Иржи Парубек: Срамното решение на чешкото правителство да скъса връзките със словашкия кабинет на Роберт Фицо

Иржи Парубек: Срамното решение на чешкото правителство да скъса връзките със словашкия кабинет на Роберт Фицо

Автор: Иржи Парубек, бивш министър-председател на Чехия 2005-2006, vasevec.parlamentnilisty.cz

В сряда на заседанието на Петър Фиала и неговото правителство бе взето решение да се прекратят междуправителствените преговори със словашкия кабинет на Роберт Фицо. Решението беше взето защото Фиала не е съгласен с миролюбивата реторика на Фицо по отношение на Русия и защото словашкият външен министър Юрай Бланар се е срещнал със Сергей Лавров в Анталия, Турция. Правителството на Фицо спря и военната помощ за Украйна от държавните резерви, а според чешкото правителство Фицо често критикувал и западните страни заради отношението им към конфликта в Украйна, както и ЕС за това, че няма мирен план за решение на кризата. 

Разрив в отношенията между Чехия и Словакия заради подкрепата за Украйна

Това е много странно решение на чешкото правителство и означава прекратяване за неопределен период на чешко-словашките отношения. За последен път подобно прекъсване на отношенията със Словакия е имало по време на немската окупация на чешките земи (бел.ред. по време на Втората световна война германците разделят административно окупирана Чехословакия на две части – чешка и словашка).

Днес обаче живеем в съвършено различни условия и семействата и приятелите от двете държави, предприемачите, хората на културата и на бизнеса, си общуват едни с други и ще покажат на чешкото правителство какво мислят за тази глупост. 
В същото време има цяла серия от въпроси встрани от войната в Украйна, по които чешкото и словашкото правителство могат да обменят мнения и интереси и да координират общи позиции пред органите на ЕС. 

Премиерът на Словакия Роберт Фицо: Няма да доставяме повече оръжия на Киев

Опитът за политическа изолация на Словакия е обречен на пълен неуспех. Най-вече защото съществува т.нар. народна дипломация. И за щастие тя не се влияе от глупавите решения на едно или друго правителство. Правителствата идват и си отиват, а и кабинетът на Фиала, както по всичко изглежда, приключва със следващите избори. При това ще приключи доста срамно, съдейки по „постиженията” му досега. И тогава ще дойде друго правителство, което ще е в състояние на възобнови разумните отношения със словашките си колеги, без значение кой управлява в Братислава по това време. 

Опасявам се, че обявяването на такъв бойкот със словашкия кабинет напомня много на средновековно отлъчване от църквата. Това е неумел опит да се повлияе на предстоящите президентски избори в Словакия, където основен кандидат на партиите от правителството ще бъде председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини, фаворит според досегашните проучвания. 
Очевидно е, че чешкото правителство и някои наши задгранични приятели, да не казвам директно САЩ, са заинтересувани президентът на Словакия да е някой различен от правителствения лагер. Но доколкото знам словаците имат глави на раменете и сами ще решат в собствен интерес това, което е най-добро за тях.

Източник: vasevec.parlamentnilisty.cz

Превод за "Гласове": Юлия- Ал Хаким

 

 

Коментари

 • Не може да има нормална държава с президент натовски генерал

  10 Март 2024 8:55ч.

  Предатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • stevo

  10 Март 2024 9:49ч.

  Натовски, натовски, но банковите му сметки са зад океана. И парите от там се дават само срещу свършена работа. Та няма нищо ново под слънцето. Взема се предвид, че новия Бог на "съвременния" либерал - това са ПАРИТЕ. Нищо друго няма значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • едно време харесвах чешка бира

  10 Март 2024 11:07ч.

  Изключително смешни сервилни назначенци в качеството си на проамериканска камарила са обяздили Чехия и представляват срам за чешкия славянски народ, иначе един от талантливите в Европа. А този прокси генерал Петър Павел е самата нелепост с претенциите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Последния път при окупацията от Германия, сега при окупацията от САЩ

  10 Март 2024 11:14ч.

  Браво на словаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Март 2024 11:56ч.

  При раздела на Югославия се разбра кой какъв е. Хърватите са нацисти, на страната на Хитлер по време на ВСВ, и се стигна до война. Чехите също са били на страната на Хитлер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  10 Март 2024 20:17ч.

  Не чехите( протекторат Бохемия с гаулайтер Х.Химлер) а словаците ( теократична държава) са съюзник на нацистите . Карай, подробности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  10 Март 2024 20:19ч.

  Инак и генералисимус Й.Б.Тито е хърватин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  10 Март 2024 18:23ч.

  истината за „евро-атлантическите партньори“ на ШАЙКАТА: през 1943 г. в с. Красний Берег, Гомелска област, Белорусия, немците спешно изграждат концлагер, където са източвали кръвта на деца (руси, беларуси, украинци) на възраст от 8 до 14 години за нуждите на вермахта. в лагера е имало два сектора - в единия са източвали напълно кръвта на децата, а в другия в продължение на 7 седмици (до смъртта им) от децата са източвали кръв от 8 до 19 пъти. за по-голяма ефективност, децата са ги провесвали, вързани под мишниците, стягали са им гръдния кош и на стъпалата им са правели дълбоки разрези. децата умирали, като заспивали вследствие на обезкървяването. телата им изкарвали с камиони извън лагера и ги изгаряли...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  10 Март 2024 20:13ч.

  за чехите Словакия винаги е била втора категория, затова се и разделиха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  11 Март 2024 8:52ч.

  съвсем си прав, те и по време на соца бяха така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  12 Март 2024 14:11ч.

  Тая чешка марионетка още малко ще обяви война на Словакия, Унгария, че и на Русия. Ама нека опита... Преди 107 години цели чешки полкове начело с офицерите и духовата си музика се предаваха на руснаците...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи