Как и достатъчно ли се финансира спортът в България?

Как и достатъчно ли се финансира спортът в България?

Историята на спорта може да се проследи от Древна Гърция до наши дни. Макар че първоначално спортните състезания имат любителски характер, още в древността, около 5 век пр.н.е., се образува прослойка от професионални спортисти. След упадъка на спорта като цяло през Средновековието и възраждането му в по-ново време, ново развитие получава и професионалният спорт. 

Европейската харта на спорта дава следното определение: Спорт е „всяка форма на физическа дейност, която чрез организирано или неорганизирано участие има за цел изразяването или подобряването на физическата и психическата годност, развиването на социални отношения или постигането на спортни резултати на всички нива“.

Ползите от спорта са всестранни. Според най-популярната онлайн библиотека, спортът подобрява настроението и намалява чувството на тревожност и стрес, може да намали и теглото, и да подобри физическото здраве на човек. Спортът е полезен за мускулите и костите, помага за мозъчното здраве и памет, а също подпомага релаксацията и съня.

В съвременния живот, спортът, освен че бива насърчаван изключително сред подрастващите чрез държавна подкрепа и субсидии, намира все повече допирни точки и с бизнеса, който го финансира, с или без реципрочни облаги.

Може ли да се издържа спортът в България само с държавни средства? Достатъчно ли е държавното финансиране? Правилно ли е бизнесът да бъде спонсор на спорта?

На 17-ти май спортният министър Радостин Василев публикува във Фейсбук данни за държавното финансиране на спортните федерации в България през 2022 година.

Финансирането е в три направления:

- за дейности в областта на спорта с направление Олимпийска подготовка (ОП),

- за развитие на спорт за високи постижения (РСВП),

- за дейности по провеждане на домакинства на спортни събития на територията на Република България.

Според неговото изявление всички средства за възнаграждения на спортисти и треньори са финансирани на 100%. Като 80% от федерациите ще получат повече средства спрямо предходната година.

Общата сума за финансиране на федерациите през 2022 г. според изнесените данни е 35 554 775,32 лева.

В цял свят практиката е големи компании да подпомагат спортни клубове и да подкрепят местния спорт. Целта им не е само да извлекат финансови или нефинансови ползи, като например имидж, от това, че използват популярността на клубовете и спорта за реклама и като отъждествят компаниите си с отделни спортисти, отбори или спортове. Големите корпорации вече могат да си позволят, а и се чувстват длъжни да дадат своя дан към обществото чрез подкрепа на общественозначими дейности. Каузата за изграждане на добър имидж не е задължително да е свързана с финансови и нефинансови ползи. Както се казва, всеки в определен момент се замисля какво добро оставя на света. Независимо, че подобни каузи винаги работят за имиджа на компаниите.

Как се финансира спортът в България?

С оглед на това, че държавата може да осигури лимитирани средства за издръжка на федерациите, които обаче не винаги са достатъчни за наистина добра подготовка и участия, спортните клубове у нас също разчитат на спонсорство. За спорта в България, спонсорствата идват основно от бетинг компаниите. Най-големите букмейкъри в България, с най-сериозни инвестиции в спонсориране на спорта, са efbet, WinBet и PalmsBet.

efbet е най-големият частен спонсор на българския спорт като цяло. Годишният бюджет, който компанията отделя от вече много години за финансиране на различни федерации, клубове и състезатели, е над 25 милиона лева. По публични данни, efbet подпомага общо над 300 отбора и федерации. Компанията е генерален спонсор на Българското футболно първенство (efbet Лига).

Подкрепя също отделни отбори от всички нива на първенството - Лудогорец, Берое, Арда, ЦСКА 1948, Хебър, Миньор, Монтана и други. В списъка фигурират и стотици аматьорски отбори.

„Чрез спонсорствата си подпомагаме както големите, така и малките отбори - просто защото така смятаме, че е правилно. От любов към спорта.“ - споделят собствениците на компанията, които имат и лична мотивация да го правят – двамата братя Цветомир и Боян Найденови са бивши спортисти.

Списъкът с подпомаганите от тях спортове, федерации, клубове и отделни състезатели не се изчерпва с футбол. В него фигурират почти всички спортове, в т.ч. волейбол, баскетбол, тенис, бокс и т.н. Двамата традиционно подпомагат и млади таланти от различни спортове,  както по време на следването им, така и по-късно – в техния професионален път. 

Защо го правят? Защо една частна компания има интерес да инвестира толкова големи бюджети в името на спорта?

Като притежатели на най-големия сайт за спортни залози, за тях е важно да има качествен спорт у нас. Защото колкото по-високо е нивото на различните дисциплини, толкова повече се повишава зрителският интерес, а това пряко рефлектира и върху интереса на феновете към предлаганите от efbet игри.

Има и друга причина, но тя е лична. Като бивши спортисти, двамата братя имат специално отношение към спорта и неговото развитие в България.

Другата голяма букмейкърска компания WinBet е главен спонсор на футболните клубове ЦСКА, Ботев Враца, Ботев Пловдив, Дунав Русе, Етър Велико Търново, Царско село, Нефтохимик и много други.

Футболните клубове Левски и Славия се спонсорират от PalmsBet и bet365.

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи