МО раздава детски шоколадчета „България 20 г. в НАТО“, а нови изтребители F-16 все още няма

МО раздава детски шоколадчета „България 20 г. в НАТО“, а нови изтребители F-16 все още няма

Автор: Евгени Генов за "Гласове"

Дясната ръка на отиващия си военен министър Тодор Тагарев - бившият БКП кадър, пенсионираният полковник Владимир Миленски, шеф на Информационния център (ИЦ) на МО, се е развихрил. 20-годишнината от членството ни в НАТО му дойде дюшеш. Още една прекрасна възможност, за да разгърне „талант“ в името на „сакралната“ дата. Освен че организира кръгли маси, конференции и дискусии, медийният гуру на Тагарев се е вдъхновил и поръчал стотици малки детски шоколадчета с лого „20 г. България в НАТО. Защото сме по-силни заедно“. Гениално! Този кич е достоен за Гинес. Дори праволинейните комунисти и ЗКПЧ-та от Варшавския договор (заместник-командири по политическата част) биха завидели на подобно новаторство. Как на никой досега не му дойде наум тази идея, но добре че Господ прати на военното ведомство такъв безценен кадър като ексдругаря Миленски. Войската го е закъсала здраво в много отношения (посочени са в доклада за състоянието на отбраната за 2023 г., приет от правителството и внесен в парламента), но дясната ръка на Тагарев е оптимист като френската кралица Мария Антоанета, която бе казала „ Като няма хляб, да ядат пасти“. Така де, войската още няма нови изтребители F-16, блок 70, но за сметка на това на обществените очаквания се подхвърлят шоколадчета. Нещо като залъгалки. Навремето с подобен евтин подход са колонизирали индианските племена в Северна и Южна Америка – раздавали им герданчета, мъниста и гривнички.

ЦРУ за Българската армия във Варшавския договор: N 1 на Балканите, една от най-силните в Европа. След 20 г. членство в НАТО ни слагат на 67-о място в света

А извън сарказма, ето и сериозен размисъл върху проблема. В последната публикация на „Гласове“ за 20-годишнината от приемането ни в пакта стана дума, че Българската армия бе принудена под натиск да унищожи най-страшното оръжие, което притежаваше – оперативно-тактическите ракети „Скъд“ и SS-23. Ракети, от които трепереха всички. Ние  ги купихме от бившия СССР за 1 млрд. преводни рубли. Тогава  съотношението рубла/лев бе 1:1. Безсмислено е да подчертавам, че това бяха държавни, народни, наши пари.След като ликвидирахме ракетите, бе повдигнат въпросът  няма ли да получим някакви компенсации. Бившият началник на Генщаба по онова време ген. Михо Михов обяви, че ще поискаме да бъдем обезвъзмездени със западни реактивни системи за залпов огън MLRS,които имат почти 10 пъти по-голяма далекобойност от сегашните остарели руски системи „Град“ на въоръжение в армията ни, които бият само на 21 км. Другият вариант бе  да получим от Запада ескадрила нови бойни самолети, ако не се лъжа, ставаше дума за F-16. Доколкото ми е известно, имало е сондажи за такива искания. Познайте, айде да не е от първия, а от втория път, какъв е бил отговорът?

И изведнъж някой си Миленски ни предлага шоколадчета. Което е много обидно. Поинтересувах се как и защо е станало това, но от ИЦ всички мълчат. Разбирам,  хората си пазят хляба, защото режимът на Тагарев не прощава. Но по пътя на логиката си мисля друго. Тези шоколадчета ще трябва да са предназначени за деца, зрял човек няма как да го прилъжеш с такава простотия. Струва ми се, че починът може да мине под следния слоган: „Лапни шоколадче, стани натовче.“

Така навремето са приемали малчуганите за чавдарчета и пионерчета, като резервен отряд на БКП. Но тогава поне ги учеха да наизустяват стихотворения, караха ги да четат. А сега – шоколадчета. Сетих се и друго. От пакта все пак трябва да ни почерпят,тъй като бивши партийци, червени пропагандисти с опит, им правят кампанията за юбилея. Защото кадрите на БКП са дялан камък. Стават за всичко. Ексдругарят Владимир Миленски навремето с ленински плам в очите е агитирал за Варшавския договор. Сега с евроатлантически устрем, изписан на челото му, ни сочи пътя към НАТО. На такива типажи само им постави задача -веднага, от движение, сменят политическия цвят и моралните ценности. Това не е проблем за тях. Стига да им замирише на власт и те да я консумират.

Владимир Миленски, шеф на Информационния център (ИЦ) на МО

 

 

Още от Коментари

Коментари

 • В интерес на истината

  31 Март 2024 17:37ч.

  Явно МО е лоби на зъболекарите, искат те да имат повече работа с тези шоколадчета. Кофти е, че ние плащаме за тези тъпотии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  31 Март 2024 19:04ч.

  Това са шоколадчета " Комфорт " и водят до добри резултати в НАТО !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • закривач

  31 Март 2024 18:14ч.

  То затова и какаото поскъпна 20 пъти. Случайности няма. Повдига ми се (успоредно с това, че същевременно ме напушва на смях заради несъстоятелността му) само като чуя нещо за това изчадие НАТО. Същото се отнася и за другото изчадие - ЕС. Закривай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2796

  31 Март 2024 18:46ч.

  F16 няма и да има. Аз ако съм на САЩ изобщо няма да ги доставя на такава клоунска държава, която плати предварително

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  31 Март 2024 19:06ч.

  Бе, може тез шоколадчета да са за ,,Бог да прОсти НАТО-ОТАН", щото както ясно се очертава грандиозния разгром на НАТО в УкраИна ( нали никой не си мисли, че бандеровците "самостоятелно" и по своя воля се бият с руската мечка!!! ), ще трябва като за Умрело да се почерпи. Или пък, щото минаха 20 години от ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО членство, след като вече ни прееб@ха да влезем в тая кочина ( разбира се без референдум, иска ли НАРОДА да влизаМЕ в кочината ), а сега е време да излезем. Дето има една народна поговорка: Неще Генчо пушка .... !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  31 Март 2024 19:18ч.

  Всичко живо се натиска да е член на Нато след началото на войната. С изключение на Беларус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  31 Март 2024 22:58ч.

  Кимчо, не всички се натискат за член. Само тези от прайда го искат и нормалните жени. Ако направят в Украйна джендърмерия ще отидеш ли да се запишеш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Путин

  31 Март 2024 19:20ч.

  Турция мина по сия път, бе Дачка. Техните ефки са също предплатени, чакат през 2028 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тряс

  31 Март 2024 19:40ч.

  Кимчооо, от Посолството казаха, че надника, който ти дължат за тая седмица, ще ти го платят догодина... а може и по-догодина. Но ти не унивай, нали работиш за ценностите... евроатлантическите имам предвид... Пускай националните педии и се кефи, камарад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧунКим Маймун

  31 Март 2024 19:40ч.

  Позор за крадците, всуе НАТО чугун.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  31 Март 2024 22:59ч.

  Турците купиха самолети от руснаците, но Кимчо беше на прайда и не прочел за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  31 Март 2024 19:35ч.

  Шоколадчета с надпис "нато"? Някои медийни дейци опитват някогашните пропагандни похвати на социализма. Не зная дали ще им се получи, но в момента ми изглежда смешно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  31 Март 2024 20:06ч.

  Тагарев си отиде. Време и Миленски да излезе в "пенсия". А това ще е много скоро. За шоколадите по-скоро имат "вина" ПР отдела на МО, а не ИЦ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Посетител

  31 Март 2024 20:55ч.

  По-добре да бяха поръчали моделчета на Ф-ките... Шоколадчетата ще ги изядем и ще забравим, самолетчетата поне ще останат... А може и да ги дарим на Украйна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При "съветници", наследници на онези, които хвърляха играчки-бомби през 1944 г.

  31 Март 2024 21:50ч.

  при бомбардировките на София - какво друго?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким До Лар Чо

  02 Апр 2024 20:22ч.

  Е абсолютен профан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи