Кирил Петков и Асен Василев стоят зад продажбата на "Лукойл", посягат и към ББР

Кирил Петков и Асен Василев стоят зад продажбата на "Лукойл", посягат и към ББР

Автор: epicenter.bg Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият премиер Кирил Петков и настоящият финансов министър Асен Василев стоят зад продажбата рафинерията на "Лукойл" край Бургас, научи Епицентър. бг от свои източници в изпълнителната власт.

Новината за тези намерения дойде първо от интервю на Асен Василев пред Файненшъл таймс. След това компанията отрече този факт, но източниците на Епицентър. бг твърдят, че съпредседателите на ПП правят сериозен демарш в чужбина, предлагайки рафинерията срещу 30% българско участие.

Лицето, зад което двамата ще се скрият, е русенският милионер и съсобственик на "Приста ойл" Пламен Бобоков, който щял да играе публично за бургаския Нефтокомбинат заедно с американски петролен гигант. Сондажи за намиране на нов купувач са правени дори в Русия, казаха източниците ни.

В края на септември депутатите наложиха пълна забрана за внос на руски петрол, който „Лукойл“ внася, от октомври 2024 г. Преди това през юли беше прекратена концесията на компанията за пристанище „Росенец“, а държавата си върна контрола над него. През януари беше забранен и износът от България на суров нефт с произход Русия и на горива, получени от преработката му. През февруари и април Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на компанията две глоби за общо около 260 млн. лева заради злоупотреба с господстващо положение.

„Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността върху рафинерията. Имаме индикации за интерес“, обясни мотива за продажбата българският финансов министър Асен Василев, който избра  Файненшъл таймс да разкрие тези намерения. Василев изтъкна, че правителството не участва в евентуалната продажба на рафинерията.
Да, официално правителството не участва в продажбата на Нефтохим, участват членове на правителството чрез подставени лица, подчертаха източниците ни. Няма как Асен Василев да знае, че Лукойл се продава, ако няма личен интерес за това. "В интервюто (за Файненшъл таймс)  Асен Василев заяви, че "Лукойл" се продава. Самата компания го опроверга. И тук възниква логичният въпрос - той откъде знае, че се продава? В метрото ли го чу, или в травмая?", зададе логичния въпрос Борисов, коментирайки действията на Асен Василев.

В схемата естествено е и премиерът акад. Денков, който потвърди, че има интерес, свързан с продажбата на бизнеса на „Лукойл“ в България и това зависи изцяло от руската фирма. „Не бих искал да коментирам нищо повече, докато няма конкретика за истински намерения. Когато става дума за такъв голям актив, има доста етапи, преди да се стигне до успешна крайна сделка“, каза още Денков, давайки да се разбере, че е в процеса на развитието на тази сделка.

Освен Нефтохим тройката Денков-Петков- Василев имат намерение да приватизират и ББР, съобщиха за медията ни източници от самата банка. Това ще предизвика огромен скандал.

Според Любомир Каримански в ББР вече текат процеси, които да доведат до фактическата приватизация на ББР - фондовете, които се управляват към Европейската инвестиционна банка, вероятно ще бъдат извадени от ББР, а банката ще остане да развива търговска дейност и след това приватизирана.
В банката има лоши кредити за около 1 млрд, лева, раздавани по време на правителството на Кирил Петков, за които няма публична информация, но много от тях са необслужвани или силно проблематични. Тогава от ИТН дойде идеята за приватизацията на ББР, но явно сега Петков и Василев искат да доведат идеята да финал, за да придобиат и позитивите от тази операция, казват банкери.

Това ще срещне яростна съпротива в парламента.

В банковите среди се развива сценарий, при който Банката за развитие се слива с Фонда на фондовете. Ако това стане, Банката ще престане да съществува в досегашния ѝ вид, а ролята ѝ на насърчителна институция, управляваща гаранционните програми за търговските банки, ще бъде прехвърлена към фонда (по подобие на Европейския инвестиционен фонд). Така "криминалната" част от работата на държавната банка щяла да се раздели от "икономическата".

Според Годишния финансов отчет на ББР за 2022 г. активите на банката към края на годината са 3 млрд. лв., от които 1.5 млрд. са предоставените кредити и аванси на клиенти.

Собственият капитал на банката е намален от 1.44 млрд. лв. на 1.1 млрд. лв. заради реализираните загуби през 2020 г. и 2021 г. - съответно 230 млн. лв. и 155 млн. лв.

Източник: epicenter.bg

 

 

Коментари

 • Стамат

  21 Окт 2023 9:54ч.

  Нещо не разбрах, всички банки всяка година отчитат все по-големи печалби, само ББР е на загуба?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съучастници на КРАДЦИТЕ на платените ни Ф-ки, САЩ

  21 Окт 2023 12:47ч.

  ПОЗОР!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големи кретени!

  21 Окт 2023 9:55ч.

  Не мога да ги гледам даже и на снимка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  21 Окт 2023 9:59ч.

  Прелюбопитно положение - тези вършат каквото си искат и 90 на сто от населението ги търпи....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  21 Окт 2023 10:37ч.

  Работата е там, че не просто ги търпи, но им се радва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  21 Окт 2023 9:59ч.

  Крадци и негодници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  21 Окт 2023 10:13ч.

  Разбрахме, че има купувачи на непродаваем обект... ми то много риби в морето и тигани на печката ? Американците си точат зъбките, ама кръчмар немат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  21 Окт 2023 10:16ч.

  Тежка зима ги чака тези лилипути - всичките!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв парадокс,

  21 Окт 2023 10:19ч.

  че българската банка за развитие се управляваше от недоразвит. А сега пак той ще я продава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слугите на Мамона, богът на парите и фалшив бог на човешкото щастие, са всемогъщи!

  21 Окт 2023 10:21ч.

  С пари всичко постигат = с подкупи всичко постигат! Факт. И да - това е проблема, докога публиката народонаселението ще ги гледа и ще мълчи (мълчанието е злато ли?) задоволявайки се с ТРОХИТЕ, вместо с цяла филия, на която има право като главен донор на ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕСУРС излапван от шепа мошеници и бандити! Не се наядоха, не се напиха, не се наеваха, не се н.сраха изродите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Из мрежата:

  21 Окт 2023 11:16ч.

  "Германската компания SEFE - бивше подразделение на "Газпром" - все още търгува с руски втечнен природен газ, съобщава Bloomberg. Тази ситуация се е превърнала в проблем за Германия, но тя не може да развали договорите - това би струвало на страната десет милиарда евро."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  21 Окт 2023 10:25ч.

  Нещата отиват към линч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  21 Окт 2023 11:02ч.

  не е добра идея. четири коня и на площада. на мен лично ми е все тая какво правят тия нелечими твари, но мнозина на територията мизерстват, а още повече едва свързват двата края. трябва да има някакво възмездие все пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо Лукойл им е трън в г.за на американците?

  21 Окт 2023 10:28ч.

  Какво им пука на братята американци от 10 000 км, че българското население ползва евтин руски петрол?! Според експерти днес бензина трябва да струва 2.50 лв./л, а ако не е толкова защо не се разговаря и постига най-доброто ЗА БЪЛГАРИТЕ между МинСъвет-Лукойл?! .... Борисов, Бойко разкрий душа на БЪЛГАРИТЕ КОЙ В МОМЕНТА Е СОБСТВЕНИКЪТ НА ЛУКОЙЛ - Вл.Владимирович ли, мистър Родшилд ли, руски иуди ли... Кажи народни лидере г-н Борисов. Е, това като разкриеш, ама истински - печелиш не само сърцата на българите, ами и изборите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 60 години Нефтохим Бургас, на 30 декември 1963 г. е открит!

  21 Окт 2023 10:37ч.

  Нефтохимическият комбинат в Бургас Е СОБСТВЕНОСТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД и НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ, защото е построен за благото на милионите българи, а не за благото на десетина човека днес!!! ............... Начало на изграждането на Нефтохимическия комбинат в Бургас е поставено с Разпореждане № 1340 на Министерския съвет от 17 август 1959 г. На 21 юни 1963 г. е произведен първият кислород в азотно-кислородния цех, ................. на 4 август в нефтопристанище „Дружба“ пристига танкерът „Антон Иванов“ с капитан Видьо Видев с 12 308 т съветски нефт. На 30 декември 1963 г. официално е открит Нефтохимическият комбинат от първия секретар на ЦК на БКП и министър-председател Тодор Живков. " Евала на др.Живков и на народната власт на НАРОДНА Република България! Днес жалки алчни глупави човечета антибългари, превърнаха България в треторазрядна ОГРАБЕНА и грабена колониална робска държава. Вечен позор за нещастниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен Мустафа Радев

  21 Окт 2023 11:00ч.

  Поздравления за информацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  21 Окт 2023 11:06ч.

  От представянето им до сега, приличат повече на сламени "хора" поставени като плашила/подпалки в плевнята на България, за да може да отвлекат вниманието на обществото когато пламне! Няма как да се наложи новият нечовешки световен ред на дигитален тоталитаризъм, ако преди това некадърници и подлеци не унищожат старата система! П.П Тези сухи пръчки и клони със сигурност ще изгорят, въпроса е дали това ще може да сгрее българският народ, който после ще трябва да решава безкрайни- натрупани с години проблеми... на фонът на световната обстановка, общо взето е отчайващо положението!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калина Андролова

  21 Окт 2023 11:13ч.

  Кирил Петков и Асен Василев са егати брокерите! Ще разпродадат цяла България, всичко каквото могат. Такъв потрес никога не е имало. Все е имало някакви, но по-прибрани. Тези са разпищолени до безобразие. Псевдоолигархията ги е яхнала като гладни мулета. И ги язди всеки ден с различна идея, тук пробват, там пробват, където стане, или където мине скандалът по-безпроблемно. Схемаджии и аферисти. Гениите на Румен Радев! Както ми каза един поддръжник на Радев в стремежа си да го оправдае: „Него го излъгаха.“ Да де, ама спонсорите на Радев си действат с „гениите на Радев“ и всичко е окей, въртят се планчета, схемички и пр. Излъгали го били! Един такъв излъган и каруцата се търкаля надолу с години, че няма и спирачки…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В случая с Лукойл и ББР имаме обаче - частна и държавна собственост. И двете собствености са подложени на рестрикции

  21 Окт 2023 11:24ч.

  Лукойл и ББР имаме - частна и държавна собственост. За изненада и двете собствености са подложени на рестрикции (по Асен Василев) понеже са трън в г.за на кого - на американците или на нашенци ненаяли се?! ............... ПВУ План за възстановяване и устойчивост, милиардите ОБЩЕСТВЕН ресурс се усвоява енергично. Ето какво прави с обществения ресурс един олигарх, дали е псевдо четете тук ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Завод за зелен водород чрез електролиза на вода и мощност 100 MW върху 59 дка ще строи Иво Прокопиев в Разлог

  21 Окт 2023 11:27ч.

  18.10.2023 г. - регионален вестник "Струма", сайта на струма.бг ... "Иво Прокопиев прави завод за зелен ВОДОРОД върху 59 дка в Разлог". Негови дружества станаха собственици на най-голямото на Балканите бивше предприятие за целулоза и хартия КЦХ - Пиринхарт в Разлог. Купи го през 2008 г. с идеята пред Общинския съвет в Разлог да построи на мястото на комбината ДИСНИЛЕНД, увеселителен парк Пиринленд с големи инвестиции за да подпомага туристическия бизнес в Разложката котловина между трите планини Пирин, Рила и Родопите. Да, ама не. .... Според публикацията в. СТРУМА, собственик на завода за зелен водород е "Разлог Биоенерджи" ЕООД е със седалище Шумен, упр. Георги Стефанов Пулев. Едноличен собственик на капитала от 1.2 млн.лв. е Реналфа АД с представители Иво Прокопиев и Юри Катанов. .... Новият завод за зелен водород върху три терена с общо 59 дка, ще полза електроенергията от собствена ФЕЦ - върху 500 дка са изградени фотоволтаици, и фотоволтаичната електроцентрала е получила разрешение всички институции и КЕВР с мощност 28.3 MW, управлява се от др-во Инвесто партнърс АД. И прочие зелени чудеса зрелища за публиката.... основен донор на Обществения ресурс. Ммда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  21 Окт 2023 12:31ч.

  Както каза Делян Добрев..."Тея не гледат милионите, те гледат милиардите"...крадци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колкото по зле. .....

  21 Окт 2023 12:43ч.

  ....по-добре!Гробокопачи на колонията дори!Колонията е изгорена без война земя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беден Бохем

  21 Окт 2023 12:43ч.

  Кирчо, Кокорчо и братчеда Лорер са класически пирати или рейдъри както е по модерному. При това с нарочна каперска заповед от Хегемона.. Превзеха държавата на абордаж, сега грабят каквото има все още останало на борда, а после както е обичайно, просто ще потопят превзетия кораб/ държавата и ще хванат попътния вятър..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали ще се стигне до Народен съд или ...

  21 Окт 2023 13:23ч.

  ... присъдите ще бъдат изпълнени преди него, остава да видим. Но и другата възможност е отворена, особено с това темпо на грабеж, непростими и ужасяващи с последствията си, "политически ходове" на шайката престъпници поставени от онуй-То. И тя е Територията да е вече и разпродадена на комуто трябва, като "усвоени" земеделски земи и новите "собственици" да пристигнат някой ден с бохчите от Близкия и да прогонят останалата шепа българи в един или два резервата. Не, че точно такива примери не е да няма - дал Господ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бурятмонгол

  21 Окт 2023 13:59ч.

  На снимката виждам нахилен чумен плъх и отровен гол охлюв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мина

  21 Окт 2023 15:39ч.

  Ще дойде Видовден и за тези бългороубийци. Трябва да са сигурни в това. А кармата няма да подмине и поколенията им далеч напред. Който се е заел да ни унищожи, не е успял. Няма да успеят и сегашните пишман политици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питам. И отговор не чакам.

  21 Окт 2023 16:55ч.

  Питам. И отговор не чакам. Ние слушаме предизборни обещания. Те търсят купувачи за “Лукойл България”. Ще си вземат комисионите или ще станат съсобственици на активи за милиарди. Win-win situation. Какво като ги разкриваме?! Няма кой да ги разследва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От записа

  21 Окт 2023 17:18ч.

  "Праим кот прайм две три години и после по островите".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи