Европа умря, да живее ЕС! До следващия атентат...  

Европа умря, да живее ЕС! До следващия атентат...  
Когато Бастилията пада на 14 юли, в нея има неколцина затворници, символичността обаче остава до днес, защото е знак за краха на стария режим и за началото на новото време. За джихадистите Европа е Бастилия на неверници, които са и безбожници, беззащитни със слаба съпротива, изразена в липсата на дух и наличието на сантиментална краткопаметна емпатия, траеща, докато изгори свещичката и дойде време за поредния аватар.

 

Снимка: Антоанета Киселинчева  

 

Джихадистите презират европейците от ЕС като либерален вид, обречен на изтикване от зоната му на комфорта в суровия пояс на "око за око, зъб за зъб" по инстинкта на войната като право на смърт, не на живот. За европееца от ЕС правото на смърт е право на евтаназия (застраховка за нирвана), за да няма мъка, усилия, нещо дискомфортно и далеч не funy.

 

Европейците презират емигрантите от n-то поколение като обслужващ персонал, чието място е в гетото. Но гетото е общност с общ враг, европеецът от ЕС е индивидуалист, не му пука, ако не е пряко въвлечен, няма общност – има своя среда, или прайд, измамно стерилна.

 

Гетото прониква с варварството на насилието, застраховано от европейското автонасилие с политкоректно премълчаване, че престъпленията имат етнически, идеологически и социален характер и че зависят от политиката. Защото гетото е много предпочитан електорат, компактен, политически непретенциозен, но дисциплиниран.

 

Когато духът е прогонен от кредитната карта на престижния егоист, идват варварите, защото виждат, че царят е гол и горд нудист, който кара колело, боядисан в синьо, или си изсипва ледена кофа върху главата – селфито на човека без история, щото за неолибералите тя е приключила, пазарът е вездесъщ, няма алтернатива, има цифровизирана задънена улица на потребители с потребителски потребности, пардон, ценности.

 

Варварите са тук, защото нас ни няма, защото дух с дух се сражава и така е било винаги. Потребителят – типът човек на неолибералната утопия, не е дух, той е ампутиран от мисълта за жертва за другия (благотворителността не се брои, защото е кампанийна и е част от селфито на престижа).

 

Духът на новите варвари е пасионарен (по често използвания термин на Лев Гумильов) не защото има силата на бъдещето чрез разрушението, издигнато в култ от джихадистите, а защото ние нямаме цел, преситени от самодоволството на цивилизационното “предимство” над туземците смятаме себе си за идеални, непогрешими, илюзията на пазарната гордост, победила социалната чувствителност и на идеологическо равнище.

 

Готови ли сте да умрете за ЕС? Готови ли сте да жертвате всичко за ЕС? Не. А остана ли ви родина, за която ще го направите, или тя се размива сред траекториите на временната космополитна месторабота, или обратно –  закрепостена е в локалните граници на безизходно умиращо селце?

 

Варварите са готови, защото нямат нищо насреща освен заедно по асфалта, хванати за ръце, опечалени политически лидери, боричкащи се за еврофондове, чиновници средна ръка без фантазия или мисъл за ден напред, какво остава за мисия – това е натовска прерогатива, Гуантанамо е натовската Бастилия, но тя е политкоректна, цивилизационна, за всякакви варвари.

 

Европа умря, да живее ЕС? До следващия атентат…

Коментари

 • Европеец

  15 Юли 2016 21:18ч.

  Значи ние сме най, най-големите европейци, след като "Европейците презират емигрантите от n-то поколение".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-жо Григорова,

  15 Юли 2016 21:22ч.

  Европа не е умряла. На смъртен одър е недоносеното образувание ЕС. До следващия атентат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  15 Юли 2016 22:24ч.

  Да-а-а-а... Така е. И Рим е паднал така с все софистицирания си изтънчен живот, с охолството си, забавленията и социалните помощи под формата на хляб. И сред варварите сме били и ние. Събитията се възприемат по коренно различен начин в зависимост от това, от коя страна ги наблюдаваш. Нещо като старите съветски филми където картечарят весело коси с картечницата Максим от тачанката пълчищата белогвардейци и същата сцена в Адмирал, показана от другата страна. Последните защитници на империята в последната си атака без патрони в пушките. А отсреща картечницата ги избива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Машиях

  15 Юли 2016 23:04ч.

  ФАЩ е извора на всичкото зло!!Докато не бъде унищожен-няма надежда за християнството!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анди Ангелов

  16 Юли 2016 0:00ч.

  Има една голяма разлика между Германия и Франция. Германия прие такъв голям брой бежанци, преди всичко за да си осигури дългосрочно евтина нискоквалифицирана работна ръка. Но те запазиха контрол върху ситуацията и не биха се поколебали, ако се наложи да действат твърдо спрямо тях. С Франция, уви, положението съвсем не е такова. Ето какво споделя нашата сънародничка от Виена Мирослава Димитрова: "Аз съм била и в Ница и в Кан- та там зад променадата и шикозните хотели и улици е тотално гето. Като бял едва ли ще оживееш ако се озовеш на такова място. Направо потрес от негри, които изобщо не се усмихват дружелюбно ..." Страхувам се, че без радикална промяна на вътрешната и външна политика на Франция, нейните сегашните управници няма да успеят да се справят с вече наличната критична ситуация в страната. Засега всички тези трагични събития само увеличават шансовете на Марин льо Пен да спечели догодина президентските избори и вероятно също да постави интересите на страната си над тези на Европейския съюз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даринка неврастиничка да не раздава червен

  16 Юли 2016 0:07ч.

  акъл с пълни шъпи ми да си метни шалчето през неко висок клон и кат увисни - съща Зоя космонафтка с отрупнатата цица ФАФАФАФФАФАФАФАФ и после ша има Копай САшка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  16 Юли 2016 9:16ч.

  ЕС е умрял в момента, когато е създаден. Няма организация от различни субекти, която да просъществува дълго на базата на общи финанси и двойни стандарти. Също така, когато група оядени и безгрижни чиновници търтеи стават милионери на гърба на объркани народи, работещи за паница леща, нещата стават необратими. И още няма читави лидери в момента, с 2-3 изключения, които си бранят интересите на държавите, доколкото могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • edin

  16 Юли 2016 9:43ч.

  Не мога да разбера каква е тази перверзна радост на българина , че Европа умирала.Глупако,какво правим без нея е основният въпрос.Затова хората трябва да я подкрепят ,а не като истински българи да се радваме на чуждото нещастие.Нека да помислят хората кво прайм без нея.Ако не беше тя ,сега Дебелян щеше да ни е форматирал вече .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кулин бан

  16 Юли 2016 11:10ч.

  В очакване на варварите Константинос Кавафис Превод: Стефан Гечев Какво очакваме, стълпени на площада? Днес варварите ще пристигнат тук. Защо това бездействие в народното събрание? Защо народните избраници закони не създават? Защото варварите ще пристигнат днес. Какви закони да създават народните избраници? Когато дойдат варварите, ще донесат закони. Защо ли императорът е станал толкоз рано, пред най-големите врати тържествено е седнал на трона си замислен, със корона на главата? Защото варварите ще пристигнат днес. И императорът очаква да приеме водача им. Дори му е приготвил да му даде държавен пергамент. Във него му е написал много титли и названия. Защо и преторите са излезли днес с червените си златоткани тоги? Защо са гривни сложили със много аметисти и пръстени с блестящи, лъскави смарагди? Защо са взели своите най-скъпоценни жезли, със злато и сребро прекрасно украсени? Защото варварите ще пристигнат днес, а заслепяват ги такива скъпи накити. Защо прочутите оратори не идват както друг път, за да изложат свойте мисли в красиви дълги речи? Защото варварите днес ще дойдат. А те се отегчават от сложни красноречия. Защо започна изведнъж такова неспокойствие, обърканост (лицата как станаха сериозни!)? Защо внезапно улици, площади опустяха и всички се прибират умислени дълбоко? Защото падна здрач, а варварите не дойдоха. Завърнаха се пратениците от границата и казаха, че варвари не съществуват вече. Сега какво ще стане с нас без варвари? Та тези хора бяха някакво си разрешение. 1900-1911

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кантовед

  16 Юли 2016 12:52ч.

  Страхотни прозрения на Д. Григорова относно вече оформената епохална недостатъчност на историческата събитийнст при типичния постмодерн, обграден от "постистЕричното барбарство" (смисълът умишлено е двояк). За съжаление, либералната част на спектъра, освен ако не е на грант към ДД на США и същевременно на високи позиции в академичната йерархия на СУ, няма вътрешно сетиво за подобни прозрения, липсва им ниво над примитивно-партийното идеологическо... Защото, да резюмираме написаното по такъв начин: либерализмът не е класа, не е култура, не е философия, а както се разбра, той съвсем профанно и неправедно си е позволил да стопира историята...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъчезар Лозанов

  16 Юли 2016 12:59ч.

  Това е опит да се обясни сблъсъкът между европееца и джихадиста разиграна чрез ценностната система на джихадиста. Това което иска да ни каже Дарина с 2 думи е: трябва да сте джихадисти, за да победите джихадистите. Еее питам се, каква победа ще е, ако започнем да мислим, че цената на човешкия живот е евтина, че индивидуалното у човека трябва да бъде подчинена на нацисткия лозунг "всичко за Третия райх" или Деветия рай, ако дисциплината и черно-бялото мислене на гетото се пренесе в Европа? Европа е ценна и силна именно поради човешкото си различие с джихадиста и трябва да се гордее с това. А и това освен слабост, е огромна привлекателна сила - но на Дарина очите са слепи за това. ЕС не е умрял и всички които скачат на неговия гроб, се радват преждевременно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До observer

  16 Юли 2016 14:32ч.

  Само дето има балкан разлика между онези варвари и сегашните варвари. Онези, които създават държави на снагата на Римската империя, с изключение на аварите и донякъде на вандалите, са повече и по-малко готови да приемат римския начин на живот. Вярно, повечето от тях са ариани, което в очите на римските християни значи еретици, но все пак са християни. А не войнствени скакалци, изповядващи религия на завоеванието. Дори и ние, българите, които се опъваме най-дълго на римското влияние, през 865 г. отваряме врати за неговата православно-византийска разновидност. Нищо общо нямат онези варвари със сегашните с изключение на демографския бум и мерака да се наядат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Л. Лозанов

  16 Юли 2016 14:56ч.

  Тълкувате си го както на вас ви идва, а не с оглед на далечността и оттам - далновидността на посланието на авторката. Тя не иска да каже да ставаме джихадисти, а да не оставаме либероидни телета, каквито ни е направил модерният начин на живот. Буржоазнолибералната стадност с институционализма й очевдино няма да ни помогне да оцеляваме при все по-изявяващата се извънредност на джихадистката и всякаква друга маргинална съпротива спрямо цивилизования ред. Време е да се оставят привързаностите към медийните истерии и доверието в институциите на модернизаторите... и всеки екзистенциално и с повече вътрешна дисциплина и мобилизация да поеме предизвикателствата на апокалипсиса конкретно, отговорно и в себе си, вместо като тъпо консумеристко теле да чака "нормализационни чудеса" (извинете ме за оксиморона!) отвън - откъм организациите и институциите на глобализаторите, продължавайки да се подчинява на стадния си потребителски инстинкт и на извечно внедрените в евро-антропната си псевдоструктура чувства за "добър усет" и "общ усет", които днес (както никога преди) ни правят слабаци и дезориентанти спрямо връхлитащите ни Събития.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Л. Лозанов

  16 Юли 2016 18:33ч.

  ЕС не е умрял още, но мирише силно докато агонизира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петя Николова

  16 Юли 2016 23:46ч.

  Вярно,но много елитарно написано.Като че ли написано за избрана аудитория.Нали целта е посланието на авторката да достигне до повече хора, и не само да достигне,но и да събуди размисъл в тях.Жизнено важно е да бъде дочетено от всеки....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Geko tiles

  17 Юли 2016 1:44ч.

  Opit da se govori. Ne spolu4liv! Izvinete niamam kirilica!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Петя Николова

  17 Юли 2016 8:37ч.

  Консумацията на готова и добре обработена (смляна) информация в западните общества е едно от нещата, срещу които авторката въстава с този материал. Знанието изисква жертва и напрягане, приподнасянето му не следва - като всичко останало - да си остава форма на консумеристко удоволствие. На Запад трябва по някакъв начин да събудят простолюдието от дрямката, или най-малкото да си сменят критерологията - да престанат да обгрижват профаните и да ги считат за "сила" и "извор на легитимност".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  17 Юли 2016 11:15ч.

  Петя Николова е права. Знанието "изисква жертва и напрягане", но споделянето му не изисква това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери до Петя

  17 Юли 2016 12:43ч.

  Когато нещо е написано "елитарно" (смятай неразбираемо), си прави заключение.... Петко Славейков преди 100 и повече години казва, че коментарът трябва да е кратък и ясен за всички...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ислямисткото презрение

  18 Юли 2016 20:44ч.

  Поздравления за доц. Дарина Григорова! Всяка мисъл и дума са верни и проникващи в същността на терора, който се повтаря на все по-кратки интервали. Това, което не могат да разберат консуматорите от западните общества (вкл. българското) е, презрението, което ислямистите изпитват към ВСИЧКИ неверници и религията е идеологическият мотив по пътя към целта им - световен халифат, за чието осъществяване те са готови да жертват не само материалното си благополучие, но и живота си. Години наред, известен водещ в Нова ТВ с досада отхвърляше като „глупости” всяко твърдение, че у нас, а и другаде, може да има радикален ислям. Със същото неразбиране и едва ли не с подигравки, той се отнася към всеки, който твърди, че заради любов към България, се е отказал от високи доходи и уреден живот в чужбина. За водещия понятие „Родина” не съществува, а „космополитна месторабота” (Д.Гр.) и тя е там, където човек е материално задоволен. И това се внушава на аудиторията от години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Консуматори без дух и идеали

  18 Юли 2016 20:46ч.

  Дарина Григорова подчертава този консуматорски дух: „Когато духът е прогонен от кредитната карта на престижния егоист, идват варварите, защото виждат, че царят е гол и горд нудист, който кара колело, боядисан в синьо, или си изсипва ледена кофа върху главата - селфито на човека БЕЗ ИСТОРИЯ, щото за неолибералите тя е приключила, ПАЗАРЪТ Е ВЕЗДЕСЪЩ, няма алтернатива, има цифровизирана задънена улица на потребители с потребителски потребности, пардон, ценности. Варварите са тук, защото НАС НИ НЯМА, защото дух с дух се сражава и така е било винаги.” Защото неолибералите живеят с „илюзията на пазарната гордост, победила социалната чувствителност и на идеологическо равнище.” Техните ценности и идеология са потребление и все повече потребление, „боричкане за еврофондове”. Тяхно олицетворение са чиновници като Барозу, получили постове в банките, чиито интереси са обслужвали начело на ЕК, а посещението му заедно с Кристалина Георгиева на сбирка на Билдербергите беше повече от красноречиво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  18 Юли 2016 21:43ч.

  Западният либерален модел на обществото (според Дарина Григорова) е разделение между посветени (магьосници, умни и красиви) и профани (мъгъли, лузъри). Посветените пазят знанието за себе си и презират профаните. Нашият модел е друг. Ние се делим на просветители и последователи, между които има внимание и почит. За съжаление нашият псевдо-интелектуален елит иска да ни наложи западния модел, затова нашите „авторитети“ говорят натруфен и тромав език, често пъти неразбираем – било за да прикрият липсата на мисъл, било за да се самоизтъкнат, че са нещо по-така, дето простите не го разбират. Що се отнася до Дарина Григорова – ей надо определиться, както казват руснаците, на чия страна е. С този елитарен (или по-скоро маниерен) стил не може да бъде на страната на просветителите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някога Рим загина под шамарите на варварите

  19 Юли 2016 19:30ч.

  поради една твърде простичка фраза, която се беше оказала основен маркер във философията на дохристиянската империя на Цезарите: «Уби бене иби патриа» — «Където е хубаво, там е родината». Тази фраза превърна простолюдието на Рим в бунище от разлагащи се мекотели. Когато дойдоха варварите, някой трябваше да им се противопостави. В такива случаи не от патрициите, не от цезарите, не от жреците на Юпитер, не от Сенека, Вергилий или Цицерон, не от епикурейците или стоиците, а именно от грубите и диви обитатели на низшите етажи на обществената сграда се очаква да изправят ръст и да отстояват СВОЕТО. Но тази малка мръсна фразичка, която изразява цялата философия на разложението и упадъка — където е хубаво, там е родината — накара дивите и груби (и според логиката: единствено способни на съпротива) «низши» да се окажат НЕСПОСОБНИ, защото те вече не знаеха кое им е «СВОЕТО». Не знаеха кое е родината им, защото предпочитаната «родина» за тях се оказаха вертепите на Вечния Град, с прогнилите си блудници, разгул, перверзии и леност. Хубаво ми е в боклука, на сметището, където сутрин изтрезнавям сред смрадта; следователно моята родина е там — сред бездомните кучета… И тогава дойдоха варварите…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи