ЦРУ за Българската армия във Варшавския договор: N 1 на Балканите, една от най-силните в Европа. След 20 г. членство в НАТО ни слагат на 67-о място в света

ЦРУ за Българската армия във Варшавския договор: N 1 на Балканите, една от най-силните в Европа. След 20 г. членство в НАТО ни слагат на 67-о място в света

Автор: Евгени Генов за "Гласове"

На 29 март България чества 20 г. членство в НАТО. За отбелязване на събитието и организиране на различни тържествени мероприятия кабинетът Денков-Габриел прие специална Национална програма, която подплати финансово с половин милион лева. Дори Тагарев на прощаване организира внушителна научна конференция в ЦВК, а вечерта кани софиянци на концерт на площад „Княз Александър I“. Да се чуди човек защо са хвърлени толкова пари от държавния бюджет за излишна помпозност, която не кореспондира със сегашното състояние на армията ни. Гротеската в създалата се ситуация е пълна. А в такъв случай народната мъдрост гласи: „На гол тумбак - чифте пищови.“ В казармите липсват много неща, все от елементарен характер. Не достигат средства за покриване на обикновени битови, канцеларски нужди и военните са принудени да ги купуват с лични средства.

Да, но правителството на ПП-ДБ  нареди да се празнува, да има медийни фанфари за увековечаване на „светлата“ дата. А не можеше ли да е по-скромно? Моето лично мнение е, че мнозинството от хората са равнодушни към този факт. Че еуфорията е обзела най-вече политическия ни елит и по-точно онази част от него, която с изкуствено напудрена натовска и евроатлантическа риторика направи кариера, власт и пари.

 

Министърът на външните работи Соломон Паси плаче при издигането на българското знаме в централата на НАТО в Брюксел, 29 март, 2004 г.

По-важният въпрос, който се натрапва и бие на очи, е друг. Каква беше армията ни, когато България бе член на Варшавския договор, и каква е сега, след като вече 20 г. сме в НАТО? Иска ми се да не политизираме въпроса, да говорим само с факти и сравнения. Мнозина са чували, че наричаха войската ни „ прусаците на Балканите.“ Казваха още, че само три нации в света раждат истински войници: това са българите, германците и руснаците. Така беше, но вече не е. Това е стара слава, а със спомени не се живее. Те не бранят отечество, не могат да го защитят.

Наистина по времето на соца армията ни беше страховита сила. Тогава, когато бяхме член на Варшавския договор, ЦРУ постави следната оценка за българската войска: „Тя е №1 на Балканите, половината от армиите в Европа не могат да ѝ се опрат и ако тръгнат да воюват срещу нея, ще загубят“. Това не го твърдя аз, а ЦРУ, което рядко бърка в оценките и прогнозите. Сега в момента на Балканите по мощ на Въоръжените сили България е на предпоследно място, след нас е само Северна Македония. Тази година специализираният военен сайт Global Firepower, базиран в САЩ, постави Българската армия на 67-о място в света от общо 145 държави. Става ясно, че родната войска е паднала с осем места в глобалния рейтинг. През 2023 г. сме били 59-и.

Когато Бойко Борисов беше премиер, много обичаше да рита футбол срещу отбора на Гвардията на комплекса „Спортна София“ в Борисовата градина. Неговият тим беше от бодигардове на НСО. Празникът на гвардейците е на 12 юли. Та по този повод веднъж се състоя такъв мач. Тогава пък се случи голяма жега. Регламентът за срещата беше две полувремена по 30 мин. с 10 мин. почивка. Публика бяхме само аз, като журналист от в.“Преса“, и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов. По време на почивката гвардейците отидоха до съблекалнята, за да сменят фланелките, защото бяха поели такъв ангажимент към спонсора си, но Борисов го изтълкува по друг начин. Дойде при ген. Симеонов и в типичния си стил изрече шеговито (аз седях до генерал, Борисов не ме познаваше и не знаеше, че съм журналист ): „Гледай бе, генерале, измориха се, това войници ли са? Нямаме армия, ей, така да знаеш. Ама добре че турците са ни приятели. Иначе става страшно!“. Върнах се в редакцията, написах си дописката и предложих цяла страница коментар по повод думите, макар и шеговити, на премиера. Заглавието на статията беше „Тръгне ли Турция срещу нас, за 48 часа стига до Стара планина“. На другия ден, след като излезе вестникът, в редакцията се разрази буря от телефонни обаждания. Един читател пък директно се възмути: „Абе, г-н Генов, много голям срок си дал. Какви са тези 48 часа! За 24 часа са на Стара планина".

Преди да теглим чертата в деня на 20-годишнината, не е зле да си зададем въпроса: готова ли беше България да я приемат в пакта? Категоричният отговор е „не“. За пълноправно членство се изискват определени политически, икономически и военни критерии. Не знам дали сме изпълнявали първите два, но във военно отношение не бяхме готови. В личен разговор тогавашният министър на отбраната Николай Свинаров ми сподели откровено: „Евгени, САЩ ни прие в НАТО заради жертвите, които дадохме в Кербала. Нека си говорим честно - не бяхме готови“. Трябва да е ясно още, колкото и парадоксално да звучи, че не генералите, а политиците решават колко и каква да е войската ни. И да не забравяме основополагащия принцип, че състоянието на една армия, нейната мощ, сила и въоръжение са пряка функция от икономическото състояние на държавата.

Ето ви още факти каква армия имахме и каква е тя сега.

В навечерието на 10 ноември 1989 г. армията ни бе с численост 108 000 души.

Разполагаше с 2200 танка, а с тези, заделени за мобилизационен резерв в случай на война, числото скачаше над 3000.

Бронираните машини бяха 4000 бр., а тежките артилерийски системи – 1450 бр.

ВМС разполагаха със 120 кораба, ВВС с 230 бойни самолета, без спомагателни, транспортни и учебни. Имаха и 43 бойни вертолета.

На Балканите само Турция притежаваше малко повече бойни самолети от нас, докато Гърция ни отстъпваше значително. В родната авиация имаше на въоръжение 4 бр. МиГ-25 РБ, базирани в Добрич. Това бе първият боен самолет у нас с цифрова електронно-изчислителна машина. Уникален изтребител. Летеше на височина 21 км, недосегаем за ПВО на противника. Той оперираше над Босфора и следеше 6-и американски флот в Средиземно море.

След години, когато станахме съюзник на Турция, у нас на визита бе техният командващ ВВС. Та в разговор с тогавашния шеф на Генщаба ген. Михо Михов той приятелски му каза: „Вие имахте самолет, срещу който бяхме безсилни. Това е вашият Миг-25 РБ.“ Когато се издигнеше над Босфора този изтребител, автоматично се включваше станцията му за забиване и екраните на турските радари побеляваха. Никой не можеше да го види къде е и какво прави. Един от тези МиГ-25РБ претърпя тежък инцидент и руснаците си прибраха останалите три. Като компенсация ни дадоха 5 бр. изтребители-прехващачи с променлива геометрия на крилата по време на полет МиГ-23. Те бяха воювали в Афганистан, почти нови, с много малък използван летателен ресурс. Можеха да носят и ядрено оръжие. Радарите им бяха по-добри в някои отношения от тези на сегашните МиГ-29, които са на въоръжение у нас. В НАТО наричаха МиГ-23 „лисицата“. Защото борбата с него е много трудна, беше почти неуловим и западните пилоти се бояха много от него, избягваха да влизат в пряк двубой. Чувал съм, че една от задачите тогава на турското и гръцкото военно разузнаване е била да разберат домашните адреси на нашите пилоти на МиГ-23. Та в случай на война между двата блока да бъдат ликвидирани физически предварително. Този изтребител можеше да лети много ниско над земята, за да не го засекат радарите. Имало е случаи наши пилоти да  навлизат безпрепятствено на 120 км навътре в турска територия и след това са се връщали успешно у дома. Познавам един от тях - летял е с 800 км/ч на 1 метър над земята. Тогава е бил луда глава, правил си е експеримент. Много добър приятел ми е, жив и здрав си е човекът. И дано Господ още дълги години да го дарява със земни дни.

По отношение на ракетното въоръжение Българската армия беше №1 на Балканите и някъде на второ, трето място в Европа. Това бе така, защото у нас нямаше съветски войски, а ракетите са най-страшното и най-ефективното оръжие, което ни пазеше. В това отношение превъзхождахме Гърция и Турция, взети заедно.

Имахме 24 пускови установки за оперативно-тактически ракети земя-земя „Скъд“ с далекобойност до 300 км. И осем пускови установки за оперативно-тактически ракети земя-земя SS-23 (по натовска класификация), които покриваха радиус до 500 км.

Тогава Българската армия се състоеше от три армии. Най-голямата беше Сливенската, защото по тогавашната военна доктрина основен враг на България бе Турция. В структурата на всяка армия имаше по една ракетна бригада - съответно в Самоков, до Карлово и в Кабиле, Ямболско. В с.Телиш, Плевенско, бе ракетната фронтова бригада, въоръжена със SS-23.

Тези ракети бяха кошмарът  на турците и гърците. Изнесени към южната ни граница, държаха на прицел Истанбул, Анкара и Атина. Защо комшиите тогава, които сега са ни съюзници и приятели, трепереха от тях? Защото тези ракети бяха неуловими, грубо казано. По време на полет си променяха траекторията, отклоняваха се с лъжлив маньовър от целта, за да заблудят противниковата противовъздушна отбрана (ПВО), и в последните секунди от траекторията си се насочваха директно към нея. Четири от тези ракети бяха в състояние да сринат Истанбул. Дори е имало планове наши подводници да приближат незабелязано Босфора и да целеуказват на ракетчиците къде да ударят по бреговете на протока, за да се предизвика невиждано наводнение, което да залее мегаполиса. Отделно пък всяка танкова бригада и дивизия у нас разполагаха  с ракетен дивизион.

Печалната съдба на родните ракети е известна. Те бяха унищожени като условие да ни приемат в Алианса. По-късно се разбра, че това е станало под натиска на Турция. Равносметката от тази слугинска политика на родните управници е повече от печална. Сега най-далекобойните системи на Българската армия бият до 70 км, а преди - до 500 км. Военната наука казва, че когато намаляваш числеността на една армията, не трябва да пипаш нейните високоточни оръжия и ефективни системи, които са сдържащ фактор. Защото с отбранителните си способности те може да заместят цели дивизии и полкове. Но ние постъпихме точно обратното. България под външен натиск наряза най-страшните си оръжия – ракетите.

И две думи за родната ПВО. Преди тя разполагаше с 25 дивизиона, дислоцирани по територията на цялата страна. А това бяха само дивизионите от ПВО на войските, без да броим тези от ПВО на страната, чиято задача бе да бранят по  въздуха стратегическите инфраструктурни обекти като АЕЦ, пристанища, ТЕЦ, големите  заводи, язовири и т. н. Ненапразно турците считаха, че имаме най-силната и ефективна система за противовъздушна отбрана. Ако ме попитате сега нашата ПВО с колко дивизиона е останала, ще ме е срам да ви отговоря. Затова по-добре не питайте.

Вярно е, имахме много оръжия. През 50-те години Сталин ни подари около 400 бойни самолета. А след това всичко си плащахме на СССР. Но руснаците ни продаваха оръжия и муниции на преференциални цени на техния вътрешен пазар, като за руската армия, а не за експорт. Това е много важно да се отбележи.

Какво е състоянието на армията ни днес?

Ако боравим с данните от официални документи, нищо няма да разберем. Според Програма 2032 за развитие на отбранителните способности Въоръжените ни сили трябва да поддържат численост от 43 000 души, в това число 3000 души доброволен резерв. В момента резервът ни е почти символичен от стотина бройки. Освен това не се заблуждавайте - числеността на Въоръжените сили не е числеността на армията. Но в Програмата, приета от последното правителство на Бойко Борисов, това много хитро се премълчава и не се обяснява. В един по-предишен документ числеността на армията ни, тоест само на бойните единици, трябва да е 26 000 души. Но при сегашния огромен кадрови дефицит от няколко хиляди незаети места за войници, сержанти и офицери, пресметнете колко е реално армията ни днес. Пак според предпоследния официален документ тя трябва да разполага с 80 танка, 280 бронирани машини, 96 тежки артилерийски системи, 6 бойни кораба, 16 бойни самолета, 6 бойни вертолета. Но към днешна дата и тези числа не са реални. Поради много причини, които не ми се иска да изброявам сега. Освен това не се знае какво и колко сме дали на Украйна. Учудващо е защо тези данни са засекретени. Така че към днешна дата обективната картина за състоянието на Българската армия е доста на минус под това, което благопожелателно е отбелязано в официалните документи.

Няма друга сфера от обществената ни система, като сферата на отбраната, която да е претърпяла толкова много трансформации, промени, реформи и, меко казано, управленски безумия. В годините на прехода след 10 ноември 1989 г. върху отбраната и армията се стовариха най-големите катаклизми. Защото самозвани политици видяха в лицето на армията бастион на комунизма, който трябва да се разруши. Един от легендарните генерали от онова време, въздушният ас Иван Парапунов, в мигове на огорчение казваше: „Аз не съм летял с портрета на Живков в кабината на самолета. Нашето поколение летеше с мисълта за България.“ След 10-ти ноември за министри и зам.-министри на отбраната назначаваха химици, биолози, имаше дори и театрален осветител. Сякаш армията бе отходен канал за уреждане на „наши кадри, които за нищо не ги бива“. Та един от тези „герои“ на новото време като министър на отбраната заповяда да се събере целият личен състав на военното ни разузнаване. Отиде в централата и като видя препълнения салон, възкликна: „Ауу, ама вие сте толкова много!“ И в скоростен порядък военното ни разузнаване олекна с 300 души. Същият „герой“ бастиса и военните контраразузнавачи, като остави едва 60 човека от тях, а те бяха  имунната система на армейския организъм срещу всякакви пороци отвън и отвътре.

А знаете ли защо бе ликвидирана легендарната танкова бригада в Горна Баня и така София стана една от малкото европейски столици без сухопътно прикритие. Това се случи, когато СДС имаше пълно мнозинство в парламента. При едни безсмислени и смешни дебати на тема как комунистите могат само с кръв да се върнат пак на власт, една доста популярна синя депутатка (ще ѝ спестя името) се провикна от парламентарната трибуна: „Ако комунистите вдигнат танковете, след един час са на жълтите павета и ще паднем от власт. Бригадата трябва да се премахне“. Така по силата на този политико-женски каприз славната 9-а танкова бригада в Горна Баня отиде в небитието.

Опитах се да надникна само в част от най-новата история на Българската армия. Нека не се лъжем - тя не е особено радостна, от нея не лъха оптимизъм от преживяното. Но да не мислим сега за това. Днес е празник. Честваме 20 г. от членството ни в НАТО. По-важното е, че правителството няма с какво друго да се похвали, а ние трябва да сме щастливи и на това…

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • бензинджия

  29 Март 2024 7:56ч.

  мнозина от списуващите тук са били част от тази армия. чест и почитания!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кво ни топлят класации от крадци на Ф-ки и реактори

  29 Март 2024 8:06ч.

  да върнат парите за децата ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  29 Март 2024 8:13ч.

  Едни Хути ще ни омахат за няколко часа .............................................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сюлейман Паси

  29 Март 2024 8:34ч.

  По -точно, днес честваме гибелта на българската армия и държава, безродници!!! Националната Атлантическа Терористична Организация - НАТО води със себе си само войни, мизерия, и глад. Пуснете погребалния марш, Днес е ден за национален Траур

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  29 Март 2024 9:39ч.

  Даже и един фатмак от вашите беше ходил непоканен в Чехословакия през 1968 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Центаджия

  29 Март 2024 9:51ч.

  Малката копейка пак окака форума с глупости извън контекста на темата. Да беше друго, да му го набиеш, но акъл не се набива, колкото и да опитват по прайдовете. Весел и задоволителен прайд копейка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  29 Март 2024 10:30ч.

  Викаш друго е "фатмак" да "ходи непоканен" в Ирак, без да е длъжен, тъй като не е член на военен съюз (НАТО), а и живее в "демокрация" и има право на свободен избор. За разлика от 1968 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Кишнев

  29 Март 2024 22:15ч.

  НАТО ТРЯБВА ДА НАПУСНАТ ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПА НЕЗАБАВНО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей хохобохо

  30 Март 2024 3:36ч.

  Напиши нещо смислено за смърта на Българската армия. Защото вчера се прави панахида от нейната смърт. Ако си чел внимателно в България е нямало руска или армия на Варшавския договор, а сега България е окупирана от американски и натовски войски. Турция ни защитава въздушното пространство. Правителството се управляво от американското посолство-Галя. Къде ни е суверинитета?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей хохобохо

  30 Март 2024 3:40ч.

  Ей хохобохо 30 Март 2024 3:36ч. Напиши нещо смислено за смърта на Българската армия. Защото вчера се прави панахида от нейната смърт. Ако си чел внимателно в България е нямало руска или армия на Варшавския договор, а сега България е окупирана от американски и натовски войски. Турция ни защитава въздушното пространство. Правителството се управляво от американското посолство-Галя. Къде ни е суверинитета?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей хохобохо

  30 Март 2024 3:47ч.

  Извенявам се, отговорът се отнася до Копейник. Два пъти го изпращам и все отива на Вашият ник. Вие сте прав нато не само даизчезне от Европа, а въобще, защото са агресивен блок.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OЩе като войниче артелчик към ВАто до барата

  29 Март 2024 8:00ч.

  Работих за отстраняване на висши руски офицере чрез надрискване и отриперяване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опълченец от Охайо

  29 Март 2024 8:35ч.

  След 1944 г, 20 г. след втората световна война България имахме 300 000 армия въоръжена до зъби !!! Сега кочината Булгаристан има едва 20 000 башибозука !!! Днешните ни военни съюзници ни накараха да си унищожим армията и оръжията, за да влезем в техния клуб, но в замяна не получихме нищо !!! А днес честваме подарените на една корупционна организация половин трилион лева под формата на членски внос, за което не сме получили нищо в замяна, освен обещания и презрителни усмивки !!!???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  29 Март 2024 11:42ч.

  Забравил си броя на гювендиите войници !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  29 Март 2024 8:02ч.

  НАТО гарантира абсолютната неприкосновеност на Мамковината дори въобше да няма армия. Поне докато не бъде доказано обратното.Или докато Тръмп не извади САЩ от НАТО. :)) Какво сме имали към 1989г няма значение. Имало една глуповата държава, която раздавала оръжие срещу чушки и домати.Вече я няма защото и глупостта е до време... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  29 Март 2024 8:35ч.

  Ако се сборичкат Турция и Гърция никакво НАТО нищо няма да ни гарантира, а може и да направи някакво подобие на Мюнхен 1938 и Кипър 1974 за да успокои топката. А за чушките и доматите си прав. Ама то и тях вече ги няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хан Аспарух

  29 Март 2024 8:36ч.

  Абсолютно безсмислено е да вкараш в наборна армия 50-60 процента неграмотни и да ги пазиш 1 година да не се самоизбият !!! Всички знаем, че можем и без НАТО !!! Защото ще посрещнем руснаците с духова музика на Орлов мост !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  29 Март 2024 9:25ч.

  Още даже на моста при Русе...Първи с питки, погачи и китки ще са бойкикевци, женерали, и минджевци и тн

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  29 Март 2024 9:26ч.

  В БНА драги имаше доста неграмотни и въпреки това влизаха и след това зилизаха къде с професия къде поне научени да пишат и четат! Ей сега да питаш циганите между 50 и 60 години ще видиш какво ще ти кажат че ако не са били строителни войски или ЖП войските нищо е нямало да стане от тях!! Та една от задачите на армията е точно това да възпитава!!! Явно не си бил в БНА или в БА !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  29 Март 2024 9:59ч.

  Глупостта може да е до време, ама дебилността- до живот

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селямсъза

  30 Март 2024 12:40ч.

  Я докъде стигнахме, не гледа какво стана в Кипър! " а той беден, гол, бос, лишен от имотът, за да е полезен дал си бе животът" Айде НАТО ще ни защитава, ама къде са образованието, здравеопазването, индустрията - там където е и армията ни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  30 Март 2024 16:10ч.

  ЗИП-а сигурно знае значението на това съкращение - нещо, което е затворено в сандък и почти никога не използваш, защото основното е достатъчно здраво . Адски точен Ник си е избрал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В бенеато имаше много мармалад и много простотия

  29 Март 2024 8:04ч.

  Сега мтрмъладат свърши но още има цицисти селски лелки дет люпат семки по цел ден кат Деса Метреса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 62% отрицателно отношение на българите към русия

  29 Март 2024 15:34ч.

  55% от българите са за оставане в НАТО, 31% са за излизане,а 14% нямат мнение по въпроса.Това са данни само отпреди две седмици, от 14 март.От трима българи само един е путиноид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киров

  29 Март 2024 20:41ч.

  Тия измислени стъкмистики си ги наври знаеш къде! Дали харесваме Путин няма нищо общо с абсолютното нежелание на целокупния народ да сме в НАТО и еврейския съюз ( защото не е европейски)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генерал

  30 Март 2024 13:24ч.

  Латентен хсклст

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганди

  29 Март 2024 8:14ч.

  А на онези престъпници, за които пише автора - ДЕПМ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • циркUS

  29 Март 2024 8:16ч.

  Статистиката на ЦРУ определено не е вярна. Някой там се е объркал и всъщност е пропутински дабъл ейджънт. Вземайте мерки, друзя. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганди

  29 Март 2024 8:17ч.

  А на говедата за които пише автора и като горния - ДВЕПМ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганди

  29 Март 2024 8:18ч.

  Съжалявач, че се получи повторение, но съжалението е само към форума. За говедата бих потретил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една българка

  29 Март 2024 8:31ч.

  Тези помияри правят отчет на постиженията си.Жална ни майка. Вече няма кой да вземе властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без име

  29 Март 2024 8:41ч.

  статията е ясна. как ще реагирате , ако държавата отделя отново 12 % за въоръжения. ???такава е цената на социалистическата ни армия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  29 Март 2024 9:17ч.

  а, според теб, колко процента от бюджета на територията се крадат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  29 Март 2024 9:35ч.

  има разлика между НРБ и РБ! Поради това неможеш да сравняваш. А спомням си че тогава доста неща бяха безплатни иби почти безплатни. Когато се удавиха хората в с. Бисер попитах защо не бяха вдигнати новите въртолетчета. Отговора бе нямали противообледенителна система. Дали е вярно или не, подобни приказки нямаше по време ва НРБ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 12 % за въоръжения.

  29 Март 2024 9:43ч.

  12% за въоръжение, пък образованието на ниво и безплатно, медицинското обслужване също, силни индустрия и селско стопанство, страхотна енергетика, нула безработица, нула бедност (включая "енергийна")... Давай да връщаме соца тогава! Цената е повече от приемлива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  29 Март 2024 10:47ч.

  Да сравняваш БВП-то (включително по относителния дял на разходи) на реална икономика, произвеждаща реални стоки, на реална цена, с БВП-то на балонна икономика, с преобладаващ третичен сектор, със спекулативни, пазарни цени, е като да сравняваш 105-мм снаряд с барутен заряд с 300-мм балон с хелий. Вторият определено е по-голям и впечатляващ по размер. Обаче познай кое от двете ще ти е от реална полза при война. П.П. Няма да питам на колко се равняват 12% от 105-мм и на колко се равняват 2% от 300-мм, че да не давам още храна за размисъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • General de Gaule

  29 Март 2024 14:33ч.

  12 % , но имаше армия. Сега и без армия се източват, по един или друг начин, поне 18% от БВП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киров

  29 Март 2024 20:47ч.

  Лошия чичко Путин за 10 години го направи в " скапаната" Русия и затова добрия запад реве кански, но нас трудно ще ни пуснат от капана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генерал

  30 Март 2024 13:26ч.

  Червените чугуни не могат да разберат прости числа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  29 Март 2024 8:49ч.

  референдум за излизане или оставане в нато и ес какво направи нато за сев кипър за косово кои удари сърбия 1999 г кои подпали воината в украина това е терористична организация в която не искам да членувам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nezavisim

  29 Март 2024 8:54ч.

  Rodootstapnika pasi e za zatvora !!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киров

  29 Март 2024 20:51ч.

  Пиши на кирилица! Паси не е родоотстъпник, а родозастъпник защото ни предаде на братята си евреи за океана!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ахам

  29 Март 2024 9:21ч.

  Съветските чугини си остават непробиваеми и след 30 години удряне с чуквое по главите им! Каква армия ви гони вас бре идиоти. Никой, освен крайни идиоти, няма да мре за измислената ви мафиотска държава - не го ли разбрахте това?!?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чичо доктор

  29 Март 2024 10:48ч.

  момченце, ти взе ли си хапчетата тая заран? тая превъзбуда нищо добро няма да ти донесе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе да, ама

  29 Март 2024 10:51ч.

  Армията би се справила с мафията за около седмица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киров

  29 Март 2024 20:57ч.

  Затова я разформироваха. Сега сме на дереджето 1918-1925г. Полиция и жандармерия в пъти повече от армията и резултатът е бил три въстания, преврат и белия терор, защото го няма възпиращия фактор на армията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галя

  29 Март 2024 9:23ч.

  Къде воюва великата армия на НРБ? Убива мирни жители в Унгария и Прага, вдигнали се против насилствено наложения им комунизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  29 Март 2024 9:37ч.

  и сега великата армия на РБ-то къде воувя драги?? Ирак , там какво спасяваше?? Авганистан там пък какво правеше??? Помагаше на едни убийци.........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  29 Март 2024 11:13ч.

  галя, имам съученик,който беше до прага. нито в чехословакия,нито в унгария сме убили и един човек.лъжеш (не си за Вие) като дърта циганка. та по този повод: на класа на моя внук е била възложена тема за социализъмъ. той прочел неговото мнение,като е посочил и положителните нешта на този строй. бил е освиркан от класа жестоко.той е влязъл в спор и е получил забележка. не позволявате,галя,дори да се изкажемЕЕЕЕ. и вие като кумунетътъ (по вашия новоговор,на които слухувъхте прилежно) си мислите чи има нешто вечно. глупосттттта не проштавъ на никого.тепървъ ште си сърбате попарата на дивия "демократичен" капитализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Катил

  29 Март 2024 9:40ч.

  Само Путин може да тури ред по Света! За всички отдавна е ясно че глобалната трансформация иде на върховете на руските ракети и щиковете на пехотата.Новият ред според самият Путин не означава завладяване, а суверенитет за всички, а това е по-ценно и идеологически и икономически за всички които днес се "отърсват от отровната си плесен"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  29 Март 2024 9:40ч.

  На бай Тошо внука живее в Калифорния. Пишете му да се върне за да ви управляват пак Живкови, бе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки заслужава политиците си

  29 Март 2024 9:57ч.

  По-добре Живков отколкото обслужващият го персонал и шофьорите на УБО. Ти пиши на Зеления да ти запази от дрогата си, защото само друсан можеш да измислиш простотиите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  29 Март 2024 10:01ч.

  Не бе, ти пиши на Хънтър Байдън да дойде да ни управлява - честен и образован младеж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  29 Март 2024 12:53ч.

  Копейкин, съдейки по постовете ти си дете на "демокрацията". Тоест роден около 1990 г. Плюс - минус пет години, в семейство на номенклатурчици, които са били наследници на някой партизанин станал такъв на 6 - 8 септември 1944 г. Трябва да знаеш, че когато бай Тошо отидеше в Москва и удареше два целофана на Брежнев към НРБ тръгваха няколко танкера с нефт към Нефтохима и Плама. Апропо, къде е сега Плама? Кораби и ЖП състави със стомана за Кремиковци. Стомана, не руда. Амоняк и добавки за Девня. Самолети, танкове, артилерия и т.н. въоръжение, което за времето си беше най - модерно. Не чертежи. И много други суровини и технологии, които се използваха ефективно. Освен всичко това имахме на разположение необятен пазар за селскостопанската и консервната ни продукция, за фармацията и парфюмерията. За туризъм и други работи няма да говоря, както и за стандарта на живот. Нямаше безработни, нямаше учители да ровят в боклука. Нямаше и нищожества като теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  29 Март 2024 9:54ч.

  НАТО ни унищожи, а сега иска да отделим 2-3% от БВП, за да се превъоръжим, като те щели да ни кажат къде да си похарчим парите, защото иначе нямало да сме били съвместими с НАТО. Тука нещо да ви прилича на алъш вериш? Договорът ни с НАТО изтече на 18.март тази година. Не е зле в новият вариант да се отървем поне от тази задължаваща ни клауза да си харчим парите на точно определено място. Най-добре би било изобщо да не го подписваме разбира се. Време е да преосмислим членството си в НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шефката на НАТО и командирката на базата

  29 Март 2024 10:08ч.

  Напротив на една от тезите на автора: критериите на НАТО бяха тъкмо да сме разоръжени, за да ни приеме, а не въоръжени и много опасни. НАТО от време оно си е женска организация, а напоследък и трансджендърна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фатмак

  29 Март 2024 10:14ч.

  В НАТО има само една армия (на САЩ) , останалото са жандармерии, които трябва да държат туземците под контрол. Затова замениха воинската повинност с професионални сипаи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За к'во ни е армия, натУтУ Ше ни "пази"!

  29 Март 2024 10:17ч.

  Майната им на славяните, нали паси?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  29 Март 2024 10:17ч.

  Мед ми капе на сърцето като си представя как ви дразни снимката на плачещия Паси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @!@

  29 Март 2024 10:34ч.

  скоро, друго ще ти закапе, малоумен дебил!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ни дразни, отвращава ни!

  29 Март 2024 10:36ч.

  Интересен хибрид : евреин-фашизоид!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  29 Март 2024 13:11ч.

  С. П. би си помислил, че само на един "скопен лъв" (по соломонПасиевата класификация) може да му "капе мед на сърцето" при вида на каквато и да е снимка с лика на С. П. и би се зарадвал да види жив пример за такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  29 Март 2024 10:21ч.

  В Брюксел плакал едни майкопродавец. Днес плачат 80% българи, чиято армия, икономика, образование, здравеопазване и т.н., са съсипани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  29 Март 2024 10:36ч.

  Жалко, наистина. Но, да не забравяме, че каквато е държавата, такава е и армията ѝ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  29 Март 2024 10:37ч.

  Карай ва, важното е че има банани, деМОРкрация, монката е щастлив, ядем и се изхождаме обилно. У крайна сметка, нали за туй живеем ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  29 Март 2024 10:39ч.

  Напълно в синхрон с евроатлантическите ценности - първо опоскват всичко, като марокански скакалци, а после... после кот доди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  29 Март 2024 10:43ч.

  Авторът малко се е поувлякъл в лакърдиите.Кога сме летели с МиГ 25 над Босфора авторе,това по късна доба на ухо ли ти го сподели в задушевна обстановка някой. Как си представяш полет с 800км. на метър над земята/освен ако не е над ПИК. Кога сме имали флот от 120 кораба,лодки катери и све ,ами точно никога.Редакцията ако искате някаква обективна информация за възможностити на БНА поканете професор-доктор полковник Димитър Недялков,той може съвсем обективно да Ви разкаже какво и що е било .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смяххL

  29 Март 2024 10:46ч.

  Ясно, 1989 година, Българската армия е била по-силна от Турската. Била е по-силна от Румънската и Югославската, нищо че и двете бяха с двойно повече население от нас. Я дайте линк към това проникновение на ЦРУ, да го прочетем. Да не стане така, че не били компютри, а компоти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • авторът е прав

  29 Март 2024 11:00ч.

  Югосравската не бе част от Варшавския договор, а в Румъния освен обструкционизъм спрямо ОВД, действаше и зверска политика на затягане на коланите, с което Чаушеску си плащаше дълговете спрямо Запада и китайците. наистина е прав, че бяхме най-добре подготвената и боеспособна армия на Балканите, но какво ни топли това днес, след като толкова добре организирана и работеща структура като ОВД бе разрушена без никакъв свестен аргумент просто ей така - с едно щракване на пръста от страна на онези, които решиха да разпуснат организацията и да се подчинят на оказалата се лъжовна западна идеологическа матрица само защото уж в нашия свят имало нещо сбъркано. Абсолютни продажни номенклатурни боклуци направиха това и то няма никакво разумно оправдание пред бъдещето и поколенията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смяххL

  29 Март 2024 11:22ч.

  приятелю, живееш в матрицата на лъжата, че миналото винаги е било светло и величаво, а настоящето винаги е мрачно и тревожно. Къде е тая силна армия. Това е все едно северна Корея, да кажеш, че има силна армия, само защото има много танкове от 1945 г насам. Или пък която и да е друга държава. Че погледни Сирийската армия, беше размазана от хора с автомати и рпг-та в лицето на ИД, ако не беше Пути, който да изпрати модерно въоръжение, тия хартиени танкове са нищо повече от консервна кутия, а екипажа - плънка. Същото важи за Египетската, Йорданската армия, Израел ги смаза, сам самичък накуп. Нима прословутата Руска армия не е същата. Украйна се бори с нея без авиация, достатъчно снаряди и собствено производство на верижна техника и въпреки всичко за 2 години са превзели едно село до донецк , бахмут и мариопул с обсада. Да не дава Господ да се ползват ядрени оръжия, ако Нато се намеси , руската армия ще бъде изпепелена, както беше изпепелена Югославската, иракската, афганистанската и всяка една друга армия. Просто Западните технологии са много по напредничеви спрямо, консервните кутии от 1945 насам. Че днес един дрон за 1000 долара бута танк за 7-10 млн $. Тия приказки за величието на армиите се виждат по време на битка. Мисля в гласове Дачков, беше публикувал един анализ, че целта на американската дипломация, никога не е била да се победи Русия военно, а просто да се унищожи нейното влияние в Европа. Сега това вече не знам дали го постигнаха, но е факт, че Русия спря износа на петрол, газ, всичко соц армии си изпратиха консервните кутии в Украйна и сега ще поръчват нови, от запада. Атомните централи ще спрат да се обслужват от Русия. С една дума, те и взеха пазара, който беше отвоювала след 1945 в източна и централна европа. А украйна, може и да я жертва. Те са брутално цинични.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  29 Март 2024 11:35ч.

  Ето ти линк за Сухопътните сили на България : https://shorturl.at/kqDS0. Само стари допотопни техники, вероятно огромна част от тях даже и неработещи . Извинявай, днес сме 2024-та година . Танк Т 55 е на близо 60 години ! 60 ГОДИНИ. Той 89-та година е бил на 30. Мисълта ми е, че какво от това, че една държава или армия има 1000 танка, все бракми на 60-70 години. Те и срещу партизани не вършат работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до смяххL 29 Март 2024 11:22ч.

  29 Март 2024 11:59ч.

  Не те знам на кой свят живееш и с какво се друсаш, но си абсолютен дилетант във военното дело. само едно изречение, изразило пламенна вяра в намесата на НАТО, която за нула време щяла да реши изхода на мача ми бе достатъчно, за да не те възприемам насериозно. лекувай се от зомбизма или се ограмотявайй военно. Със сигурност не си служил в армията, защото си от "новичките" ам.възпитаници с клипово мислене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  29 Март 2024 12:02ч.

  Тия танкове при соца не бяха стари, защо правиш изчисленията си с 60-70 г. давност към днешна дата, а не към лятото на 1989 г. например? Със сигурност, не си адекватен, и не си се докосвал до истинска бойна техника (съветската). Само със светла вяра в телевизиите и Соломон Паси не става братче...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Просто Западните технологии са много по напредничеви спрямо, консервните кутии от 1945 насам. "

  29 Март 2024 12:04ч.

  Абе аверче, ще ме умориш от смях с това изречение, дето си го изтипосал бе.... божкее, заболя ме стомахът да се кискам, отдавна в тоя форум някой не ме беше развеселявал така с инфантилния си оптимизъм....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  29 Март 2024 12:20ч.

  Всички ние видяхме в последните 30 години, какво се случи с Иракска , Либийската, Югославската, Арменската и със Сирийската армия.Все книжни зверове и тигри. Днес гледаме съветската империя, как превзема по 3 месеца авдеевка и още толкова Бахмут, и как танкове за по няколко милиона стават консервни кутии от дронове за по 1000 долара. Обаче, хората не трябва да вярват на очите си, а на троловете по форумите, които обясняват, че няма по-силна и качествена техника от руската. Оставям за размисъл това https://shorturl.at/klnK1 . Сирийската армия е имала над 4000 танка. Диваци с ак я смазаха и ако не беше пуZин, щяха oще да режат глави из близкия изток

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прословутото харвардско образование

  29 Март 2024 12:29ч.

  Не стига че си заблуден, ами си и полуграмотен. Ясен си ни, вземи се скрий, че да не ставаш за смях даже на кокошките...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рози

  29 Март 2024 13:26ч.

  Смешния, я ако може малко инфо какво търсеше водената от САЩ коалиция в Сирия, ъ... с кого воюваше, може би на страната на Сирийската армия, или срещу Сирийската армия, ъм, та те ли са тези дето смазаха тази армия с роклички, джапанки и АК????? Какво постигна елитната американсака армия за 20 години в Авганситан???? Приключи може би с парад на победата в Кабул, или май беще авио щоу и бързо бягане кой пръв да се закачи на колесник????? Нещо за блестящите победи в Либия и Ирак ????? Явно нечии мозъци са полирани до блясък от така наречената "демикрация"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XAXA

  29 Март 2024 14:39ч.

  Когато идиот започне да разсъждава, майка си трака! А когато тоя идиот си и повярва, та взема и държава да управлва - става страшно!!!! За справка - дъбъ, пупу, тиквата и други родни идиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • General de Gaule

  29 Март 2024 15:24ч.

  само да ти кажа, че линка ти няма нищо общо с истината. Във всеки пехотен (мото-стрелкови взвод) имаще по един разчет Стрела 2М(2 души персонал) с 4 "кюнеца", отделно 4 РПГ с по 5 боеприпаса, 6 картечници АКМ и х на брой калашници като лично стрелково оръжие. И това беше един взвод. Да не говорим за рота, баталъон или полк. Сега модерно говорите за бригади с по 2,5 3 хил каски. А навремето един полк бе 1000+ бойци. Аман от жълтопаветни плъос_шкембето_на павето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  29 Март 2024 18:50ч.

  Смешко...по-добре спри да пишеш глупости, че всички тук ти се смеем. Както ти лазаха -грам понятие си нямаш от военно дело. Иначе нямаше да плещиш за Авдеевка. Ти ако си пипал някога гаубица, аз ще си сменя името :)))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  29 Март 2024 11:08ч.

  Печатиш пари, изкупуваш активи, концесии, корумпираш с тях държави, докато влязат в НАТО. После яко стригане и "отбраняване". Т.е. да не може друг да краде... и така до следващия освободител, а който ни освободи.. той ще ни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  29 Март 2024 11:11ч.

  Като за начало руснаците ни предадоха, а после щафетата пое местната измет - ваньо, петьо, сашко, желвата, филипчо, данчо, надеждички и проч. За десерт БСП модерните(крадците), дето Бай Тошо предвиливо държеше далеч от властта!... И така, напред с отворени обятия към 500 годишната майка на Босфора...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  29 Март 2024 11:32ч.

  Минало-бешело. Въпросът е за бъдещето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо хубаво не виждаме в бъдещето.

  29 Март 2024 14:51ч.

  Хеле па с тия рекетьори от "отбранителния" алианс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Черпак Манчев

  29 Март 2024 11:40ч.

  Ако мислите, че работата ви няма смисъл, спомнете си, че има и "руски агенти, шпиониращи модернизацията на Българската армия".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква армия бре

  29 Март 2024 12:35ч.

  Пълни измислици

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО излъга Варшавския договор!

  29 Март 2024 13:23ч.

  Вашингтон излъга Москва, че няма да се разширява военния съюз НАТО на Изток. И подло завладя с оръжие всички държави от Варшавския договор като изгради военни бази и вкара не натовски войски, а ВОЕННИ БАЗИ С АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ във всички държави от Варшавския договор! Така правят лъжците, измамниците, за да грабят богатствата на чуждите държави. 30 години след промените, всичко ни взеха, всички ресурси и цветущи предприятия заграбени и изтърбушени. НАТО ИЗЛЪГА НАД 300 МИЛИОНА ЧОВЕКА от ИЗТОЧНИЯ БЛОК и не спира да лъже за благоденствие с ... енергийна бедност и тормоз, тормоз над народите. Долу НАТО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  29 Март 2024 13:30ч.

  bg.m.wikipedia.org/wiki/Доктрина_Синатра На практика ОВД приключи януари 91-ва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  30 Март 2024 17:03ч.

  Какво имаш предвид Москва? Защото до края на 1991 г. обещанията са към СССР. После - с Руската ферерация и още 14 републики вървят обещания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стенли

  29 Март 2024 13:36ч.

  Пълни глупости, нямаме нито армия нито военна техника. С този тъп Евреин Паси да върне там от където се е излюпил

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  29 Март 2024 13:37ч.

  От коментарите се потвърди съмнението, че тука сте само дърти фатмаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-добре

  29 Март 2024 14:53ч.

  дърт фатмак, отколкото млад европе****ст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абее

  29 Март 2024 14:04ч.

  Чакайте след неколко десетилетки Фащ да ви защитят от Туркието, хихии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bad Face

  29 Март 2024 14:20ч.

  Евроатлантическите ценности нямат алтернатива! След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор, навсякъде разпъва походните бани и се грижи за хигиената на войниците от НАТО! Друго въоръжение не и остана. Бог да пази Тагарев, най храбрият натовец във Фейсбук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ историята

  29 Март 2024 14:28ч.

  Другарю Генов, усърдно сменяте началниците покрай които мимикрирате, за да натрапване мокрите си сънища. Извъдихте се голям "разузнавач" в ЦРУ. Докога ЗКПЧ-та ще бъдат специалисти по всичко. Дори и бившият премиер Донев се срамува в биографията си къде и най-вече какво е учил. Начинанието Ви е кауза пертута. Хубав ден!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефанов

  29 Март 2024 14:49ч.

  Да си припомним и ликвидацията на Гранични войски и всички съоръжения по турската и гръцката граница след 10 ноември. До тогава пиле не можеше да прехвръкне през границата. А сега....не можем да опазим страната си от едни кирливи мигранти. И се надяваме на един Господ, защото не остана друг да пази България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали?

  29 Март 2024 15:14ч.

  Дали навремето е имало военни, които са се опитали да попречат с думи или действия на това безумно разрушение?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  29 Март 2024 15:20ч.

  ТРИ армии. Сега и две дивизии не могат да окомплектоват. Да не говорим за самолети и танкове. Сред народа се разпространяваха простотии, че България храни СССР, защото се изнасяха домати и чушки. Колко домати и чушки трябва да се изнесат за да се купят 400 бойни самолета? За танковете да не говорим, които бяха хиляди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен

  29 Март 2024 15:32ч.

  Повечето българи не разбират Как ги избиха и им крадат националната идентичност, на тия Армия от българи не им трябва, плюс това са в любовни отношения с Турция Това с демокрация е лъжа която те набиват в главите на хората с векове

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бравос!!

  29 Март 2024 15:33ч.

  Няма нужда от незаслужени хвалби, добре ни хвалят, за да се радваме, и след това ако повярваме, че сме толкова добри - хайде веднага на украинския фронт...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  29 Март 2024 16:28ч.

  Състоянието на армията е в пряка зависимост от цялостното състоянието на държавата. Основната функция на ВС са териториалната цялост и сувернитета на самата държава. Всеки е наясно какво имаме(нямаме) в момента от това. Готовноста на съюзниците да застанат до теб не се определя по високопарните празни приказки,а по реални действия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 555

  29 Март 2024 18:57ч.

  Минало бешело Закопаха ни тези помияри За 20 г седем джипа и две надуваеми лодки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киров

  29 Март 2024 20:32ч.

  За съжаление армията сама си е виновна, в момента и президента е генерал, а военен преврат и разстрел за тая продажна върхушка няма а трябва, защото ножа вече реже костта а не месото и няма накъде повече да ги търпим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С лъжа и измама за грабеж на богатствата на България

  30 Март 2024 10:17ч.

  Преди 20 години Соломон беше един от нас българите и математик. Днес след 20 години БЛЕСНА ИСТИНАТА - Соломон не е един от нас, той е НЕБЪЛГАРИН и мултимилионер. За наша сметка и на наш гръб. Подлеци. За всички ще има Видов ден. Те не вярват и затова безчинстват морално и физически над българите. Но историята сочи, че възмездието идва знаково.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • донор

  01 Апр 2024 13:40ч.

  всички тези европоизроди трябва да се унищожат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи