Износът на руски дизел е на рекордно ниво, въпреки санкциите на ЕС

Износът на руски дизел е на рекордно ниво, въпреки санкциите на ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейският съюз си забрани да купува руско дизелово гориво, но забраната Русия да го продава на европейците не е опция. Износът на дизелово гориво от Русия обещава да достигне рекордни нива през март, въпреки че санкциите вече са в пълна сила.

Как Москва успя да не загуби нищо отново заради санкциите?

Доставките на дизелово гориво от Русия през първите 19 дни на март възлизат на около 1,5 млн. барела дневно, според данни на Vortexa, събрани от Bloomberg. Ако тази цифра се задържи, през този месец ще бъде отчетен най-високият износ от началото на 2016 г. насам. С други думи, износът на дизелово гориво от Русия обещава да достигне рекордни нива през март, въпреки санкциите на Европейския съюз, които лишиха страната от най-големия ѝ пазар.

Как можем да си обясним факта, че рафинирането вътре в Русия не само не е намаляло, но може да стане рекордно през март? Въпреки че ЕС спря да купува руски петролни продукти от началото на февруари заради влязлото в сила ембарго. Как Русия успява да постигне рекорд?

На първо място, Русия е намерила други купувачи на своя дизел, които да заменят европейците. Клиентите са привлечени от високото качество и по-ниската цена на руския продукт. По-голямата част от руския износ на дизелово гориво отива за Турция, Мароко, Бразилия, Тунис и Саудитска Арабия, отбелязва Bloomberg.

"Рекордът се дължи и на увеличените доставки за Китай и високата отстъпка на руските петролни продукти", допълва Владимир Чернов, анализатор в Freedom Finance Global.

На трето място, вероятно отчасти Европа продължава да купува руски енергийни продукти чрез сиви схеми през трети страни, отбелязва Андрей Маслов, анализатор във Finam Group. А България получи отсрочка от ембаргото, така че руските ресурси влизат в ЕС през нея и през Словения.

Преди това Русия доставяше на Северозападна Европа 53% от общия й внос на дизелово гориво. През февруари 2023 г. руският дял официално спадна до 2%. Сега европейските страни официално купуват дизелово гориво от Саудитска Арабия, Индия, Китай и Южна Корея, за което свидетелстват статистическите данни за ръста на вноса от тези страни. Това е станало възможно благодарение на увеличаването на доставките на дизелово гориво от Русия за тези страни.  

На четвърто място, помага клаузата в документа на ЕС, според която при смесване петролните продукти (както и нефтът) престават да бъдат "руски" и следователно не попадат под ембаргото, напомня Маслов.

И накрая, количеството на руското дизелово гориво в плаващите хранилища се е увеличило значително. Какво означава това?

От една страна, запасите в хранилищата винаги нарастват във времена на слабо търсене на суровини; от друга страна, производителите на петрол може би се запасяват по този начин, защото не искат да продават суровия си петрол с такава висока отстъпка, предполага Чернов.

От април ще влязат в сила нови правила, обвързани с цената на петрола и с таван на отстъпката. Това би трябвало да намали отстъпките за руските петролни продукти на световния пазар.

Андрей Маслов не изключва, че увеличените запаси от дизелово гориво в плаващите хранилища може да са предназначени не за съхранение, а за продажба. "Един танкер, стоящ в неутрални води, може да се използва като "съоръжение за съхранение", което е много популярно в африканските страни. Затова е по-вероятно да става дума за танкери, стоящи край пристанищата, където се внася нефт от няколко източника, след което се смесва и се преразпределя на други плавателни съдове, което помага за заобикаляне на ограниченията. Това може да се види в 21% увеличение на претоварването на руски суров петрол и продукти от кораб на кораб (STS) през февруари 2023 г. в сравнение с предходния месец", каза Маслов.

Ще се запази ли тенденцията или трябва да очакваме спад на добивите от рафинериите още през април? Отстъпката за руския дизел се очаква да намалее от април, което означава, че новите купувачи може да започнат да купуват руски стоки по-слабо активно. Въпреки това руският дизел все още ще струва по-малко от продуктите на конкурентите.

"Купувачи и танкери явно има, но времето за доставка на петролни продукти до азиатските пазари се е увеличило приблизително три пъти в сравнение с европейските пазари. Затова е възможно да последва намаляване на обемите на рафиниране, особено ако си спомним доброволното намаляване на нивата на руския добив на петрол с 500 000 барела дневно", каза Чернов.  

Сивите схеми са трудни за проследяване, така че правенето на прогнози е трудно. "Въпреки това може да се очаква, че докато ЕС продължава да купува руски енергоносители, руската нефтопреработка ще се задържи на повърхността", смята Маслов.

И все пак засега експертите са оптимисти, че ембаргото няма да се остане без ефект за руската индустрия, въпреки че засега няма индикации за това. "Пазарите очакват рафинирането да спадне с още 500-1 000 хил. тона, което до голяма степен е заложено в базовите сценарии на анализаторите. Докато трае острата фаза на конфликта в Украйна, руската икономика, включително рафинериите, ще бъдат подложени на натиск по един или друг начин, така че възстановяването може да отнеме няколко години", казва Маслов.

"През 2023 г. не очакваме нивата на глобалното търсене на рафинирани продукти да се върнат на нивата отпреди рецесията поради очакванията за рецесия. Но през втората половина на годината със сигурност ще последва ръст, благодарение на увеличаването на глобалното търсене на суров петрол и петролни продукти заради икономическото възстановяване на Китай след премахването на ограниченията срещу корабокрушението", заключава Чернов.

Източник: vz.ru

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • офф

  28 Март 2023 16:56ч.

  Кога ще го разберете най-накрая!? Санкциите са срещу всички европейци, не срещу Русия. Някой от евроатлантическите лидери не говори и не се интересува от мъртвите от континента, е, мъртви, ако не сега, то в близко бъдеще... по един или друг начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • *офф

  28 Март 2023 16:56ч.

  *Никой от

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  28 Март 2023 17:09ч.

  Заради малоумните санкции на шепа англоамерикански мекерета вместо евтино, купуваме скъпо дизелово гориво. Така е и с газа, и с тока, и с всичко останало, що е енергиен ресурс или резултат от преработка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако Русия извличаше полза от наложените й санкции,

  28 Март 2023 17:34ч.

  контролираните от Кремъл медии щяха да си траят. Щом пускат димки като горната статия, любезно препредавани от платените хора на Москва в София, значи санкциите работят по правилния начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жалка работа

  28 Март 2023 18:00ч.

  Ти глупак ли си или да? Да не би пък да си украинец? Значи, за теб не е важно да караш с евтино дизелово гориво, а санкциите да работят и Русия да бъде наказана?! И защо - защото така били казали началниците. Явно си душевноболен или наистина глупак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  28 Март 2023 18:17ч.

  Жалка работа си ти червенушко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прави бяха ония, които днес те нарекоха шизофреник

  28 Март 2023 18:34ч.

  Герберастката тиква веднага изскочи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  28 Март 2023 17:36ч.

  на луд човек да обясняваш, че е луд, е causa perduta - ПРЕСтитутките и КОХОРТАТА на р. радев вият от радост: няма да купуваме газ от Русия, а през следващите 15 г. ще купуваме руски газ (със значителна надценка) от Турция. турците (които също са в НАТО) са достатъчно умни да не играят на "американска синергия" в разрез с националните си интереси. а на ШАЙКАТА не й пука за вече изчезващия български народ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеята не е Матушката

  28 Март 2023 19:09ч.

  Ви да не продава, а да продава за без пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трансатлантоджендърни бляновици като тебе - под конвой към Белене

  28 Март 2023 19:15ч.

  Без пари накрая Русия и Китай ще изкупят цяла Северна Америка - айде за 1 нищо неструващ долар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще ти изкупят

  28 Март 2023 19:46ч.

  Миризливите зелени чорапи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Караджа

  28 Март 2023 19:35ч.

  САЩ какви пари направиха от тия санкции не е истина. Дори са изненадани от простотията на лайнен и шайката и пишман либерал демократи! Крещяща НЕКОМПЕТЕНТНОСТ В ЕС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  28 Март 2023 21:53ч.

  резултат от великите санкции - кон за кокошка! на малоумния запад му влезе изотзад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-впечатляващ е износът на дизел за Саудитска Арабия

  29 Март 2023 15:07ч.

  И като знаем какви майстори на алъшвериша са арабите, сигурно го препродават с печалба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи