Предизвикателните идеи на Плевнелиев в Баку са сигурен начин за взривяване на Европа

Предизвикателните идеи на Плевнелиев в Баку са сигурен начин за взривяване на Европа
Думите на експрезидента Росен Плевнелиев по време на участието му в Глобалния форум в Баку са предизвикателни за Европа, но преди всичко са опасни за Балканите, и в частност за България. Те възхваляват победата на мюсюлманска над християнска страна, което звучи и като способ за силово уреждане на междурелигиозни и междуетнически противоречия и същевременно като способ за взривяване на Европа.

 

Според публикация на dnevnik.bg от 11.11.2021. експрезидентът Росен Плевнелиев, по време на участието си в  Глобалния форум в Баку на тема "Светът след COVID-19", поздравява азербайджанците за победата им във Втората карабахска война (27.09–10.11.2020 г.). В словото му има два съществени момента, които правят впечатление : "Поздравяваме Азербайджан. В света има много замразени конфликти. Разрешавайки този продължителен конфликт на своя територия, Азербайджан изпълни много важна работа от глобална гледна точка, давайки добър пример за всички" и още: "Азербайджанската армия действа много оперативно и достойно се справи със задачата си".

 

Първият цитат е директен призив за военно разрешаване на замразени локални конфликти. На планетата, по различни причини,  има много такива, има ги в Европа и особено на Балканите – барутният погреб на континента, който вече го е взривявал. Какво би станало, ако държавните ръководители от Европа и преди всичко тези от Балканите се вслушат в „добрия пример” на г-н Плевнелиев, последват го и предприемат военни действия за разрешаване на собствените си териториални и етно-религиозни проблеми? Да допуснем, че в някой от тях липсва здрав смисъл и реши да жертва част от гражданите си във военни действия.

 

В такъв случай на какво би заприличала Европа и особено нашият полуостров?

 

Според мен картината е ясна. Достатъчно е една страна да започне и не само Балканите, но и Европа ще бъде взривена. Това е възможно, защото има много нерешени териториални проблеми, съчетани с етническо-религиозни противоречия. На Балканите няма държава, която да няма претенции към своите съседи, има такива и в Европа. Днес в държавите от полосата между Балтийско и Черно море тлеят неразрешени конфликти, там периодично се стреля, взривява и загиват невинни хора. Накратко, използвайки примера на г-н Плевнелиев, Европа за кратко време ще се превърне в бойно поле, без да може да разреши всички наболели проблеми и замразени локални конфликти. Напротив, ще ги задълбочи още повече. При това на каква цена?

 

Ако г-н Плевнелиев се интересуваше от нея и от това как ще преживяват хората след такъв „добър пример”, би трябвало да посети районите между остатъка от Република Нагорни Карабах и Азербайджан и да се убеди какви „придобивки” им е донесло военното разрешаване на териториалния проблем. Но това там е една нищожна част от разрушението, което ще донесе избухването на балканския барутен погреб. Точно за това е трябвало да помисли г-н експрезидентът преди да величае военния успех на азербайджанците. Впрочем този успех дали е само тяхен? Знае ли той как е планиран, как и с какви средства е реализиран, за да констатира, че азербайджанската армия много „оперативно и достойно” се е справила със задачата си. Нека напомня някои факти от победата на Азербайджан и, ако г-н Плевнелиев не ги знае, нека ги научи.

 

Вече няколко години Турция съдейства на Азербайджан да комплектува въоръжените си сили със съвременно въоръжение. По-голямата част от офицерския корпус на азербайджанската армия се обучава в турски военни академи, а турски съветници работят в щабовете и войските – още от 2016 г. около 150 турски офицери получават висши длъжности и реално те управляват войските.

 

Планирането на азербайджанското настъпление се ръководи от началника на оперативното управление на турския ГЩ, който контролира и организацията на бойните действия. Участие взема и командващият 3-та полева армия, дислоцирана в Източен Анадол, а особена роля има началникът на 1-ви Център за снабдяване и техническо обслужване, който непосредствено организира и провежда разузнавателно-ударните операции с 20-те безпилотни за многократно използване летателни апарата „Байрактар ТВ2”.

 

Турските офицери прилагат разбиранията си за тактика и оперативно изкуство, отработени в Сирия и Либия, и на тази основа значително повишават бойните възможности на азербайджанската армия. Двете страни провеждат мащабни учения, последното от които е през юли-август 2020 г. След него Турция „забравя” да изтегли 600 военни специалисти, сред които батальонна тактическа група (200 бойци), 50 инструктури в Нахичеван, 90 съветника в Баку, 120 авиоспециалисти в авиобаза Даляр, 50 инструктори на летище Габала и още толкова към 4-ти армейски корпус. За тази помощ азербайджанският президент казва, че е оставена от „турските братя като морална подкрепа”, забравяйки да добави, че един F-16 е свален в бойна обстановка, а Азербайджан не разполага с такива самолети.

 

Още на 22 септември 2020 г., преди началото на операцията, турската Национална разузнавателна организация (MİT) вербува и прехвърля в Азербайджан първите наемници от подконтролната на Турция Сирийска национална армия и по-точно от дивизиите „Хамза” и „Султан Мурад”, чийто личен състав от над 1500 души се набира от етнически сирийски туркомани.

 

В Баку пристигат министърът на отбраната и командващият турските сухопътни войски, които вземат участие в ръководството на започналата ден преди това настъпателна операция срещу Република Нагорни Карабах. Блицкриг обаче не се получи. Не се получи и самостоятелен сухопътен коридор между Нахичеванската автономна република от състава на Азербайджан, отделена от него с арменска територия и граничеща с Турция – днес коридорът се охранява и контролира от руски граничари.

 

Г-н Плевнелиев твърди, че азербайджанската победа е „много важна работа от глобална гледна точка”.

 

Така е. Тази победа дава добра възможност на Турция да продължи с по-голяма увереност дейността си по проникване в Средна Азия и реализиране на идеята за „Велик Туран”. За политиката на турския президент, насочена към възстановяване на влиянието си в страните от бившата османска империя, Азербайджан е ключова страна за проникване в средноазиатските републики на бившия СССР и за формиране на  ислямски пояс от тюркски народи в Средна Азия. В този регион на Азия се намират Казахстан, Таджикистан, Киргизстан, Узбекистан и Туркменистан, чието население, заедно с турското, президентът Ердоган счита за един народ.

 

Вече десетилетия Турция все по-активно прилага мека сила спрямо тези страни с цел проникване в тях и в това отношение има значителни успехи, като в последно време отдава приоритет на военното струдничество. С тях бяха подписани споразумения за военно и военно-техническо сътрудничество, които се считат като важна стъпка към създаване на нов военно-политически блок с обща армия на тюркските народи (Туранска армия). Организационно се укрепва и политическата организация „Съвет за сътрудничество на тюркоезичните држави”, която на 12 ноември т.г. на среща в Истанбул бе преименувана на „Организация на тюркските държави”. Нещо повече, има идея към нея да се присъедини и Севернокипърската турска република.

 

Има предположения, че този турски проект е интересен и на САЩ, които, въпреки съзнателното отегляне от Афганистан, след като не осъществиха първоначалния си замисъл за Средна Азия, не са се отказали от дестабилизиране на региона чрез съдаване на управляем хаос. 

 

Но амбициите на Турция не са само в Средна Азия. Те са и на Балканите.

 

Планът за раздробяване на нашата страна и откъсването на територии от нея, известен като „Зеленият диамант“, по-късно преименуван на „Мюсюлманска дъга“, е разработван и с участието на нейните специални служби. Той предвижда разсичане на православната общност в региона чрез създаване на ислямски пояс, обхващащ Босна, Санджак, Косово, Македония, Северна Гърция,  Кърджали и Одринска Тракия. Необходима е малка искра, за да се активира населението на този пояс и такава може да стане „добрият пример” на г-н Плевнелиев, независимо в коя негова част ще се приложи.

 

Именно поради това думите на нашия експрезидент са предизвикателни за Европа, но преди всичко са опасни за Балканите, и в частност за България. Те са такива и поради факта, че се възхвалява победа на мюсюлманска над християнска страна, което звучи и като способ за силово уреждане на междурелигиозни и междуетнически противоречия и същевременно като способ за взривяване на Европа.

 

 

Коментари

 • Тарильома

  14 Ное 2021 10:16ч.

  Дьонме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той е

  14 Ное 2021 10:20ч.

  Елементарен и зависим

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой е поканил/пратил въпросното личице

  14 Ное 2021 11:41ч.

  Да представлява България на въпросния форум и то в какво си качество и от чие име се е изказвало?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  14 Ное 2021 11:50ч.

  Никога не съм смятал Плевнелиев за достоен политик, заслужаващ уважение. Но не мога да приема, че отношението ни към една или друга страна и хората в тях трябва да се определя от религията им. Така можем да стигнем и до оправдаване на Холокоста, на белгийския геноцид в Конго и какво ли още не. А манипулативните фантазии по адрес на България са повече от безотговорни. По някога е по-добре да не се напише нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма фантазии

  14 Ное 2021 11:55ч.

  Султана рано или късно ще дойде за Източна Румелия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  14 Ное 2021 12:01ч.

  Модераторче, кое не е вярно от определенията ми за Росенчо, че е инфантил, или , че е психопат та триеш ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло, нито е инфантил, нито психопат

  14 Ное 2021 12:11ч.

  Просто е мижитурка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  14 Ное 2021 12:29ч.

  Прокарването на подлогарчето за президент на България е един от най-тежките грехове на Борисов срещу националните ни интереси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Герой на Новото време!

  14 Ное 2021 13:49ч.

  Безумец! Благодаря ви ГЛАСОВЕ за статията! Благодаря и на о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов за сериозния анализ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно куче

  14 Ное 2021 13:59ч.

  като не знае да лае само вкарва вълкът в кошарата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2 тенденции в колониалните дебилокрации

  14 Ное 2021 15:15ч.

  Едното, подставянето във властта на лица, които не представляват интересите на народа. Второ, след изтичане на управленския им мандат, тези лица ако имат остатъчен ресурс, ги индоктринират в гробалисткия интернационал. Може да се поразсъждава кой източник на зависимост наблюдаваме при плевню, но чувал съм и от други хора, че това е неподправената му глупавост, предизвикваща всеобща жалост и състрадание у електората. Но всяко зло - за добро: създаването на военно-политически блок по етнически признак, в случая на тюркските народи, дава оправдание на съществуването на славянски военен блок. Именно славянски военно-политически блок би решил много проблеми на Балканите, в Европа и в Северна Азия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такъв кремлофил и Путину на е драг !

  14 Ное 2021 15:39ч.

  Ако нещо се обърка на Балканите ще бъдем защитени от възхваляваната ви Русия точно толкова, колкото тя "подкрепи" Армения в конфликта с Азербайджан. Турските Байрактар-и помляха арменската съвременна руска техника за нула време, последната не успя даже да реагира на унищожителната им атака. Русия има 5 подобни машини подобни на Байрактар, единият е паднал, а другите са на експериментално ниво. Русия отстъпва своето кавказко и средноазиатско владение на Турция и Китай, защото е слаба икономически и военно. Конвенционалната й техника е на незадоволително ниво - всичките й оръжия си останаха на изпитателно ниво - Армата, самолетите пето поколение и други. С-400 не може да покрие всичко. А Русия се интересува само от руската част на Украйна. Там ще е евентуалната битка. Такива като този човек, останал в делечното минало и като мислене и като поведение на Русия тук не са нужни. Русия има нужда у нас от истински приятели , а не от рублофили и русопаразити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  14 Ное 2021 15:54ч.

  това в какво качество се изказва това е лично мнение и не обвързва българия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Именно славянски военно-политически блок би решил много проблеми на Балканите, в Европа и в Северна Азия."

  14 Ное 2021 16:00ч.

  Славянският военен блок между Русия и съюзника й на Балканите, обичаната от нашите кремлофили Сърбия, ни причини много мъки и отнемане на територии.- Поморавието/Ниш , Враня, Пирот, Лесковац, Македония, Западните покрайнини. Имено сръбско-руската дипломация не защити нашите интереси по време на Междусъюзническата война и защити Сърбия и Гърция, които ни отнеха Беломорието и посочените по-горе територии, превзети от западната ни съседка. Русия ни измами в подписания с нас военен договор/от 1902 и 1908 г./ и вместо да спре Румъния, тя я насърчи да ни удари в гръб. Имено русите дадоха своите понтони за да минат румънците Дунава. Не беше ли Русия и СССР този, който работеше срещу българщината в Македония и даде на Тито да ни я отнеме. Кой ни натисна за да приемем македонски-сърбомани да проповядват македонизма в Пиринския край и да преименуват бългаирте там на македонци ? Въпросите са много, спирам дотук. Ако сте българи прочетете малко история, но не тази на червените наши професори - рублофили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руди

  14 Ное 2021 16:01ч.

  Роско Десибанов винаги е бил типичен скудоумен натегач-посредственик, прислонил се под крилото на ДКМС, после на БКП и ако не беше "избухнала" "демокрацията", днес без никакво съмнение щеше да е председател на Градския комитет на БКП в Гоце Делчев. Но не повече - в БКП подобни некадърни за нищо лизачи, имаха таван. Днес - sky is the limit! Роско е напълно способен да срине до основи всичко смислено и да "построи" на негово място някакви свои въртоглави пясъчни кули, вятърни мелници и въобще всичко, което му се стори, че "началниците" очакват от него. Ще го направи без да му заповядват, самоинициативно, с комсомолски плам и устрем и без капка съмнение в "правилността" и оправдаността на постъпките си. Воден от подлизурство и мижитурен кариеризъм, Роско не се спира пред нищо и за него нищо свято няма - както вярно е въртял опашка и близал ботушите на старите си господари, таква вярно го прави и с новите си и ще го прави и с бъдещите си! Никога не е имал, няма и не ще има проблем да обръща възгледите и принципите си на 180 градуса, поради простата причина, че той собствени такива няма, не е имал никога и не ще има и занапред. Ярък представител на най-долната и непоносима прослойка от празноглави натегачи, които епохата роди. Какво да му се очудва някой на изстъпленията - та той като действащ президент беше запретнал сериозно ръкави да се разправи раз и навсегда с Русия, вкл. и с военна сила. Готов бе мигом да оглави цялото натовско воинство в името на "доброто" срещу "звяра" Путин! Гледаше толкова лошо и страшно от екраните, че човек освен да го напушва смях и да върти изумено глава от нелепиците и тъпотиите, нямаше как инак да реагира на "посланията" му. Язък - не му дадоха командването! Изглежда даже в НАТО е останала капчица здрав разум и реализъм...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старецът и реката

  14 Ное 2021 16:40ч.

  Елементарен, семпъл човечец издигнат до върховете на държавното управление от друг прост човек, които доказват уравнението на проф. Авагян.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  14 Ное 2021 17:05ч.

  Така е с магаретата, вързани на игрека. И за кюфтета не стават. А само за котлована. И днес имаме такова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съобщиха по РС

  14 Ное 2021 19:17ч.

  че 600 британски спецчасти трупс са готови да скочат в Украйна по секо време провайдит Червената армия навлезе в незаконните республики на бандитити ЛНР и ДНР, Корпусът за бързо реагиране е съставен от руси, пребиваващи в Англия и по този начин те се надяват да станат субекти на Н.В. Куин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако некой прибий и Путин

  14 Ное 2021 19:21ч.

  щи вземи титлата лорт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  14 Ное 2021 19:53ч.

  observer на 14.11.2021 в 11:50 *** Ще пиша само че си на един акъл с плевнелиев или по-скоро на липсата на такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  14 Ное 2021 22:05ч.

  Анонимни роботе, прибягването до лични нападки вместо аргументи говори за интелектуален дефицит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Армения-Азербайджан беше точно обратното предателство

  14 Ное 2021 22:05ч.

  да, много хубав пример с Армения. Там РФ не се намеси по 1 основна и 1 второстепенна причина. Основната е, че проевропеецът либерал бивш журналист и бивш организатор на нежна либерална революции Никол Пашинян не поиска в ролята си на премиер-министър военна помощ от РФ. Т.е. разгромяването на Армения си имаше своите вътрешногнилостни причини; по същия начин днешните български майкопродавци биха приели закриването на страната ни, отколкото връщането й в руската цивилизационна орбита. Втората причина беше, че Русия няма обща граница с Армения и става зависима от трета страна, в случай на предприемане на едностранна мироопазваща или хуманитарна поддръжа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer на 14.11.2021 в 22:05

  15 Ное 2021 4:23ч.

  Добре Ви е оценил, "изкуственият интелект". И тази преценка, не е лична, тя е срещу начина Ви на оцеляване, чийто чисто психологически прочит, Ви побратимява с поведението "ирландската пастирка".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "Армения-Азербайджан беше точно обратното предателство на 14.11.2021 в 22:05"

  15 Ное 2021 8:44ч.

  Има ли руски войски в Армения ? Там е разположена 102-ра руска база в Гюмри, Армения, с численост на наличния състав 5000 души е снабдена със зенитно-ракетни комплекси С-300 и изтребители МиГ-29. През 2006 – 2007 от територията на Грузия щаба на руските сили в Закавказието, както и персонала и оръжията, които преди това са били в Грузия се премества в Армения. Базата е създадена през 1995 г. и носи бойно дежурство в рамките на „Единната система за въздушна отбрана на страните от ОНД“ в съответствие с междуправителствено споразумение за период от 49 години (до 2044 г.) По силата на този договор не се иска заплащане от Русия........................... В същото време турски офицери на ниво на Генерален щаб на турските сили ръководеха действията срещу Армения, в Азербайджан преди войната бяха внесена военна техника за над 300 млн.долара.Само в последния септември са доставени оръжия за $77 млн., преди всичко на ударните безпилотни самолети Bayraktar TB2, които по същество поставиха войските на арменците на границата на поражението Относно границата. Русия няма граница с Армения, но коридорът е осигурен, защото иначе как съществува руската база в Гюмри. Относно руската помощ. Арменският министър-председател Никол Пашинян изпрати писмо до руския президент Владимир Путин с подробно описание на ситуацията в Нагорни Карабах и предвид съюзническия характер на отношенията между двете страни, поиска форма на подкрепа за запазване сигурността на Армения. „Предвид факта, че бойните действия се приближават до арменската граница и навлизат на територията на Република Армения, министър-председателят се обърна към президента на Руската федерация с искане за започване на спешни консултации за определяне на формата и нивото на подкрепа, която Руската федерация може да предостави. Те са основани на съюзническите отношения и член 2 от Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ от 29 август 1997 г. ”, се казва в изявлението............................................ Както виждаме вашия коментар не почива на нито един истинен факт и по същество е лъжа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Турция проникнала в Азербайджан

  15 Ное 2021 9:06ч.

  А Русия? Русия отдавна е проникнала икономически в Армения. Но в малката азеро-арменска война не се намеси изобщо. Ограничи се до декларации за мирно разрешаване на конфликта. Даде урок на либерала русофоб Пашинян, не си развали отношенията с толкова важната за нея Турция, както си затвори очите за сваления руски самолет в Сирия, убития руски посланик, сблъсъците в Сирия и Либия и въоръжаването на Украйна. И Азербайджан е важен за Русия. В политиката няма място за чувства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  17 Ное 2021 5:33ч.

  observer на 14.11.2021 в 22:05 Анонимни роботе, прибягването до лични нападки вместо аргументи говори за интелектуален дефицит. *** Моят поне не си личи, твоят не може да бъде скрит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи