Какво представляват системите за противовъздушна отбрана на Израел

Какво представляват системите за противовъздушна отбрана на Израел

Израелската система за въздушна отбрана "Железен купол" поразява ракета, изстреляна от ивицата Газа, 1 декември 2023 г. Снимка: АП

Нападението с ирански безпилотни самолети и балистични ракети е най-новото предизвикателство за израелските системи за противовъздушна отбрана, които и без това са пренатоварени заради войната срещу групировката "Хамас". Ето един по-подробен поглед към многопластовата система за противовъздушна отбрана на Израел, изготвен от АП:

"Стрелата" - Тази система, разработена съвместно със САЩ, е предназначена за прехващане на ракети с голям обсег, включително видовете балистични ракети, които Иран заяви, че е изстрелял снощи. "Стрелата", която работи извън атмосферата, беше използвана в настоящата война за прехващане на ракети с голям обсег, изстреляни от хусите в Йемен.

"Прашката на Давид" - Разработената съвместно със САЩ "Прашка на Давид" е предназначена за прехващане на ракети със среден обсег, каквито притежава ливанската групировка "Хизбула".

"Пейтриът" - Тази американска система е най-старият член на израелската система за противоракетна отбрана - използвана е по време на Войната в Залива през 1991 г. за прехващане на ракети "Скъд", използвани от силите на тогавашния иракски лидер Саддам Хюсеин. Сега "Пейтриът" се използва за сваляне на летателни апарати, в това число дронове.

"Железен купол" - Тази система, разработена от Израел с подкрепата на САЩ, е специализирана в свалянето на ракети с малък обсег на действие. Откакто влезе в действие в началото на миналото десетилетие, тя е прехванала хиляди ракети - включително по време на настоящата война срещу "Хамас" и "Хизбула". Израел твърди, че има над 90 процента успеваемост.

"Железен лъч" - Израел разработва нова система за прехващане с помощта на лазерна технология. Израел заяви, че тази система ще промени правилата на играта, тъй като е много по-евтина за използване от съществуващите системи. Въпреки това тя все още не е въведена в употреба.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • маке лове вар

  14 Апр 2024 9:53ч.

  Нула процента ефективност тази нощ срещу балистичните ракети с разделящи се бойни глави и хиперзвуковите Фатах. Съветските постижения в ракетната техника пак победиха изостаналата западна военна доктрина - да осигуряваш ПВО със свръхскъпи изтребители, използвайки авиационни ракети за десетки милиони срещу мотопеди-Шахеди за хиляди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много система много нещо

  14 Апр 2024 10:43ч.

  обаче Израел бил защитен от щатски и британски самолети и от Йордания, представи си как Сийке !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нема що

  14 Апр 2024 20:33ч.

  Много системи,много нещо и за една нощ половин милиард... яко дим изгоря и изпуши. Нема що!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи