Как в Унгария защитиха суверенитета си от опитите на САЩ да се месят в политиката на страната

Как в Унгария защитиха суверенитета си от опитите на САЩ да се месят в политиката на страната

Автор: Владислав Наков, Фейсбук Следвайте "Гласове" в Телеграм

Докато България вече пети ден се бори с последствията от първия сняг, в Унгария, на 22 ноември, управляващата партия "Фидес" внесе в парламента законопроект „За защита на националния суверенитет“. Инициативата включва създаване на специализиран орган за противодействие срещу чужда намеса и въвеждане на наказателна отговорност за използване на чуждестранно финансиране по време на избори.

В обосновката на законопроекта се отбелязва, че „суверенитетът на Унгария все повече е обект на незаконни атаки“. Като пример е дадена чуждестранна подкрепа за опозицията в Будапеща от страна на САЩ по време на парламентарните избори през 2022 г. Както посочват авторите на законопроекта, редица активисти са заобиколили забраната за получаване на чуждестранно финансиране, като са използвали свързани неправителствени организации и компании.

В същото време инициативата не трябва да се разглежда като ситуативна реакция на властите към особеностите на стратегиите на опозицията по време на изборите през 2022 г. (както правят някои критици в Унгария и коментатори в западните медии). Законопроектът по-скоро представлява начален етап в един дългосрочен процес на изграждане на унгарски институции за борба с чуждата намеса в контекста на глобалните тенденции в тази област.

Неслучайно в документа се обръща внимание, че борбата с чуждато влияние се разгръща в целия Европейски съюз. По-специално, авторите на инициативата се позовават на препоръката на специалната комисия на Европейския парламент за чуждестранното вмешателство в демократичните процеси в ЕС, относно необходимостта да се признае чуждата намеса като заплаха за националната и трансграничната сигурност. Законопроектът също така отбелязва, че няколко страни от ЕС вече имат специализирани организации и органи, които отговарят за идентифицирането на опити за чуждо влияние и дезинформация.

Унгария вижда своя отговор на предизвикателствата, на този етап, в създаването на специална институция и затягане на законодателството. Законопроектът предлага създаването на независима „Служба за защита на суверенитета“. Ръководителят на органа ще се назначава от президента на Унгария по предложение на министър-председателя с шестгодишен мандат.

Предлага се също органът да разполага с пет основни функции:
- разработване и прилагане на методика за оценка на рисковете за суверенитета;
- анализ на мерките за гарантиране на суверенитета;
- разработване на предложения и препоръки за защита на суверенитета;
- изготвяне на годишен доклад за националния суверенитет;
- провеждане и финансиране на специализирани изследвания.
Трите основни инструмента на Службата, както се казва в законопроекта, трябва да бъдат разследвания, годишни отчети и изследователска дейност.

Тя трябва да получи правомощия да разследва няколко вида дейности, извършвани от организации и лица в интерес на друга държава, ако те застрашават унгарския суверенитет. Става дума за прокарване на интереси (с изключение на дейността на дипломатически мисии и организации, представляващи професионални интереси), манипулиране на информация и дезинформация, влияние върху обществено-политически дискусии и процеса на вземане на държавни решения.
Освен това, ако законопроектът бъде приет, Службата ще идентифицира и разследва дейностите на организации, които използват чуждестранно финансиране, за да се опитат да повлияят на резултата от изборите, настроенията на избирателите или да подкрепят подобни дейности на други организации.

Очаква се Службата да публикува резултатите от своите разследвания и да ги включва в годишен доклад. В допълнение към доклада за извършената работа, ще има и анализ на действащото законодателство в областта на защитата на суверенитета, ефективността на предприетите мерки и правоприлагащата практика. Докладът трябва да съдържа и препоръки към съответните органи и оценка доколко те са взели предвид предишните препоръки и оценки на Службата.

Законопроектът предлага докладът да бъде публикуван не по-късно от 30 юни на текущата година. В рамките на три месеца от датата на публикуване докладът трябва да бъде последван от отговор на правителството, в който да се обясни как точно ще бъдат решени установените проблеми.

Предлага се също да се създаде изследователски институт към Службата, който да анализира мерките, предприети от други държави за защита на техния суверенитет, да извършва сравнителен анализ на правните механизми за противодействие на намесата и да организира специализирани конференции. В допълнение към създаването на Службата, законопроектът предлага да се допълни унгарският Наказателен кодекс с член „Незаконно влияние върху волята на избирателите“. Този член определя като престъпление кандидати или субекти, имащи право да номинират кандидати, използването на забранено чуждестранно финансиране (или заобикалянето на забраната за получаване на чуждестранно финансиране). Предвиденото наказание за това престъпление е до три години затвор.

Ако законопроектът бъде приет в сегашния му вариант, тогава в Унгария ще се появи структура, която да отговаря за идентифицирането на агенти на чуждо влияние и разработването на мерки за противодействие на намесата. Спецификата на формулираните задачи и инструменти на Службата изисква постоянна работа за анализиране на мерките за защита на суверенитета и разработване на механизми в тази област.

От текста на законопроекта следва, че "Фидес" очаква приемането му преди края на тази година. Инициативата предвижда номинацията за ръководител на ведомството да бъде внесена от министър-председателя Виктор Орбан до 1 януари 2024 г., а окончателното назначаване да стане преди 1 февруари. Може да се очаква, че ако законопроектът бъде приет, през пролетта ще последват първите разследвания, а през юни, с публикуването на доклада, и първите препоръки, включително и в законодателната сфера.

През 2024 г. Унгария вероятно ще има свой собствен "календар срещу вмешателството", обвързан с работните сезони на Службата. През зимата и пролетта ще има активна фаза на разследвания, през лятото ще бъдат обявени нови мерки, а през есента ще бъдат обявени нови стъпки на правителството за защита на суверенитета на Унгария.

 

 

 

Коментари

 • Прилагане на унгарския опит

  29 Ное 2023 19:12ч.

  и забрана на машинките за тотална подмяна на волята на избирателите. Като начало...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • просто трябва да заместим сегашните

  29 Ное 2023 20:44ч.

  соросоидни машини по технологията SmartMatic внесени от Сиела, с българските табулатори (сметачни машини които не са свързани с Интернет) по разработката на БАН с участието на акад. Бл. Сендов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  29 Ное 2023 19:53ч.

  Унгария е суверенна държава, а нашата е окупирана. Нашите управляващи престъпници открито се хвалят, че изпълняват заповедите на чуждо посолство и ние ги търпим, всички институции ги търпят - а това е държавна измяна !!!! И аз няма да повярвам, че сме отново свободна страна, докато кирчовци и кокорчовци не увиснат на въжето. Държавната измяна трябва да се наказва само и единствено със смърт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ Унгария е суверенна държава”

  29 Ное 2023 20:13ч.

  Унгария се опитва, но не е суверенна държава. НИТО ЕДНА държава от ЕС не е суверенна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случаен

  29 Ное 2023 22:01ч.

  Държавната измяна трябва да се наказва само и единствено със смърт. Напълно съгласен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  29 Ное 2023 22:56ч.

  Вие сте егати хуманистите-смърт. 15-20 години с кирка и лопата в ръце, и тези, желаещи лесно постигане на охолен живот, може да се суисидират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калоян

  29 Ное 2023 20:00ч.

  "Българите искат нещо да се случи, но се страхуват нещо да не стане" както пише в уважаван от мен сайт. Ние чакаме някой друг да ни оправи /и добре ни оправя / , всички ние сме много умни , но ни управляват най - простите , обичаме дружно да оплюваме избраниците си, но ни е минавка да развалим рахата си и да излезем да им кажем , че не сме съгласни с тях. А когато някой стане да потърси правата си ние им даваме цялата си подкрепа и кураж от удобните си дивани пред чаша ракийка и туршийка. Кои всъщност сме ние и накъде целокупом сме се запътили ? На терминал две или към спалните си ? Боже колко сме жалки !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато не забранят неправителствените организации ще имат проблеми

  29 Ное 2023 20:11ч.

  Най-опасни за една държава са неправителствените организации. Чрез тях всичко може да се постигне от чужбина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мика

  29 Ное 2023 20:28ч.

  Като фокусници тия,които дърпат конците вадят нови и нови партии менте,а хората се хващат на въдицата.Така оставаме без избор.И после се чудим защо 70% не гласуват. Да се въведе закон за валидни избори при минимум 50% гласували изборите да са валидни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мика

  29 Ное 2023 21:07ч.

  …и никакви бюлетини не избирам никого.Те са необходими само ако изборите са задължителни.А нали знаете на коя епоха напомнят задължителни избори ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случаен

  29 Ное 2023 23:35ч.

  Ако изборите за Народно събрание се обявят за недействителни ("невалидни", както ги определихте), кой ще осъществява контрол върху работата на Министерски съвет и министрите? В идеята ви обаче има рационално зърно. Можем да уредим въпроса и иначе: 100% избирателна активност = пълен 4 г. мандат на Народното събрание, при по-ниска избирателна активност, мандатът се съкращава пропорционално на процента гласували. Така например при 30% избирателна активност, мандатът би се съкратил до 1/3 от срока (16 месеца), при 10% гласували - 5 месеца като въведем и условието при мандат на НС по-кратък от 12 месеца да не се излъчва правителство (съществуващото продължава правомощията си). Ако въведем и ограничение на пасивното избирателно право (т.е. правото да бъдем избирани) до участие в два последователни избора за съответния орган, но не повече от три участия без значение от поредността, при ниска избирателна активност много бързо (в рамките на 3 - 4 години) ще се изчистим от нежеланите кандидати. Подобно условие обаче би могло практически да ликвидира приемствеността в Народното събрание и още по-лошо, да ни вкара в непрекъснат цикъл от избори като междувременно напълним НС с популисти тъкмо от типа на Кирчо и Кокорчо, които бихме искали да избегнем (и които бяха избирани на няколко пъти от хората, чиито доходи пряко и непосредствено бяха рязко повишавани през последните 2 г. - пенсионерите с най-ниски и с най-високи пенсии, държавна администрация, работещите на минимална заплата, без значение, че увеличението в социалните разходи засили инфлацията, от която всички загубихме). Възможен е и по-консервативен вариант - мандатът на всеки народен представител да зависи от избирателната активност в съответния му избирателен район (при запазване на настоящите многомандатни избирателни райони). Така хем ще обвържем отделния народен представител с избирателите в избирателния му район, хем ще се вместим в разпоредбата на настоящата конституция, която казва, че народните представители представляват целия български народ (и която е формална пречка пред въвеждане на института на отзоваването, както и пред т. нар. делегиран мандат, на който аз лично съм противник). Тъй като мандатите на отделните народни представители ще са с различна продължителност и ще изтичат в различно време, бихме имали практически постоянен състав на Народното събрание. По този начин бихме могли да осигурим хем динамично и актуално отразяване на електоралната тежест на отделните политически партии чрез непрекъснато обновяващия се състав на НС, хем връзка на народния представител с неговите избиратели, хем приемственост в състава на Народното събрание. По този начин се решава и проблемът с безконтролността на министрите и на Министерския съвет като цяло, която би възникнала при недействителност на избора (вашата хипотеза) или ограничена продължителност на мандата на цялото НС (моята първа хипотеза). Колкото до изборите, след първоначалните, които биха били национални (във всички многомандатни избирателни райони), след това изборите за попълване на изтичащите индивидуални мандати в състава на НС биха били регионални - първо в избирателните райони с най-ниска избирателна активност, а в последствие и във всички останали според продължителността на мандатите. Това позволява и да премахнем фиксирания избирателен праг от 4%, чиято логика и роля отдавна са загубили смисъл (въпреки наличието му НС е фрагментирано като същевременно силно се ограничава представителността) и да разпределяме мандатите пропорционално на броя на гласовете, подадени в съответния избирателен район без прехвърляне на гласове от един избирателен район в друг (избира избирателят, а не статистикът в Избирателната комисия). Това има и още една положителна страна - участието в избори като независим кандидат за народен представител вече би било не само правно възможно, но и би предполагало реална възможност независимия кандидат да бъде избран. Можем да отидем и по-напред и да дадем възможност на избирателя да попълва бюлетина с индивидуалните си предпочитания за пълния брой мандати в избирателния си район, избирайки свободно между регистрираните кандидати, а не между партийни листи. В последствие гласовете ще се броят индивидуално за всеки кандидат, а не за партията, която го е издигнала (при това положение практически бихме имали мажоритарна система в многомандатни райони). Възможности - много. Друг е въпросът дали трябва да търсим решението в самата избирателна система или някъде в страни от нея, където се коренят проблемите, които всъщност бихме искали да решим чрез евентуална нейна промяна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знаем, че може

  29 Ное 2023 20:39ч.

  Трябва да може и в България. Първото условие е ППДБ на боклука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стамат

  29 Ное 2023 20:59ч.

  В Унгария не се бият в гърдите викайки Булгар и не се гордеят, че страната им е на 13+ века. Те просто си знаят кои са и винаги избора им е правилен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  30 Ное 2023 8:57ч.

  Бай Ганьо е доста по-невинен от Саурон или Волдемор, литературата не създава антигероите, за да се отъждествяват народите с тях! Те са само огледало, в което хората да се оглеждат, за да се направят по-красиви, премахвайки грозното от себе си. Проблем за България са най-вече хората, които внушават на българина, че Е Бай Ганьо като свършен факт!!! Всеки литературен злодей е антипатичен и винаги съдържа неща от народопсихологията, обобщени и подсилени, но на него е противопоставен добрия герой, предполага се точно с него да става ОТЪЖДЕСТВЯВЯНЕТО. Колкото до историята, Толкин, например, страда, че не открива в английската литература някакви древни легенди обвързани с историята и културата на англичаните, освен крал Артур, който пак не е техен. Той завижда на народи, които имат такава древна духовна културна генетична банка, повечето, които е проучил, са свързани с тракийската култура, като тръгнем от древногръцките митове, написани от човек, който така искал да открехне гърците за тракийския епос, чрез митове и алегории. Крал Артур има също сходен корен, тракийските галатяни заживели на острова са в основата на тоя тип култура - друиди и всичко останало. Точно това е великата древност, ДНК, което не е било генно модифицирано и променено от болести и генни инженери, от което родът може да се възражда, за да има добро за себе си, да има и да дава на другите. Понеже може да има износ и на добро и на зло, българите имат нужда от древността си, за да си продължат традицията в износ на добро!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама как ми липсва др. Винкел заедно с Поросенкко

  29 Ное 2023 22:55ч.

  да покажат на българите до къде гонили запорожките казаци в Добруджа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи