На Борисов не му е до смях

На Борисов не му е до смях
„Ние сме партия на народа, народът ни взе от нищото, взе един син на пожарникар и учителка и напълни тази зала с длъжности“ – Бойко Борисов

 

Снимка: ГЕРБ

 

Когато се чувства заплашен, Бойко Борисов започва да търси публични изяви.

 

Оправдава се, напада, кара се на водещите, отправя някакви намеци с единствената цел да прикрие същността на собственото си управление. Нека си припомним държанието му след въпроса за огледалото. Днес отново той е изпаднал в подобна ситуация. 

След КСНС при президента той разви тезата, че правителството му е заплашено от тъмни сили. Но изявлението му не породи никакъв обществен отзвук. Стана необходимо да се свика работната среща на ГЕРБ в НДК, където пред 4000 „длъжности” отново бе доразвита тезата за тъмните сили. С лек намек, че става въпрос за Кремъл, като последният е изпаднал в паника от това, че ще залеем Балканите и Европа с нефт и газ, който още не сме открили.

Но обществото ни не реагира и на това предупреждение и цялата сбирка, наред с основния ѝ оратор, бе дори взета на подбив. Наложи се да се пренареди програмата на Би Ти Ви, за да може Борисов да ни стресне най-накрая. Да проумеем най-сетне, че нещо лошо се задава. Не толкова за него, колкото за България. Видите ли, руският външен министър започвал и свършвал изказванията си с темата България.

Може да изглежда смешно, но на Борисов не му е до смях.

 

Той интуитивно усеща, че губи подкрепа.

 

Хората се наситиха на приказките му, а делата му започват да понамирисват вече. Защото каквото и да се строи, колкото и лентички да се режат, двигателят на всичко това е корупцията. ГЕРБ успяха да превърнат дори еврофондовете във фактор, който да криминализира социално- икономическата ни среда. Нещо, което преди тях е постигано само от сицилианската мафия. Но не и от неаполитанската. И наистина, днес еврофондовете играят същата роля, каквато в началото на прехода играеше югоембаргото. Обогатяват бандитите и корумпират чиновниците.

На Борисов е жизнено необходимо да се разграничи от това основно „постижение” на управлението си. За целта той промотира три стратегии. Първата се заключава в неглижирането на самата корупция. Това не било главният ни проблем. Важно било, че днес се полагали основите на бъдещия просперитет на родината. А когато след 20–30 години достигнем жизнения стандарт на Швеция или на Кувейт, тогава вече ще обърнем поглед и към корупцията. Дотогава нищо не трябва да ни отклонява от основния ни приоритет – да дупчим Черно море за газ и нефт и да полагаме асфалт.

Задаването на подобни далечни перспективи обезсмисля и поставянето на въпроси относно някои текущи показатели. Като например защо за първи път от 15 г. е намаляла средната продължителност на живота, защо от девет месеца капиталовата сметка на страната е отрицателна, защо не бяха проведени стрес тестовете на застрахователните дружества и т.н. 

Втората стратегия се заключава в

 

пренасочване на вниманието към средните ешелони на властта. Те са корумпираните. Не Москов и Московски.

 

На работната среща на ГЕРБ бе размахан пръст именно на герберската номенклатура. Явно все някаква борба с корупцията трябва да се симулира и тя ще бъде за сметка на средните и дребните риби. Да си го имат предвид.

Тази стратегия е свързана с определени рискове. Тя би имала ефект само ако корупционната нишка стигаше най-много до шефовете на отдели в министерствата. А Борисов ли не знае, че тя продължава доста по-нависоко. Мнооого по-нависоко. До някакви сметки чак в Дубай, както се шушука. А започне ли отнякъде да се разплита чорапът, няма гаранция докъде ще се стигне. Затова и тук ще се действа предпазливо. Както в случая с Димитър Аврамов. За който днес никой не се сеща. 

И третата стратегия е насочена към елиминирането на възможността да се появи енергична опозиция на днешното управление. Защото в днешния български парламент такава няма.

 

Но съществуващите мощни анти-ГЕРБ настроения са налице.

 

И не е изключено те да бъдат канализирани по някакъв начин.

Затова още преди да се е появила сериозна алтернатива на днешната власт, на нея вече ѝ се лепи етикетът, че тя е продукт на руските имперски интереси и контрабандните канали. Не е просто съвпадение, че и на форума в НДК, и пред Цветанка Ризова министър-председателят атакува именно малките партии. Защото добре разбира, че те притежават потенциала да го дискредитират. Затова не се изисква сила, а само ум и смелост.

Борисов добре осъзнава собствената си уязвимост. Той чувства определено дефицит на подкрепа. Носи на гърба си цялата партия, а в случай на нужда никой не е в състояние да му помогне. Единственият му изход е да не позволява на хората да погледнат обективно на политиката и личността му. Но репертоарът му се изчерпва и това поражда несигурността в него. Тези дни той просто се опитва да ни „зариби” с нови лафове. За нас може да е смешно или тъжно, но за него е важно. На това се крепи.

Премиерът допуска и опцията да се провали. Или както той си мисли – да го провалят. Разбира се, руснаците и контрабандистите. Затова и сякаш днес се опитва да напише бъдещото си алиби. Което не просто трябва да го утешава, но и за трети път да трасира пътя му към властта.

 

Свързани статии:

http://glasove.com/categories/komentari/news/bojko-borisov-e-naj-golemiyat-risk-za-bylgariya

http://glasove.com/categories/komentari/news/izbori-po-gerberski-tova-e-grandiozniyat-skandal

 

 

Коментари

 • анонимен

  19 Апр 2016 14:26ч.

  при такъв материал какво да се очаква пожарникар

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пожарникар

  19 Апр 2016 14:56ч.

  Делба* Кой хлопа в този късен час? Аз хлопам – каза Цецо. Торбичка носиш ли за нас? Донесох! – шепне Цецо. Навън да дойда, да броим… Ела де…- -вика Цецо. Нощес не можем да заспим! Ще можем!- смига Цецо. За Партийката, пет на сто… Добре е …-кима Цецо. За тебе също пет на сто! Тъй вярно!- мрънка Цецо. Останалото е за мен. За тебе …- хлипа Цецо. Ще ми дотрябват някой ден… Ще трябват!..-рече Цецо. Така по братски се дели! По братски?- пита Цецо. За нови порции върви! Поемам…- смънка Цецо. 19.04.2016г. Пламен Петров * По Робърт Бърнс

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • щтранг

  19 Апр 2016 14:57ч.

  Това, което боеко може да докопа, никой друг не може. народна поговорка - Имате ли УЙФИ? – попитала министърката - Имаме, отговорил Вуте – ама какво Фи, да е Уя? Въпреки Цветанка…Сега видяхте ли всички, че не е нормален ? … „…българския газ, българския народ да растат нагоре.“ ТОЙ Премиерът добре си води предаването. И при Пъпеша добре го води миналата седмица. Да се готви Нова тв. Гледам Ризова не умее да отговаря на Водещия . Тоа ни докопа и ше ни закопа. Борисов прекалено добре се справя. Дълги години се прави на клоун, влезна на неграмотния „мат’рЯл“ под кожата, източи парите на държавата и еврофондовете, натрупа огромни държавни дългове, с които нищо не подобри, а тихо и кротко си ги присвои. Пък ние нека му се смеем, че бил простоват, тъп, неук, дебел и т.н… Изяде баницата, това е. А който му я даде, да му мисли – да плаща сметката. Лъже и се кръсти. Господ всичко вижда! … Боеко на солариум ли ходи или рита от сутрин до вечер на открито? Не сме в блaтото, брaтя и сестри! Вече сме Торф! Боже, пази България! Слушам едно интервю и нищо друго не ми идва наум. Съдружникът на Пеевски каза, че Пеевски напуска страната. Ха познайте кой е съдружникът на Пеевски? Той още не е започнал да говори, а в ПИК и БЛИЦ вече Го цитират! И кои бяха въпросите на зрителите, на които Борисов трябваше да отговаря, че не разбрах? В краят на управлението на ББ, пенсията щяла да стане 2000 евра. Бахмаму, тоя е безсмъртен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Adolf

  19 Апр 2016 15:38ч.

  Оня ден пътувах по магистралата до Ямбол.Друса като по калдъръм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Adolf

  19 Апр 2016 15:41ч.

  Не знам за Рапона,ама на нас отдавна не ни е до смях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • J.V.S.

  20 Апр 2016 8:53ч.

  Напук вази,аз пък си Го любя-какъв убавец е само,какви сланини,какъв поглед,какъв словоред само!Всяка дума из уста Му-канара,всеки поглед-кинжал а вие го възнинавидите!Що бре ора,любите Го,пейте Му детирамби и прочие и тогиз ще видите как в окъсалото ни Отечество ще потекат мед и масло!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Семпре

  20 Апр 2016 12:56ч.

  Преди да знам, че е бил бандит, един бандит - мутра тоест, се изфука на нова година 2002г-2003г., как тоя ги извикал от всички краища на родината, да убият един много важен човек, вечерта, и те му изкарали червата като го стреляли, и веднага кой от къде е. От други чувам, че пръсти рязал - на рекетирани, отвличани..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искърски

  20 Апр 2016 13:44ч.

  Звучи убедително. Но не е само това, което е стреснало мутрев. Нещо с голяма тревога очаква да излезе наяве, компромат за големи спестявания или стара разбойническа история. Ще стане ясно скоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на нас обаче ни е смешно

  20 Апр 2016 14:03ч.

  Народ от идиоти може да избере само идиот да го управлява. Това обяснява и защо тъпите американци са на път да изберат Тръмп. Всеки сам решава колко щастлив да бъде. По тази причина игнорираме идиоти всякакви. Можем да го направими и да живеем въпреки тях. Правим го от години и сме тесни специалисти по този въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  22 Апр 2016 18:31ч.

  2 април 2016, 10:40 1 0 ОТГОВОРИ Този Парламент е ПротивоКонституционен! Избирателю, ГЕРБ нямат 84 законно избрани депутати в новия Парламент! Защото на изборите гласуваха само 47% от избирателите, а ГЕРБ с фалшификациите събра 32% от тези 47% гласували избиратели. Това означава, че за ГЕРБ са гласували реално само 15% от избирателите, включително с фалшифицираните, купените и принудените гласове - т.е. на този процент гласували за ГЕРБ избиратели съответстват само 36 депутатски места! За останалите 48 депутатски места на ГЕРБ няма подаден нито един глас на нито един избирател! Как може в Парламента да се намърдат по списък на Борисов 48 депутата, за които няма подаден нито един глас на нито един избирател? А в същото време стотици хиляди избиратели с реално подадени гласове остават без свой представител в Парламента? Най-драстичният пример е Татяна Дончева - за нея са гласували 70 000 /седемдесет хиляди/ избиратели, но тя не е в Парламента, за да ги представлява и да защитава правата и интересите им! В същото време за Бат Сали са преброени 700 /седемстотин/ гласа - почти всички купени, фалшифицирани и принудени, но Бат Сали като компетентен специалист - юрист, кове безупречни закони в Парламента! Или гласът на един избирател за Бат Сали струва точно 10 /десет/ пъти повече от гласа на един избирател за Татяна Дончева! А гласът на един избирател за Татяна Дончева не струва абсолютно нищо пред пред гласа на ТОЗИ, който е НАЗНАЧИЛ ТЕЗИ 48 /ЧЕТИРИДЕСЕТ И ОСЕМ/ ДЕПУТАТА ОТ ГЕРБ, ЗА КОИТО НЯМА ПОДАДЕН НИТО ЕДИН ГЛАС НА НИТО ЕДИН ИЗБИРАТЕЛ! Това ли пише в Конституцията, Избирателю? Това ли е ДЕМОКРАЦИЯТА, която ни наложиха президента Обама, премиера Камерън, канцлера Меркел? ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА от страна на управляващите от ГЕРБ! И за ТОВА ДРАСТИЧНО НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ГЕРБ получиха 50 /петдесет/ милиона лева партийна субсидия! Това не е ли нагла измама? И мястото на измамниците от ГЕРБ не е ли в затвора? Защото В КОНСТИТУЦИЯТА ПИШЕ, ЧЕ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ СЕ ИЗБИРАТ ЧРЕЗ ГЛАСУВАНЕ - ЗА ДА БЪДЕ ИЗБРАН НЯКОЙ ЗА ДЕПУТАТ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, ЗА НЕГО ТРЯБВА ДА СА ГЛАСУВАЛИ БЪЛГАРСКИ ИЗБИРАТЕЛИ! В Конституцията не пише, че някой може да стане народен представител без за него да са гласували български избиратели, както правят българските политици като Борисов и Цветанов! - ЗАЩО ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ДЕПУТАТИ В ПАРЛАМЕНТА НЯМА ПОДАДЕН НИТО ЕДИН ГЛАС НА НИТО ЕДИН ГЛАСОПОДАВАТЕЛ, А СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ИЗБИРАТЕЛИ, КОИТО СА ГЛАСУВАЛИ НЯМАТ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ПАРЛАМЕНТА - това трябва да ни обясняват непрекъснато всички медии, журналисти, социолози, политолози и политици, а магистратите трябва да защитят Конституцията и народа от измамниците и бандитите! ИЗБИРАТЕЛЮ, със ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ отново се опитват да НИ излъжат! ИЗБИРАТЕЛЮ, ГЛАСУВАЙ за ИЗБОРИ С РЕАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В ПАРЛАМЕНТА! Не искаме политиците и продажните им медии да продължават ДА МАМЯТ И ДА ГРАБЯТ българския Народ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи