Как Вартоломей се скара посмъртно на Неофит

Как Вартоломей се скара посмъртно на Неофит

Автор: Иван Стамболов-Сула, Фейсбук Следвайте "Гласове" в Телеграм

Вселенският патриарх Негово всесветейшество Вартоломей Първи даде заявка за такова намерение в словото си по повод опелото и погребението на българския патриарх Неофит, починал  преди десет дни. Малцина забелязаха, малцина (начело с медиите) обърнаха внимание на един тънък момент в неговата реч и затова се налага да се спрем на него, но първо искам да ви разочаровам.

Бързам да разочаровам всекиго, сгрешил да почувства прилив на оптимизъм от заглавието. Ще го разочаровам, но няма да му се сърдя, защото всички нас, от всички последни поколения след Възраждането през XIX век, са ни обработвали да приемаме, без да се замислим, че модернизацията е нещо хубаво, а нейното отсъствие е едва ли не нещо срамно. Възпитавали са ни, че извън всяко съмнение е по-добре нещо да е модерно, отколкото да е демоде.

Наистина технологиите са в прогрес, особено информационните и комуникационните технологии. Наскоро дори се шегувах, че очаквам всеки момент да се появи приложение за Андроид и OS, което успешно да замести тоалетната хартия. Но пък дали и всички технологии са в прогрес? Автомобилите например не са, ако изключим електрониките. Хладилниците, печките, пералните, миялните – новите модели на едни и същи марки и класове са по-лоши от старите.

Но да не издребняваме с предметите за битова употреба, защото в полето на духовното прогресът е категорично обратен и там почти всяко по-ново, сиреч всяко модерно, е своего рода отстъпление в сравнение със старото. И това е обяснимо, защото когато се отклониш от правия път, колкото повече вървиш, толкова повече се отдалечаваш от него.

Опитват се да сложат знак за равенство между „модерно“ и „добро“ по съвсем обясними причини. Човечеството е огромно. За да могат да съществуват в що-годе цивилизована общност, е необходим някакъв нов световен ред. И с неговото налагане са се заели, както може да се очаква, добрите стари горделивци още от времената на гностиците, та и преди това чак до техния праотец Денница. Техният нов световен ред, разбира се, не е естественият нов световен ред – Царството Божие след Осмия ден и Страшния съд, – а нещо друго, някакъв „земен рай“ тук и сега без Бог.

И понеже новият световен ред на горделивците е лъжа, то те страстно желаят да изтрият от умовете на хората стария, истинския нов световен ред.

Живеем със заблудата, че всяко по-ново е по-добро от всяко по-старо, само заради това, че е по-ново. Няма безкраен прогрес, не знам на какво разчитат. Толкова сме опиянени от този възход, че пропускаме да видим първите признаци на неговия упадък. А те са именно там – в политиката с нейния безпътен либерализъм и в изкуството в безплодната му постмодернистична уродливост.

Стигнахме дотук, защото бяхме християни. Сега се правим на нещо повече от това (сякаш има такова нещо!) и заслужаваме възмездието си, което просто все още не се е случило, защото дълготърпеливият Творец се надява, че ще се поправим.

Един акцент от словото на Вартоломей

Страхувам се, че след смъртта на нашия патриарх Неофит ще се активизират всички, които желаят да тласнат Българската църква по пътя на модернизма. Аз се страхувам, вие се страхувайте, ако искате. Няма да се връщам във времената на Атинагор, няма да се връщам в генезиса и историята на икуменизма – не ни е това темата. Ще цитирам само няколко изречения от речта на сегашния Вселенски патриарх. Той казва:

„Беше [патр. Неофит – б.м.] полезен сътрудник още като митрополит по време на Четвъртото предсъборно всеправославно съвещание в Шамбези, Женева, през 2009 г…. Но и след две години по време на свиканото подобно съвещание на предстоятелите в нашия Патриаршески център в Шамбези, той положи с готовност своя подпис заедно с останалите върху съответните общи решения. Но, за съжаление, не ни беше дадено благословението той, както и възлюблената Българска църква, да присъстват и да участват активно – въпреки общото тогавашно решение – в събралия се подир пет месеца на о-в Крит Свят и Велик събор на Православната църква.“

Това ли е най-важното, когато е починал един човек? Че не сме отишли в Крит? Че сме провалили икуменическия хепънинг? Очевидно е важно, защото нашето отсъствие попречи да се легитимира един събор, който, според определението в становището на Синода, „не е нито Велик, нито Свят, нито е Всеправославен“. Не е такъв, защото (пак там) документите му „съдържат несъответствия с православното църковно учение, с догматичното и канонично предание на Църквата, с духа и буквата на Вселенските и Поместните събори“, защото се изопачава значението на понятията „единение“, „съборност“ и „църква“, отварят се вратите пред инославия и ереси, като им се дава индулгенция, без да се изисква от тях покаяние. А още по определенията на свв. Апостоли общението с хора извън Църквата се наказва с отлъчване.

Да, ако не друго, съборът в Крит извън всякакво съмнение беше модерен. Собственият му графичен символ говори за това (виж снимката).

Под свода на дъгата (ех, тази дъга!) три човечета до кръста в пламъци теглят с въжета съответно кръст, Давидова звезда и полумесец. Дъгата обединява тези символи в стилизирания си спектър, а човечетата ги теглят ли теглят. Къде ги теглят? Очевидно в пламъците. Аз поне така го разбирам и ми звучи съвсем логично. Алегория на синкретизма. Апотеоз на църковния модернизъм.

Идеологически модернизмът (а в т.ч. и икуменизмът) се крепи на два стълба – релативизъм и синкретизъм.

Релативизмът приема, че абсолютно всичко е относително, включително и истината. Християните знаят, че истината не е нещо, а Някой, но за релативизма тя не е повече от призрачно „нещо“, което е на практика „нищо“. Заради релативизма приемаме за нормално сношаването на мъже с мъже и на жени с жени – това е тяхната си истина, на която имат „естествено право“ и щом е истина, значи е нормално.

Синкретизмът пък казва, че истината е все пак една и многото индивидуални истини са просто парченца от нея. Така че ако ги съберем в едно, ще получим цялата и окончателна Истина. На това залага икуменизмът. Той учи да пренебрегнем различията и да се фокусираме върху общото, докато през цялата си история Църквата се е мъчила (и е успявала) да отсече именно различията, колкото и малки, колкото и незначителни на пръв поглед да са те, защото „…не мир дойдох да донеса, а меч“ (Мат. 10:34). Често различията са конкретни ереси като незначителното на пръв поглед filioque, и затваряйки си очите за тях, и ние действаме еретически. Неслучайно наричат икуменизма последната всеерес.

И по същата причина го смятат за нещо добро – защото е модерно. Как може, щом е модерно, да не добро! И как може да е добро нещо демоде, старо и примитивно! Като Евангелието, да речем. То не е лошо, дума да не става! Само дето от време на време се нуждае от модернизиране или от „догматическо развитие“, както го нарича кардинал Джон Хенри Нюман за радост на всички модернисти. Идеята на тази концепция е, че Христос не ни е дал учението си веднъж завинаги, а откровението продължава в съответствие с историческото ни интелектуално развитие. От което излиза, че Христос се е въплътил и проповядвал с цел да поизлъже малко. Както казах: радост за всички модернисти!

Вие си преценете. Всеки опит да се обърне църквата към икуменизма е опит тя да бъде модернизирана. Ако смятате, че модернизмът, според който всяко по-ново е по-добро от всяко по-старо, е добро, значи нямате проблем. Ако смятате, че прогресивизмът, според който историята върви само напред и нагоре и така до безкрай, е добро, значи нямате проблем. Лично моят проблем ще се реши, когато Картаген бъде разрушен, разоран и посипан със сол.

 

 

 

Коментари

 • И тоя вол ще образди

  25 Март 2024 8:33ч.

  Надявам се, че Сула се е ориентирал, най-после, в сложната тема за Картаген, Рим и кой кой е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  25 Март 2024 9:11ч.

  В Гърция си върнаха педерастията от древността, но тук ще ядат хурката !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не икуменист

  25 Март 2024 8:34ч.

  Акобяхме 11-ти век и Константинопол беше център на Света, нямахме проблем с текста Сулов и неговата императивност. Проблемът е че сме 21-век , Православието е във всеобщо отстъпление. И в същото време има 1 милиард католици /и те не са цъфнали и вързали/ които по канон се явяват наши "братя по Христа" ... Остави ги мюсюлманите и евреите, Сула ! Какво е отношението ни с братята по Христа ? Ще търсим ли допирни точки и общи каузи в тези времена на НАПРЕДВАЩ САТАНИЗЪМ ? Или ще погинем като фанатичния цариградски клир пред лицето на врага ? /"По-добре чалма на главата, отколкото папска тиара !", обаче се е получило - не чалма на главата, а БЕЗ ГЛАВА ! Какво казва Православната църква за степените на общение с другите християни ? Какво казва Исус за компромиса и неговите предели ? Дълбай в тази тема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  26 Март 2024 21:24ч.

  Що за лукавство не-икуменисте? Да не мислиш, че тук четат и пишат седмокласници? Имаш ли някаква, поне отдалечена представа как и защо западната църква се отдели от апостолската, изначалната? Може ли да се наричам християнин ако отхвърлям думите на Христос и предпочитам светската власт? Твоето предложение не-икуменисте, звучи така: хайде и ние да изостави Христос за малко за да се преборим с дявола!?! Всяко отдалечаване от Христос е приближаване към гибел. Да не говорим, че същите тези западни сили, предвождани от западната църква, правят всичко по силите си да ни унищожат физически и духовно. Дълбай в тази тема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сисеро

  25 Март 2024 8:42ч.

  Ех тази дъга....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що за фейк, мръсното им бельо,

  25 Март 2024 8:53ч.

  едва ли е за тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  25 Март 2024 10:09ч.

  Отлична логика на бай Иван .. Отлична логика!! Аз с нетърпение чакам неговите размисли и страсти... Впечтлих се още навремето, когато в Блога му, бе наречен европейския Арт Бъквалд... Днеска след усилен труд, обеззаразих кокошарника, садих марулчета, арпаджичета, закусих и прочетох Сула... Невероятен кейф!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  25 Март 2024 11:24ч.

  Без съмнение, г-н Сула е прав. Няма дребни и "недребни" различия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • продължение

  25 Март 2024 11:48ч.

  ... та да се приеме всяка, меко казано глупост, за висша истина, особено, в това което е фундамент, темел на вярата обединяваща даден народ. Непрекъснатото ровичкане, драскане, дълбане не тези Основи, води във времето до срутване. Именно това е интимната цел и страст на Тъмните сили зад създателите на ереси, схизми, разделение и обезсмисляне на определени основни Правила на Съзиданието. Узурпирането на Дъгата от парникови нечестивци, подкокоросвани от машите на организирани сатанисти в задкулисието, не е дребна работа, а екзистенциален въпрос за човечеството. Въпреки факта, че християнството, дериват на иудаизма и другото разклонение - исляма (мохамеданството) обхваща сравнително по-малобройно население спрямо източните религии, то в момента е най-вече подложено на масирана атака от Задкулисието. И не е трудно да се сетим защо, особено таргета в Източното православие, е във фокуса на всякакви сатанисти, тъмни сили и радетели за/на всякакви "-изми", противоестествени гадости и други подобни девиации. И също, не е случайно. че се появява всемарсиански и галактически папа който да бъде водач и пастир точно на нарочените за ликвидация Божии овчици... Ако не той сам, чрез него, то да е обезателно с активираните девианти и разслоители на поместните паства. Да, времето не чака и ТЕ бързат. Искат резултати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  25 Март 2024 12:45ч.

  Сулов, харесвам това ... написаното. Понякога не харесвам нещата, които и както ги говориш! Е, извинен си, това са съвсем различни начини на изява и изразяване. Подходящо е тези неща ... написаните да се изложат по този категоричен начин. Подходящо е и Дачков да вземе отношение. Забелязвам, че той избягва богословската тематика и вероятно има своите дълбоки, човешки и строго лични основания. Обаче, нещата никак не са прости и бих предпочел да чуя просветена и светска приказка по въпросите и по тази причина благодаря на Сула, като се надявам горещо, че думата няма да бъде взета и от Калин Янакиев или Горан Благоев. Разбирам отлично Сула и нежеланието да говори по определени парещи проблеми, но нали уж сме форум и уж сме анонимни, та ... нека си кажем! БПЦ е изправена пред огромен риск и е на опасен кръстопът - да бъде за някакъв неопределен период формално пойоанчена, преди окончателно да бъде пониколайчена и поантонийчена. Хора, бъдете внимателни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поправчица (и не много важна):

  25 Март 2024 13:30ч.

  Не е баш "Собственият му графичен символ". Eто тук пише какво е: https://thriskeftika.blogspot.com/2016/05/blog-post_91.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  25 Март 2024 13:53ч.

  Само не разбрах това пухкаво закръглено чиче какво общо има със Сула. Някакъв майтап ли е, проява на самоирония?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До зловонния Косев

  25 Март 2024 14:23ч.

  Някой каза ли нещо? ... ими просто зловонно се изпусна - от устата или от гъза?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 444

  25 Март 2024 16:00ч.

  Че нещо странно се случва имаше индикации на Тодоровден - 23.3.2024г. Каква е вероятността в този ден в България да се случат пет поредни земетресения, четири от от които през две минути време в района на село Грохотно, област Смолянска, ако на същата дата 23.3.2008г днешният западно и средноевропейски митрополит Антоний е ръкоположен от Николай за константийски епископ в пловдивския храм „Света Марина“ и е назначен за негов викарий в град Смолян? Защо ви обръщам внимание на това име? Защото между третото и четвъртото земетресение до Грохотно, се вмъква едно единствено аржентинско, което има често повтаряща се локация до Сан Антонио де лос Кобрес, а веднага след четвъртото българско се регистрира друго от Чили, което е също до локация носеща името Сан Антонио. Възможни ли са такива съвпадания, ако събитието е от 16 -ата (4 х4) годишнина на въдворяване в Смолян на впоследствие западния митрополит от 2013г , ако папата от 2013г е аржентинец? Верно е, че въпросният митрополит няма годините, за да кандидатства за поста на патриарха, но ако "грохотната" подсказка от Тодоровден е за намесата на името Антоний, то за кого иде реч? Който знае, нека да обади?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • единственото което може да се добави е,

  25 Март 2024 16:05ч.

  че на Митрополит Антоний са думите: "Няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото". Но от снимката приложена от Стамболов може да се съди и че няма нищо притеснително в присъствието на Олеся! Както е видно те присъстват само молитвено.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дед коля

  25 Март 2024 16:19ч.

  А поредицата със сливенския митрополит и брата на патриарха , последвани от самия патриарх, също не е случайна, както и твърде честите коментари в определена посока, правени от митрополит Антоний, чест гост на небългарските БТВ и НОВА напоследък. Когато Господ ни посочва нещо, го прави грохотно, за да бъде чуто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядя ваня

  25 Март 2024 16:39ч.

  От моите скромни наблюденя може да се направи извода, че Господ винаги избира някого за да посочи име или пресечна точка във времената, като в същото време ти казва, че посоченият е само актьор в пиесата му. И както обикновено се случва години наред, че даже и векове наред, една и съща роля се изпълнява от десетки, че и от стотици актьори, някои от тях бутафорни, но само един е истинският. Струва ми се че е настъпило времето , когато истинският ще открие лицето си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  25 Март 2024 16:12ч.

  Сула отново е на висота. Още преди Мишел дьо Монтен бе зададен прочутия въпрос на Дижонската академия на науките " Съдействало ли е развитието на науките и изкуствата за подобряването на нравите?" е отговора още тогава е твърдо не. Доста години след Монтен Артур Шопенхауер в свое есе написа : но най-добре е да оставаш зад своето време, всеки път, когато забележиш,че то е обхванато от регрес" Днес с невероятното развитие на науката и техниката виждаме всекидневно, как със същите темпове нараства нравствения и духовен регрес на хората. Що се касае до Вартоломей в интернет има доста данни за ,че той е американска кукла на конци. Даването на томос на новата украинска църква е 100% следствие и доказателства за това. Впрочем по данни от няколко СМИ от САЩ и материали от ю туб, в момента православието е най-силно развиващата се религиозна вяра в САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дачник горкиев

  25 Март 2024 16:22ч.

  Чували сме само за Дижонската горчица, че сме я и опитвали даже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • у-дачник

  26 Март 2024 9:50ч.

  Какво знаем за гностиците? Че са антична философска школа, а не мракобеси на средновековна сектантска инквизиция. И това, че някой много преди автора е развихрил въображението си да ги свързва с горделивите рационални протестанти, които ламтят за власт от тоя свят, си е негов проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вечно неразбрал

  28 Март 2024 20:42ч.

  Кой покани Вартоломей?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи