Разрив в отношенията между Чехия и Словакия заради подкрепата за Украйна

Разрив в отношенията между Чехия и Словакия заради подкрепата за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Решението на чешкото правителство за преустановяване на междуправителствените консултации със Словакия заради политически разногласия относно руската инвазия в Украйна днес предизвика рязък отговор от словашкия премиер Роберт Фицо, предаде ДПА.

„Не бива да застрашаваме отношенията между словаци и чехи поради тщеславие или заради определени цели, които нямат нищо общо със съвместното съществуване между Чехия и Словакия“, заяви Фицо, цитиран от чешката новинарска агенция ЧТК.

Либерално-консервативният кабинет на чешкия премиер Петър Фиала снощи прекрати междуправителствените консултации със съседната страна. Фиала отбеляза рязко разминаващите се нагласи по определени въпроси на външната политика.

Разногласията станаха очевидни на последната среща на върха на Вишеградската група в Прага на 27 февруари. Докато Фиала нарече Русия агресор и заяви, че не вярва в „пацифистки решения“, Фицо каза само, че „незабавно прекратяване на огъня ще създаде пространството за незабавни преговори за постигане на някои компромиси и споразумения“.

След като Фицо встъпи в длъжност през октомври начело на ляво-националистическо правителство, Словакия прекрати доставките на оръжия за Украйна, припомня БТА. В контраст с това чешкото правителство подкрепя Украйна.

Двете съседни страни, които до мирното си разделяне на 1 януари 1993 г. бяха част от една държава - Чехословакия - имат тесни културни, икономически и семейни връзки.

Източник: novini.bg

 

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  07 Март 2024 19:17ч.

  Чехословакия е измислена държава след ПСВ, преди това никога не е съществувала. Населението й се чудеше какви са. Едните се нарекоха чехи и са ориентирани към немците, другите се нарекоха словаци, защото се чувстват, че са славяни. Затова се разделиха и затова сега имат различна политика. На практика, това е съдбата на всяка измислена държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ги знам какви са

  07 Март 2024 22:34ч.

  Но и чехи познавам и словаци, и в езика им има много наши думи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  07 Март 2024 19:40ч.

  Заставаме твърдо зад Фицо и Словакия в този спор. Самият чешки народ не понася управниците си, които са назначенци на англоамериканската корпоративна мафия, както и у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факир

  07 Март 2024 19:41ч.

  Добрият войник Швейк е казал всичко за чехите в неговите безкрайни разкази по време на патилата му по време на войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  08 Март 2024 1:59ч.

  Разривът започна отдавна, когато чехите се хвалеха, че в градините си гледат цветя, а простите словаци - чушки и домати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аладар

  08 Март 2024 3:00ч.

  Има 13 славянски държави а 6 от тях имат в знамената си бяло, синьо и червено. Ако ние се смятаме за славяни и нашето знаме трябва да има тези цветове. Славянското знаме е прието на Панславянския конгрес 1848 в Прага. Тогава нашето знаме е било знамето на Османската империя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи