Гледай ГЕРБ, мисли за ПП

Гледай ГЕРБ, мисли за ПП
Невероятно, но факт - новите управляващи с готовност повтарят грешки на предишните

Мънгъров до премиера - дежавю


Някои неща от живота на новата власт през последните десетина дни са дежавю. Формата е леко променена, но по същество са същите. Дежавю спрямо управлението на ГЕРБ, разбира се.

 

Атанас Мангъров стои до коляното на премиера, въпреки че продължава да твърди, че ковидът е леко грипче. Обсъждат как да се противодейства в здравен аспект на коронавируса. Правителството е създало специален щаб за мерките (пандемичен комитет му е името сега), но без алтернативната "експертиза" на Мангъров очевидно не може да се мине. Сформира се работна група паралелно на комитета. А успоредно Мангъров продължава да сипе неистини наляво-надясно в публичното пространство. Комитетът е принуден да го опровергава. Основната разлика между преди и сега е, че работната група в стария вариант се казваше "съвет". Друга разлика - премиер е Кирил Петков, а не Бойко Борисов.

 

Един от големите недостатъци на правителството на ГЕРБ в борбата с пандемията бе непредвидимостта. Едно се казва, друго става, на третия ден се подготвя обратното, за да се случи четвърто. Непредвидимостта лишаваше хората да планират каквото и да е. Всеки правеше каквото си иска в крайна сметка. Сега е горе-долу същото. Класните стаи са пълни с установени с коронавирус деца и учители, което означава, че уроците би трябвало да са неприсъствени. Оказва се обаче, че

 

всяко училище само "си преценя"

 

(многобройни примери от Варна). А какво да кажем за гръмко обявения нов план за борба срещу ковид? Една от целите му уж е да се премахне непоследователността. В момента обаче отделните общини прилагат мерки по старите правила. Защо тогава планът бе представен? Визитна картичка на непоследователността засега е историята със сертификатите, които се издават при наличие на антитела - здравният министър Асена Сербезова и вирусоложката Радка Аргирова обявиха, че е хубаво да се премахнат, понеже били нашенско (разбирай - ганьовско) изобретение. А, всъщност, то може да бъде наречено и кирилпетковско. Най-големият адепт предизборно на изобретението бе именно настоящият премиер. А ако някой си мисли, че това са вътрешнокоалиционни разминавания, уточняваме - Сербезова е от квотата на формацията на Петков "Продължаваме промяната", а Аргирова му е съветник.

 

Правителството на ГЕРБ се отличи с едно-единствено нещо по отношение на Македония - не й помогна да се придвижи и сантиметър в посока на ЕС. А членството на Македония в съюза, ясно е, ще бъде факт все някога. Добрият подход изисква интелигентно изчистване на детайлите. Въпреки усиления пиар на място в Скопие

 

Петков нищо интелигентно не занесе там

 

Отиде да повтори старите тезиси. В резултат чутовното откъм подготовка посещение завърши с четири фамозни новини. Първата - Македония нямала териториални претенции към България (правилно прочетохте). Втората - в официалния език София вече ще назовава съседката си като Северна Македония, а не Република Северна Македония. Третата - македонският премиер Ковачевски казал да му звънят на личния телефон, ако новият клуб на БТА в Скопие бъде нападнат. Четвъртата - докато Петков и Ковачевски похапвали, българският транспортен министър Николай Събев и македонският му колега договорили самолетна линия. Малка подробност е, че подобна линия вече имаше - започна през 2007 и бе прекратена през 2009  г., защото не е рентабилна. Сега правителството смята да субсидира полетите. Всички тези благи вести бяха съобщени лично от Петков. Ако на някого всичко това му се струва цирк, бърка. Това е голям цирк - непохватна глазура върху твърдата и неотстъпчива в същината си българска позиция.

 

Като стана дума за Събев, е хубаво да се отбележи едно негово съобщение тия дни в социалните мрежи. "Търся способни хора да анализират данни. За да сме категорични и бързи с реформите. Талантите, добре дошли при нас.", гласеше дословно то. По-интересен от пунктуацията е фактът, че през 2010 г. Бойко Борисов взе една жена за здравен министър, след като я срещна на магистралата. "Запознахме се на едно кръстовище. Искам да направи реформите", обясняваше той за Анна-Мария Борисова. Равносметка е, че днес промяната продължава възможно най-съвременно и технологично -

 

кадри се търсят с обяви в интернет;

 

не директно на пътя, както домодерно правеше Борисов. Търсят се в името на реформата, която досущ промяната все така си продължава.

 

Кадрите решават всичко, е прозрял Сталин. Че кадрите на държавна службица решават всичко, го знаеше много добре и Борисов. Очевидно и Кирил Петков е добре информиран, защото в НАП и енергийния сектор тия дни бяха раздадени тлъсти бонуси - за около 38 млн. лв. общо. Щом още в началото на мандата се правят такива неща, значи правителството на Петков ще бие по щедрост Борисов, който ръсеше милионите за бонуси, все едно са негови.

 

Продължава и порочната традиция имената на съветниците на министрите да са дълбока тайна. Тъй като ролята им при вземането на управленските решения е огромна (те съветват министрите), а и заплатите им се плащат от бюджета, обществото има пълно право да знае кои са и що са членовете на политическите кабинети. Но както и при ГЕРБ, така и настоящото правителство опитва да ги скрие. “Сега“ запита пресслужбата на МС дали най-после тези хора ще бъдат обявени на сайтовете на институциите - отговор не получихме. На друга медия - “Клуб Z“, бе дори обяснено, че биографиите им са лични данни и не могат да се предоставят по реда на Закона за достъп до обществена информация. А нали промяната щеше да носи прозрачност?

 

Никакви поуки не са извлечени и за отношенията с медиите, ако се съди по скандала, който тези дни сътвори пиарът на ПП Александър Бойчев. Той

 

се накара в ефир за неправилни мисли и въпроси

 

на журналистите от Нова Телевизия Виктор Николаев и Мирослава Тодорова. Трябва да се отчете, че тук вече имаме промяна, истинска и неповторима - Борисов наставляваше журналистите с есемеси, а сега го прави някакъв си пиар - при това тъй, че да му се смее цялата държава. Остава да видим дали ще продължи друга практика - да се подкупват медии с пари от бюджета или от еврофондовете.

 

Ръсенето на щедри обещания, които няма как да се реализират, също не е прекратено. Като се започне от безбройните тунели под Стара планина и мостовете над Дунав и се стигне до мечтата да пътуваме от Силистра до Ню Йорк с един билет.

 

Казано сериозно - "Промяната" следва да внимава. Пътят, по който е тръгнала, вече бе изминат от ГЕРБ и е известно, че той води до видими конкретни провали. Той не е славен, а специално за "Промяната", ако продължава така, може да се окаже и небавен - просто да приключи преждевременно.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • гербераст

  21 Яну 2022 10:08ч.

  Разликата между Герб и ПП е конструктивна - Герб беше партия държава, начело с несменяем вожд, докато ПП е временно явление, което управлява в четворна коалиция. Оттам нататък Мънгъров, комисии, журналисти...ала бала журналистика стил Петьо Блъсков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отче Ваш

  21 Яну 2022 10:22ч.

  ПП е временно явление, което управлява в четворна коалиция и продължава с обира на глупаците, като се отклоняват милиарди към частните джобове !!! Браво българи- бунаци, вие гласувахте за тези скакалци!!! На път сме в Булгаристан да създадем нова форма на „демокрацията“ - СЕМЕЙНАТА ДЕМОКРАЦИЯ !!! Сега пред сем. Лорер стои важният въпрос на промяната- къде да уредят децата и внуците и така до 9 коляно, така както НДСВ направиха ?!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • промяна ли

  21 Яну 2022 11:06ч.

  Точно ГЕРБ са вдъхновителите на тези нови лапачи на милиарди. Още никой не е разбрал къде изчезнаха на бързо 9 милиарда само през декември, а иначе бюдже все още нямаме и не се знае кога ще имаме. Тези хора все по-упорито доказват, че ги интересува само едно - яката кражба по схемите на ГЕРБ, даже масовите шуробаджанашки и фамилни назначения на калинки и кухи лейки, патент на Мутрата са валидни и при тези вечно нахилени и с приповдигнато настроение случайници. От миналага година са във властта, а от тях само обещания и бъдеще време, което са си откровени лъжи и заблуди

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо още няма реакция на правителство и президент на ултиматума на Русия към нас.?

  21 Яну 2022 11:22ч.

  МВнР на Русия излезе с ултиматум към НАТО, като настоява Алианса да се оттегли от България и Румъния. Руските предложения за сигурност включват изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния, се казва съобщение на руското Министерство на външните работи, цитирано от РИА Новости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи