"Форин полиси": ЕС не е готов за Украйна. Киев ще изсмуче парите за по-бедните членки от Източна Европа

"Форин полиси": ЕС не е готов за Украйна. Киев ще изсмуче парите за по-бедните членки от Източна Европа

Автори: Илке Тойгюр, Макс Бергман, foreignpolicy.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ако мислите, че пътят на Киев към НАТО е труден, почакайте да видите затрудненията за влизане в ЕС

Украйна е в чакалнята за приемане в НАТО и Европейския съюз. Срещата на лидерите от НАТО във Вилнюс, Литва, разочарова Киев миналата седмица с неясно изявление за бъдеща покана да се присъедини към алианса, когато „условията са изпълнени“.

Но НАТО поне беше честен, сигнализирайки, че все още има пречки за преодоляване сред съюзниците. Това е в рязък контраст с ЕС и неговите послания за членство на Украйна. Ако мислите, че пътят на Украйна към НАТО е труден, почакайте да видите какво ще стане, когато приемането на Украйна в ЕС стане сериозно.

С голямата си реторика за бъдещето на Украйна в ЕС Брюксел говори така, сякаш присъединяването на Киев към блока е свършена работа. Когато украинският президент Володимир Зеленски посети Брюксел през февруари, лидерите на ЕС се строиха рамо до рамо за снимки с военновременния лидер, а президентът на Европейския съвет Шарл Мишел приветства Зеленски с туит: „Добре дошъл у дома, добре дошъл в ЕС.“

Когато членството в ЕС се обсъжда с Украйна в детайли, фокусът е върху това, което Украйна трябва да направи, за да се присъедини. Силно обединени от войната, украинците натискат да свършат своята част от работата, приемат нови закони и въвеждат регулации, изисквани за членство в ЕС. Украинците отмятат все повече и повече позиции в дългия списък с изисквания за прием на ЕС – от реформиране на съдебната си система до изработване на нов закон за медиите и борба с корупцията.

Заедно с Молдова, Украйна получи статут на страна кандидат за членство в ЕС през юни 2022 г., с което драстично съкрати сложния процес, отнел години на други страни от списъка на чакащите. През октомври Киев ще получи първата писмена оценка за напредъка от Европейската комисия. За да запазят темпото, украинските официални лица настояват за официално започване на преговорите за присъединяване до края на тази година, вероятно на заседанието на Европейския съвет, насрочено за декември.

Но докато Украйна работи с бързи темпове за присъединяване към ЕС, Брюксел и държавите членки на блока не правят достатъчно, за да се подготвят да приемат Украйна. Ето защо високопарната реторика на лидерите на ЕС относно членството на Украйна не съответства на техните действия. За да бъде приета страна с размерите, населението, ниското ниво на доходите, финансирането и нуждите от възстановяване на разкъсваната от войната Украйна, ще е необходима сериозна реформа на институциите, политиките и бюджетните процеси на ЕС. Това най-малкото ще предизвика ожесточени конфликти между настоящите членки относно разпределението на средствата на ЕС. Ето защо, ако лидерите на ЕС наистина имат сериозно намерение за членство на Украйна, усилията за реформиране на блока би трябвало вече да са в ход.

В основата на проблема е бюджетът на ЕС, в който преобладават два основни елемента – селскостопанските субсидии и проектите за развитие на по-бедните региони, които заедно представляват около 65% от дългосрочния бюджет на ЕС. И по двата въпроса бъдещото членство на Украйна е взривоопасно. Украйна е една от най-бедните страни в Европа, с доход на глава от населението от едва една десета от средния за ЕС и по-малко от половината от този на най-бедния член на ЕС – България. Освен това Украйна има огромни нужди от инфраструктура и възстановяване. Към всичко това се прибавя и един от най-големите селскостопански сектори на континента, който изведнъж ще получи право на субсидии от ЕС.

Ако бюджетът на ЕС и процесът на разпределянето му останат непроменени, Киев незабавно ще изсмуче огромна част от средствата на ЕС, включително тези, които сега се насочват към по-бедните членове на блока в Източна Европа и други страни. Много страни, които в момента се възползват от средствата на ЕС, ще се превърнат в нетни платци за една нощ. Ако смятате, че всичко това ще бъде гладък процес, значи не знаете много за европейската политика.

Като се има предвид сегашното разпределение на средствата в ЕС, не е изненадващо, че най-големият разрив в подкрепата за украинското членство е дошъл от Източна Европа, където са концентрирани нетните получатели на средства от ЕС. Всъщност битката за предоставяне на достъп на Украйна до европейските селскостопански пазари вече е започнала, много преди да бъде преразпределено и едно евро от земеделските субсидии на ЕС: след инвазията Брюксел подкрепи Украйна, като позволи нейно зърно и други селскостопански продукти да влязат на единния европейски пазар.

По-евтините украински стоки подбиват цените на фермерите в съседните Полша, Унгария и Словакия. Въпреки че Украйна отчаяно се нуждаеше от приходи, Полша наруши правилата на ЕС и едностранно блокира влизането на украинско зърно на полска територия. ЕС се намеси с компромисен вариант, който позволи на украинската продукция да влезе в ЕС, но изискваше тя да заобикаля пет източноевропейски държави, които са най-силно засегнати от нежеланата конкуренция.

Затова не е изненада, че някои от тези източноевропейски страни, които са сред най-големите военни и дипломатически поддръжници на Украйна, също се противопоставят на всяко сериозно усилие за провеждане на реформи в ЕС, които биха били предпоставка за присъединяването на Украйна. Тези страни не само могат да загубят значителни средства, но реформите на ЕС, които ще подготвят почвата за украинското членство, вероятно ще включват и усъвършенстване на правилата за вземане на решения в ЕС, което може да намали властта на отделните членове, особено на страни като Унгария и Полша, които използват свободно правото си на вето, за да влияят върху решенията на ЕС.

Илке Тойгюр е старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, Макс Бергман е директор на Центъра за евроатлантически и средноевропейски изследвания в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Източник: foreignpolicy.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

Коментари

 • Киев ще изсмуче парите за по-бедните членки от Източна Европа

  19 Юли 2023 12:04ч.

  Бац$ и компания не харесват това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се закрие ЕС поради непригодност да издържа Украйнината

  19 Юли 2023 17:56ч.

  Да се закрие НАТО поради непригодност да победи във войната вместо украйнината

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  19 Юли 2023 12:17ч.

  Едно време се изискваше, поне формално, държавата членка да се реформира, за да има шанс да влезе в ЕС, но сега разбираме, че ЕС трябвало да се реформира като "предпоставка" безнадеждно корумпираната Украйна да влязла, за да ограби парите и разруши живота на европейците. Не е зле България да се ориентира към изхода овреме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти пък какво общо имаш с Ес та плачеш.

  19 Юли 2023 15:42ч.

  Нали сте в руский мир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами това не ти щем

  19 Юли 2023 15:52ч.

  Твоят англосаксонски содомитски и джендърски мир .Отивай във брюксел и си живей във твоят сатанински мир .Тук във българският и руски мир нямаш работа .ти си буренът който трябва да бъде унищожен .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николова

  19 Юли 2023 12:32ч.

  Нали затова не искат да признаят референдума, за да вземат активите ни и с тях да финансират нацистка Усрайна. Елементарно Уотсън!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • искат да ни измамят с еврото, както с псевдоваксините

  19 Юли 2023 12:57ч.

  Точно така, въвеждането на евро е за да им платим масрафа лично от джоба си. Не нам обаче, тука такива не вървят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И друго

  19 Юли 2023 15:56ч.

  България заради борда има натрупан резерв от 70 милиарда лева който няма право да тегли .Ето тук ги стяга чепикът брюкселските авантаджии и обирджии .Да ни лапнат тези пари и със тях да си платят дълговете . .Въпросът е ще им позволим ли да ни ограбят до шушка проклетите англосаксонци ,както са го правили много пъти във нашата история .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  19 Юли 2023 12:47ч.

  За всеки здравомислещ информиран и образован човек е ясно, какво означава присламчването (особено при сегашните обстоятелства) на Украйна към ЕС и НАТО, камо ли за приемането ѝ, като пълноправен член. Независимо от всички демагогски, политически и пропагандни брътвежи на разни васали и подлоги на върхушката във Вашингтон и хищната нагло-саксонска пасмина, дано осъзнаването на реалностите и здравия разум да надделеят при тези, които вземат решения днес, защото в противен случай, утре, ЕС просто ще бъде тласнат в пропастта заедно с Украйна, за изгода на САЩ, чиято вторична цел, след организирането на поредния кръстоносен поход срещу Русия е и унищожаването на ЕС, като конкуренция и фактор на международната сцена...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба Яга

  19 Юли 2023 12:51ч.

  Няма страшно. България ще влезе в еврозоната и ще започне солидарно да плаща дълговете на Осрайна, белото на Зеленски, палатите на Зеленски и приближените му укрофашисти и т.н. Ще бъдем горди европейци, най-бедните, по-бедни и от укрите, обаче пък колко горди! Хора, защо спите? Толкова ли сте самазани и пребити? Не разбирам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хич не сме смазани и пребити, напротив -

  19 Юли 2023 12:55ч.

  добре сме захлебили в личен план, гледаме си прохладния животец и далаверката и се снишаваме да не го изтървем заради празни работи - идеализми, патриотизми и прочее кухизми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Захари Стоянов

  19 Юли 2023 12:56ч.

  "Човек, който има, който владее, който не е петимен, мъчно се решава да грабне пушката".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  19 Юли 2023 12:57ч.

  Колко чаровни са двамцата от снимката! Урсулка е с авангарден секси анцуг дизайн на Ямамото. Долнището му е с механизъм за ускорено сваляне, реагиращ на гласовата команда "Zieh deine Hose aus!". Личи си, че двамата са намислили нещо и едва се сдържат да не го започнат. Урсула престорено се заканва с пръст на Володимир. Прилича на учителка по арфа, която е заловила ученика си да свири на нея с пениса си. Само как мило го гълчи!Сякаш казва: "Я да видим кой непослушко пъха пишлето си в инстумента!". Апропо, от снимката личи, че Зеленски е еректирал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукурайко

  19 Юли 2023 14:11ч.

  Сущи Платон и Аристотел са...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  20 Юли 2023 1:39ч.

  исчервих се

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ сякаш присъединяването на Киев към блока е свършена работа”

  19 Юли 2023 13:30ч.

  Едно от условията за присъединяване към ЕС, държавата кандидат да няма териториални спорове със съседите. Словения и Хърватия трябваше да решат спора, който имат от години, за да бъдат приети. Украйна има много повече от “спор” със съседите си, а те говорят да я приемат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някой трябва да каже на Зелето истината

  19 Юли 2023 13:48ч.

  Никой няма да иска голяма бедна държава като Украйна да влезе в ЕС, така както никой не иска голяма силна държава като Турция да направи същото. ЕС е вързал кънките отвсякъде и влизането на няколко бедни държави като Северна Македония и Албания ще го сринат тотално (ние също помагаме усърдно).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • имаме не българско, а евро- и глобалистко правителство

  19 Юли 2023 14:01ч.

  Не в бъдеще време, Киев и сега изсмуква милиардите на ЕС, но с благоволението точно на акушерката под натиска на глобалистите. Те парите и за богатите държави са изсмукани вече, та какво остава за мизерници като нас, които даже българските управляващи и власт са оставили на самооцеляване и са готови на всичко само и само да докажат жалката си сервилност и зависимост от външни сили

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рубладжийски вести

  19 Юли 2023 15:41ч.

  САЩ и Ес имат съгласие да финансират Украйна докато е необходимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А стига бе със тази опорка

  19 Юли 2023 16:01ч.

  До като е необходимо .И до кога ще е това необходимо .Много курвенски изглежда .ами ако реши да ускори контранасъплението и затвори страницата украйна завинаги ,какво ще правите със това неоходимо не ми е ясно .Ще роните крокодилски сълзи докато е необходимо .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се

  19 Юли 2023 16:03ч.

  чете Русия ако реши .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Су-35

  19 Юли 2023 16:47ч.

  Костадинов го гледам че развява някаква страница принтирана от фейса... Искам да кажа че това е колаж и оригиналната снимка няма нищо общо с това което Костадинов показва(вестник Труд за справка). Това е линк към оригинала на снимката. https://www.alamy.com/soldiers-of-ukraines-35th-separate-marine-infantry-brigade-pose-for-a-photo-in-the-newly-liberated-village-of-storozheve-donetsk-oblast-press-center-for-the-tavriisk-defense-forces-handout-via-eyepress-photo-via-credit-newscomalamy-live-news-image555039139.html?irclickid=R9KTzF2EsxyPUQ6QCvQygSCeUkFzaWUneWq4wM0&utm_source=77643&utm_campaign=Shop%20Royalty%20Free%20at%20Alamy&utm_medium=impact&irgwc=1

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илке Тойгюр, Макс Бергман

  19 Юли 2023 18:05ч.

  правят две грешки: 1. Те говорят от името на ЕС за което не са упълноможени. 2. .Средствата за възстановяване и развитие на Украйна ще бъда от репарациите които Русия ще изплаща. Парите за "по-бедните "страни няма да бъдат +изсмукани".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Геле Коняра

  23 Юли 2023 17:23ч.

  Имате грешка в заглавието. Не присъединяване "НА" Украйна, а присъединяване "КЪМ" Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи