53ч.

  Хората като купят 10000 дрона и им правят отстъпка бе, човече. Какво чудно има в цена $500?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Апр 2024 11:57ч.

  "Така си е- един модерен танк струва в порядъка на $8-10млн." ВСЯКО оръжие има две цени. За вътрешен пазар и за износ. Абрамсите за износ струват 24 милиона долара. Но Украйна не плаща и затова цената е за вътешният, САЩ, пазар - 10 милиона долара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • k.s.

  21 Апр 2024 23:38ч.

  Някога ни учеха че с рпг шанса ти срещу танк от т55 нагоре е да му скъсаш веригата или да издухаш приборите...ако имаш късмет. Пустинна Буря превърна Абрамси в легенда. Садамци така и не приеха бой, а американците си ги стреляха като панички в тир...до Фалуджа. (три опита-накрая там командирите на Садам и моллите се съешиха за ИДИЛ)Почнаха да ги "палят". Айде-Конкурс или Корнет са си сериозни, но отчетоха десетина Абрамса "загубени от вторично въздействие"-разбирай опукан с румънска ПГ7 през борда, което си е малко по-мощно от псувня на фатмак в Маришкин полк или "добър ден" на старшина в Грудово, ни го пишат "вторично възникнал пожар в куполата". Инак танка си е кофти при грамотни противотанкисти, голям калибър с право мерене(152-ката ще ти отнесе купола от пет километра дори да не сработи взривателя) или в градски бой. Въпрос на грамотни бойно използване.Няма вундервафета, има кретени за командири.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Апр 2024 12:02ч.

  "Някога ни учеха че с рпг шанса ти срещу танк от т55 нагоре е да му скъсаш веригата или да издухаш приборите". Къде са те учили на това? Когато служех, преди 50 години, видях демонстрация на РПГ 7. Проби половин метрова стомана при ъгъл от 45 градуса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ghost

  22 Апр 2024 16:37ч.

  Анджък че преди пейсе години още няма композитни брони(кат 72-ката) или активни(пак там) . Кво да правя че още си на шишанета ментално, и фронтална атака на нож.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Апр 2024 18:41ч.

  Всяко нещо с времето си. РПГ-7 не може да пробие Абрамс, но РПГ-29 може. а РПГ-29 е отпреди 35 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи