Време е НАТО да затвори врати

Време е НАТО да затвори врати
Алиансът на НАТО страда от сериозен конструктивен недостатък: разпростирайки се дълбоко в източноевропейската геополитика, той е твърде голям, твърде слабо дефиниран и твърде провокативен.

Коментарът на Майкъл Кимейдж е публикуван във Foreign Affairs

 

Създадена през 1949 г., за да защитава Западна Европа, НАТО отначало е триумфираща организация. Тя задържа настъпващия Съветски съюз, поддържа мира и дава възможност за икономическа и политическа интеграция на Западна Европа. След края на Студената война Съединените щати и различни държави от Централна и Югоизточна Европа насърчиха драматичното разширяване на алианса, като в последователни кръгове на разширяване вратите на НАТО бяха отворени за повече от дузина държави.

 

Днес алиансът представлява разхлабено и разтегливо чудовище от 30 държави, обхващащо Северна Америка, Западна Европа, балтийските държави и Турция. Разширената НАТО се колебае между нападението и отбраната, участвала във военни действия в Сърбия, Афганистан и Либия. Огромното разширение на алианса и неяснотата на неговата мисия рискуват да въвлекат НАТО в голяма европейска война.

 

За да опрости стратегическата си цел и да подобри отбранителния си капацитет, НАТО трябва публично и изрично да се откаже от присъединяването на нови членове. Алиансът трябва ясно да заяви, че дългият етап на неговото разширяване е приключил. Прекратяването на политиката на отворени врати, колкото и трудно да е за изпълнение, и преосмислянето на архитектурата на сигурността в Централна и Източна Европа не би било отстъпка пред Путин. Напротив, това е необходимо, за да може най-успешният съюз на ХХ век да издържи и да просперира през ХХІ век.

 

По-голямото не е по-добро

 

Първоначалният съюз на НАТО изпълняваше три основни функции. Първата и най-важна беше отбраната. По време на Втората световна война Съветският съюз бързо се придвижи на запад, поглъщайки независими държави и утвърждавайки се като основна европейска сила. НАТО не обърна тази тенденция, а по-скоро я овладя, като установи периметър, отвъд който Съветският съюз не можеше да излезе. На второ място, НАТО разреши ендемичния проблем на западноевропейската сигурност и по-специално проблема с редуването на френски, германски и британски антагонизъм. Превръщането на Франция, Германия и Великобритания от периодични врагове в непоколебими съюзници беше рецепта за траен мир. И накрая, НАТО гарантираше ангажираността на САЩ в европейската сигурност - точно това, което Първата световна война и нейните объркващи последици не успяха да направят.

 

От 1949 г. до 1989 г. НАТО изпълняваше всички тези основни функции. Съветският съюз така и не изпрати танковете си през Фулденския проход. Вместо това той създаде съветска версия на НАТО - Варшавския договор, който беше посветен на противодействието на американската мощ в Европа, на ограничаването на Германия и на укрепването на съветското военно присъствие от Източен Берлин до Прага и Будапеща. В Западна Европа НАТО поддържаше мира толкова ефективно, че тази функция на алианса беше почти забравена. Войната между Франция и Германия стана немислима, което позволи създаването на Европейския съюз. Въпреки войната във Виетнам, въпреки Уотъргейт и въпреки енергийната криза през 70-те години на миналия век, Съединените щати никога не се оттеглиха от Европа. През 1989 г. Вашингтон инвестира не по-малко в европейската сигурност, отколкото през 1949 г. С други думи, съюзът на НАТО работеше отлично.

 

Но след това настъпи драматичен период на предефиниране. Президентите Бил Клинтън и Джордж Буш-младши основаха политиката си за НАТО на две предположения. Първото беше, че НАТО е най-доброто средство за гарантиране на европейския мир и сигурност. Духът на френско-германското помирение можеше да бъде разширен заедно с НАТО, така се мислеше, като се намали рискът някоя необвързана европейска държава да се сдобие с ядрено оръжие и да се разбунтува. По подобен начин разширяването на НАТО се разглеждаше като предпазна мярка срещу Русия. Германският канцлер Хелмут Кол и много източноевропейски лидери усещаха, че рано или късно Москва ще се върне във форма. Когато това се случи, разширеният НАТО можеше да бъде опора срещу Русия, каквато беше първоначалният алианс срещу Съветския съюз.

 

Второто предположение, стоящо зад разширяването на НАТО, произтичаше от оптимистичните идеи за международния ред. Може би, че Русия е на път към демокрация, а руската демокрация естествено би се радвала на сътрудничество с НАТО. А може би Русия не се превръща в демокрация, но въпреки това ще се подчинява на един ред, ръководен от Америка. През 2003 г. Службата за планиране на политиката на Държавния департамент на САЩ изготви документ, озаглавен "Защо НАТО трябва да покани Русия да се присъедини". Това не се случи, но американските политици предположиха, че магнетичният западен модел ще привлече Русия в Европа, както и редица страни, които все още не са в НАТО: Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. НАТО и западният политически модел щяха да вървят напред ръка за ръка. Като се има предвид колко добре работеше НАТО досега, повече НАТО по дефиниция би означавало повече мир, повече интеграция, повече ред.

 

И двете предположения, стоящи зад разширяването на НАТО, се оказаха погрешни. Структурата, създадена за Западна Европа в средата на миналия век, нямаше смисъл за Източна Европа след Студената война. Първоначалният състав на НАТО беше ограничен от Желязната завеса, географията и политиката. Извън НАТО Австрия и Финландия не можеха да бъдат завладяни: те бяха формално неутрални, но ясно изразяваха своята лоялност, като тихо подкрепяха императивите на западната сигурност. Освен това ужасите на Втората световна война бяха потиснали национализма в Западна Европа, която има история на силни национални държави. След 1945 г. нямаше нерешени въпроси за границите между тях. Никоя външна сила - нито Съветският съюз, нито Китай - не пожела да промени границите на Западна Европа. По този начин НАТО можеше да се отличава с това, че е отбранителен военен съюз, какъвто трябваше да бъде.

 

Разширената НАТО действа по съвсем различен начин в Източна Европа. През 2022 г. няма еквивалент на Желязната завеса, а в източната част на Европа географията не ограничава разширяването на НАТО. Вместо това алиансът е неудобно и хаотично разгърнат в Източна Европа. Калининградската област е малък руски остров в морето от територия на НАТО, което се простира в криволичеща линия от Естония надолу до Черно море. През XXI век НАТО е въвлечена в мъчителния въпрос къде свършва западната граница на Русия и къде започва източната граница на Европа - въпрос, който от XVII век насам е причина за безброй войни, някои от тях породени от руския империализъм, а други - от западните нашествия. НАТО пресича произволно десетки разделителни линии в безмилостното поле на империи, национални държави и етноси, каквото е Източна Европа. Алиансът не е причина за регионалната нестабилност, но като неутрално присъствие и обект на руска враждебност не може да бъде отделен от тази нестабилност. Може би, ако всички европейски държави (освен Русия) бяха членове на НАТО, алиансът би могъл да бъде ефективна крепостна стена срещу Москва, но това далеч не е така.

 

Неочакваните опасности от разширяването на НАТО се утежняват от политиката на отворени врати, която прави източния фланг на алианса неразбираем. Декларацията на НАТО от 2008 г., че Украйна и Грузия един ден ще станат членове, беше в най-добрия случай пожелателна, а в най-лошия - неискрена. И все пак потенциалът за източно придвижване на границата на НАТО е съвсем реален, както подчертаха неотдавнашните разговори за евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция. Нещо повече, стремежът на украинското правителство да влезе в НАТО въвлече алианса в най-експлозивния етнонационалистически конфликт в региона, дори и ако привържениците на автономията на НАТО разглеждат украинското членство като въпрос на чисто спазване на устава на алианса, в който е залегнала политиката на отворени врати, или на даденото от Бога право на Киев да избира своите съюзници. Един отбранителен алианс не е подготвен да се справи с конфликт между държава, която не е член на НАТО и иска да стане член, и ядрена сила, която е твърдо решена да саботира това членство. Това е конфликт, който НАТО може само да загуби и който може дори да застраши съществуването на алианса, ако държава членка като Полша или Литва бъде въвлечена в продължаващата война между Русия и Украйна.

 

Допълнителен риск за разширяването на НАТО е международният ред около него. Вместо да желае да се присъедини към ръководения от САЩ ред в Европа, Русия се стреми да изгради свой собствен международен ред и да ограничи американската мощ. По ирония на съдбата разширяването на НАТО или обещанието за това подпомага Путин в тези му усилия. То подкрепя неговия наратив за предателството на Запада и оправдава руския интервенционизъм пред руската общественост. В Русия НАТО се възприема като чужда и неприятелска организация. Нейното разширяване е стълб на вътрешнополитическата легитимност на Путин. Русия се нуждае от лидер, както гласи логиката на Путин, който може да каже "не" на алианс, създаден, за да каже "не" на Москва.

 

Обратно към отбраната

 

НАТО трябва да промени курса си, като публично и категорично откаже да присъедини още държави членки. В никакъв случай не бива да се отказва от ангажиментите си към страните, които вече са се присъединили - доверието на САЩ в Европа зависи от спазването им - но трябва да преразгледа предположенията, които стоят в основата на разширяването на НАТО през 90-те години. При положение че алиансът вече е свръхразширен в един от най-опасните райони в света, включването на Украйна би било стратегическа лудост. Театърът на абсурда, към който Западът се придържа в политиката на отворени врати, сам по себе си е обиден за Украйна (и Грузия) и с времето ще породи неприязън към Вашингтон. Дори и всички да знаят, че това, което казват, е в разрез с реалността, както украинците, така и американците размътват водата и отвличат вниманието, като не говорят откровено.

 

Съединените щати се нуждаят от нова стратегия за справяне с Русия в Източна Европа, която да не разчита основно на НАТО. Алиансът е там, за да защитава своите членове, и затварянето на отворената врата би му помогнало да го направи. Без съмнение прекратяването на разширяването ще изисква трудна дипломация. То ще противоречи на често повтаряните обещания на американски и европейски официални лица и ще наруши прецедента. Но алианс, който не може да действа в свой собствен интерес и който се придържа към опровергани предположения, ще се подкопае отвътре. Оцеляването изисква реформи, а финализирането на членството в НАТО би позволило подход, съобразен със сложността на региона, с международния ред, в който западният модел не е върховен, и с ревизионизма на Путинова Русия, който скоро няма да изчезне.

 

Същевременно Съединените щати и техните европейски съюзници и партньори следва да предложат нова институция за обсъждане с Русия, която да се съсредоточи върху управлението на кризи, деконфликтирането и стратегическия диалог. НАТО не трябва да участва в нея. Струва си да се изпрати послание до Москва, може би за лидера, който ще дойде след Путин, че НАТО не е всичко и не е краят на европейската сигурност. Най-важното е, че Вашингтон трябва да действа предпазливо. Статуквото е несигурно и всеки сантиметър, който може да бъде спечелен от американско-европейско-руската дипломация, си струва да бъде спечелен. Шансовете за успех на тази дипломация са малки, но да не ѝ се даде шанс би било непростима грешка.

 

Вместо да разчита на НАТО, Вашингтон трябва да използва икономически държавнически подход в предстоящите конфликти с Русия. Заедно с Европейския съюз Съединените щати биха могли да приложат комбинация от санкции, мерки за блокиране на трансфера на технологии и усилия за изолиране на Русия от европейските и американските пазари, за да окажат натиск върху нея по отношение на Украйна и други области на несъгласие. Това едва ли е нова идея, но не толкова модерната икономика и относителната финансова слабост на Русия я правят добра цел за подобни мерки.

 

В случай на нов военен конфликт с Русия, Съединените щати трябва да сформират ad hoc коалиция със съюзници и партньори, за да се справят с възможните заплахи, вместо да включват пряко НАТО (освен ако Русия не нападне член на НАТО). От 1991 г. насам постиженията на НАТО на територията на страни извън НАТО са трудни, включително неуспешните мисии в Афганистан и Либия. Тези неуспешни действия извън територията на страната доказват, че алиансът трябва да играе в защита, а не в нападение.

 

Затварянето на отворените врати на НАТО няма да реши проблемите на Вашингтон с Русия. Тези проблеми далеч надхвърлят рамките на алианса. Но прекратяването на разширяването на НАТО ще бъде акт на самозащита за самия алианс, възнаграждаващ го с даровете, които само по-голямото ограничаване и по-голямата яснота могат да дадат.

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • НАТО е единствената организация в момента,

  18 Яну 2022 13:17ч.

  която дава надежда на източноевропейските народи, че са защитени от руския ботуш. За разлика от България където само чакаме да дойде. Латвия, Естония, Литва, Полша отдовна молят за повече натовски бази у тях. Така, че Майъл да си седи кротко в Англия и да си гледа кефа - той е далеч и му е лесно да приказва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  18 Яну 2022 13:26ч.

  Ако можеха да се бият, а не само да дрънкат с оръжие и празни приказки , нямаше да се поколебаят да използуват сила , но са наясно , че са обречени !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вальо шопа

  18 Яну 2022 13:34ч.

  Мдаааа, и НАТО и САЩ ако можеха да победят Русия, отдавна да са я нападнали, само, че много добре знаят, че не могат. Затова ще кротуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ се нуждаят от нова стратегия за справяне с ... България

  18 Яну 2022 13:48ч.

  Съединените щати се нуждаят от нова стратегия за справяне с Русия в Източна Европа. Това не са приказки на партньори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО? Какво беше това?

  18 Яну 2022 13:56ч.

  Както и да си въртите задника, сте все в руския капан. НАТО не може да бъде гаранция за нищо. Питайте иракчаните! Питайте афганистанците! Питайте либийците! Питайте кюрдите! Питайте украинците! Питайте арменците! Питайте казахстанците! Какво точно досега им гарантира НАТО? Смърт, разрушения, потрошени държави, разделени семейства! Това е НАТО в цялото му величие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кики

  18 Яну 2022 14:05ч.

  За разлика от мин.председателя на България, често се връщам към историята за поука в днешния ден. Един от големите византийски хронисти, в момента не се сещам за името му, е казал, че "русите са народ, любим на Бога на войната". Не пиша това за възхвала на руския боен дух, а за внимание към действията, които могат да предизвикат излизането на този дух от бутилката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Време е и ЕС да си върне вересиите

  18 Яну 2022 14:05ч.

  и да се преобразува. Навремето г-жа Тачър каза: "Европейски съюз - да, но не в този вид, само със свободно движение на работна ръка и пари (на съответната държава и хора, не общи). каква ли не я изкараха жената! Общите пари разрушават всякакви организации, да не давам примери.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  18 Яну 2022 14:40ч.

  1.Ингилиза добре е осъзнал ,че военен конфликт ще засегне само Европа т.е всички са губещи само САЩ печеливши. 2.Ингилиза добре е осъзнал,че основното геополитическо преимущество на Англия днес е основен недостатък.Островът 500г им гарантираше недосигаемост днес им гарантира пълно унищожение за часове. 3.Ингилиза добре схваща че войната иа ИЕ олигарси не го касае.Икономически може само да загуби но не може да спечели. 4.Да руските лидери са слабаци ,женчовци.Ей на Ким за 4ти път пука над Япония със свръхзвукови ракети.Да,да.Това което САЩ нямат Ким го има.И предупреждава за всеки случай. 5.Ингилиза се прави че не е чул ултиматума на Путин.От друга страна Путин е мека мария по отношение на запада.Извесна промяна се наблюдава от 2008г.Заповядването на учения обикновенно при Путин след 2008г е последно предупреждение.Сирия спокойно може да се разглежда като успешен експеримент.Щом в Сирия не претърпяха фиаско в Украйна ще е детска игра. 6.България е в НАТО след 2007.Много добър полигон за нова демонстрация от Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитно!

  18 Яну 2022 14:41ч.

  Изключително разумен анализ на създалата се международна ситуация! Да се надяваме, че има толкова разумни глави на Запад, за да разберат подобни анализи!:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Блъд

  18 Яну 2022 16:03ч.

  Германката прави салтанати пред Лавров в Москва. Германия не допуска английски самолети натоварени с въоръжение за Украйна, като публично отказа да доставя оръжие в 404. Англичаните канят Шойгу в Лондон да се разберат "по мъжки" от трибуната на Парламента. Швеция и Финландия отказаха членство в НАТО!!! Иран подписва договор за Варшавянки и С-400 в Москва, Индия сключи 9 бр. споразумения за военно-техническо сътрудничество. Пакистан моли Путин за пускане на газопровод Север-Юг. Китай подкрепи действията на ОДКБ в Казахстан и подкрепя позицията на Путин спрямо Украйна и НАТО, като дебне на гюме за удобна ситуация за присъединяване на Тайван и Гуам. Колективния ЗАПАД е просто в ступор от ултиматума и последващите действия на РФ, които все още са неясни, но очевидно ще са болезнени. Руските мрежи гърмят от клипчета с ешалони военна техника движеща се в западно направление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой, откъдето!

  18 Яну 2022 16:44ч.

  Време е България да напусне ЕС и НАТО. На това безобразие трябва да се сложи край! Русия никога не е била и няма да стане враг на България. А това, че ние безобразничим и се държим като идиоти спрямо Русия, си е за наша сметка. Не ме е страх от руските ракети. Ако те ударят нещо в България, това ще бъдат само американските военни бази, а за тях не ме е грижа. Никога не съм се съгласявал (не че някой ме е питал) да бъдат тука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баста!

  18 Яну 2022 16:58ч.

  Време е НАТО, не да затваря врати, а да се саморазпусне като най-излишното нещо на този свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТУ

  18 Яну 2022 17:56ч.

  Трябва да се мисли. Никой не иска да се запознае с "не никне трева". Пък кой знае - идиоти предостатъчно. И овце - бол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  18 Яну 2022 19:00ч.

  България,естествено,никога няма да напусне НАТО. Шепа психично болни русофилистици няма как да дават посока на външната ни политика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не мога да се въздържа

  18 Яну 2022 19:01ч.

  Какво дава/продава/ НАТО и САЩ на Украйна/ и на България/ - оръжия, а от какво се нуждае Украйна, както и всяка друга държава - от икономика. Всеки сам да си направи извода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха- Ха

  18 Яну 2022 20:13ч.

  Толкова десетилетия вече САЩ и западните държави унищожават навсякъде по света и всичко което могат. И Русия все им виновна. Дето си стои в границите и не ѝ дават право да си мести и войските даже. То бива наглост, ама чак толкова! То се вижда кой ламти за война. Обградили я като бесни кучета, че и ний барабар с измета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко Руските мрежи гърмят от клипчета с ешалони военна техника движеща се в западно направление.

  18 Яну 2022 20:28ч.

  Капитан Блъд. Чаках някой да го напише.Това май е от доста време.И не се усеща безпокойство.Напротив одобрение.На фона на падащия рейтинг на Путин ,не мисля че той има голям избор.Трябва му малка победоносна война.Украйна е подходяща.Голямо жертвоприношение от страна на САЩ ше свърши също работа.Но кой?Пак Украйна! Другия вариянт е Путин аут,кратка гражданска война ,комунистите на власт и нов СССР.Май нямат избор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  18 Яну 2022 20:43ч.

  Кептън Куку започна със самовнушенията. Ню ейдж рецепти за самопомощ. Не е зле. Естествено, че България не трябва да излиза от НАТО. НАТО,разбирай САЩ, трябва да си дръпне инфраструктурата до границата от 1997.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ехидна усмивка,

  18 Яну 2022 20:55ч.

  тесни, събрани близо една до друга очички .... . Типичен западняк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И защо трябваше да се разтуря Варшавският договор и СИВ

  18 Яну 2022 23:59ч.

  След като днес след 30 години реториката на американците е същата, а ние сме в пъти по-бедни и шанс за промяна няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за Кукувия капитан

  19 Яну 2022 0:01ч.

  Каква външна политика има България? Каква външна политика имаме ние? Кой ни бръсне за слива изобщо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  19 Яну 2022 11:23ч.

  референдум за нато и ес нато е терористична организация която генерира огромни разходи виетнам корея япония 2 атомни бомби афган истан сирия ирак куба никарагуа сега мътят водата около украина до кога ще търпим тази заплаха над главите си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  19 Яну 2022 18:03ч.

  Права е баба Мара - референдум за НАТО. Нека народът да си каже иска ли война с Русия, защото НАТО - това означава именно война с Русия, а ние не сме неблагодарници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи