"Файненшъл таймс": Китай е способен моментално да унищожи целия европейски военнопромишлен комплекс

"Файненшъл таймс": Китай е способен моментално да унищожи целия европейски военнопромишлен комплекс

Авторr: Арджун Нийл Алим, Патриша Нилсън, ft.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Желанието на западните страни да подсилят украинската армия доведе до рязко увеличение на търсенето на боеприпаси, пише "Файненшъл таймс". Това от своя страна доведе до недостиг на барут, за който Китай е основен доставчик на суровини. Сега европейците и украинците се опасяват, че Пекин може да им откаже ресурсите, от които се нуждаят.

Европейските отбранителни корпорации предупреждават, че зависимостта от китайския памук, използван в производството на барут за боеприпаси, ограничава способността им да увеличат производството и затруднява западните страни да подкрепят отслабената армия на Украйна.

Памучният мъх (пух) е страничен продукт и основната съставка, без която е невъзможно производството на нитроцелулоза, използвана в артилерийски снаряди и експлозиви, пише изданието.

Търсенето на боеприпаси рязко нарасна, тъй като Украйна изразходва големи количества боеприпаси във войната срещу Русия. Производителите в областта на отбраната обаче не са успели да увеличат производството, тъй като са изправени пред ограничения на веригата за доставки за различни суровини, включително нитроцелулоза, наричана още нитро-влакна.

Водещи производители на оръжие, включително шведската Saab и германската Rheinmetall, предупредиха, че Европа е твърде зависима от доставките на памук от Китай, който представлява малко под половината от световната търговия със суровината, припомня вестникът.

Армин Папергер, председател на водещия производител на боеприпаси Rheinmetall, каза пред Financial Times, че Европа получава "повече от 70%" от своя памучен пух от Китай.

 „Има риск, че Китай може да откаже да доставя памучния пух по геополитически причини и затова ние го купуваме в максимални количества, за да натрупаме запаси“, каза той.

ЕС възнамерява да увеличи производството на 155-мм снаряди по стандарта на НАТО до 1,4 милиона годишно, за да попълни арсеналите на страните-членки на блока, които са изчерпани от доставки за нуждите на въоръжените сили на Украйна в условия на руски производствен потенциал надвишаващ този в Европа. Европейският съюз създаде фонд от два милиарда евро за увеличаване на производството на експлозиви в Европа, пише още изданието.

„Има огромен недостиг на нитроцелулоза, който създава трудности в други индустрии“, каза пред Financial Times изпълнителен директор на друга отбранителна компания, който не е пожелал да бъде назован. 

„Недостигът само подчертава необходимостта от подобряване на реакцията и способността на отбранителната индустрия на ЕС да осигури навременни доставки на боеприпаси и ракети в Европа“, добави той.

Европейските лидери също говорят за недостиг на барут. 

„Всички разбрахме, че е необходимо да се преодолее недостигът на определени компоненти, особено на барута“, каза френският президент Еманюел Макрон през март, когато се срещна с основните поддръжници и спонсори на Украйна.

Китай произвежда почти половината от памучния пух, продавани в световен мащаб, според Международния търговски център. Най-големите вносители на този материал са Германия, Швеция и Белгия.

Военните изпълнители предупреждават, че без да се премахне зависимостта от китайските доставки, ще бъде много трудно да се увеличи производството на експлозиви. Освен това има опасност, ако отношенията с Китай се влошат, той да ограничи износа на този материал.

Притесненията относно доставките на памучен пух нарастват, тъй като Германия и други европейски страни се стремят да диверсифицират и намалят риска от доставките си, като премахнат зависимостта си от китайския износ на изключително важния материал, който е сравнително евтин и надежден от десетилетия, пише изданието.

Русия, която също увеличава производството на боеприпаси, увеличи вноса си на нитроцелулоза от Китай през последните две години. Нейните покупки от Китай са скочили от 3,4 милиона долара през 2022 г. на 7,18 милиона долара през първите 10 месеца на 2023 г., според данните за вноса, публикувани от британския Кралски институт за отбранителни изследвания.

В дългосрочен план Saab каза, че компаниите ще трябва да търсят алтернативни пътища за производство на критични материали, за да „защитят европейската екосистема за производство на боеприпаси“. В момента се извършват подготвителни работи за производство на целулоза от дървесина, но масовото производство все още не е започнало, съобщава вестникът.

Главният изпълнителен директор на шведската компания Микаел Йохансон наскоро каза пред Financial Times, че нитроцелулозата е пример за това как отбранителните компании ще бъдат принудени да изградят нови вериги за доставки в "многополюсен свят", в който "ще има повече от само западните правила -базирана поръчка“.

Той добави: „Трябва да мислим за държави с еднакво мислене, с които можем да работим в дългосрочен план, на които можем да се доверим.“

BAE Systems, която доставя боеприпаси на британските въоръжени сили, заяви, че има достатъчно запаси от суровини за производството на боеприпаси, но е „наясно с проблемите, които могат да възникнат в бъдеще с наличието на нитроцелулоза“ и работи активно с партньори за осигуряване на доставки в бъдеще, допълва вестникът.

Rheinmetall, чието дъщерно дружество Nitrochemie произвежда нитроцелулоза, потвърди, че обмисля създаването на съоръжение за производство на памучен пух в Долна Саксония, за да доставя материал за нов завод за боеприпаси.

Папергер каза, че след началото на пълномащабна руска военна операция в Украйна, неговата компания е създала тригодишен запас от памучен пух и че „всеки месец пратки от този продукт пристигат от Китай“.

„Но въпросът е Европа да стане независима в бъдеще“, отбеляза той.

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • екоталибан

  10 Апр 2024 7:57ч.

  "подготвителни работи за производство на целулоза от дървесина..." -- това е едно доста проблемно производство от гледна точка опазване на околната среда. грета какво мисли? да, знаем, че каквото ѝ кажат, това мисли, но все пак...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Порно режисьор

  10 Апр 2024 8:33ч.

  Като ти е 5 сантиметрова ....... защо си дошъл да се снимаш във филми заедно с тези с 25 сантиметровите ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  10 Апр 2024 8:48ч.

  А дървесина откъде? Иначе да нитроцелулозата се произвежда от целулоза, а целулозата от почти всичко. Въпрос на технология и цена. Руснаците по времето на ВСВ са си произвеждали барута от дървесна целулоза. Така че технологията е стара, но дърветата някъде трябва да растат, а в Европа са си иссекли горите още преди 200 години. Ся кво ще секат с тая зелена сделка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  10 Апр 2024 9:11ч.

  Дървесина има в колониите. Веднага започваме да сечем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  10 Апр 2024 9:35ч.

  Има един източник на целулоза, който е сравнително евтин, отглежда се лесно и може би по-качествен от памука, но има страничен ефект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  10 Апр 2024 8:56ч.

  Повечето балистични у нас са нитроглинеринови.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jaro

  10 Апр 2024 9:14ч.

  Този с пет сантиметровата ще го снимат в женска роля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил

  10 Апр 2024 15:16ч.

  това само показва колко са зле западните бизнесмени! Ето ви какво означава глобалното село! Памук се произвеждаше в България, ама взехме че го спряхме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе щом по апотеките

  10 Апр 2024 21:52ч.

  не продават вече нитроглицерин, ще да е зле раптата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rambaldievskievich

  11 Апр 2024 13:14ч.

  Брей! Те били големи "миролюбци", тия (не тея) чайници, щом досега не са опитали! 'баси!... 'айде, бе, чучури чайнически! Опитайте, бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  11 Апр 2024 21:07ч.

  Разбира се, Китай е виновен" на ЕС", затова че ЕС нищо не произвежда...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изгубени в превода

  12 Апр 2024 16:54ч.

  Дори чичко Гугъл се справя по-добре: defence companies would have to build new supply chains in a “multipolar world” where “not only the western rules-based order will be present”. отбранителните компании ще трябва да изградят нови вериги за доставки в „многополюсен свят“, където „ще присъства не само западният ред, основан на правила“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи