Кабинетът крие правно тълкувание за санкциите „Магнитски“. САЩ не изискват чужденци да прилагат глобалния закон

Кабинетът крие правно тълкувание за санкциите „Магнитски“. САЩ не изискват чужденци да прилагат глобалния закон

Автор: Стефан Антонов, вестник "Филтър". "Всеки е свободен да прави бизнес със засегнатите. Единствените ограничения са върху доларови трансакции."

 

Съединените щати не преследват и не санкционират неамерикански физически лица, юридически лица или банки за това, че правят бизнес със санкционирани по глобалния закон „Магнитски“. Тази информация се съдържа в тълкувание, направeно от чуждестранна правна кантора, изготвено по искане на Министерството на финансите в края на миналата година. Става дума за едно от най-престижните адвокатски дружества, с което правителствата на България работят по представителство на държавата пред международни съдебни дела. 

Единственото, на което САЩ държат, е български банки да не лъжат американските си кореспонденти, когато нареждат доларови трансакции. Причината е, че всеки превод в щатски долари минава през САЩ, където банките по света имат кореспонденти, които да опосредстват трансакцията. Именно американските кореспондентски банки са длъжни да блокират преводи, ако са от или към санкционирани лица и техните най-близки. А ако техните партньори на местно ниво, които обслужват санкциониран, ги подведат, носят отговорност. 

И до днес тази информация, ясно синтезирана, не е поднесена на обществото от управляващите, въпреки че преди осем месеца и една седмица Финансовото министерство на САЩ санкционира трима българи и 64 фирми, свързани с тях. 

След като санкциите са обявени, управителят на БНБ Димитър Радев си дава сметка, че като кръвоносна система за икономиката банките може да бъдат засегнати. Пресен е и споменът за лудницата около венецуелските пари в български банки. За да постъпи най-оптимално, централната банка търси компетентно и изчерпателно правно тълкуване и на 14 юни 2021 година предлага Министерството на финансите да го изиска от някоя от адвокатските кантори в САЩ, с които работи. От ведомството на Асен Василев подготвят запитване още на 15 юни, но за да се изпрати, трябва министърът да го подпише, а той не прави това. 

Три месеца по-късно, при следващия служебен министър на финансите – Валери Белчев, БНБ подновява искането си за правно тълкуване. Самият министър вече е изложен на натиск да подготви проект на закон, с който прилагането на „Магнитски“ да се уреди в България. Съветници на Белчев разказват, че в тази ситуация министърът подписва писмото и то е изпратено на 4 октомври. Юристите в САЩ работят в продължение на 37 дни и на 11 ноември връщат отговор до Валери Белчев. Той е пренасочен веднага и към Българска народна банка, а според източници на „Филтър“ в централната банка документът е предаден лично на управителя Димитър Радев.  

Така едно е сигурно. От 11 ноември насам в институционалната памет на Министерството на финансите, а оттам и на Министерския съвет и на Българската народна банка съществува познанието, че според възможно най-компетентната правна инстанция, различна от законотворец и съдия в САЩ, за българския бизнес и гражданите няма риск от това да влизат в икономически взаимоотношения със санкционирани по глобалния закон „Магнитски“. 

Докато нехае и не желае да се информира, цяло лято Финансовото министерство държи в неведение кабинета и централната банка, допускайки правителството да приеме Решение 441 на Министерския съвет. В условия на непълна информация се създава работна група от представители на Финансовото министерство, Националната агенция за приходите и ДАНС, която да изготви и поддържа списък с лицата, които евентуално биха попаднали в обхвата на санкциите. Така в правителствения черен списък освен санкционираните влизат още 21 лица. Всички те са изключени от достъпа до обществени поръчки, работа по правителствени, местни обекти (виж карето).

Докато бъдещият съосновател на „Продължаваме промяната“ отказва да се информира какви наистина са правните и икономическите последици от закона „Магнитски“, Министерският съвет и Министерството на финансите съставят два скандални отговора до народни представители по линия на парламентарния контрол. 

В първия отговор Министерският съвет съобщава, че с действията си по съставяне на допълнителен черен списък не противоречи (което не е вярно – противоречи!) на европейското законодателство и по-специално на Регламент 2271 от 1996 година, даващ защитата на европейци срещу последиците от извънтериториалното прилагане на законодателство, прието от трети страни. 

Според кабинета в приложението на регламента са описани нормативните актове, срещу които Регламентът изисква европейските субекти да се защитават и не е включен Глобалният закон „Магнитски“. 

„Американският закон „Магнитски“ не е включен в този регламент, което означава, че страните членки могат да предприемат действия по изпълнение на същия“. Казано по-просто – правителството решава, че щом ЕС не изисква от него да пази гражданите и фирмите си, то кабинетът няма на своя глава да се занимава да ги пази и ще прилага мерките, произтичащи по чуждестранен закон. 

По-късно, на 11 август, в отговор на депутатски въпрос все още служебният финансов министър Асен Василев посочва, че решението да се състави черният списък на правителството било „мотивирано от рисковете в глобален мащаб за България и българската икономика от санкции, в това число замразяване на активи в банки на бюджетни организации и държавни дружества и предприятия, опасност от предсрочна изискуемост по заеми, блокиране на международни преводи, изключване и недопускане за участие в международни бизнес сделки, ограничаване на възможностите за търговия и други.“ 

Ако финансовото министерство и оттам правителството, разполагаха с тълкуванието от американската правна кантора, и двата отговора щяха да са лишени от правна и практическа обосновка. Фактът, че на адвокатите в САЩ са им трябвали 37 дни, за да върнат становище, показва, че нужната информация би могла да е на разположение на управляващите още към края на юли, ако се бяха раздвижили след предложението на БНБ.

Необходимостта да се потърси правно тълкувание е ключова, защото освен да пазят икономическите субекти, финансовата система и каквото още решат, управляващите имат конституционно задължение да пазят своите граждани и да им гарантират право на участие в стопанския живот. 
Вместо това премиерът Кирил Петков с месеци ползва санкциите по „Магнитски“ за словесни атаки срещу политическите си противници от ДПС. Умишлено самоналожената неинформираност на държавата се превръща в средство за политически манипулации и натиск от страна на новите управляващи към представители на опозицията. 

При положение че познанието е налице в правителството от 11 ноември насам, самото поддържане на списъка до неговото отхвърляне от Върховния административен съд на 3 февруари също може да се разглежда като политическа репресия. 

Черният списък


В черния списък попадат санкционираните лица, всички фирми, които санкционираните са притежавали или контролирали в последните пет години. До тях се нареждат всички, които някога са управлявали същите фирми или са били в управителни и контролни органи. Общо 21 души са добавени към първоначалния списък, обявен от САЩ. 


ДАНС и НАП предприемат постоянни мерки за установяване на степента на свързаност на нови лица с тези от черния списък, като могат и да изключват други лица, ако свързаностите им се прекратят. 

За кратък период не само санкционираните, но и попадналите в черния списък на правителството, се третират като прокажени от стопанска гледна точка. Изключени са от оборота и с тях никой не смее да работи, за да не бъде и той изключван от икономическия живот. 

Първоначално дори банки не смеят да обслужват санкционирани клиенти. При всяко постъпило искане за теглене на пари в брой или превод на средства финансовите институции подхождат в хипотезата на възможно пране на пари и информират ДАНС, част от която е финансовото разузнаване. Чак след като получат съобщение, че няма подозрения от страна на службите, банките дават зелена светлина на пожеланите трансакции. 

 

Източник: в. "Филтър"

 


 

Коментари

 • BASBAKAN BOYKO Скоро Ще Цъфнe На „Козяк“ Str За Политическо Убежище!

  12 Март 2022 20:26ч.

  Лъжците от зомби-кутията няма да кажат на обитателите на подмандатната територия, че днес в държавата на Господаря ни (щата Калифорния) цената на бензина достигна исторически връх – 6,33$ за галон?!?.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи