Бойко Борисов е най-големият риск за България

Бойко Борисов е най-големият риск за България
Ако някога трябва да се описва историята на управлението на Бойко Борисов, откритите източници не само няма да бъдат от полза за бъдещите изследователи, но те ще отклонят повествованието им в една изключително погрешна насока. Видимата страна на това управление е една маска, под която се крие същност, крайно нелицеприятна не толкова за днешния ни премиер, колкото за самото ни общество. Което не просто го търпи, но даже си го преизбра.

 

 

 

Истинската история за борисовщината все пак се пише или по- скоро се ЗАПИСВА. Процесът не е спирал. За всяко едно от световните разузнавания не е проблем да си осигури пълен достъп върху личните комуникации на Бойко. А това е информационният масив, който разкрива истината за него. (Друг е въпросът, че цялата тази информация може да бъде използвана единствено за съставянето на каталог от лексикални и логически бисери. Подобно на кандидатстудентските.)

 

Голяма част от обществото ни се чувства скандализирано от поведението на министър-председателя, при положение че пред нас е разкрита само една нищожна част от маниера му на управление. Едва ли някой сериозно допуска, че записите от „Ало, Ваньо”, „Двете каки”, разговорите с Кокинов, есемесът до Лозан Панов са някакви инциденти в поведението на Борисов, а иначе стилът му на общуване е съвсем различен. 

 

Нека само си припомним, как, като кмет на София, Бойко завиждаше на Станишев, че разполага с няколко телефона и е достатъчно да набира определени номера, за да се решават проблемите в България. Е, сега вече той е господар на тези телефони. И наистина си вярва, че чрез тях управлява държавата. При това успешно. 

 

Хващам се на бас, че образът на „телефонния Бойко” е също толкова пародиен, колкото е и публичният му образ. Но не това е главното. А че реалната власт в България се упражнява по начин, който не само няма нищо общо с видимата дейност на министър-председателя, но става въпрос за две противоположни неща. Всъщност именно задкулисието е главната иманентна черта на днешното управление.

 

За каква съдебна реформа, за какви 5 лева говорим, когато ВСС става на крака на Борисов. Каква конституционна реформа ще правим, когато той и главният прокурор на четири очи се разбират кого да „опраскат”. Случайно ли по медиите дефилират безчет герберски шутове, които ни обясняват как и най-големият гаф на техния идол е всъщност гениален политически ход. И водещите слушат техните дивотии напълно сериозно. 

 

Затова е и днешната истерия срещу Лозан Панов. Той показа как може без никакво усилие, при условие че се действа почтено, да се демаскира цялата гнусотия на борисовщината. Нейната безпардонност, агресивност и простотия. Но и нейното безсилие пред честната и смела гражданска позиция. 

 

В такива моменти Борисов има усещането, че всичко рухва. И предава собствената си истерия на цялото си обкръжение. Защото той си дава сметка какви кански усилия полага неговият апарат да се грижи за комфорта му и колко крехка е цялата конструкция. Цялото неглижиране и обезсмисляне на реалните институции и процедури, всяването на раздори сред политическите конкуренти, привличането на съюзници и ренегати, симулирането на публични политики и начинания, всичко това представлява целенасочена стратегия, която трябва да постави собствената му персона в центъра на политическия ни живот. Да го направи не просто необходим, а незаменим. И един есемес да опропасти всичко това.

 

Само като си помислим, че той възприе един още невнесен вот на недоверие като вадене на нож, пред нас се разкрива едно болно съзнание, склонно опасно да хиперболизира всяко политическо изпитание. Очевидно той възприема собственото си пребиваване във властта като екзистенциален проблем, който се опитва да реши по някакъв свой си начин. Веднъж изваял образа на ножа, той веднага го обърна срещу опонентите си. А заплаши и хората, че падне ли правителството, цялата година ще премине в нестабилност. 

 

Тази мантра отдавна се разпространява от неговите клакьори. Те ни убеждават, че Бойко трябва да остане да управлява, за да не поема страната ни излишни рискове. Истината е точно обратната. В момента основният риск пред България е дори не толкова управлението на Борисов, колкото самата му личност. Държавата ни ще трябва да плаща все по-висока цена, ако продължи да бъде управлявана от човек, обзет от манията си за „безалтернативния” си статут. Който се опитва да ни превърне в заложници на собствените си разбирания, страхове и пороци.

 

 Второто медийно внушение е, че свалянето на Борисов е не толкова невъзможно, колкото е безсмислено, защото ГЕРБ пак ще дойде на власт. За някои хора това може да звучи логично. Странно е обаче, че и част от опозиционните партии се връзват на тези дрънканици. Вследствие на което сами фрустрират своята дейност. Както вече съм писал, да се атакува днешното правителство, без да се атакува персонално Борисов, е повече от безсмислено. При това, както спомена Татяна Дончева, не трябва да се пипа с кадифени ръкавици. Срещу едно брутално властване трябва да се действа максимално безкомпромисно. Не може, когато в пеевските издания очернянето на противниците му достигна кошмарни мащаби, опозиционните политици и медии да изпитват неудобство от поставянето на въпроси около миналото и настоящето на министър-председателя. Те сякаш се страхуват ясно да заявят, че повторното властване на Борисов е катастрофа за нацията и срам за държавата ни.

 

За подобни послания има аудитория. Въпреки всички усилия на правителствената пропаганда в България съществуват трайни анти-ГЕРБ настроения. Нещо повече, те са преобладаващи. Колкото и да се опитват да го прикрият, факт е, че хората, които изпитват недоверие към премиера, са повече от тези, които го подкрепят. И е парадоксално, че днес не виждаме никой да се бори за тази политическа ниша. А тя е благодатна. Досега всеки, който е заложил на риториката срещу Борисов, е постигнал успех. Нека си спомним Яне Янев през 2009 г., Станишев постигна нелош резултат за БСП през 2013, след това и Бареков успя да влезе в парламента през 2014. 

 

Но за да бъдат канализирани тези настроения днес, е необходимо те да намерят автентичните си носители. А това е наистина реален проблем. Дори БСП, която е най-последователната опозиция в този парламент, все пак се поддава на изкушението да взаимодейства с ГЕРБ. Което си е наистина чутовна глупост. В един ден Миков промотира консултации за вот на недоверие и на следващия ден отива да преговаря с Цветанов относно сдружението на общините в България. За 2–3 синекурни поста се предава имиджът на цялата партия. А и как на никой социалист не му хрумна, че освен вот на недоверие на правителството Конституцията позволява и вот на недоверие към премиера. За намесите му в съдебната система например. 

 

Но и без петли ще съмне. Натрупаното напрежение ще намери своя отдушник. Детето, което се провиква в приказката, че „царят е гол”, не сваля монарха. Дори не спира царската процесия. То само дава шанс на истината. Това и направи Лозан Панов. От тук насетне съдбата на нашия „цар” е в нашите ръце. И си мисля, че си заслужава да си дадем труда да го накажем. Ще бъде здравословно за всички нас.

 

 

Свързани текстове:

http://glasove.com/komentari/50517-reformata-uspq

http://glasove.com/categories/komentari/news/izbori-po-gerberski-tova-e-grandiozniyat-skandal

 

Коментари

 • passer-by

  21 Яну 2016 12:13ч.

  всъщност истинското значение на израза "царят е гол" е: "царят е луд"...мутрата "буда", макар и дебил, всъщност е един доста талантлив престъпник - още от периода да мето илиенски се огражда с послушни същества и ги прибира на хранилка в своя харем / и жени, и полу-мъже /, като ги използва за кратко време по предназначение...сега ние трябва да се радваме на вече пречистения "буда"-2, защото той наистина е "израснал" политически - неоспорим факт е, че в последния момент взе завоя и обяви пред сащисания президентът на Азербайджан, че са го държали за "шлифера", а иначе "буда"-1 съвсем по мутренски щеше да заяви, че го държат за "шланга"... и защо ли всички се напреварват да ни "предлагат" мутрата "буда" за народен спасител - като се почне от транс-сексуалните му партньори в американското посолство /всъщност ЦРУ/ и се мине през 2-3 германски "фондации", та се стигне до ислямиста ердоган ?! повече от ясно е, че на враговете на страната ни е нужен такъв безмозъчен индивид, който да довърши започнатото пъклено дело от андрей луканов /под диктовка на джеймс бейкър/ за ликвидирането на българския етнос !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моника

  21 Яну 2016 12:50ч.

  Не само в момента основният риск за България е Борисов и Борисовщината,която налага вече втори път.Всички сме наясно какво човешко недоразумение е поставено начело на държавното управление,но никой не може да го мръдне,защото"каката по чехли"му се хили като варена тиква насреща.Докато тези недоразумения,наречени управляващи във Вашингтон не дръпнат опънатия чадър над този престъпен елемент,дотогава България ще върви към дъното на блатото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кактус

  21 Яну 2016 14:00ч.

  Държавата на мафията се олицетворява от Бойко Борисов. Жалко е наистина, че ни управлява човек без никакви знания, който си няма понятие от икономика, външна политика и международни отношения и който си пише sms-и на международните форуми, защото никой не му обръща внимание. И как иначе, след като не знае нито един език, на който да комуникира, нито е учил в университетите, които неговите колеги -премиери, са завършили. За преводачите дори е трудно да се справят с уличния му български език, с който той така "успешно" популистки успива електората. Той наложи задкулисието, безпринципните коалиции и простащината във всичките им форми. Време е, да им се даде отпор, за да се сгромолясат заедно с Пеевски и ченгетата, които стоят зад тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много точен

  21 Яну 2016 14:22ч.

  коментар! Само една корекция. - не обществото си го избра, а Борисов се самоизбра чрез огромните фалшификации на Цветанов по изборите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haa

  21 Яну 2016 14:33ч.

  Поздравления за редакцията при избора на снимката към написаното от автора. Снимка, която идеално пасва и кореспондира със смисъла и изводите, направени от автора на статията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АРОГАНТ

  21 Яну 2016 14:52ч.

  Авторът отново пипа с "меки ръкавици". Риск е, да. Трябва високо да се извика: ПРОКЛЯТИЕТО на България е Банкянският негодник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Много точен...

  21 Яну 2016 15:03ч.

  Може би сте прав за последните избори, но преди това от 2005 г. насам си го избира населението на нашата родина. С очите с гледах през 2009 г. в нашия квартал (стар софийски) как цели тумби идваха в училището и открито се хвалеха, че гласуват за него, бяха се вързали на догановия номер с порциите... За него гласуваха и много хора с добро образование и репутация, за което нямам обяснение и досега... Това е положението... Този материал трябваше да бъде написан преди 10 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никола Ников

  21 Яну 2016 15:16ч.

  Много точен анализ. Много точни коментари. Само едно им липсва, и на коментарите, и на текста - авторството. Как да се обединим с анонимници?? Преди години определих в един материал ("Концептуална методика за оценка състоянието на националната сигурност") най-големия риск за националната сигурност така: "Рисковете за националната сигурност трябва да се свързват преди всичко с политическите действия на конституираните право субекти. Подготовката на политиците от висшия държавен ешелон в областта на международните политически и икономически отношения, международното и конституционно право, историята на политическите идеи, държавата и правото, историята на глобалните и регионални кризи и конфликти, историческите традиции в региона, както и задълбоченото познаване и правилно тълкуване на общоприетите международни ценности и принципи, законите на Република България е от голямо значение за своевременно заемане на правилна, национално отговорна позиция. Тук следва да се посочи към каква политика следва да се придържа Правителството при отразяване на заплахите и минимизиране на рисковете, и ако е необходимо да се поставят задачи пред националната научно-политическа мисъл за разработване на предложения за оптимално управленско антикризисно поведение." Подобен Премиер, с такава "народна" подкрепа, не е риск за националната сигурност, а истинско национално бедствие. Но ТОВА ни ОСТАВИ като наследство (народонаселение и лидерите му) СЪВЕТИЗАЦИЯТА!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Иванов Кунчев

  21 Яну 2016 15:21ч.

  Милост за човека ,които закопа родината с милиардните си заеми.......................................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ана

  21 Яну 2016 16:07ч.

  и без петел ще съмне! Прекрасно! всички ни е страх, не само политиците, а тези, които не се страхуват са омерзени

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • валентин

  21 Яну 2016 16:28ч.

  Точно го казва Явор Дачков.Тези от герб са чумата на Българската държава и народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  21 Яну 2016 17:03ч.

  Глуповат анализ, много неверни твърдения. Бойко си е мухобойко и мутрев, обаче това не представя "реформатори" и протестери като прилични политици и общественици, още по-големи боклуци са.Панов е шушумига, скоро съвсем ще се уплаши и ще се покрие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре

  21 Яну 2016 17:18ч.

  Ама нали това се казва при всеки премиер- Жан, Иван, Симеон, Сергей, Бойко- все са проклятия, все като ги махнем ще се оправим, а ставаме по зле. Значи отговорът не е там. Отговорът е в процъфтяващите лафки, във ниският стартов морал на обществото и влошаващото му се състояние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • М.МАРГАРИТ

  21 Яну 2016 20:55ч.

  Браво на Кактус, много точен коментар

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Керванът си върви, кучетата си лаят...

  21 Яну 2016 22:40ч.

  Лозето неще молитва, а мотика. Гласове, що не се поровите малко в българския фолклор, за да изкарате кирливите ризи на стадото, наричащо се народ?! Българският интелектуалец в зората на Третата българска държава е прозрял истината - не народ, а мърша! Гешефтите на българските политици в началото на Третата българска държава са само кълновете на плевела, който вирее в българското политическо поле днес! И ако чужди политици успяха за 18 месеца да възродят Третата българска държава, днес нашите родни такива я унищожиха за нула време! Дали се намираме в зоната на здрача или в N-та глуха, това вече стадото не го интересува! Остана само мъдростта на един славен и горд народ, загубил се в дебрите на новата история на човечеството! Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фотий

  22 Яну 2016 8:14ч.

  Лозан Панов не е първият, който ни съобщава, че царят е гол (въпреки че заслужава поздравления за постъпката си). Съобщават го мнозина и отдавна, защото царят е гол отдавна. Но истинското значение на този израз не е "царят е луд", а "обществото е тежко болно". Защото не само детето вижда голотата, всички я виждат, но или са сковани от страх, или са облагодетелствани от положението - печелят милиони от държавни поръчки или са "шутове, които ни обясняват как и най-големият гаф на техния идол е всъщност гениален политически ход". Но без петли няма да съмне. Трябват лидери, които да обединят аморфните анти-герберски настоения. А в момента на хоризонта не се виждат такива. Пишем си по медиите и форумите, даваме по този начин отдушник на безсилния си гняв, и толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бойко Борисов - политик по природа.

  22 Яну 2016 14:18ч.

  Уникална дарба за общуване. Уникален усет и афинитет към реална, не към мнима власт. Уникална способност за осигуряване на мнозинство "с всички средства". Уникално непрозрачна и компрометирана кадрова политика. Уникално - до опасно - желание да се харесва. И... уникално непредвиждане на възможните последици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петя Владимирова

  22 Яну 2016 14:24ч.

  Било е август 1999. Неделя, на работа съм във вестник "Демокрация". Търси те някакъв Борисов, казва ми дежурната на броя. Мъча се да се сетя и не мога... Едва на другия ден, виждайки интервюто с охраната на царя в един вестник, който в неделя си е заминал от поредната си визита в България, се сещам, че два дни по-рано при посещението на Симеон Сакскобургготски в Рилския манастир се запознах с шефа на охраната му и му предложих да направим кратко интервю. И той обеща с уговорката разговорът да стане след заминаването на царя. В неделята при него пристигнал колега от друг вестник, но бодигардът, помнейки ангажимента си към репортера на "Демокрация", звъннал, преди да даде интервюта на другите. Тогава, впечатлена от обаждането на един охранител, чието име съм забравила веднага след разговора, се позамислих: дали е звъннал, защото е отговорен и държи на думата си, или понеже... "Демокрация"... вестникът на синята власт, която управлява в момента... му поднася изневиделица шанса, тъй да се каже, за пробив при власт, отнасяща се с нескрита неприязън към царя и съответно към хората около него... Това беше първото ми замисляне за човека Бойко Борисов. Оттогава - и до днес - при всяко замисляне над личността и политика Бойко Борисов, установявам, че разсъждението върви все по същата противоречива линия: "дали - или". (Включително и в сряда: Дали подаването на оставка е единственият възможен доблестен ход, или добре направена сметка с цел завръщане във властта с минимални съпътстващи щети, което е... безотговорност...)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валери

  23 Яну 2016 0:10ч.

  Чак сега ли осъзнахме какво сме си избрали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе, не е виновен простака

  23 Яну 2016 23:31ч.

  Борисов. Тези , които му стават на крака са за презрение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Й.МАЛДЖАНСКИ

  25 Яну 2016 9:14ч.

  МНОГО ДОБРЕ Е НАПИСАНО НО НЕ ПРЕДЛАГА РЕШЕНИЯ ЕТО ТОВА НИ ЛИПСВА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 26 ГОДИНИ.СЪСРЕДОТОЧАВАНЕТО ВЪРХУ ЕДНА ЛИЧНОСТ КАТО НОСИТЕЛ НА ВСИЧКИТЕ НИ БЕДИ Е ДОСТА ИЗМАМНО И ПОДВЕЖДАЩО ,ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА СИ ЗАДАДЕМ ВЪПРОСА ЧИЙ ПРОДУКТ Е Б.Б..БОРИСОВ Е ПРЕДЛОЖЕН И НАЛОЖЕН ,ЧРЕЗ МЕДИЙТЕ НА СОРОС ОТ САЩ И Е ПРЕДСТАВИТЕЛ НА НЕОЛИБЕРАЛНО -ОЛИГАРХИЧНИЯТ МОДЕЛ.ЗА ДА СЕ ПОДОБРИ СЪСТОЯНИЕТО НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНИ МОДЕЛА С Т.Н. КЕЙНСИАНСКИ МОДЕЛ НА ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ ,КОЕТО МОЖЕ ДА ГО СТОРИ САМО ЕДНА НОВА КРАЙНО ЛЯВА ПАРТИЯ.ЗА ТОВА ТЕЗИ КОЙТО МИСЛЯТ КАТО МЕН НЕКА ГО ЗАЯВЪТ СЪС СОБСВЕНИ СТАТИЙ ВЪВ Ф.БУК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Малджийски

  27 Яну 2016 13:34ч.

  Правилно си схванал проблема г-н Малджийски! Бойко Борисов може да бъда свален и заменен от "Бойко Борисов". Или както по горе друг коментатор е казал, че който и да дойде ( от рода на Костов, Сакскобурготски, Станишев, Орешарски, Борисов и т.н.) все ще сме недоволно. Резултата ще е все един и същ. И такъв ще бъде винаги, дотогава, докато не се промени СИСТЕМАТА! Спомняте ли си веднъж, когато попитаха главния прокурор защо няма дела, какво отговори!? Че за да има, трябва да дадем на съд целия преход! Да хора, преходът в България е противоконституционен и от тази гледна точка - незаконен! В България се установи противоконституциона система, та затова са и тези напъни за промяна в Конституцията, последна фаза за узаконяване на незаконния преход. Какъв е изхода!? Привеждането на страната отново към система отговаряща на Конституцията! От какво правителство? ЛЯВО, СОЦИАЛНО И ДЕМОКРАТИЧНО !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "До Малджийски", който е Малджански

  29 Яну 2016 12:57ч.

  Добрютро! И коя е, драги ми Смехурко, партията, която ще спечели избори и ще излъчи това ляво, социално и демократично правителство?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мими Иванова

  08 Фев 2016 20:23ч.

  Защо много хора се занимават с Личноста на г-н Борисов.Единственият човек който мисли за България .Отворете очите си и вижте ,отпушете ушите си и чуйте ,отиде ли си г-н Борисов загубена е България ! Припомнете си какво стана при Орешарски ,затъване до дъното.След 66 години социализъм ,какво очаквате ?Има много работа ,но не става с магическа пръчка.Замислете се Лично вие с какво сте допринесли за напредъка на страната.Почистихте ли си пред блока,платихте ли си данъците,изисквате ли касови бележки след заплащане

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи