Машините - манипулиране на демокрацията

Машините - манипулиране на демокрацията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

''По ръба'' с Калина Андролова в предаването ''Политически НЕкоректно''

Изцяло машинно гласуване е ограничена практика в много малко държави, тъй като частичното или цялостно прилагане на машините се сблъсква с пробиви в сигурността. Силните крясъци на ПП, че връщането на хартиената бюлетина е крачка назад не отговарят на фактите. Никъде в Европа няма само машинно гласуване. Икономически добре развити държави внимателно тестваха през изминалите две десетилетия машинното гласуване и се отказаха от него. 

Машините у нас не са напредък, а закъснял обществен опит. За последните две години България беше подхлъзната няколко пъти по съществени теми. Изобщо, оказва се, че политическият ни елит е податлив на натиск и е много лесен за манипулация. Машините дойдоха в България след цветна революция, а с машините се появиха и ПП, една бухалка, управлявана отвън за хаотизиране на пространството и решаване на чужди стратегически задачи, които не съвпадат напълно с националния ни интерес. Машините не премахват купения и корпоративния вот, защото генезисът на тези практики е извън изборните секции. Вместо това машините внасят допълнителна възможност за манипулиране на изборите. Този начин е по-перфиден и по-невидим от хартиените манипулации. Само няколко процента променен вот са достатъчни, за да изкривят съществено изборните резултати и да се осигури контрол върху политическата архитектура в държавата.

Разузнавателните служби и службите по сигурността в две от водещите европейски държави - Германия и Франция, дават своята оценка, че електронният вот, включително машините не са надеждни и могат да бъдат компрометирани. През 2009 г. Конституционният съд в Германия постановява, че ползването на машини противоречи на Конституцията, защото е непрозрачно и непроверимо от обикновените граждани. Колкото до Франция, там машини се ползват частично от 2002 г. в продължение на години, но винаги паралелно с хартиено гласуване. Наблюдения на френския отдел за сигурност на информационните системи показват, че около 30% от секциите за електронно гласуване отчитат разлика между положените подписи на избирателите и броя на регистрираните гласове с машините. Някои френски политици наричат машините "машини за измама".

Интересен е случаят в Нидерландия. През 2006 г. една група от експерти, която изразява масовата съпротива в обществото срещу машинното гласуване, демонстрира в телевизионен ефир как могат да бъдат манипулирани машините за пет минути. В резултат се създават две комисии, които докладват, че трябва да се върне хартията. Една от критичните забележки в докладите на комисиите е, че холандските служители по изборния процес и проверките на сигурността не са били технически подготвени и са били прекалено зависими от външни участници, основно от доставчиците на технологията. (Това вчера в парламента у нас заяви и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, като подчерта, че досега се е разчитало на външна компетентност). Да де, но ние вече проведохме избори, от които възникна формацията ПП. Кой какво не е знаел са подробности. 

Друга критична забележка на комисиите в Нидерландия е, че правителството не е реагирало на признаци, които будят безпокойство, например, както при нас се изписа "Дневникът е подправен", и че използваните машини не са достатъчно проверими. Нашите машини проверими ли са? Има идея всички партии да имат достъп до одит на машините. Ще дам пример с Бразилия, където има машинно гласуване от 1996 г. В Бразилия се извършват много дейности за проверка на машините, включително в самия ден на вота на случаен принцип се избират машини за пробно гласуване. От бразилската служба по изборите, аналогична на нашата ЦИК, казват, че софтуерът на машините преминава през няколко тестa, един от които е с експерти и външни IT специалисти, които правят опити да нарушат сигурността на машините, доказвайки по този начин, че това е невъзможно. Преди изборите и самите партии имат достъп до софтуера на машините. Въпреки всичко това президентът Болсонаро, който онзи ден загуби изборите от Лула да Силва, от години твърди, че машините в цяла Бразилия са отворени за измами, че не могат да се одитират. И че системата е напълно уязвима.

Най-често се дава за пример Белгия, която от 1991 г. провежда различни тестове за електронно гласуване. Белгия представлява уникално теренно проучване, естествен експеримент с различни устройства, за всички видове избори. Една част от Белгия гласува електронно, а друга – с хартия, което позволява сравнение. Анализите показват, че избирателната активност е по-ниска в кантони, използващи машини, в сравнение с кантони с хартиено гласуване. Хартията обаче дава повече невалидни гласове. Машинното гласуване в Белгия никога не е било безпроблемно. През 2000 г. местните избори в една от общините на Брюксел са оспорвани във всички налични белгийски съдилища. През 2003 г. кандидат получава анормално повече от 4000 допълнителни гласа. През 2014 г. програмна грешка губи гласовете на 2250 избиратели. След този случай политическите лидери в Брюксел и Валония обявяват, че искат връщане към хартиено гласуване. Независимо от това немскоезичните, които са твърде малко, брюкселските и някои фламандски общини продължават да търсят варианти за подобряване на сигурността на машинното гласуване. А когато в тази посока се въвежда хартиена разпечатка на вота, се оказа, че сравняването на електронния и хартиения резултат парадоксално, но не съвпадат в нито един район. 

Това е преди десетина години. Сега има друга интересна ситуация. Белгия пробва машините на Smartmatic, които у нас работят със "Сиела". Това е американска фирма от Флорида, която отначало разработва софтуер за сигурно банкиране, но се специализира и в областта на технологиите за гласуване. Smartmatic са осигурили машини на повече от 30 държави по света, убеждавайки ги, че софтуерът е с нулев пробив в сигурността. Smartmatic е доставчик на Министерството на отбраната на САЩ и член на Съвета по вътрешна сигурност на САЩ в сектора на изборните технологии, дори е основател на този сектор. Звучи като респектираща компетентност и заедно с това изяснява въпроса как и защо се случиха машините в България. Няма изборна процедура, която не може да бъде пробита. Има власт, която не може да се справя. Такава власт търси външна подкрепа за решаване на вътрешни проблеми, като съзнателно или от невежество споделя част от държавния властови ресурс с външен фактор. 


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Мери

  07 Ное 2022 9:08ч.

  "Българският" парламент миналия път гласува за отстраняване на хартиите, сега се гласува за връщането им, следвашият ще гласува отново за махането им и така до безкрай....после почваме със зелените сертификати.... и това срещу 10 хил. месечно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Херсон

  07 Ное 2022 11:04ч.

  Разходи де до Столипиново по време на изборите, бе лелке. Може и да ти светне що има машинно гласуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • путлер

  07 Ное 2022 12:27ч.

  Още една гербава мисирка се изходи по въпроса....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много интересна статия

  07 Ное 2022 12:37ч.

  А много добро изглежда предложението на ДПС: да се използват машини които само проверяват дали вече попълнената бюлетина е валидна преди да се пусне в кутията. Така ще се премахне възможността някой от комисията да драсне върху нежеланите от неговата партия бюлетини. На последните местни избори така се получиха 20-30% невалидни бюлетини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този почин, съчетан с активна регистрация за гласуване

  07 Ное 2022 14:24ч.

  действително би допринесъл за що годе честни и безпристрастни избори у нас. Но именно поради тази причина няма да бъде възприет..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • erkek

  07 Ное 2022 12:56ч.

  Нищо ново не казва жената....Аз от кога говоря че с машините се лъже на едро и по добре да имаме няколко десетки хиляди невалидни хартиени бюлетини( които ще са по-малко, ако има стриктен контол в секциите), отколкото ЦЕЛИЯТ вот с машините да е измама...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В допълнение, фалшифицираният машинен вот не може да бъде атакуван пред съда, защото според Изборния кодекс единственият валиден първичен документ е машинният протокол (фалшифициран)

  08 Ное 2022 2:18ч.

  Машинните разписки са за допълнителна заблуда и без правна стойност, т.е. - нищожни! Броенето на разписките би имало смисъл, само ако по закон са със статут на попълнена и подадена бюлетина. Така, машинният протокол би служил само за справка на подадените разписки със статут на бюлетини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само с едно дистанционно може да се променя

  07 Ное 2022 15:12ч.

  режима на работа на машините. Така правят и с електронните теглилки на пазарите, не се лъжете да им вярвате. Всичко електронно може да се манипулира, аз затова вече ходя по лозата да купувам грозде където теглят с кантари от бай Тошево време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • емигрант

  07 Ное 2022 17:23ч.

  Печтницата на бюлетините е като печатницата на американският долар--БЕЗ ПОКРИТИЕ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радев

  07 Ное 2022 23:56ч.

  Чудесно се развива това момиче. Тука такива журналисти имат чудесно бъдеще. С малко късмет може да наследи най-изтъктнатите журналисти като Валерия Велева и Беновска!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мадуро

  09 Ное 2022 8:46ч.

  Машините устройват ЦИКаджиите! Всичко протича гладко, няма недействителни бюлетини, няма среднощно броене и писане на протоколи, носене на чували, безсъние - удобно е! А това дали се манипулират и защо всички са се отказали от тях е подробност и не ги интересува! Важно е удобството и да си получат парите! Ние сме по-умни и красиви от европейците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  09 Ное 2022 13:03ч.

  Машините не създават, нито решават проблема с изборите. Но хората сляпо вярват, че програмистите са заложили нещо "вярно". Коректно написаната програма не разчита на вярване, нито на супер код. Важното е резултатите да са подредени по начин позволяващ пълна ревизия на процеса. Точно това обаче не може да се очаква от външни "помощници", каквито са въпросните смартматик и използвачите ит цик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария

  10 Ное 2022 9:26ч.

  Мдааа американският софтоер за гласуване ни докара американски марионетки на власт -ПП. Просто наблюдение…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи