Nexo ще съдят България за милиарди? Molon labe!

Nexo ще съдят България за милиарди? Molon labe!

Добре е да си припомним как Плутарх цитира спартанския цар Леонид при преговорите с Ксеркс: „Molon Labe“ – „Ела и си го вземи“ (ако успееш).

На съвестта на двете водещи частни национални телевизи ще тежи как допуснаха компания, която е посочена, че е лъгала инвеститори, да се рекламира с логото си като фон, който скрива атмосферата зад Антони Тренчев. И в двете телевизи по 21 минути. И на регулатора, разбира се.

Групата от компании, развиваща криптоплатформата Nexo, щяла да съди България за над един милиард долара, което прави поне два милиарда лева. Това съобщи съоснователят ѝ Антони Тренчев в две интервюта, дадени в един и същи следобед пред Nova и bTV.

Поведението на Тренчев и пред двете медии беше повече от самоуверено. Лошо няма. Създал е нещо и си го пази. Както може и да е мошеник, който знае, че ако сам не си вярва, няма как да му повярва и публиката. Последното, за лъжите, трябва да се подчертае дебело, защото в изказване на главния прокурор на щата Ню Йорк – Летиша Джеймс се казва именно, че Nexo са лъгали инвеститори за регистрационния си статус. Казва се също, че са игнорирали повторни призиви на прокуратурата да приведат дейността си в съответствие с изискванията.

Споразумението с прокуратурата на Ню Йорк е много интересно, защото показва как действа англосаксонската правораздавателна система. Понякога, за да не инвестира усилия в по-нататъшни действия, тя и ответникът сключват споразумения. Ответникът признава „провал да изпълни“ било то законите или регулациите (failure to comply), или в случая на Nexo - failure to register and misleading investors (провал да се регистрира и подвеждане на инвеститорите).

Преведено на български правен език това е нещо като административно нарушение. Тоест, не е изпълнен състав на Наказателния кодекс. Или пък има смекчаващи вината обстоятелства, или деянието е с ниска степен на опасност, или пък е за първи път, поради което извършителят не се третира като престъпник. Ако извършителят е човек, той не влиза в затвора и дори и свидетелството му за съдимост би останало чисто. Ако е фирма – така се признава отговорност на юридическото лице, но не вина, и не се преследват отделни личности.

Нека обаче се запитаме. Ако продадем апартамент, или по друга причина се сдобием със сериозна сума пари и се чудим къде да я вложим – ще се успокояваме ли, че Nexo са само административни нарушители. Или ще вземем предвид, че споразумението им освен да платят санкция включва да отделят парите на клиентите си от САЩ и да им ги върнат. И пет години да не предлагат услугит си в САЩ?

Интервютата на Тренчев обаче изкараха в главата ми далечен спомен от средата на 90-те години на миналия век. В него основателят на финансова пирамида спореше в ефира на „Плюс минус“ по БНТ на английски език чрез преводач с журналист и издател на вестник, че бизнесът му не е пирамида. Присмиваше се на издателя, че не може да бутне свръх успешния му бизнес със своите неверни публикации. „Ти, с твоя малък вестник...“, редеше фараонът, а издателят отсреща се подсмихваше.

Съжалявам, но това беше първата ми асоциация. Втората беше, за кой по дяволите се мисли Антони Тренчев. Да, има право да е бесен, ако се има за невинен, че го атакуват. Ама, когато го погна нюйоркската прокуратура по същия начин ли е рипал? И когато компаниите са пренебрегвали призивите на прокурорите да се приведат в съответствие с регулациите. После разигра картата за нефелността относно кюлчетата и пачките в чекмеджето на Бойко Борисов. Предупреди, че това е първи акт на посегателство и практика от нов тип да се гонят и компаниите от IT сектора, които поради експортния си потенциал и нематериалния характер на своята продукция, трудно можеше да се рекетират по познатия начин, установен от ГЕРБ след 2009 година. Накрая вече почна да плаши, че ще измете цялата корупция в България и ще се погрижи списъка на санкционираните по „Магнитски“ да набъбне.

Докато обясняваше как опитва да направи така, че изстрадалата ни родина да се прочуе с нещо хубаво, два пъти по всяка телевизия отказа да каже в коя страна се намира.

Ето разбор на останалите му изказвания:

1 Във Великобритания Nexo го съдят хора, които са сбъркали, че рано са осребрили инвестицията си през Nexo и искат още.

Ще видим, може и да е така.

2 Не били извършвали банкова дейност, защото криптовалутите не се приемат за пари.

Е, в страна като САЩ, където съдържанието е преди формата, взимането на пари без да отговаряш на регулациите е проблем. Без значение дали се наричаш банка, или платформа.

3 „За съжаление, живеем в България, където няма давност в какъв срок прокуратурата трябва да внесе обвинителен акт. До момента имаме два хвърчащи листа, хвърлени на наши колеги. Само за ваша информация, един от задържаните колеги с нарушаване на човешките му права и предстоящи такива точно заради вечния обвиняем, е гражданин на САЩ. И в момента, когато той сметне за правилно, той ще се свърже с тях и си представете грандиозния скандал за потъпкване на човешки права на американски гражданин от българската прокуратура и органи какво точно ще произлезе“.

Навярно САЩ ще изпратят самолетоносач и ядрени подводници с Екип 6 на военноморските тюлени (убийците на Бин Ладен) да го освободят? Но нека първо видим колко и какви права са нарушени и на какви основания.

4 „И понеже българските политици, които от 30 години не са работили нищо освен да работят на държавната хранилка, да кажа, че от всички тези безобразия ще произлязат дела, които се гледат от най-компетентните и опитни световни фирми (да оценят щетите и да заведат исковете – бел. ред.). И те са за милиарди, които ще плати българският данъкоплатец“.

Кой знае. Може би наистина Иван Гешев е толкова влиятелен. Когато той удари една транснационална копания, тя изживява турбуленция в глобален мащаб. И обратно - когато главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс ги посочи за лъжци, вземе им пари (в полза на данъкоплатците си), като се е подсигурила, че поне петилетка няма да се вяснат в САЩ, това е „знаково споразумение“ (landmark resolution), което Nexo ще нарекат „историческо“.

Ако прокуратурата е превишила правомощията си, ще разберем. Статистиката показва, че досега които лъжци са съдили България – от Гад Зееви до Цветан Василев, всички са си тръгвали с пръст в уста.

5 „Наши служители, получили своите доста високи възнаграждения, ние плащаме едни от най-високите заплати в България, след платени данъци на своите средства, са решили да дарят на когото са решили да дарят. Не следя кой от нашите 600 служители, какво прави с парите си. Аз само се възхищавам на тези млади, будни, интелигентни и образовани хора, че имат позиция и са готови да я подкрепят от собствения си джоб. Въпрос на техен вкус, преценка и финансови възможности“.

Право на хората е да вярват, или поне да подозират, че това е законен начин да се заобиколи законовото ограничение фирми да спонсорират партии. Вече излязоха примери, че коалиционни партньори на партията получател са обмисляли да подобрят условията за бизнес на компании като Nexo в България. Кандидатът за управител на БНБ от продължаваме промяната Андрей Гюров постави облекчаването на финтех сектора като свой трети приоритет ако стане гуверньор.

6 „Много сбъркаха с кого се захващат. Ние имаме интелектуален капацитет, който ще смаже целия мощен мозъчен тръст на българската прокуратура и Nexo ще бъде капката, с която цялото нещо ще прелее като абсолютен минимум. Гешев ще влезе в санкциите Магнитски. Най-вероятно вече са го привикали в Щатите да се обясни как така точно той ще спекулира с американското име. Щото видяхте какво стана - беше по поръчка на щатите, стана ясно, че той ще дава данни на прокуратурата (американската – бел. ред.). Вие в кой свят смятате, в коя вселена живеем, ако някой смята, че има данни на планетата Земя, които Гешев може да вземе, а пък американското правителство не може."

Българин не трябва да е фен на Иван Гешев и прокуратурата, за да кипне, когато друг българин плаши български органи, представляващи държавата България, с чужда държава. Тоест да плаши България със САЩ. Не, че САЩ не могат да навредят на България. Но заради кого и заради какво ще го сторят? Заради лъжците Nexo?

С десетки минути ефирно време Тренчев изложи своята и на компаниите си позиция. Отговорите му по същество на обвиненията съзнателно не се коментират. Първо, защото никой извън замесените и може би органите, нямат пълната информация. Второ, за разлика от умнокрасиви предавания по различни медии, тук не се търси и мнението на адвокати, които спекулират с евентуалния изход на едно или друго дело.

Но е добре да си припомним как Плутарх цитира спартанския цар Леонид при преговорите с Ксеркс: „Molon Labe“ – „Ела и си го вземи“ (ако успееш).

P.S.
На съвестта на двете водещи частни национални телевизи ще тежи как допуснаха компания, която е посочена, че е лъгала инвеститори, да се рекламира с логото си като фон, който скрива атмосферата зад Антони Тренчев. И в двете телевизи по 21 минути. И на регулатора, разбира се.

 

 

Коментари

 • рукола Z

  23 Яну 2023 10:12ч.

  Мирчев буквално ги разцепва и Радефци и дейбейци и всички: https://www.youtube.com/watch?v=UBWRJfrKehQ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... двете водещи частни национални телевизии:-)

  23 Яну 2023 12:30ч.

  Двете телевизии...агенти на чуждестранни интереси...за тях ли говори господинът?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  23 Яну 2023 12:43ч.

  Много добре пише това момче, обяснява всичко както му е редът, така и трябва - да пишат специалисти. Пък ние, женските филологически глави, ще кажем само - пирамида, която никакъв продукт не създава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пирамида, а?

  23 Яну 2023 15:21ч.

  Явно има доста глупаци по света, щом като Нексо покачва цената си, въпреки Каскетските изпълнения на наша територия. Ама какво разбират хората - не са филолози все пак. А горният автор има и качествени анализи, но този не е сред тях - има прекалено много "ще видим, може и така де е" и злорадство, а емоциите са лош съветник при писането на анализи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  23 Яну 2023 16:24ч.

  Според българското ''нереформирано'' законодателство може и пирамида да се окаже, може да се окаже и престъпник този Тренчев. А е очевидно, че в САЩ има проблеми и няма да получи зашита от тази посока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  23 Яну 2023 20:34ч.

  Емоциите и злорадството били лош съветник, но такива прояви най-вече господинът Тренчев в интервютата си - гняв, заплахи, надменност. Това е доста показателно. Явно господинът е доста уязвен, въпреки твърденията си , че случващото се в България слабо го засяга и не може да му попречи на житейските планове. Странно как един "незасегнат" човек бълва толкова змии и гущери и иска да съди държавата за 1млр$. На мене ми се вижда доста засегнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gigkvjvjfjg

  23 Яну 2023 21:08ч.

  До Пирамида а? Мило зайче, Нексо изкупува в момента своя токен в опит да спаси кожата като напомпа цената и привлече още умни инвеститорчета като теб! След това нали знаеш какво следва?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIG Sauer, също като Плутарх цитира спартанския цар Леонид:

  23 Яну 2023 13:12ч.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b8/SIG-Sauer_1911_Spartan.jpg/800px-SIG-Sauer_1911_Spartan.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цоко

  23 Яну 2023 15:33ч.

  Много умен този красавец - седерунгел. "...ще прелее като абсолютен минимум". Това и Боко тиквата не може да го измисли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  23 Яну 2023 15:57ч.

  Тренчев хубаво ги реди, ама - българското правителство конфискува 213 519 биткойна от подземна престъпна мрежа през 2017, който са на стойност 8 милиарда долара! Възходът на НЕКСО май започва скоро след това! Някой да е чул нещо за това къде са конфискуваните биткойни!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пепи

  23 Яну 2023 16:28ч.

  И тоя е взел някой лев да плещи групости. Такава е схемата на герб- вземи сега тези пари и като дойде времето, ще пишеш каквото ти кажем

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ходжата

  23 Яну 2023 17:40ч.

  Кое нексо? американското, швейцарското, немското, британското, ендиес или уебсайта нексо? Как ще докаже някоя от тия кухи пощенски кутии материален интерес за 1 млрд? Или сигурно всички ще предявят по 100-200млн? При положение, че са в нарушения? Well, welcome. Онова нагло келешче тонката от дубай май ще продава къщи и апартаменти накрая..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  23 Яну 2023 19:29ч.

  Защо не съдиш щатите след като те са те обявили за престъпник? Плащай си споразумението и върни парите на инвеститорите!!! И защо в България а не в Швейцария!! За да можеш сега да заплашваш?Наглост!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Защо не съдиш щатите"

  23 Яну 2023 20:09ч.

  Защото ще му сцепят гащите отзад. Намерил село без кучета. Утре всеки прошляк ще започне да ни заплашва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рав Финкел

  24 Яну 2023 0:12ч.

  Тоя палячо показва нагледно каква хазарска бутафория са т.нар. демократи в БГ. Гешев най-добре да подаде иск и да им закрие партийката, за пране на пари, укриване на данъци, финансови измами, документни престъпления и измяна на Републиката. А гласоподаателите им са за поставяне под запрещение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Призоваваме Гешев

  24 Яну 2023 12:52ч.

  да свърши поне едно добро дело в полза на страната ни, няма друг с такива пълномощия. България не трябва да е потърпевша без вина и да обогатява лъжците по света и у нас...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  24 Яну 2023 13:14ч.

  Ако човек държи да не е в обсега и под обстрела на постоянна дезинформация и пропагандно облъчване, просто задължително трябва да изхвърли от медийното си меню БТВ и НОВА, особено и в частност новинарските им блокове. За съжаление, БНТ, а и БНР също вървят по стъпките на платените соросоидни медии, но там няма тайна, а и нямат избор - те са длъжни да прокарват про-правителствената политика... Колкото до тия смотаняци от Нексо, няма смисъл да им се обръща внимание. Тези боздугани сами ще се закопаят. Всъщност те вече са закопани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи