FT: Войната в Украйна разкрива тежкото положение на оръжейния капацитет на Запада

FT: Войната в Украйна разкрива тежкото положение на оръжейния капацитет на Запада

Президентът на САЩ Джо Байдън разглежда поточна линия за сглобяване на противотанкови ракети Javelin по време на посещение в завод на Lockheed Martin в Алабама през май © Джонатан Ърнст/Reuters

Автор: Фелисия Шварц, "Файненшъл таймс". Следвайте: "Гласове" в Телеграм.

Близо 10 месеца след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна съюзниците, които подкрепят военните усилия на Киев, са все по-загрижени заради усилията за увеличаване на производството на боеприпаси, тъй като конфликтът изчерпва запасите им.

Залогът е не само способността на Запада да продължи да снабдява Украйна с оръжията, от които тя се нуждае, но и способността на съюзниците да покажат на противници като Китай, че разполагат с промишлена база, която може да произвежда достатъчно оръжия за надеждна защита срещу евентуално нападение.

"Украйна ни фокусира върху това, което наистина има значение", заяви американския зам.-министър на отбраната Уилям Лаплант, който отговаря за оръжейната търговия на Пентагона на неотдавнашна конференция в университета "Джордж Мейсън". "Това, което има значение, е производството."

След като изпратиха военна подкрепа за Украйна в размер на над 40 млрд. долара, предимно от наличните запаси, министерствата на отбраната на членовете на НАТО откриват, че неактивните линии за производство на оръжие не могат да бъдат включени за една нощ. Увеличаването на капацитета изисква инвестиции, които от своя страна зависят от осигуряването на дългосрочни договори за производство.

САЩ изпратиха на Украйна около една трета от запасите си от противотанкови ракети Javelin и една трета от запасите си от противовъздушни ракети Stinger. Но няма изгледи те да бъдат заменени бързо. "Няма съмнение, че доставките за Украйна оказват натиск върху нашата отбранителна индустриална база", заяви миналия месец Колин Кал, заместник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на политиката.

Великобритания се обърна към трета страна, която отказа да назове, за да попълни изчерпаните си запаси от противотанкови ракети NLAW. "Има някои наистина трудни истини, които бяхме принудени да научим", заяви през октомври Джеймс Хийпи, министър на въоръжените сили.

Запасите от оръжия в много европейски страни са още по-оскъдни. Когато през октомври Франция изпрати шест самоходни гаубици "Цезар" на Украйна, тя можеше да го направи само като пренасочи датска поръчка за високотехнологичната артилерия.

Има две основни причини, поради които западните държави се борят да си осигурят свежи военни доставки, твърдят служители в областта на отбраната и корпоративни ръководители.

Първата е структурна. След края на Студената война тези страни получиха дивидент от мира, като намалиха военните разходи, съкратиха отбранителната промишленост и преминаха към икономично производство "точно навреме" и ниски запаси от оборудване като боеприпаси. Това се дължи на факта, че борбата с бунтовниците и терористите не изисква същия вид тежко въоръжение, което е необходимо при сухопътни конфликти с висока интензивност.

Украйна промени това предположение.

По време на интензивните боеве в източната част на Донбас това лято Русия използва повече боеприпаси за два дни, отколкото британската армия има на склад. При украинските темпове на артилерийско потребление британските запаси могат да стигнат за една седмица, а европейските съюзници на Обединеното кралство не са в по-добро положение, се посочва в доклад на мозъчния тръст Royal United Services Institute в Лондон.

"Западът има проблем с ограничения отбранителен промишлен капацитет", казва Мик Райън, бивш генерал-майор в австралийската армия. "Ще бъде необходима мащабна програма за индустриално разширяване, за да могат западните държави да възстановят капацитета си за проектиране, производство и складиране на големи количества боеприпаси."

Вторият фактор е бюрокрацията. Правителствата твърдят, че са се ангажирали с по-големи бюджети за отбрана. Въпреки това, в условията на толкова голяма икономическа несигурност, те бавно сключват дългосрочните договори за обществени поръчки, от които отбранителните групи се нуждаят, за да ускорят производството.

"Това е проблем на корпоративните финанси", казва високопоставен европейски служител в областта на отбраната. "Никоя компания не иска да инвестира във втора заводска линия, за да увеличи производството си, без да има дългосрочна сигурност в договарянията. Дали след пет години Русия все още ще бъде заплаха и ако не е, дали тогава правителствата все още ще купуват оръжия от компаниите?"

Липсата на сигурност е валидна и от двете страни на Атлантическия океан, казват ръководителите на компаниите. "Сааб", шведската отбранителна и аерокосмическа компания, която произвежда NLAW и изтребители "Грипен", казва, че води разговори с няколко правителства за нови поръчки, но напредъкът по подписването на договори е бавен.

"Когато става въпрос за приемане на поръчки, пряко свързани с Украйна много малко е направено", каза главният изпълнителен директор на "Сааб" Микаел Йохансон. "Сигурен съм, че ще се появят такива, но процедурите по сключване на договори все още са доста бавни."

Британската BAE Systems също заявява, че води разговори с правителството на Обединеното кралство за увеличаване на производството на редица боеприпаси, докато американските отбранителни компании имат подобни оплаквания от липсата на ясен сигнал за търсене от Вашингтон.

"Те са в ситуацията "покажи ми парите"", казва Марк Канчън, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. "Това, от което отбранителните компании се притесняват, е, че ще разширят капацитета си, след което войната ще приключи и министерството на отбраната ще намали договорите."

Кати Уордън, главен изпълнителен директор на Northrop Grumman, заяви, че процедурите на Пентагона за възлагане на обществени поръчки, които дават много несигурен сигнал за търсенето, за да се натрупат запаси след като даден конфликт бързо ги изчерпи, не са модел, който има смисъл, ако целта е устойчиви инвестиции в производството.

Някои производители на отбранителни продукти вече произвеждат с пълен капацитет, като смените им работят 24 часа в денонощието.

"Когато имаме ясно разбиране за това какъв ще бъде сигналът за търсенето... ние сме готови да финансираме разширяването на капацитета", заяви Франк Сейнт Джон, главен оперативен директор на Lockheed Martin, който произвежда артилерийски ракетни системи Himar и Javelins.

Западни официални лица твърдят, че доставките за Украйна не са застрашили военната готовност на собствените им страни, докато недостигът на руски военни сили е много по-голям. Москва трябва да се снабдява с оръжия като артилерийски снаряди и безпилотни самолети от Северна Корея и Иран.

И все пак, макар че в НАТО, особено в европейските му членове, има почти пълен консенсус относно необходимостта от укрепване на техните армии и отбранителни индустрии, компаниите могат да пристъпят към работа едва след като получат по-голяма сигурност по отношение на договорите.

"Договорите са от значение. Парите имат значение", казва Лаплант от Пентагона. "Щом отбранителните компании видят, че ще вложим пари в поръчките те ще ги получат, това е тяхната работа", заключи той.

 

Източник: Financial Times

 

 

Коментари

 • FT: Войната в Украйна разкрива

  04 Дек 2022 9:07ч.

  бруталната мега корупция в САЩ между Пентагона и политическия елит на страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  04 Дек 2022 9:38ч.

  Войната разкри и друга истина.Народите вече не искат да воюват и да умират за тоя дето клати гората.Дори руснаците Не ЩАТ!Руснаци казвам и на ''украинците''.Щото те по-зле и от ''македонците''След30г усилено промиване на мозъците едни от най-войствените войници тръгват в атака и спират при първия убит.Или изоставят позиции при няколко убити.Не щат да мрат и туй то.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-манипулацията

  04 Дек 2022 9:58ч.

  ''Конфликт с висока интензивност''-НЯМА ТАКЪВ КОНФЛИКТ.Поради нежеланието на бойците да мрат като мухи войната се води с артилерия,танкове,дронове,самолети т.е със средства малко зависещи от индивидуалната воля.Обаче без пехота това си е позиционна война.Вероятно руското командване опита в началото ''нов тип война''С професионални елитни части и рейдове в украинската отбрана.Разчитаха на бърза деморализация на ВСУ.Не им се получи.Поради неприемвливи загуби на скъпо струващи елитни части преминаха към ''класическа война''Но и там засечка пак заради човешкия фактор.Колкото по съвременно оръжие толкова по цивилизовани войници.Колкото по цивилизовани толкова по-малко жертвоготовни.То горното беше ясно от американския опит но сега го установяват украинци и руснаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-горното

  04 Дек 2022 10:08ч.

  Е само лично мнение.Без всякакви претенции.Но ми се ще да добавя.Да не дава господ на белият човек да се сблъска пак с китайците!Индивидуализма на бялата раса е коренно противоположен на колективизма на азиатците.А вече белите нямат технологично превъзходство.1978г. или някъде там кратката война Китай-Виетнам го показа.Жертвоготовноста сред азиатците е на порядък по-горе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Верни коментари

  04 Дек 2022 10:17ч.

  В подкрепа на горното, че войната в украйна е "дистанционна" , и се води предимно от разстояние 10 км. и повече ,между воюващите страни... Какъв е характера на ранените в Украйна ? Това е първата война в историята , в която само 3 % от ранените са с огнестрелни рани от близък бой /престрелки/ - боеве на дистанция пушечен изстрел. Това се случва в редките случаи когато воюващите пратят щурмови /или разузнавателни/ групи напред и възникне престрелка. 97 % от ранените са резултат на артилерийски обстрел от разстояние /10-20 и повече км., батарейна и контрабатарейна стрелба/ , както и от ракетните обстрели. Тази война показа нарастналата , до решаваща роля , на далекобойната артилерия и ракетните войски. Руснаците да благодарят на СССР и огромните унаследени арсенали от артилерийски системи, с тях те компенсират с количество качественото превъзходство на Запада. Както и със запасите от съветски ракети ! ... Както един френски военен експерт описа образно руската армия днес, "Руската армия днес е просто една голяма артилерия" . И Слава Богу, иначе изобщо не ги виждах на бойното поле...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пунктовете

  04 Дек 2022 10:25ч.

  Избройте пунктовете на "качественото превъзходство на Запада", за да ги обсъдим. Аз лично виждам само един пункт - космическите средства за разузнаване и свръзка, които обаче превъзхождат количествено. Пак количествено е превъзходството и при наемниците от юли месец насам - едва ли специалната им военна подготовка изненадва с нещо "глупавите руснаци". Просто Западът, разполагащ с пушечното месо, което омесва като тесто в ръцете на майстора, е в по-изгодно положение по отношение на средствата, особено в жива сила, експлоатирайки патриотизма на украинците и липсата на каквато и да е антивоенна опозиция в укрорайха. Съвсем аналогично впрочем на руско-китайската намеса в полза на Северен Виетнам през 60-те и 70-те години на миналия век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западната артилерия има качествено превъзодство само в медиите

  04 Дек 2022 13:36ч.

  Веднага се вижда кой е пораснал в "демокрация"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  04 Дек 2022 10:24ч.

  Абе, американците да не би да се готвят за отбрана срещу Мексико, та са им спешно запотрябвали тия джавелини и стингъри? Щото Русия и Китай не смятат така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не може и да бъде иначе!

  04 Дек 2022 11:44ч.

  След като си назначават женски министри на отбраната!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  04 Дек 2022 14:00ч.

  Това само показва, колко несъстоятелно е Съветското/Фашисткото твърдение, че запада се е канил да нападне Русия. Пълна лъжа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  04 Дек 2022 14:29ч.

  Колко е военният бюджет на НАТО-то? >$1 трлн. Неспа? Колко е на Русия? Approx. $60 млрд. Къде отиде този трильон американски левове за таз година? В Украйна. А в предни години - пак там. В по-предни и в Грузия. Защо? За да обградят Русия. Защо? Американците не си дават левчетата току-тъй, освен, ако не са на далавера. Нали няма да си говорим глупости за демокрации и правата на педерастите? Та, ква им е далаверата - винаги и единствено Русия! Тва е купата на световния император!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историята се повтаря

  04 Дек 2022 22:38ч.

  Генерал Суровикин край Бамут днес повтаря тактиката на генерал Тотлебен край Плевен. Тази тактика ни донесе свободата, побеждавайки турските пълчища. Ако някой иска, нека разкаже подробности за тази велика битка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Незнанието на подробностите от историята не качва популярността на писачите

  04 Дек 2022 23:53ч.

  Тотлебен е използав веднаж обсада и втори път - сринат язовир, отнесъл мелниците на турската армия в Плевенската крепост. Покрай Артьомовск няма такива речни и язовирни инфраструктури...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историята се повтаря

  05 Дек 2022 0:23ч.

  Пробивът на изключително добре фортифицираната крепост Бахмут (навремето крепостта Плевен) ще реши изхода на войната, защото така се осигурява пробив на критичната Краматорско-Славянска дъга. Херсон, Харков и всичко останало са подробности и скоро ще бъдат реокупирани, както и Одеса и т.н. Тотлебен, както сега Суровикин, постига това като сам създава при настъплението си изключително добра своя фортификация, а не разчита единствено на пробив във вражеската такава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На прехвалени ягоди с голяма кошница не ходѝ

  05 Дек 2022 1:12ч.

  В основата на военно-промишления комплекс на САЩ е частният бизнес. Държавата купува оръжията от частния бизнес, а при него водещ е интересът на джоба, а не националният интерес. Интересът на джоба диктува предлаганите оръжия да са възможно най-скъпи, затова те са безсмислено усложнени, макар и непрактични и неефикасни. Разните му пейтриъти и джавелини още на полигоните и в иракската война го доказаха. Нея постиндустриална, постмодерна подложка на Запада го руши непреодолимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи