Габрово се надига срещу зеления терор на Тома Белев

Габрово се надига срещу зеления терор на Тома Белев

 

Тома Белев, в качеството си на зам.-министър на екологията, получи властта да манипулира всеки проект за развитие на туризма сред природата и да блокира цели територии, под предлог, че трябва да бъдат опазени. За първи път целите на WWF се превръщат в национална политика, която ще лиши цели региони от модернизация и цели прекратяването на крайно необходими на България инфраструктурни проекти.

 

Планът за управление на парк „Българка“, приет от Министерски съвет на 30 декември, 2021 г. накара община Габрово да се надигне срещу поредния опит за зелен терор. В становището на общината се казва, че планът представлява „нарушение на принципите на планиране, регламентирани в Закона за регионално развитие и Правилника за негово приложение.“

 

По същество, планът, възложен за изпълнение на консорциум „Обединение Българка – 2013“ на стойност 533 хил.лв., се изпълнява от три фирми, като едната от тях е „ВВФ – Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма – България.“ Това е фирмата, която обжалва пред Върховния административен съд оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), за изпълнение на проекта за обходен път на Габрово и тунел под Шипка.

 

Национална асоциация „Българско Черноморие“ също обжалва плана пред ВАС не само заради поредния целенасочен опит да спре изграждането на тунела, а заради явната цел да бъде спряно развитието на туризма в Габрово и Трявна.

 

Не е случайно, че бившата директорка на парк „Българка“, Мая Радева, възлага на консорциума „Обединение Българка-2013“, с ръководител Тома Белев, разработване на плана за парк „Българка“. А фондът за дивата природа е под ръководството на съпругата на Белев – Веселина Кавръкова.

 

Когато Тома Белев предоставя плана за управление на парка през 2015 година, той е върнат за доработване, защото от написаното изобщо не става ясно какво е позволено, какво е разрешено и къде. Единствено категорично ясно е, че консорциумът на Белев не желае нито тунел, нито обходен път на Габрово! В резултат от протеста на община Габрово, авторите на плана заявяват, че няма проблем да впишат направените корекции, но нямат ангажимент да го преработват.

 

Понастоящем Тома Белев е зам.-министър на околната среда, а Мая Радева, която му е възложила изпълнението на проекта, е директор на РИОСВ Велико Търново.

 

Положението силно напомня историята на барон Мюнхаузен, който разказвал: „И отпред мечка, и отзад мечка!“ Но този път по средата е община Габрово, а Белев и Радева са готови за атака.

 

Придвижването на Тома Белев към министерско кресло е дълго, но плавно. Още през 2015 година той става член на Висшия експертен екологичен съвет към министъра на Министерство на околната среда и водите, тогава Ивелина Василева. Под сурдинка се твърди, че срещу позицията в съвета, той не само ще престане да критикува ведомството, а дори ще хвали понякога министъра.

 

На страницата на Министерство на околната среда и водите е отбелязано, че крайният срок за получаване на становища по проекта за парк „Българка“ е 16.09.2016 година, но е приет пет години по-късно и при друго правителство, в което вече подобаваща роля заема лично Тома Белев.

 

От община Габрово подчертават, че в така приетия план регионът ще бъде лишен от всяка възможност за развитие, което да позволи създаване на привлекателни възможности както за местните жители, така и за туристите. Най-голямото ограничение е сложено върху Узана, където е изградена миниатюрна, но много харесвана ски зона за начинаещи скиори със скромни финансови възможности.

 

С идеите за пълно "опазване" на природата, и децата вече няма да й се радват. Узана, снимка: Детска природна академия.

 

Новият план обаче не допуска и тази дейност.

 

През 2018 г. е създадена Концепция за устойчиво развитие и управление ма местност Узана от Euro RSCG Sofia, съфинансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

 

Euro RSCG Sofia е част от шестата по големина в света фирма за изготвяне на комуникационни проекти и сред водещите и́ дейности е стратегическо планиране.

 

В документа на българския офис на компанията пише:

 

Развитието на целия курорт е подчинено на опазване на целостта на биоразнообразието, а натоварването на средата е съобразено с оптималния зимен и летен капацитет, определен ОУП (Общ устройствен план).

 

Нататък е обяснено, че „реконструкцията на съществуващата леглова база е насочена към модернизация, а функционалното предназначение на новите обекти е подчинено на смисъла и общата концепция на ОУП за осигуряване на пълноценни условия за спорт и отдих на посетителите през всички сезони“.

 

Особено ценно е следното изречение: „В дългосрочна прогноза се разчита на подобряване на връзките с лифт от паркинга до бившето климатично училище, който да ограничи автомобилния достъп и паркирането в планината.“

 

Всъщност – проектът за опазване на природата, която радва хората, в парк „Българка“ е наличен и е изготвен от истински експерти, които не служат на чужди (например швейцарски) интереси. Още нещо изключително важно в този реалистичен план, който се отнася конкретно до Узана гласи: „Новите писти, лифтове, влекове и трасета за ски бягане и биатлон се изграждат в съответствие с наличните дадености по трасетата на прокарани просеки, туристически пътеки, горски пътища и единствено с цел опазване на горите от изсичане“

 

В проекта е описано какъв е профилът на туриста, какви са нагласите и очакванията на посетителските групи, очакванията на жителите на Габрово и живеещите чак до Русе.

 

За разлика от литературната творба, изпъстрена със забрани, които обхващат 80% от парк Българка, според приетия от МС документ, в проекта за истинско развитие на Узана е представен и SWOT анализ – това означава, че са изтъкнати силни и слаби страни, както и възможности и заплахи.

 

Да се спрем директно на някои заплахите:

 • Липса на инвестиционен интерес (при такъв зам.министър ще е нулев);

 

 • Отрицателно влияние върху имиджа на модерна туристически дестинация, поради сериозното изоставане от новите технологии, предлагането на туристическа анимация, атракции.

 

 • Отрицателно влияние върху имиджа поради ползване на района от нискобюджетни туристи и замърсяване на околната среда (явно двете неща са традиционно свързани).

 

Какви са слабите страни – изброените са два пъти повече от добрите:

 

 • Липса на модерна база за настаняване;

 

 • Неразпознаваем имидж;

 

 • Липсваща инфраструктура;

 

 • Недостатъчни възможности за забавления за деца;

 

 • Недостатъчни стимули за инвеститори;

 

Нататък списъкът продължава с липси и пробойни.

 

И ако тук конкретиката засяга едно от най-харесваните предимно от местните места за отмора, то в плана, приет от държавата няма въпросителни за това кой би трябвало да бъде удовлетворен – той е предимно забранителен.

 

Несъмнено е дошъл моментът на триумф на Тома Белев и швейцарските интереси в България. Иска се огромно мъжество от община Габрово да не допусне и Централен Балкан да попадне в хватката на зеления тероризъм. А от МС не бива да забравят, че всички ефективни революции все от Балкана са започвали.

 

 

Коментари

 • Данко

  12 Фев 2022 15:59ч.

  По цял свят зелените са червени. Няма причина у нас да е иначе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  14 Фев 2022 16:18ч.

  Сравнението ти е неправилно!! Червените за които говориш , никога не са били неокомунисти!! Винаги са залагали на индустрията и след като беха допуснати грешки при индустриялното развитие се замислиха за природата но неможаха напълно да ги приложат. В България след 1950 започва залесяване което никога няма да успеем да го стигнем! Само че сегашните неокомунисти са зелени, а не червени!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • zdrafkof

  12 Фев 2022 17:17ч.

  Щом кадри на Леснотехническия стават министри , има нужда от ремонт на конституцията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сичко е шес

  13 Фев 2022 0:40ч.

  От ВИТИЗ ли да избират екоминистрите или от Харвард?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-рх

  13 Фев 2022 9:15ч.

  Белев си е 6. .... Просто обществото отвикна да спазва екологичното законодателство и сега му иде сложно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  14 Фев 2022 16:31ч.

  викам най-напред да оправим закончетата и тогава Белев няма да тормози хората! Щото последните 20 години условията за сметосъбиране и управлениетона природата не са от полза на населението!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драго

  14 Фев 2022 11:45ч.

  още не ми побира мозъкът как се докопа до поста

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вяра

  14 Фев 2022 14:08ч.

  Който и когато и да се надигне срещу Тома Белев, все ще е късно. Не знам на кого му хрумна безумието, че той и Сандов стават за министри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тишо

  14 Фев 2022 20:17ч.

  Тоя не се ли спря с наглите си схеми?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  14 Фев 2022 20:24ч.

  Натириха го от София и сега се чуди къде да си пробутва долните номера

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калин

  14 Фев 2022 20:53ч.

  Скандално е, че Белев след всичката разсипия по зелена линия го направиха заместник министър, а всъщност е за прокурор той.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филипов

  15 Фев 2022 9:00ч.

  Това се очакваше! Белев и хората му от години умишлено действат срещу развитието на българския туризъм и това трябва да бъде преустановено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодор

  17 Фев 2022 17:56ч.

  Само ЗАТВОР ще помогне срещу мошеници като Тома Белев, жена му от WWF-България и другия мафиот от зелената мафия на Прокопиев - Борислав Сандов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи