Многополюсният свят напредва. Китай и Русия разкъсват задушаващата американска хватка върху света

Многополюсният свят напредва. Китай и Русия разкъсват задушаващата американска хватка върху света

Автор: С. Л. Кантан, slkanthan.substack.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Прекрасни неща се случват в геополитиката

Истинска свобода процъфтява от Азия и Африка до Латинска Америка с напредването на мощната машина на многополюсния свят

Откъде да започна? Има огромно количество позитивни новини от цял свят! Избухва мир между интензивни геополитически съперници, което беше немислимо до скоро... развиващи се страни внезапно се измъкват от лапите на манипулираната глобална финансова система... и нов световен ред се образува с поразително темпо. Нека погледнем изумителните събития, които предвещават епохално преподреждане на геополитиката и геоикономиката.

Можем да разделим историческите събития на три категории:

Мирни ходове: С разтърсващ ход Саудитска Арабия и Иран възстановяват дипломатическите си отношения – с посредничеството на Китай. Саудитска Арабия и Иран също така са склонни да влязат в БРИКС и ШСО. Нататък, президентът на Сирия посети Обединените Арабски емирства – също толкова изумителен ход. А третият подобен е на бившият президент на Тайван, който в момента е на 12-дневна обиколка в континенталната част на Китай – безпрецедентно събитие след китайската гражданска война, приключила в 1949 година. Всички тези събития са ужасни за американската власт, която се основава на хаос, войни и разделяй-и-владей.

Дедоларизация: Внезапно всички започнаха да намират начини да се отделят от американския долар. Държави смело анонсират планове за преодоляване на USD в търговските си сделки (особено при купуването на нефт) и участие в електронна търговия и туризъм. И това не е само Русия, но и партньори на САЩ като Индия, Африка, АСЕАН, Латинска Америка, Саудитска Арабия, като дори и европейски страни се качват на този влак. И за първи път Китай съвсем наскоро купи природен газ в юани! Здравей, петроюан! Внимавай, петродолар!

Бунт срещу американската хегемония: има глобален бунт срещу Американската империя. Погледнете тези скорошни бунтовнически събития:

1. „Мексико не е колония на САЩ“, хвърли бомбата мексиканският президент Амло преди два дни по повод 85-годишнината от национализацията на нефта в Мексико. Този прогресивен лидер национализира и лития преди месец, за голямо неудоволствие на северния си Биг брадър.

2. По подобен начин, младият и енергичен президент на Ел Салвадор Букеле предупреди САЩ, че доктрината Монро е мъртва (Букеле смаза престъпните банди и нарко-трафика, което може да е нарушило приходите на ЦРУ).

3. Друга латиноамериканска страна, Хондурас, току-що изостави Тайван и призна Китайската народна република в континенталната част на Китай.

4. По дяволите, дори някои германски лидери говорят за поправяне на газопровода Северен поток и подновяване на търговията с Русия.

5. А какво ще кажете за Путин, обявен за международен парий и подложен на над 10 000 американско-европейски санкции? Преди няколко дни над 40 африкански държави изпратиха представители в Москва, които участваха в конференция с името „Африка и Русия в многополюсния свят“. Без следа от намек.

6. Един ден по-късно Си Дзинпин направи тридневна визита в Москва и каза, че „Промени, невиждани от столетие, се случват. И ние (Русия и Китай) ги водим.“

7. В добавка към всичко това е внезапният интерес от множество държави за присъединяване към БРИКС.
Сега вече имате идея за голямата картина на тектоничната промяна на парадигмата, случваща се в целия свят. Нека погледнем тези събития и да видим какво означават те за света и дори как се отразяват върху нас.

Срещата Си-Путин

Тази снимка показва китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин, вдигащи тост в Москва. Русия и Китай дават летящ старт на многополюсен свят, докато САЩ и Европа са заседнали в заблудата на миналото.
Първо, визитата на Си е много символична и показва на света, че Китай застава зад гърба на Русия. По време на срещите и двамата лидери се наричаха помежду си „Скъп приятел“. Дружбата е истинска. Преди 10 години, през март 2013 г., първото пътуване, което Си направи като новоизбран лидер на Китай беше в... Русия, за да се срещне с Путин. Това поредно пътуване за десет-годишнината е много съществено.

Новият лидер на Китай Си Дзинпин избира Русия за първото си чуждестранно пътуване

След това, имаме дедоларизацията – майката на всички геополитически феномени. Отслабиш ли хегемонията на долара, ти си неутрализирал еднополюсната сила на Америка. Путин всъщност провъзгласи смъртта на петродолара и раждането на петроюана, изтъквайки следните две положения:

Две трети от търговията между Русия и Китай са вече в юани и рубли.

От тук нататък Русия ще използва китайския юан в търговията си с Азия, Африка и Латинска Америка.

Ние приветстваме използването на китайския юан за разплащанията между Русия и страните от Азия, Африка и Латинска Америка

От това следват и други дълбинни промени: Русия използва юана като основна валута във валутните резерви, руски компании емитират облигации в юани, руски банки позволяват на хората да откриват влогове в юани и така нататък.

Последствията от тези стъпки са огромни, тъй като те са съчетание между отделянето от американския долар и превръщането на юана в международно средство за разплащане. Двоен удар за САЩ.

Дедоларизацията

Веднага щом Русия и Китай установят сигурни и лесни алтернативи на не-доларови и не-западни системи, всички ще започнат да ги използват, поне за някои от сделките си. Защо да има посредник за сделки и тъговия, които могат да бъдат извършени в местни валути?

Използването на долара означава 1) необходимост от трупане на долари в чуждестранни валутни резерви, 2) плащане на комисионни 3) подлагане на диктат от САЩ под страх от санкции 4) загуба на суверенитет и 5) допълнителни затруднения при правенето на бизнес.

Старият световен ред: Ако ти свършат американските долати, отиваш да се молиш на МВФ, който ще наложи остеритет и приватизация, тоест – ще позволи на западните корпорации да оплячкосат страната ти.
Новият световен ред: Купуваш нефт в твоята местна валута! Или използваш друга опция, като например ренминби (китайски юан – б.пр.)

Старият световен ред: Ако си развиваща се страна, отиваш да се молиш на МВФ и на Световната банка.

Новият световен ред: Ако си развиваща се страна, Китай не само ще ти даде парите, но и ще изгради нужната ти инфраструктура.

Между другото, дедоларизацията вече се разпространява като горски пожар!

Вижте тези примери:

Идния работи с 18 други страни, с които извършва сделки в рупии. Това включва не само съседи като Бангладеш и развиващи се страни от Африка, но и непоколебими съюзници/васали на САЩ, като Германия, Великобритания и Нова Зеландия.

Малайзия, Индонезия, Сингапур и Тайланд сега имат дигитална система на плащане, която позволява разплащания в местни валути. Те дори са стандартизирали QR-кодовете за плащане. Няма вече нужда от посредничеството на долара.

За първи път Китай току-що купи втечнен природен газ от Обединените Арабски емирства, използвайки юан. Някак шокираща новина, която би трябвало да бъде водеща по CNN и BBC.

Вече 15% от търговията на Китай и трансграничните плащания се извършват в юани – за 2022 г. това бяха около 8 трилиона юана.

Президентът на Кения обяви, че Саудитска Арабия и ОАЕ ще продават нефт за кенийски шилинги! Гана купува нефт в злато. Истинска свобода за африканските страни.

Кения и Ирак направиха възможно хората и бизнеса да купуват стоки от Алибаба – китайският гигант в електронната търговия – с юани. Няма нужда от американския долар в глобализирания високотехнологичен свят.

Египет влезе в БРИКС банката – New Development Bank. Кой има нужда от хищниците МВФ и Световната банка, които бездруго мразят да отпускат заеми за инфраструктурни проекти и реално развитие? Египет също така издава деноминирани акции в юани.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо каза на своя народ да престане да използва VISA и Mastercard. Причината, която посочи? Конфискуването на валутния резерв на Русия от САЩ.

Между другото, новият председател на банката на БРИКС не е никой друг, а Дилма Русеф, бившата президентка на Бразилия. Тя беше следена от Националната агенция за сигурност на САЩ. После САЩ организираха мек преврат и я свалиха от власт, като пуснаха да изтече записан разговор. Сега тя ще живее в Китай и ще управлява New Development Bank. Нейното влияние вероятно ще доведе Бразилия в rнициативата "Един път, един пояс".

Бразилия, която е най-голямата икономика в Латинска Америка, сега въвежда плащания в юани за бразилските износители. Без повече долар, благодарим ви! Като знак за предстоящите събития транзакциите ще минават през CIPS – китайската версия на SWIFT. Това е цялостно отделяне от финансовия световен ред след края на Втората световна война.

Бразилия също така се опитва да създаде нова валута за търговия в Латинска Америка, най-вече с Аржентина.

Големият шеф в тази радикална трансформация, разбира се, е Саудитска Арабия – най-влиятелната арабска държава и de facto лидер на ОПЕК.

Саудитският принц Мохамед Бен Салман е прозорлив и хитър човек, който разбира от геополитика. Имайте предвид, че в държавните училища в Саудитска Арабия вече се учи китайски език!

Мохамед Бен Салман вече прави всякакъв род дългосрочни сделки с Китай. Той взима от китайските банки заеми, деноминирани в юани, за своя футуристичен град Неом, чиято стойност е 1 трилион долара!

Саудитският принц Салман също така кандидатства за членство в БРИКС и под водачеството на Китай сключи мир с Иран, трансформирайки по този начин политиката на Близкия Изток. Мирът е изгоден за Китай, който иска непрекъсвано земно трасе за своите товарни влакове. Модернизирайки саудитската икономика, Салман знае, че Китай ще бъде неин клиент № 1 на нефт през следващите поне двайсет години.

Саудитско-иранската договорка носи и геополитическа благодат на Китай. Тя може да изиграе ключова роля за петроюана, като например нефтът да бъде продаван срещу китайски юани. Очевидно е също, че тази развръзка проправя пътя както за Саудитска Арабия, така и за Иран за присъединяване към БРИКС. (Дори и списание Forbes предрече, че Саудитска Арабия ще стане официален член на БРИКС по време на срещата на върха през август 2023 година.)

Над 12 страни са изпратили кандидатурите си за членство в БРИКС, както сподели външният министър на Южна Африка, която понастоящем държи председателството на БРИКС.

Представете си БРИКС + трима нефтени гиганта – Русия, Саудитска Арабия и Иран. Както може би и Обединените Арабски емирства, Мексико, Венецуела и Нигерия. БРИКС+ може да разчита на 60% от световното производство на нефт! Колко трудно може да бъде създаването на нова валута, която е подплатена с нефт? Или дори с комбинация от суровини – нефт, природен газ, пшеница, желязна руда и така нататък? Да си припомним, че Русия и Иран са №1 и №2 по залежи на природен газ в света.

Безкрайни възможности в многополюсен свят!

(Както съм обяснявал в предишни статии, китайският юан може/ще да стане световна разменна валута и без да става световна резервна валута.)

Колко време може да мине, преди местните истории за дедоларизация да бъдат възпроизведени в целия свят?това е просто въпрос на мащабиране, който има нужда от правилното управление и технология.
Представете си бъдеще, в което всеки човек във всяка страна може директно и на мига да търгува с който и да е по света!

Всички американски санкции и унижения ще станат безсмислени. Дори и сега – вижте, че по-голямата част от света игнорира САЩ/ЕС санкциите срещу Русия.

Доказателството е в графиките. Вижте, че износът на Русия на суров петрол, нефтени продукти, течен природен газ и въглища е буквално незасегнат от санкциите. Съобщението на Глобалния Юг към империалистите по повод войната в Украйна е ясно: „Маймуната си е ваша, циркът си е ваш.“

БРИКС и инициативата "Един път, един пояс" оспорват хегемонията на САЩ

БРИКС започна като виртуална концепция, създадена от Голдман Сакс. После, след финансовата криза от 2008 г., БРИКС стана по-сериозна, въпреки, че САЩ постоянно саботираха превръщането ѝ в значима институция. Най-слабите звена са Бразилия и Индия. Бразилия е твърде податлива на натиск от САЩ – Лула току-що отмени посещение в Китай, където се очакваше да се срещне със Си Дзинпин и да подпише множество споразумения. Индия вероятно се колебае дали да позволи БРИКС да стане твърде силна, защото това би означавало по-силен Китай.

В този момент БРИКС е по-голяма от САЩ по отношение на номинален БВП и по-голяма от Г-7 по отношение на паритет на покупателната способност на БВП.

Така че, БРИКС има много потенциал. С още няколко членове, БРИКС вече няма да е заложник на политиката на Индия и Бразилия.

Новият президент на BRICS Bank, бившата New Development Bank, е Дилма Русеф, която е бивш президент на Бразилия. Тя се премести в Шанхай. Само си предствете – бивши световни лидери се местят да живеят в Китай!

По същия начин, инициативата „Един път и един пояс“ на Китай има огромен потенциал да промени света. Със своите 147 членове тя е трансформираща парадигма. Да се надяваме, че някои европейски страни също ще се сдобият с гръбнак, ще отхвърлят живота си на американски васали и ще прегърнат инициативата „Един път и един пояс“ и сътрудничещия си свят. Цялата пропаганда за дългови капани или провал на прокети е цинична и е или преувеличена, или отявлено фалшива. Ако тези толкова велики хора са загрижени за дълговия капан, те би трябвало да се присъединят към Инициативата, да предложат благородни реформи и да отпуснат евтини заеми.

Мир и развитие

Бедните страни имат непосилни предизвикателства за оцеляването си и са уловени в параграф 22. За да се измъкнат от бедността, те имат нужда от инфраструктура, но за да изградят инфраструктура, имат нужда от пари! Тези страни страдат, когато има безкрайни повтарящи се войни, които нарушават глобалната верига на доставки и търговия. Освен това, западните институции не отпускат заеми за инфраструктура. Американски военни бази? Да. Водноелектрически язовири и интернет връзка? Не!

Близкият Изток например има много голямо богатство, но някои страни са много бедни и/или унищожени от войни. Ето защо мирът между Саудитска Арабия, Иран, Сирия и ОАЕ променя цялата игра. Лидерите най-сетне осъзнават колко повече могат да постигнат чрез сътрудничество. Това е сякаш духовно пробуждане!

Историческото мирно споразумение между Саудитска Арабия и Иран с посредничеството на Китай (в Пекин). Сирийският президент Асад със съпругата си в ОАЕ за мирна среща на върха

Единствените, които са облагодетелствани от конфликтите, са САЩ и ЕС. Разделяйки сунити и шиити...араби и персийци... САЩ се превръщат в хегемон в ключов район. Освен това, подтискането на Иран помага на нефтените компании от САЩ/ЕС да правят огромни печалби. Разбира се, продажбата на оръжия също е огромна индустрия в Съединените щати.
Няма нужда да казваме, че това, което става в Близкия Изток, е страхотно. След десетилетия на брутални граждански войни, прокси войни и религиозни войни, арабските лидери имат прозрение: „Ей, а какво ще стане ако си сътрудничим помежду си и намерим взаимноизгодни идеи за мир и просперитет?“

Този процес не е лесен. Той изисква огромна дипломация и желание за прошка. Дивидентите от мира и развитието обаче ще бъдат астрономически. И те могат да заложат рамката за разрешаване на проблемите и на други страни.

Представете си мир между:
Северна и Южна Корея
Индия и Китай/Пакистан
Китай и Япония
Русия и Европа

Една последна бележка: Саудитско-иранската мирна сделка е доказателство и за друг феномен – нарастващото китайско геополитическо влияние и господство. Китай вече не е просто „работилницата на света“. Кой знае, може китайците да изиграят голяма роля и в приключването на украинската война.

Арогантност и невежество

Глобалното издание Economist излезе с оригинална заглавна страница, която изобразява оста Китай-Русия-Иран-Саудитска Арабия.

Преди 25 години геополитическият супер мозък Бжежински написа в книгата си „Голямата шахматна дъска“, че най-голямата заплаха за американската хегемония ще бъде коалиция между Китай, Иран и Русия. Е, благодарение на ужасно погрешната американска външна политика, този грандиозен съюз се осъществява. Прибавете Саудитска Арабия към тази група и ще получите мащабен и мултиплициращ се геополитически ефект.

Статията на Economist е изпълнена с анти-китайска пропаганда и класическите погрешни схващания. Поради това свое невежество Западът пропусна въздигането на Китай като глобална сила. Но западните интелектуалци просто настояват на лошите си анализи. Освен обичайната мантра за „авторитарната ККП“, грешките на авторите са, че омаловажават китайската външна политика като „транзакционна“. Всъщност е точно обратното. Китай прави 20 и 30-годишни сделки с Русия, Иран и Саудитска Арабия. И сделките са освен това холистични – обхващат всичко от търговия и технологии, през инфраструктура и земеделие, до културен обмен и отвъд. Например, саудитската компания Aramco току-що се съгласи да инвестира 10 милиарда долара в огромна рафинерия в Китай. Саудитците също така ще складират милиони барели в Китай, откъдето ще ги експортират бързо до други азиатски страни.

Изкуството по кориците на различни издания показва Китай и като хегемонистична сила, а останалите като сателити. Това обаче е западна проекция. Всъщност Китай и Русия са партньори, които разкъсват американската задушаваща хватка на света. Същевременно мнозина започват да променят мнението си относно това коя е истинската „ос на злото“ – САЩ/Великобритания/НАТО, заедно с украинските нацистчета.

И докато на американските политици им харесва постоянно да демонизират „комунистически“ Китай, познайте кой отива в Пекин? Сингапурският премиер-министър, тази седмица, за 6 дни! Испанският прмеиер-министър, също тази седмица. Френският президент Макрон и президентката на ЕС Урсула фон дер Лайен в началото на април, и така нататък.

Високомерието и невежеството на Вашингтон/Лондон/Брюксел са удивителни. От една страна, американските санкции (доларът като оръжие) и разпалването на войни ускоряват смъртта на доларовата хегемония, която стои в основата на американската сила и просперитет. От друга страна, европейците послушно приемат васалното си положение и принасят в жертва икономиката, сигурността и потенциално живота си – като геополитически пешки в прокси войната срещу Русия.
Освен това, финансовата система на САЩ/ЕС се превърна в измамна схема, която е връх на невъзможната им задлъжнялост и умопомрачителното количество деривативи. Деиндустриализираните западни икономики дори не могат да доставят на Украйна достатъчно количество амуниции. Американската икономика е „димка“ – финансов капитализъм с фалшива стойност, създадена с печатане на трилиони долари и прикриване на фалити с дотации, известни още като социализъм за олигарси и банкови измамници.

Всичко това е възможно само поради манипулирането на глобалната система.

Заключение

Американската империя се основава на три неща: долар, армия и разделяй-и-владей. И трите колони на матрицата се клатят в реално време.

Всичко с променя за части от секундата. Изтокът се обединява и издига. Западът е по пътя на самоунищожението. Многополярният свят разцъфва, а гравитационните центрове на икономиката и дипломацията се изместват към Азия. Ходът на дедоларизацията набира скорост по-бързо, отколкото някой можеше да си представи.
Мирът кастрира могъществото на Америка. Ако саудитците и иранците са приятели, ако Тайван и Китай изработят компромис, ако Индия и Китай установят границите си... способността на Америка да произвежда войни и да контролира другите ще се изпари.

Що се отнася до военното господство, Китай и Русия вече имат свръхзвукови ракети, които САЩ все още не успяват да внедрят. Като цяло, САЩ се превръщат в хартиен тигър.
В най-добрия случай западните лидери ще разберат, че тяхната доминация е приключила и ще работят с Китай, Русия и останалите за установяване на нов световен ред, основан на сътрудничество, равенство и взаимен просперитет. Аз обаче не очаквам това да се случи.


Източник: slkanthan.substack.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

  • Най-богатата държава

    02 Апр 2023 14:43ч.

    От Брикс била Русия - хахаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз пък мислех, че е Индия

    02 Апр 2023 15:01ч.

    На глава от населението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • била Русия

    02 Апр 2023 15:20ч.

    Боли, нали? Търпи, и по-зле ще става! Ето ти още идиотско "хахаха"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вервайте ми

    02 Апр 2023 23:38ч.

    Байновци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    02 Апр 2023 15:26ч.

    Фашизмът е в умовете, в идеологията и политиката на страните от ЕС. Фашизмът отново се превърна в официална идеологическа доктрина на Европа, насърчавана на официално ниво... А нашите подлоги подкрепят хора, които възхваляват Хитлер, прекланят се пред Третия райх и прославят нацистките колаборационисти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    02 Апр 2023 15:38ч.

    Да са живи и здрави , успех в борбата срещу сатанизма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задушаващата американска хватка върху света

    02 Апр 2023 16:00ч.

    Спомени от бъдещето СССР 1926, "Я дpугой такой стpаны не знаю, Где так вольно дышит человек."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-позитивните новини

    02 Апр 2023 16:05ч.

    в днешния ден! Нашите марионетни продажни "политици" пак профукват всички възможности да бъдем от "правилната страна на историята". Докога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    02 Апр 2023 16:19ч.

    а ние пак благодарения на западните подлоги кирчо и сие, застанахме от страната на булката! напред народе променен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При добро желание

    02 Апр 2023 16:30ч.

    винаги можеш да намериш разни, да ти твърдят какво ли не и да си избереш онзи, който ти е най-изгоден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    02 Апр 2023 17:05ч.

    Няма как, колониалният Запад ще трябва да се примири вече, че народи и държави са свободни, и робството спрямо хегемона, незнайно защо наричащ сатанизма си "демокрация", остава в миналото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    02 Апр 2023 17:10ч.

    Във възторга си да не забравите, че те го правят заради собствените си интереси. Не защото са филантропи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    03 Апр 2023 0:02ч.

    Собствени интереси, на каквито България сега няма право. Бидейки член на НАТО и ЕС. А колко надежди и блянове ... и какъв възторг имаше у народа гледащ къде Авропата. Криворазбраната Циливилизация. Разкодирана и още в началото на миналия век от българския гений.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Местните прозападни гниди ще има да търсят колесник от излитащ американски самолет, но и това няма да има

    02 Апр 2023 19:07ч.

    Ще останат насаме с народната любов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега Руси ще се хвърли да прегръща света

    02 Апр 2023 23:39ч.

    Държава след държава. Първата е Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХероМустафан

    03 Апр 2023 10:35ч.

    Браво, мое тъпо тролче! Оставила съм ти именцето на наследника си. Може да отидеш и да си вземеш петте долара от "Козяк".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Василев

    05 Апр 2023 18:54ч.

    https://www.nytimes.com/2023/04/05/world/europe/eu-china-embassador-russia-fu-cong.html?fbclid=IwAR2uW03F3mzyzFZYyEB9A3d1NLobjDf4zDmcehMt-W2cZ98hA37QQTD8Nzc

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи