Симеон Дянков е сериозно компрометиран. Абсурд е да оглави БНБ

Симеон Дянков е сериозно компрометиран. Абсурд е да оглави БНБ
Днес, след като експертният свят приема Симеон Дянков за човек, който безскрупулно създава организация за манипулации на официални данни и заключенията, базирани върху тях, в България името на Симеон Дянков се спряга като потенциален кандидат за управител на Българска народна банка.

 

Има един очебиен парадокс, който показва колко притъпена е сетивността на обществото ни, но също и колко позорно деградирали са повечето български медии.


Само заради решението на американски съд в Ню Йорк да даде ход на дело срещу принц Андрю за сексуални посегателства срещу непълнолетни, той бе лишен от статута си на кралска особа (към него вече не се обръщат с „Ваше Кралско Височество“), отнеха му военните звания и повече не е патрон на благотворителни инициативи, подкрепяни от кралското семейство.


Не по този начин обаче българското общество и медии гледат на своите злодеи. Преди четири месеца светът бе изненадан от новината, че двама българи са в основата на манипулациите на доклада Doing Business. Единият бе упрекнат косвено – по-скоро, че е създал среда, че е намекнал, че няма да има проблеми, ако критериите за оценка се огънат, и е създал представа на старши експерти за контекста, в който работят. Как страни, които се оценяват, всъщност са основни донори на институцията. Този българин успя формално да отбие обвиненията и за момента продължава да управлява Международния валутен фонд, макар че оттогава авторитетът на Кристалина Георгиева не е същият. Международните медии обръщат далеч по-малко внимание на изказванията ѝ.


Другият българин – Симеон Дянков обаче си остана омърсен. Обвиненията не са съдебни и поради това няма формално оправдаване. Запомни се само докладът, в който експерти на Световната банка се оплакват, че Дянков ги тормози, иска от тях да си затварят очите пред нередностите, които върши, изтъква протекциите си на по-високи етажи на Световната банка и че ще разбере, ако някой се оплаче. Последствие от действията на българите са спирането на доклада Doing Business заради осъзнаването, че на него повече няма да се вярва.


И сега, след като експертният свят приема Симеон Дянков за човек, който безскрупулно създава организация за манипулации на официални данни и заключенията, базирани върху тях, в България името на Симеон Дянков се спряга като потенциален кандидат за управител на Българската народна банка.


Откакто скандалът се разгърна, Дянков даде интервюта за редица национални телевизии и печатни медии.
Нито една от тези медии не го попита с какви очи сега поучава обществото, след като целият свят научи, че именно в експертното си качество е работил за подвеждане на целия свят?


Не го попитаха на базата на какво се чувства достоен да оглави най-старата публична институция в тази държава, след като името му започна да се спряга като потенциален гуверньор.


Ако това не е достатъчно – има и още. Управлението на Дянков бележи спирането на плащания към частния сектор през 2009 г., което задълбочи кризата в България. Объркани приоритети, като балансиране на бюджет на държавата с втори най-нисък дълг в ЕС, неработещите мерки по свързване на фискалните устройства, ненужното раздуване на акцизите, доведоха до бум на сивата икономика, удвояване на безработицата и дългосрочното депресиране на икономиката за половин десетилетие.

 

През 2010 г. сумата от 1.4 млрд. лева бе взета от резерва на НЗОК от тогавашния финансов министър Симеон Дянков. И до днес не се разбра къде са отишли. Основното предположение беше, че са прехвърлени към централния бюджет за запълване на дупки по други направления.


Именно Симеон Дянков, в качеството си на икономически вицепремиер, отказа да се захване сериозно с концентрацията на средства на държавните фирми в КТБ. Неговото управление роди инструкциите „недоносче“, и беше предпоставка КТБ да се разрасне тройно за годините, в които той беше финансов министър. Това е човекът, замразил пенсиите и заплатите в публичния сектор. И днес има кръгове, които го лансират за управител на БНБ. Също толкова перверзно допускане, както и принц Андрю да оглави журито на конкурс за Мини Мис.

 

 

 

 

 

Коментари

 • аз беки веди глаголи

  16 Яну 2022 9:58ч.

  С други думи - провежда финансова политика. Същото, което правят всички големи финансисти по света, особено американските. Честност във финансите няма, това е материя алабалистика. Автора да пита тия дето печатат зелените гущери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо?

  16 Яну 2022 10:44ч.

  Тоя защо не е в затвора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  16 Яну 2022 11:05ч.

  Дянков е запомнен и възприеман като десен политик и човек на Борисов. Именни тези среди днес използват случаят да търсят косвен реванш чрез номинацията на Дянков. Нищо чудно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kalin

  16 Яну 2022 11:47ч.

  "Гласове", нали също е медиа? Направи опит авторът да зададе тези въпроси, които посочва, че нито една медиа не смее да попита Дянков за Doing Business? Ако, не е питал, защо? Ако е попитал има ли отговор и какво казва той? Освен това самият Дянков каза, че никой не го е канил за БНБ, т е. само твърдения на Цонев .. Но това тук не е споменато...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  16 Яну 2022 12:25ч.

  Смисълът на статията не е в това, да изкоментира биографията и заслугите на Дянков, а да насочи вниманието към факта, че самото му споменаване като кандидат шеф на БНБ е недопустимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми кът глеъм, тоз е баш правилният човек

  16 Яну 2022 16:39ч.

  Компроментираните най- слушкат, затуй са и най-търсени. И не сал в татковината. Елементарен елемент в технологията на управлението, пейзани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел

  17 Яну 2022 3:01ч.

  На -много го рекламира “24 часа”. Защо ли???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До trassporter

  17 Яну 2022 3:40ч.

  Дянков е човек на Цветелина Бориславова Карагьозова. Тя, заедно с Прокопиев, го набута при Бойко за финансов министър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  17 Яну 2022 6:25ч.

  Както вече писах очаквам да довършат България в тандем с кристалина (щото той не е неин човек?!).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • боко 1

  17 Яну 2022 10:14ч.

  Племенникът на Сталинка всеки ден е в мадиите. Нагло момченце!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи