Прокуратурата на Ню Йорк: Nexo са лъгали инвеститорите

Прокуратурата на Ню Йорк: Nexo са лъгали инвеститорите

Главен прокурор Джеймс и многощатска коалиция подсигуряват 24 млн. долара от платформата за криптовалути Nexo за незаконните й операции. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Щатът Ню Йорк ще получи 1.9 млн. долара от Nexo за провалът ѝ да се регистрира и за подвеждане на инвеститорите. (Бел. ред. - *“Провал да…“ (failure to…) е термин, който се използва при съдебни или регулаторни споразумения с компании и физически лица в държавите с правни системи от англосаксонски тип. С него се обозначават действия или бездействия, които не съответстват на закона, но не се твърди, че са предприети умишлено и извършени виновно. Така най-често, става възможно „провалилите“ се физически или юридически лица да направят плащане, с което да понесат санкция за провала си да спазят закона, но не придобиват статут на престъпници.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс и многощатска коалиция (прокуроратурите на няколко американски щата – бел.прев.) днес осигуриха до 24 милиона долара от компаниите за криптовалута Nexo Inc. и Nexo Capital Inc. (Nexo) за участие в нерегистрирано предлагане и продажба на ценни книжа и стоки и, затова че са лъгали инвеститорите относно техния регистрационен статус.

Днешното споразумение финализира гражданско дело, заведено от Службата на главния прокурор (OAG) срещу Nexo през септември 2022 г., както и административни действия от страна на регулаторите на ценни книжа в девет други щата. Nexo също ще бъде със забранен достъп до от сектора на ценните книжа в Ню Йорк за пет години и трябва да уведоми всичките си инвеститори в САЩ, включително около 3000 нюйоркчани, да изтеглят активите си от платформата. Щатът Ню Йорк ще получи повече от 1,9 милиона долара от Nexo като част от днешното споразумение.

„Криптовалутните компании са ненадеждни и сенчести, но не са имунизирани от отговорност“, каза главният прокурор Джеймс. „Nexo пренебрегна многократните предупреждения от моя офис да се регистрират и днес те плащат цената за своите неправомерни действия. Дните на крипто компаниите, които се държат така, сякаш правилата не важат за тях, свършват. Благодаря на моите партньори в други щати и на федерално ниво, че се присъединиха към мен в това усилие да държа Nexo отговорна за техните неприемливи действия.“

Споразумението се отнася до нерегистрираното предложение на Nexo и продажбата на ценни книжа под формата на лихвоносна сметка във виртуална валута, наречена Earn Interest Product (EIP). Главният прокурор Джеймс и многощатска коалиция осигуриха до 22,5 милиона долара поради нерегистрираното предложение на Nexo и продажбата на EIP. Всяка от 53-те юрисдикции на САЩ (щати и територии – бел. прев.), които са членове на Северноамериканската асоциация на администраторите на ценни книжа, ще има право да поиска изплащане на повече от 424 000 долара. Освен това, главният прокурор Джеймс осигури 1,5 милиона долара за щата Ню Йорк за уреждане на нерегистрираната покупка и продажба на ценни книжа и стоки от Nexo чрез платформа за търговия с виртуална валута, наречена Nexo Exchange.

В допълнение към паричните облекчения, днешното споразумение включва петгодишна забрана на Nexo да предлага или продава ценни книжа в Ню Йорк. Съгласно споразумението Nexo ще трябва да уведоми всички останали американски инвеститори да изтеглят своите виртуални активи от платформата на Nexo до 1 април 2023 г. Nexo също ще трябва да отдели американските инвеститорски активи, да признае, че американските инвеститори притежават законно право на собственост върху тези активи, и да не заемат, залагат или използват по друг начин тези активи в рискови спекулативни дейности. Nexo също така се съгласи да провери самоличността на всички потенциални нови клиенти, за да гарантира, че не нарушава забраната за нерегистрирана дейност в Ню Йорк.

В днешното споразумение към главния прокурор Джеймс се присъединяват държавни регулатори на ценни книжа от Калифорния, Индиана, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт, Вашингтон и Уисконсин.

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ днес също обяви паралелно споразумение, в което Nexo се съгласи да плати допълнителни 22,5 милиона долара и да прекрати предлагането и продажбата на EIP сметки с променлив процент в Съединените щати.

Днешният акт продължава усилията на главния прокурор Джеймс да защити инвеститорите в Ню Йорк и да регулира индустрията на криптовалутите. По-рано този месец главният прокурор Джеймс осъди бившия изпълнителен директор на Celsius за измама на инвеститори и прикриване на тежкото финансово състояние на Celsius. През юни 2022 г. главният прокурор Джеймс предупреди жителите на Ню Йорк за опасните рискове от инвестиране в криптовалути, след като пазарът достигна тогавашните рекордно ниски нива. Също през юни главният прокурор Джеймс постигна споразумение за близо 1 милион долара с крипто платформата BlockFi Lending LLC за предлагане на нерегистрирани ценни книжа. През март 2022 г. главният прокурор Джеймс издаде известие за данъкоплатците до инвеститорите във виртуална валута и техните данъчни съветници да декларират точно и да плащат данъци върху своите виртуални инвестиции. През октомври 2021 г. главният прокурор Джеймс нареди на нерегистрираните платформи за криптовалута да прекратят дейността си поради неизпълнение на законовите си задължения. През март 2021 г. главният прокурор Джеймс предупреди жителите на Ню Йорк за рисковете от инвестициите в криптовалута и напомни на инвестиционните платформи за техните законови задължения.

Главният прокурор Джеймс отново призовава жителите на Ню Йорк, които са били засегнати от измамно поведение на пазара на виртуални активи, да докладват тези проблеми на OAG (Office of Attorney General – бел. прев.). Главният прокурор Джеймс също насърчава работещите в индустрията на криптовалутите, които може да са станали свидетели на неправомерно поведение или измама, да подадат сигнализираща жалба (специален документ, попълван от хора с достъп до вътрешна информация, които осъзнават, че са забелязали, или на път да бъдат замесени в незаконна дейност – бел. ред.) за нередности в нейния офис, което може да стане анонимно.

Случаят беше разгледан от помощник-главния прокурор Джеси Дивайн и старши правоприлагащ съветник Матю Уудръф от Бюрото за защита на инвеститорите, с помощта на правния асистент Чармейн Блейк, също и от Бюрото за защита на инвеститорите, и детектив-следовател Брайън Мец от отдела за разследвания. Бюрото за защита на инвеститорите се ръководи от началника на бюрото Шамисо Масуосуе и изпълняващия длъжността заместник-началник на бюрото Кен Хаим и е част от отдела за икономическо правосъдие, който се ръководи от водещия заместник-главен прокурор Крис Д’Анджело и първия заместник-главен прокурор Дженифър Леви.

 

Източник: ag.ny.gov

Превод за "Гласове" Стефан Антонов

 

 

 

 

Коментари

  • Ще съдя България за над 1 млрд. долара,

    23 Яну 2023 9:41ч.

    ... защото в сащ ме изнудиха да платя милиони, за да не ме вкарат в затвора и сега трябва да си го изкарам на някой по-слаб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Космос

    23 Яну 2023 9:58ч.

    Преводачът на статията не знае нито английски, нито български. Първите филми на видеокасети в края на '80 бяха преведени по-добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много точно наблюдение!

    23 Яну 2023 11:05ч.

    "Гласове" претендират за интелигентен сайт, но невинаги успешно. Особено, когато преводачите на военни теми са жени, които редовно бъркат "амуниции" с "муниции", или "прехвана" с "прихвана". Стара истина е, че преводачът трябва да знае не толкова езика, ОТ който превежда - за него си има речници, колкото езика, НА който превежда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    23 Яну 2023 10:16ч.

    По тая логика всички политици трябва да са в затвора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП ментето

    23 Яну 2023 19:55ч.

    А не трябва ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    23 Яну 2023 10:38ч.

    Ей ся ще изскочат Нексо и ще осъдят прокурорката и САЩ с по 3-4 млрд$. Хама я!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • (*_*)

    23 Яну 2023 10:47ч.

    СКАНДАЛ има, ОБВИНЕНИЕ няма! Що е то?------Българска прокуратура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Открийте разликите

    23 Яну 2023 11:18ч.

    Без показно-поръчкови действия щатската прокуратура ще получи няколко десетки милиона долара, а тукашната с нейните фойерверки ще струва на данъкоплатеца няколко стотици милиона ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо няма да струва. Емигантите от Нексо, бивши българи, нищо не могат да постигнат в съд срещу България при това положение на нещата.

    23 Яну 2023 12:12ч.

    Колкото и да им се иска да е иначе на тукашните англоезически еничари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кафеджия

    23 Яну 2023 11:49ч.

    „Failure to + глагол“ е просто неизпълнение/неизвършване/липса на съответното действие, в случая - неизвършване на регистрацията. „Провал“ е неуместна дума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бонго Бонго

    23 Яну 2023 13:04ч.

    Щом са финансирали терористи, щом са подкрепяли тия крадци от ПП и ДБ , трябва да си платят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    23 Яну 2023 14:43ч.

    Това ли ви спуснаха като опорка?! Така нареченото финансиране на терористи са две транзакции за 1900 долара от лице, което по онова време не е в списъка на Израел за "терористи", а подкрепа има единствено за ДБ, които са далеч от стандартите на крадене на едни ГЕРБ и ДПС примерно... Чиста политическа поръчка към Каскета по отношение на компания, която не оперира в неговата юрисдикция дори. Лошото е, че масрафа пак ще го плаща народът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    23 Яну 2023 15:40ч.

    Пълни глупости.Много ми е интересно как ще ми попречат да обърна 1000 $ в крипто и после да ги сложа в лихвоносна сметка регистрирана на ....Марс?Или от гледна точка на криптокомпанията;Регистрирам се в Салвадор/там крипто и $ са паралелни валути/ и приемам депозити от Марс.Цялата работа има много аналогия с хазартните сайтове и с ДИЗАЙНЕРСКАТА ДРОГА!Прокуратурите по цял свят не се справят с дизайнерската дрога ,че ще се справят с криптото.Сега Дутерте се справи с наркотиците.Но първо беше прокурор,после кмет и накрая държавен глава.Имаше и глава и топки.Тая от снимката...............???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кито

    23 Яну 2023 16:05ч.

    Салвадор и Еквадор са различни държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-и къде споменавам Еквадор?

    23 Яну 2023 22:22ч.

    В тоя пост само Салвадор и косвено Филипините.Ако в някой друг пост съм написал Еквадор?Възможно е!Но Еквадор са ми интересни отдавна и предполагам зная за тях повече от всички в тоя форум вкл. с пряка кореспонденция.Та възможна е неволна грешка но е малко вероятна.Вероятна е все пак но не ми се преглеждат всички постове.По интересно е защо Салвадор узаконява биткойна,какво цели и дали има някакъв резултат.Или биткойна е узаконен и в Еквадор?Ще е новост за мен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    23 Яну 2023 23:06ч.

    Мисля ,разбрах от къде идва объркването.В гоогле излиза объркана информация за Еквадор.А аз не ползвам гоогле .Еквадор никога не са узаконявали биткойна.Те са с $ САЩ.Въведоха цифрово разплащане но то няма нищо общо с биткойна.Както няма нищо обшо с биткойна въвеждането на цифрови валути в други държави.Има тука в коментарите,че НЕКСО крадели от САЩ!Твърде възможно.Но биткойна по същество подрива слабите валути в полза на $.Така че интересите на ФЕД не са да ликвидира биткойна.Напротив.Биткойна е пастира който вкарва овчиците в кошарката наречена долар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Васил Петев

    23 Яну 2023 19:53ч.

    Ще се опитам да го обясня възможно най-просто. Защо Nexo вече няма да го има на картата. В края на един много хубав филм, героят на Брад Пит, докато слушаше реч на Обама по телевизията, отбеляза следното: “Америка не е държава, Америка е бизнес.” В този ред на мисли, представете си сега следното: Отивам аз в Банкя, звъня на портата, Баце отваря, аз му забивам един шамар, взимам половината от кюлчетата му на рамо и бавно, но тържествено се оттеглям в посока Вакарел, щото там, разбираш ли, била друга юрисдикция, и Бойко не може да ме барне! Та, същата работа е и с Nexo. Надули се нашите пичове, някой ги отворил на нещо си, те регистрирали фирма в Швейцария, а после в Панама, а после в Карлуково, а после в Бахамите и къде ли още не, но най-много обаче си харесали САЩ. Щото там имало гурме бургери, свободен пазар и Ким Кардашиян. Дотук добре, казал падащият, прелитайки покрай петия етаж, но нашите момчета забравили най-важното! А то е, че американците полудяват предимно от едно нещо – да им вземеш парите! Лелеее! Смърт за долния мексиканец! А нашите герои пък, точно това направили. Отишли гениите и почнали да дърпат от кинтите, на кого, бате?! На баш баровеца! От една страна логично, щото криптото най-добре именно там вирее, докато в Северна Корея не го ядат много, но от друга, ти тъп ли си или си много тъп? И сега да ви попитам аз вас, как мислите? Ще ме намерили Бойко във Вакарел? Или доволно ще ме наблюдава. Докато му изнасям кюлчетата. Или доларите. Пред очите му. С нагла физиономия. Чак и интервюта давам! В неговите медии! Каква наглост, бате! Кажете, де, как мислите? Какво ще ми се случи? Манастир или оператор на C – 400? Ще ми се зарадва ли Баце или светкавично ще се обади в “Делта гард” или “Ипон” с краткото нареждане: “Изхвърлете го тоя боклук оттук, че вече ми скъса нервите! Престъпник долен!” Не знам, какво точно си помислиха тези момчета. Огромен респект към таланта им, но огромно съжаление за акъла им. Уважавам много мечтите, амбициите и ирационалните планове, обаче, колкото и да ти е голЕм интелектуалния капацитет, ти верно ли си мислиш, че на Уолстрийт патки пасат? Щото вижте и аз искам да си направя една фирма с име Debnevo digital solutions (DDS) – “Дебнево дижитъл солюшън” (ДДС), ама като го знам Баце, викам си, я по-добре да хапна една филия с мас. Че току виж и Киро дошъл. И я гепил. Тайно. В полза на Украйна. В тоя живот, каубоя, само долара го крепи. И печатницата, разбира се. Това е. Over.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-бе те китайците

    23 Яну 2023 22:32ч.

    Утрепаха американците с пачки долари?И нали знаеш че когато всички знаят че не може се намира някой дето не знае и го Прави!Историята е пълна с такива примери.Е 10/1 ,100/1 но все някой успява.Казват му ''Да спечелиш в чуждо казино''Само за казина примерите десетки.Икар се приземил твърдо,но казват и от Алкатрас са бягали.Мечтайте и дерзайте!Приветствам!И НЯМА НЕ МОЖЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    23 Яну 2023 20:38ч.

    Между другото, къде изчезнаха досадните и просташки реклами на Кредисимо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    23 Яну 2023 22:37ч.

    Рекламата отдавна е ЦЕЛЕВА ПЕРСОНАЛНО т.е към теб и само към теб по ранкинг на интереси!Отвори кой да е сайт за бързи кредити!И ще ти се явят и кредисимо до 5мин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи