Майкъл Хъдсън: Войната в Украйна беше провокирана от три лобита на олигархичния капитал в САЩ

Майкъл Хъдсън: Войната в Украйна беше провокирана от три лобита на олигархичния капитал в САЩ

Автор: Валентин Катасонов, fondsk.ru. На снимката: Майкъл Хъдсън

 

„Американската империя се саморазрушава“

В Америка има много консерватори, които не споделят официалната позиция на Вашингтон относно военната операция на Русия в Украйна. Вече съм писал за един от тях – Пол Крейг Робъртс. Не по-малко известен е американският икономист от консервативното направление Майкъл Хъдсън*. Известността го спохожда, когато през 1972 г. на бял свят излиза фундаменталният му труд „Суперимпериализъм: произход и основи на американската доминация в света“ (“Super Imperialism: the origin and fundamentals of U.S. world dominance”). Миналата година на руски език излезе друга книга на Хъдсън, „Убийството на собственика. Как финансовите паразити и дълговото робство разрушават световната икономика“.

Майкъл Хъдсън, както и Пол Крейг Робъртс, остро критикува вътрешната и външната политика на САЩ. Майкъл не остава равнодушен и към последните събития в Украйна. На сайта на известния американски консерватор Рон Унз, The Unz Review, бяха публикувани няколко статии на Хъдсън по тази тема. На 28 февруари се появи статия със заглавие „Америка побеждава Германия за трети път в едно столетие“ (America defeats Germany for the third time in a century). На 7 март излезе статията „Американската империя се саморазрушава“ (The American Empire Self-Destructs). На 23 март се появиха видео и стенограма от интервю на Хъдсън под заглавие „Санкции: Ответен удар“ (Sanctions: the Blowback).

В първата от посочените статии Хъдсън припомня за своя учител Херман Кан (1922-1983), известен американски икономист, футуролог, директор на Хъдзъновия институт. Господин Кан започвал всяка своя реч с думите „Войните никога нищо не са решавали“. Това е тезата на следвоенните американски либерали. В статията си по-нататък Хъдсън пристъпва към опровергаването на тази теза. Ето, че и сегашната война в Украйна, смята Майкъл Хъдсън, може много да промени и много да реши. Това не е война между Русия и Украйна, а между Русия и Америка.

Хъдсън се съсредоточава върху въпроса какви са целите на Америка в тази война. Това, че Вашингтон се опитва да отслаби Русия, която пречи на американската доминация в света, е аксиоматично. Така беше и по времето на Студената война.
Но освен дългосрочните политически цели в отношенията с Русия, Вашингтон има по-конкретни цели със средносрочни и краткосрочни перспективи. Това са целите на американския бизнес, който възприема политиката през призмата на пазарите, източниците на суровини, инвестициите и в крайна сметка печалбите. На бизнеса му трябва печалба тук и сега. Ето това нетърпение на американския капитал позволява по-добре да се разберат причините на започналия в Украйна конфликт.

Ключовата теза на Майкъл Хъдсън е, че Пентагонът и НАТО са се оказали под петата на големия бизнес, което води до ирационални решения и действия от гледна точка на дългосрочните геополитически цели. В разглежданата статия има подзаглавие: „Секторите MIC, OGAM и FIRE подчиняват НАТО“ (MIC, OGAM and FIRE sectors conquer NATO).
MIC – Military-Industrial Complex. Военно-промишлен комплекс. OGAM – Oil and Gas and Mining complex. Нефтогазовия и миннодобивен комплекс. FIRE – finance, insurance and real estate complex. Сектор финанси, застраховане и недвижими имоти.

Хъдсън отбелязва, че трите посочени сектора на икономиката са установили пълен контрол над Конгреса на САЩ: „Ключови сенатори и членове на Долната камара на Конгреса представляват не толкова своите щати и окръзи, колкото икономическите и финансовите интереси на своите основни участници в политическите предизборни кампании... И тези участници се делят в общи линии на три основни блока“. Нататък – попадайки в Сената и Конгреса на САЩ, представителите на трите блока разполагат нужните им хора в изпълнителната власт: „Три основни олигархични групи, купили си контрол над Сената и Конгреса, поставиха техни собствени политици в Държавния департамент и Министерството на отбраната“.

Първият от изброените ектори, ВПК, се намираше в състояние на „стагнация“ след края на Студената война. Провокираната в Украйна война, по мнението на лобистите на ВПК в Конгреса, Държавния департамент и Пентагона, ще доведе до неговата „реанимация“. Хъдсън пише, че реанимацията вече е започнала: „Акциите на тези компании (ВПК) рязко се покачиха след съобщението за руската атака... Инвеститорите осъзнаха, че война в света на „пентагонския капитализъм“ гарантирано ще предостави чадър на национална безопасност за монополните печалби на военната промишленост. Военната ескалация през последната седмица обещава рязък ръст в продажбите на оръжие за НАТО и другите съюзници на САЩ, което обогатява реалните избиратели на тези политици. Германия бързо се съгласи да увеличи разходите за въоръжение до повече от 2% от БВП“. Компаниите от американския ВПК, като Raytheon, Boeing, Lockheed-Martin разчитат, че ще получат поръчки не само от Пентагона, но и от военните ведомства на Германия и други европейски членове на НАТО.

Свои интереси във войната преследват и компаниите от втория сектор – нефтогазовия комплекс. Както пише Хъдсън, „целите на сектора OGAM се състоят в максимизирането на цените за техните енергия и суровини, за да могат да максимизират рентите си от природни ресурси. Монополизацията на нефтения пазар от доларовата зона и неговата изолация от руските нефт и газ вече повече от година са главен приоритет на САЩ, доколкото "Северен поток-2" заплашва да свърже по-тясно западноевропейската и руската икономики“.

За лобистите на нефтогазовия комплекс целта е „да се попречи на другите страни, които не допускат контрол над своите нефтени, газови и миннодобивни промишлености от страна на американските компании от OGAM, да бъдат конкурентни на доставчиците от САЩ на световните пазари. Изолацията на Русия (и Иран) от западните пазари ще доведе до съкращаване в доставките на гефт и газ, което пък ще доведе до съответния ръст на цените и на печалбите на корпорациите“.

Междувременно лобистите на нефтогазовия сектор в Конгреса вече почти напълно са свели до нула всички предизборни обещания на Джо Байдън за това, че екологията и борбата с климатичните промени ще станат висш приоритет за Америка. Хъдсън отбелязва, че „допълнителната цел (на лобистите от OGAM) се състои в това да се игнорират и опровергаят екологичните стремежи за замяна на нефта, газа и въглищата с алтернативни източници на енергия. Съответно с тази цел, администрацията на Байдън разшири офшорното сондиране, подкрепи канадския тръбопровод за най-мръсното в света добиване на нефт от битумните пясъци на река Атабаска и отпразнува възраждането на хидравличния фракинг за шистов газ в САЩ“.

Олигархичната група, представляваща третия сектор на банките и недвижимите имоти, Хъдсън нарича „съвременен финансово-капиталистически приемник на старата пост-феодална поземлена аристокрация на Европа, живееща от земевладелска рента“. Лъвският пай от земевладелската рента днес принадлежи на банките, получаващи проценти по ипотечните кредити. Както отбелязва Хъдсън, около 80% от кредитите на американските и британските банки се дават за сектора на недвижимите имоти, раздувайки цените на земята, както и на арендаторските цени за ползването й. Вече отдавна чрез ипотечното кредитиране се случи сливането на банковия бизнес със сектора на недвижимостите и създаването на единния комплекс FIRE. „Целите на този сектор вътре в страната са максимизация на земевладелските ренти и „прираста на капитала“, обезпечен от повишаването на тези ренти“, посочва Хъдсън.

Възглавяващият горната камара на Конгреса, демократ от щата Ню Йорк, Чък Шумър, е ярък пример на лобист на банките от Уолстрийт и на цялата олигархична група FIRE. Дълго време (1973-2009) един от най-енергичните лобисти на FIRE в Сената беше сегашният президент на САЩ, по онова време представител в Горната камара на Конгреса на САЩ от щата Делауер, Джо Байдън.

Претенциите на сектора FIRE се простират далеч извън Америка. Олигарсите на FIRE искат да взимат проценти и рента от целия свят. Хъдсън пише: „На международно ниво целите на сектора FIRE са приватизирането на националните икономики (най-вече за да се обезпечи привилегията за създаване на кредити в ръцете на САЩ), превръщането на държавните инфраструктури и комуналните услуги в монополи, целящи получаването на рента за предоставяне на основни услуги (като здравеопазване, образование, транспорт, връзки и информационни технологии) на максимални цени, а не по субсидирани цени, които целят намаляване цената на живота и правенето на бизнес“.

Между трите олигархични групи, или сектори, съществуват тесни връзки, създадаващи синергия под формата на допълнителна рента. „По такъв начин Уолстрийт винаги е била тясно свързана с нефтогазовия отрасъл (а именно банковите конгломерати Citigroup и Chase Manhattan, в които доминира фамилия Рокфелер). Секторите FIRE, MIC и OGAM са три рентиерски сектора, които доминират в днешния пост-индустриален финансов капитализъм“.

Още в първите дни на военните действия в Украйна пазарните котировки и капитализацията на най-големите компании и организации на тези три олигархични групи на американския капитал тръгнаха нагоре: „Техните общи състояния рязко се повишиха според ръста на акциите на MIC и OGAM. А стъпките по изключването на Русия от западната финансова система (а сега частично и от SWIFT) в съчетание с неблагоприятните последици от изолирането на европейската икономика от руската енергетика, обещават да стимулират притока в доларови финансови ценни книжа“.

Но единствен бенефициент на войната в Украйна се явява само малка група американски олигарси, представляващи три сектора от икономиката. Цялата останала част от Америка се превръща в „лузър“ (губеща). Днес няма кой да представлява интересите на останалата част от Америка нито в Горната, нито в Долната камара на Конгреса. „Ключовите сенатори и представители в Конгреса представляват не толкова своите щати и окръзи, колкото икономическите и финансовите интереси на своите основни донори“. Сред тези „донори“ няма представители нито на селското стопанство, нито на промишлеността (с изключение на оръжейната).

Хъдсън заключава, че „конвергенцията на политическите цели на трите доминиращи групи рентиери в Америка подтиска интересите на трудовия и дори на промишления капитал извън ВПК. Тази конвергенция е определяща характеристика на днешния пост-индустриален финансов капитализъм. Това като цяло е завръщане към икономическата рента, която не зависи от политиката на труда и от промишления капитал“. В много свои трудове Хъдсън определя това като потапяне на Америка в нов феодализъм. За разлика от стария феодализъм, който е ориентиран към поддържане и увеличаване на рентите в границите на феода (земевладението), новият американски феодализъм иска да стриже рента от целия свят.

Не е случайно името, което Хъдсън е дал на тази своя статия – „Америка побеждава Германия за трети път в рамките на едно столетие“. Германия показа, че е послушен васал на американския собственик-феодал. Васалът е принуден да понася загуби по всички направления. И за тези загуби (вече възникнали и можещи да възникнат в най-близко бъдеще) Майкъл Хъдсън пише доста подробно: „Най-непосредствената стратегическа цел на САЩ в конфронтацията на НАТО с Русия е ръста в цените на нефта и газа, преди всичко в ущърб на Германия. В допълнение на създаването на печалби на фондовия пазар за нефтените компании на САЩ, по-високите цени на енергоносителите ще изтеглят п`арата на голяма част от германската икономика. Точно сякаш за трети път в рамките на това столетие Съединените щати побеждават Германия, усилвайки всеки път контрола си над немската икономика, която става все по-зависима от Съединените щати... а НАТО се явява ефективна защита от всякаква вътрешна национална съпротива“.

 

*Майкъл Хъдсън е американски икономист, професор по икономика в Университета на Мисури – Канзас Сити и изследовател в Икономическия институт Леви в Бард Колидж, бивш анализатор на Уолстрийт, политически консултант, коментатор и журналист. 

 

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

Източник: fondsk.ru

 

 

 

Коментари

 • Капан

  30 Март 2022 13:06ч.

  Путин ще обеси Запада на примката, която са приготвили за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  30 Март 2022 13:06ч.

  "... и никой не ги преследва за това(...) Ахъм. И какъв е резултатът? някой да отчита мнението им? А тва за "многото затвори там" ме покърти. Джаст фор дъ рекорд - в Америка относителен брой затворници , на 100 000 души, 639, в Расея - 325. Улавяш ли неква разлика?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щракна

  30 Март 2022 13:07ч.

  Не Шойгу ще реши спора между Русия и Запада, а Мишустин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Примката на анакондата”?

  30 Март 2022 13:09ч.

  Никоя анаконда не може да удуши наведнъж свирепа мечка и огнедишащ дракон!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На менгемето

  30 Март 2022 13:13ч.

  Капанът на Путин: санкции, контрасанкции, лишаване от енергоносители, природни и продоволствени ресурси на една богата, задоволена и самозабравила се Европа, успана в прегръдката на Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  30 Март 2022 13:33ч.

  От американската политика цяла Европа е губеща, а от Европа най-губеща е Германия. Не мога да разбера как най-силната европейска икономика не можа да защити един изгоден за нея СП2. А „обединена Европа“ не удари едно рамо на другарчето си да го защити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  30 Март 2022 13:48ч.

  Има и по силен въпрос;Как от една фанатизирана нация/при Хитлер/ се прави едно нихилистично стадо.За има няма 60г.Германия не е вече нация.И не е ли това целта която се преследва в Русия.Изличаване на руското/съветското/имперското самочувствие.Видно от Германия нататък е лесно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  30 Март 2022 15:00ч.

  Не знам дали ще се получи в Русия. Там само интелигенцията и тънка прослойка новобогаташи са нихилистични. Народът не е, той си обича страната, гордее се с миналите победи. Не знам дали е резултат на пропаганда или е прословутата руска душа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Катасонов

  30 Март 2022 13:36ч.

  Трябва да се чете.Знае много,ако не знае знае тези които знаят.Вчера се случи знаково събитие в Русия.Наведнъж бяха отсвирени научните сътрудници на Съвета на безопасност към президента.Путин изключи 4ма от РАН от институтите за САЩ и Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  30 Март 2022 13:42ч.

  Нека го кажем така.Люпилнята на перестроичните процеси бяха тези институти.Русия се нуждае от две неща: 1.Безусловна капитулация в Украйна 2.Разправа по Сталински с 5та колона .Може би и 3то.То даже задължително след 1 и 2 а имено- преход към сталинска икономика.Голямото неизвесно поне за мен е в чий отбор играецПутин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  30 Март 2022 14:00ч.

  Доколкото прочетох един от изключените е внук на А.Громико.Несменяем вътрешен министър на СССР до 86/7г мисля.Т.е. една прозападна котерия се е възпроизвеждала на държавна хранилка и вероятно не само.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  30 Март 2022 14:01ч.

  Ако има пълно обследване на доходите им........?Удивително е колко първостепенни неща в Русия не се изследват.Например ефекта от присъеденяване към СТО.Загуби за стотици милиарди!Колко точно?Кой е отговорен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  30 Март 2022 14:21ч.

  Абе, Запада уж запада с бесни темпове, а най талантливата част от руснаците избяга след войната в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалността

  31 Март 2022 12:32ч.

  Не не в Украйна, а в Израел. Познай защо. А че Запада ще папка жабки тепърва - тепърва с радост ще наблюдавам колониалните надутеняци как се трепят за олио.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  30 Март 2022 14:49ч.

  ние сме наясно че впк на сащ е наи заинтересован от воините продават оръжие генерират огромни печалби осигуряват работни места защо големите икономики на европа се съгласяват с това положение 75 години германия окупирана и не гони ам бази спира сев поток2 а ние в българия от 1878 все на грешната страна и никакви поуки от историята

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • синергия под формата на допълнителна рента

  30 Март 2022 14:49ч.

  Само да вметна, че под икономическия термин "рента" се разбира това, което за обикновения човек се описва с "далавера" и "аванта". Има /части от/ книги, посветени на въпроса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  30 Март 2022 15:01ч.

  И аз мисля да избягам в Украйна. Не че съм талантлива де, обикновено помиярче съм си, ама да не се деля от стадото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ZЪ-ъ-ъ

  30 Март 2022 17:07ч.

  Империята на злото си намира полезни идиоти. От което сме дълбоко впечатлени. Но не чак дотам, че да си загубим времето да ги прочетем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  30 Март 2022 22:53ч.

  Ето затова сащ търябва да бъде разрушен! Една престъпна терористична държава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Катасон катасонич

  31 Март 2022 6:28ч.

  затова първо трябва да бъде изпържен СМЕХХХХХХХ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • три лобита на олигархичния капитал в САЩ

  31 Март 2022 12:10ч.

  Три лобита на олигархичния капитал в САЩ влезли под кожата на великия и непогрешим Владимир Владимирович и го подлъгали да започне война, е не война, а спецопреация в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мара подробната

  31 Март 2022 13:11ч.

  Аз така и не разбрах, как американците накараха Путин да нападне Украйна? И от кого точно ще си вземат парите за оръжието? И защо богатите руснаци и украинци отидоха в Турция?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Daniel

  01 Апр 2022 18:10ч.

  В тази статия въпросния Валентин Юриевич Катасонов (защото статията е негова, а не на Майкъл Хъдсън) обяснява какви са евентуалните мотиви на определени кръгове в САЩ да има война. И звучи много логично. Обаче не казва как точно е провокирана тази война. В смисъл, как точно са накарали Русия да нападне?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Daniel

  01 Апр 2022 18:11ч.

  С две думи - наличието на мотив само по себе си не доказва, че някой е направил нещо, особено пък ако е крайно трудно да се обясни по какъв точно начин го е направил. Може евентуално да обясни защо САЩ не са попречили на Русия да го направи, но страната, която съзнателно извършва действието е Русия, въпреки не особено дълбоко скритите внушенията на статията (пак да напомня, от руски автор).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи