Когато прогнозите за стратегическо поражение и фалит на Русия се срещнаха с реалността

Когато прогнозите за стратегическо поражение и фалит на Русия се срещнаха с реалността

Автор: Владислав Наков Следвайте "Гласове" в Телеграм

Дилетантски бележки 

Войната в Украйна рязко изчезна от новинарските емисии. Няма ги вече и дежурните общопрактикуващи експерти. Няма и дълги, пълни с екзалтация анализи и текстове в грантовите медии. Тук и там се среща разочарование, а вече и нови поклонници на знаменития Труфалдино.

Няма да припомням всички примери, но всички си спомнят клетвите на редица “финансисти”, че Русия ще фалира до края на март 2022 г., че Путин е върнал икономиката на страната си до нивата от 1991г., но ще обърна внимание на доклада на Световната банка отпреди няколко дни, според който Русия е най-голямата икономика в Европа и 5-та в света. Няма нужда да се припомнят и заклинанията на “разследващи журналисти”, които на всеки 2 седмици, в продължение на цялата 2022 г., ни съобщаваха, че на Русия ѝ свършват ракетите и че до няколко дни ще обявят списък с български медии, които получават пари, директно от Москва. Което явно трябваше да доведе Русия до фалит. Всички си спомнят и гадателите-политолози, които с фанатична увереност ни убеждаваха, че до май, най-късно до август 2022 г. ще има преврат в Кремъл. Някои даже “гледаха на живо” края на Путин по време на т.нар. метеж на Пригожин. Ние го видяхме. Други пък треперят, защото очакват всеки момент руснаците да ни превземат…

Думата ми обаче е и западните, анализатори и т. нар. мозъчни тръстове и желанието им да се нанесе „стратегическо поражение“ на Русия, което доминираше в западноевропейския мейнстрийм и което изненадва не само, или по-скоро, дори не толкова с реториката на политици от всякакъв вид (които се предполага, че прибягват до преувеличаване на амбициите си), но с категоричните оценки, които звучаха като рефрен от експерти, представляващи привидно авторитетни американски и европейски медии и аналитични центрове. Една огромна прослойки “анализатори”, които си създадоха име през последните десетилетия, обяснявайки на целия свят и на България какво представлява съвременна Русия и каква е нейната политика, щедро финансирани от чужди правителства чрез фондации, с редки изключения, попаднаха в стереотипната пропаганда за предстоящия разпад и фалит на Русия.

Конюнктура или лимит на възможностите

Изглежда, че причините са различни, но като цяло всички те разкриват проблем, който вече беше добре познат - от медийната индустрия през политиката до съвременното изкуство: невъзможно е да се произведе истински, независим и експертен разговор, той винаги ще бъде “по-нисък” от този, който е по-лесен за продажба пред избирателите и носи повече грантово финансиране и одобрение от “партньорите”. А днес разказа за „премахването на Русия“ се продава лесно. 

Веднага след края на Втората световна война, желанието да могат да се ориентират не само в собствения си свят, но и в труднодостъпния социалистически, включително основата му - Съветския съюз - създаде на Запад добре познатите "съветолози" (или "кремлинолози"), които даваха информация и политически наративи за това, което малко хора можеха да видят със собствените си очи и да проверят лично. Парадоксално е, че след падането на Желязната завеса ситуацията не се е променила много. Тогава западният естаблишмънт имаше доста сериозна представа за СССР, но, както се оказва, няма представа от Русия, както и от новите (бивши) съветски републики. Старите съветолози, които анализираха динамиката в Кремъл, вече не бяха необходими, а нови експерти нямаше. Отворената ниша започна да се запълва с персонал - на Запад предимно от съветски емигранти, а в България от съветски възпитаници и деца на вече бившата номенклатура. 

Преди няколко години в Москва съществуваше аналитичният център “Да преосмислиш Русия” и според негов доклад бяха идентифицирани около 1000 “мозъчни тръста”, които се занимават с “изследването на Русия”, а 70% от тях се намират в западните страни. Днес данните сигурно са различни и процентът е по-голям след Закона за чуждестранните агенти, но е факт, че на Запад, а и в България, през последните десетилетия се формира цяла общност от “специалисти”, които просто ни заявиха, че познават Русия. Някои от тях често я посещават, срещат се с представители на руската власт, обменят опит със западни колеги, участват на международни форуми като “Валдай”, “Икономическия форум в Санкт-Петербург”, “Източния икономически форум във Владивосток” и др., което трябваше да позволи да се формира доста пълна картина за съвременна Русия, нейните цели, приоритети и национални интереси. Реална картина обаче няма!

Като имаме предвид историческите, културните, икономическите и географските връзки на България, а и на Европа, с Русия се оказва, че сме изпаднали в тежка политическа безизходица, защото политици и уж експерти от всички сфери не успяха да подготвят българите за дълбочината на една всеобхватна криза, която далеч не се изчерпва с Русия, ЕС и НАТО, но най-важното,  все още не могат да предложат визия, адекватна на реалностите. Отделни гласове, викащи в пустинята (по правило вече извън големите медии или обявени официално за слуги… Знаете на кого!), не са толкова изключение, колкото потвърждение на общата тенденция: те се чуват от всички, с изключение на вземащите решения.

Остава и въпросът: Каква легитимност има тези, чиито анализи, твърдения и прогнози, и най-вече действия рязко се разминават с реалността и трябва ли да се ползват с доверие, при положение че с лекота си затвориха и двете очи и категорично отказаха да отчетат фактите: Русия е ядрена суперсила, пета икономика в света с 11 часови зони?!

Източник: Фейсбук

 

 

 

Коментари

 • Ким Чен Ун

  18 Авг 2023 11:33ч.

  Така е другарю. А между другото китайските Нпо- та в Русия не са чужди агенти. Явно монглоида Путин иска да вкара Русия отново в Златната орда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тимур

  18 Авг 2023 11:43ч.

  Другари са ти Азис и Кончита СВурст, а по информейшън на английското разузнаване Русия ще превъзхожда в дронове Украйна 10:1. Ама понеже английското разузнаване е символ на фейк, може и това да е фейк. Само ту обръщам внимание, че Златната орда е до Унгария включително.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toм Сойер

  18 Авг 2023 12:40ч.

  бъдещето е на златната орда, другарю, скоро ше трябва да се преориентирате

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  18 Авг 2023 12:41ч.

  Мисленето на един необразован гном.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  18 Авг 2023 14:58ч.

  Руши Сунак къде ще вкара Обединеното кралство? Камала Харис къде ще вкара САЩ, ако наследи свръх умния и във форма ирландски дядка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  18 Авг 2023 11:41ч.

  Величествени експерти, кат тов.ЗИП отдавна всичко са предсказали.Те се отличават със здравословен цинизъм и хладен ум! Ето тов.ЗИП предсказва, че посещението на Шойгу с Лихачов на Нова Земя не е случайно.Въпросът е само дали ще бъде под Земята или в атмосферата.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  18 Авг 2023 18:05ч.

  А трябва да е в космоса за да спре интернета за седмица. Без Фейсбук и Инстаграм хората ще излязат на улицата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  18 Авг 2023 11:59ч.

  Бай дъ уей Чичо Сам предложи сделка на иранците да спрат пращането на дронове към Русия, която те май ще приемат. И още нещо много важно - Китай тръгва стремглаво надолу -вчера фалира най- голямата строителна фирма. Само С. Корея остава остров на стабилност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  18 Авг 2023 12:42ч.

  А в БГ фалира психиатрията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  18 Авг 2023 14:02ч.

  "А в БГ фалира психиатрията" -- отдавна, за съжаление. в резултат правителство, парламент, а и форумите се напълниха с кимчета. понякога са забавни. но рядко са от тихите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китай тръгва стремглаво надолу

  18 Авг 2023 14:21ч.

  Звучи познато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  18 Авг 2023 18:06ч.

  Спрете с евтиния алкохол. https://www.facebook.com/reel/1946537222388724

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  18 Авг 2023 12:03ч.

  Изучаването на руския език у нас намалява и реално го знаят все по-малко хора. Вече има проблем с намирането на преводачи с руски в някои съдилища, КАТ и др. Споменатите в статията "специалисти" като правило нямат реална представа от Русия и познанията им са от западни източници или само от интернет. Познанията им по руски език са на ниско ниво и ценността от тяхното "експертно мнение" е на нивото на ценността на информацията според израза "една жена каза".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На чист новобългарски

  18 Авг 2023 12:09ч.

  That's it.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  18 Авг 2023 12:43ч.

  Несериозно е да се оценява мощта на икономиката по ППП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така си е.

  18 Авг 2023 14:19ч.

  Кому пука колко хляб и салам може да си купи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  18 Авг 2023 18:13ч.

  Китай произвежда маратонки за 5 $ и БВП му се вдига с 5%. Американците ги продават за 100$ и БВП им се вдига с 95$. В един момент както каза Джанет Йелън без фабрики за маратонки и скъсване с Китай ще ходят боси. Това е положението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  18 Авг 2023 12:45ч.

  Всъщност Русия е трета реална икономика в света по осчетоводени активи и навярно втора - по потенциални, неосчетоводени. САЩ и Япония стават все по-съмнителни в челната петица, защото икономически живеят на кредит, особено САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  18 Авг 2023 13:06ч.

  Ссср беше даже втора икономика, а ръста му през 1989 г. Когато фалира беше 2,5 %.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СССР не фалира

  18 Авг 2023 13:15ч.

  беше предаден. четенето му е майката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То и Търново беше предадено

  18 Авг 2023 13:19ч.

  На турците, ама то така или иначе щеше да падне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @То и Търново беше предадено

  18 Авг 2023 13:27ч.

  както писах по-горе - четенето му е майката. с папгалски опорки далече не се стига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  18 Авг 2023 13:30ч.

  Опитите ви да спорите с мене са абсолютно напразни. Аз съм просто едно платено л-йно и пиша срещу скромно, дори мизерно заплащане, понеже нямам никакви други способности да си изкарвам прехраната. Преди работех по гарите като хомозанимавка, но там вече конкуренцията е почти като сред журналистическите среди. Ляп няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  18 Авг 2023 14:04ч.

  за пръв път съм 100% съгласен с кимчето. :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Каква легитимност имат тези, чиито анализи, твърдения и прогнози, и най-вече действия рязко се разминават с реалността"

  18 Авг 2023 14:41ч.

  Блестящо! Браво на автора! Благодаря на "Гласове" за публикацията! Що се отнася до легитимността на такивато: 1. Тия са такива тепегьози, че докато имат политическа и финансова подкрепа (знае се от кого), не само не се извиняват за лъжите си, но продължават и в момента с още по-големи. 2. При такава рая, такива анализатори. Уви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Отворената ниша започна да се запълва с персонал - на Запад предимно от съветски емигранти, а в България от съветски възпитаници и деца на вече бившата номенклатура."

  18 Авг 2023 17:13ч.

  Ето тук някъде в този хор от познавачи на Русия изпъкват болезнените фигури на някои солисти като Евг. Дайнов и Иво Инджев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сидеров

  18 Авг 2023 17:22ч.

  Бензиноколонката просто завъртя маркуча си на изток. Остава си все същата олигархична кочина тип бензиностанция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Олекна ли ти, като се изцвъка?

  18 Авг 2023 18:40ч.

  Иди си удари и една чекия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рашистки дебил

  18 Авг 2023 19:06ч.

  икономистите и политилозите и всякакви АналЛизатори много често не познават...имаше прогноза, че някъде към края на годината рублата ще се обезцени до 100 за 1 долар, а то стана в началото на август. Зависи кой как разбира нещата и жонглира със статистиките. Аз не мисля, че щатите са първата икомомика по обем на БВП, но и по същият начин когато по паритет на валутата РФ била пета в света това не я прави пета икономика в света, разликата е толкова голяма, че даже няма никаква прилика...а реалността е, че рублата е една от трите най-нестабилни валути пак в света, нищо, че миналата година била ехееее колко стабилна и даже със златно покритие. Затова винаги призовавам руските колеги от форума-обменете си спестяванията в рубли, покажете дела:-) Същият съвет имам и към автора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички спестявания в нематериални ценности, каквито са парите..

  18 Авг 2023 19:44ч.

  Са си жива загуба..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига бе!

  18 Авг 2023 19:55ч.

  Имате много странна представа за нематериална ценност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е

  18 Авг 2023 19:59ч.

  по дефиниция...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  18 Авг 2023 22:34ч.

  Един пример. Еврото в Русия беше преди година 60 рубли - бензин 95 струваше 47 рубли за литър. Сега еврото е 100 рубли - бензин 95 струва 49 рубли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рашистки дебил

  19 Авг 2023 3:26ч.

  в РФ добиват нефт, могат както искат да си субсидират бензина(някъде в арабските страни е по-евтин и от водата). април-80 рубли за долар,2023 КИА Соренто 2.5 литра, 4WD-4830000 рубли(=$60 000)(1:30 минута https://www.youtube.com/watch?v=yKUB8A65Y5A&t=108s) . В САЩ в североизток същата 2023 КИА Соренто 2.5 литра 4WD различни варианти е $34000 до $46000 www.cars.com .Същата разлика и за 2023 КИА К5-3 599 000 рубли(=$45 000) срещу 2023 киа к5 между $30 000 и $35 000 за различните варианти. Значи как е със стоките, които не се произвеждат в РФ, колко рубли излиза долара на практика?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи