Близкоизточни пасианси

Близкоизточни пасианси

Конфликтът в Украйна се превърна в основен елемент на международната дипломация, който дава своето отражение върху всеки един друг световен проблем. В този смисъл изходът от войната и нейните последици ще бъдат инструментите, които ще очертаят контурите на бъдещето, в което предстои да живеем.

Дали то ще наподобява статуквото отпреди 24 февруари или ще се различава кардинално от него зависи от два индикатора:

1) Кой ще бъде победителя на бойното поле в Украйна;

2) Как Русия ще понесе в икономически и политически план наложените ѝ санкции от Запада.

Да се дава категоричен отговор и на дватa въпроса днес ще бъде крайно спекулативно. Но е видно, че макар и бавно, военната машина на Путин продължава да напредва. И докато Украйна не спечели очевидна военна победа, тя ще си остава слабата страна в конфликта.

Западът отчаяно се опитва да прикрие този факт посредством голяма доза пропаганда и изпращането на въоръжение и муниции, но големият въпрос е дали това е достатъчно, за да е сигурно поне, че Украйна няма да бъде разгромена. Защото ако Русия успее да завземе Славянск и Краматорск, ще лъсне една реалност, от която вече ще е нелепо да се бяга. Тя ще обозначи колкото нанасянето на стратегическо поражение за украинската армия, толкова и неспособността на западните съюзници да влияят на един конфликт, който пряко касае статута им на глобалната карта.

Затова и въпросът за ефективността на западните санкции срещу Русия добива ключово значение. Санкциите не просто трябва да подрият икономическите устои на Русия, но и да маркират обхвата на нейната геополитическа изолация. Те са своеобразен еквивалент на „Втория фронт“ на руско-украинската война, нещото, което ще позволи на западните сили да продължат двубоя си с Москва, дори и Украйна да бъде напълно унищожена.

И за Америка, и Европа е критически важно да наложат собствения си подход към войната и на останалата част от международна общност. Но в това отношение те търпят катастрофален провал. За момента санкциите изглеждат повече като символ на западното безсилие, отколкото да оказват значим ефект върху руската икономика. Последната все още не е навлязла в период на рецесия и отбелязва за първото полугодие макар и минимален, но все пак икономически ръст.

Този факт няма как да не вбесява Вашингтон и Брюксел, но вече пет месеца двете столици нямат никаква стратегия, как може да излязат от създалата се ситуация. Затова на базата на визитата на Байдън в Тел Авив и  Рияд, последвана от тристранната среща в Техеран на президентите на Иран, Русия и Турция, може да се направят някакви изводи за характера на двубоя, който водят и ще продължат да водят Западът и Русия на световната сцена.

Байдън демонстрира нагледно колко мъчно е вече за Вашингтон да налага своя прочит на международните проблеми, дори на  най-близките си партньори. Ако за Америка войната в Украйна представлява война за запазване на световната ѝ доминация, то Близкия изток вече има самочувствието да прави собствен прочит на случващото се, в който прозира една индиферентност към усилията на хегемона да запази сегашните си позиции.

Което лиши изначално от фокус дипломатическите усилия на американския президент. Неговата цел бе да накара арабските страни да повишат значимо добива на петрол, за да може световната икономика да се освободи от пресата на високите цени на горивата, а и за да бъде съкратен обема на валутните постъпления, който Москва реализира от експорта на енергийни суровини. Насреща си обаче Байдън получи претенцията за много по-плътно ангажиране на Америка с геополитическите предизвикателства на арабските страни и Израел. В техния дневен ред Украйна практически не присъства, но пък там фигурира Иран.

И Байдън трябваше писмено да декларира, че страната му ще използва целия си ресурс, за да не позволи на режима на аятоласите да получи ядрено оръжие. Вярно, той пое този ангажимент в Тел Авив, но той е също толкова ключов и за Саудитска Арабия. Но срещу това свое обещание, петролните монархии не обявиха някакво намерение да повишат рязко добива на петрол. Вместо това, домакините в Рияд се задоволиха да заявят, че са в състояние да увеличат дневния добив на петрол до 13 млн. барела от сегашните 10 милиона, но не казаха, че със сигурност ще го направят.

Разбира се, не е изключено, американците да са постигнали някаква договорка, но тя да бъде пазена в тайна. Може би не е случайно, че след отпътуването на американския президент от Близкия Изток, цените на черното злато отбелязаха известен спад. А ОАЕ направиха възможно настъпването на примирие между враждуващите фракции в Либия, което пък дава шанс да се възстанови износа на петрол от страната.

Но самият факт, че срещу поетия от нея твърд ангажимент, Америка получи единствено някакви дискретни намеци, вече говори, че тя не може да налага на партньорите си своята линия на поведение само през силата и авторитета си. Необходимо е вече не просто да увещава отсрещната страна, но и направо да я „купува“. Въпросът е, че подобен тип отношения Съединените щати не могат да си позволят да поддържат с целия останал свят. А явно нямат и желание. Най-малкото защото това ще означава фактическо признание, че са загубили ролята си на световен лидер. Затова и цялото посещение на Байдън доби „мириса“ на провал - не защото целите не бяха постигнати, а защото стана видно, че настоящия инструментариум на американската дипломация вече не действа.

Големият проблем е, че опитвайки се да реши проблема за цената на петрола, президентът Байдън направи много по-голяма вероятността да вкара страната си в една бъдеща война срещу Иран. И не само защото арабите и евреите вече са в правото си да настояват за едно по-решително отношение на Вашингтон към Техеран. А защото Иран може да се окаже пряко и косвено обвързан с украинската криза.

Ако Съединените щати претърпят провал в Украйна, те ще трябва да заглушат по някакъв начин ефекта от фиаското си и една военна кампания в Близкия Изток би била идеална в това отношение. Тя ще демонстрира на света, че Америка не е изоставила военния инструментариум, за да прокарва своите интереси и да гарантира сигурността на своите приятели. Нещо, което трябва да подейства успокояващо и на съюзниците в Източна Европа. От друга страна една „малка победоносна война“ вероятно ще извади американското общество от сегашното състояние на гняв и тревога и ще го обедини около фигурата на върховния главнокомандващ Джо Байдън.

Притеснително е, че Русия също има интерес от избухването на такъв конфликт. Това не само ще изстреля нагоре котировките на петрола, но и ще отмести фокуса от случващото се Украйна. В допълнение, евентуална война срещу Иран ще донесе тежко разделение на европейските общества, може да се появи и разцепление сред самите държави, влизащи в евроатлантическата общност. Все неща, които ще отслабят съществуващия днес анти- руски фронт.

И на срещата в Техеран президентът Путин нагледно демонстрира своята стратегия за провеждане на външната политика. Съзнавайки потенциала на страната си, той се не се опитва да налага своя линия на поведение, а се стреми да открива слабите страни на противниците си и да се стреми на тази почва да гради своето поведение. И срещата му с Раиси и Ердоган идеално се вписа в това определение.

На нея първо Путин демонстрира, че Русия не се намира в никаква международна изолация. Нещо, което постоянно се тръби от западните политици и медии. На второ място бе отправен намек и към петролните монархии, че ако те се огънат пред американците и подбият цените на петрола, то Русия може да засили много повече взаимодействието си с Иран, особено във военно-техническата област.

Третото му постижение може да някак си остана встрани от акцентите, които бяха извадени от срещата, но то може да се окаже най-определящо за бъдещото развитие на Близкия Изток. А то е, че Путин успя да изтръгне от иранския президент оправдание за руските действия в Украйна. Ибрахим Раиси каза, че ако Русия не била навлязла в Украйна, то НАТО е щял да нападне Крим. Думи, които руските власти не само могат да използват във вътрешен план, но което е по-важно - задълбочават фатално разделението между Запада и Иран. И правят почти невъзможно постигането на нова ядрена сделка между тях, което пък повишава вероятността от нанасянето на американски удар по Иран.

Поне докато Путин управлява Русия, случилото се през последната седмица всъщност ще представлява квинтесенцията на на международното противопоставяне. От една страна, Западът и главно САЩ ще се опитват непрекъснато да разширяват антируската коалиция около себе си, но това ще се окаже крайно трудоемко занимание. То ще бъде съпътствано от постоянен низ от провали и постижение. И важен накрая ще се окаже балансът между двете, както и медийната интерпретация, с която ще бъде натоварен.

От друга страна, Москва ще се опита да действа максимално целенсочено, да запази връзките с ключовите си партньори, както и да се опита да обръща в своя полза всяка една инициатива, която излезе от Запада. Сблъсъкът ще е между сила и интелект и равносметката от него може би ще бъде направена чак след едно десетилетие. А може би и повече.

Свързани статии: След провала на двата blitzkrieg-a

Неизбежният диалог Русия-САЩ

 

 

Коментари

 • рукола Z

  22 Юли 2022 9:34ч.

  Какъв пасианс, като всичко е ясно от ден първи? Глобалистите си вкарват новите правила в САЩ и Европа. Няма война в Украйна, има имитация на война, която бива използвана да се постигнат няколко цели, които иначе не биха се постигнали:

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  22 Юли 2022 9:36ч.

  Демилитаризация: всички държави от Европа изпращат своите оръжия и военна техника в Украйна и там биват унищожени на секундата... в резултат Германия и Холандия обявиха, че военните им складове са вече празни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  22 Юли 2022 9:37ч.

  С какво тези държави ще се защитават при евентуално нападение да речем от мюслите, които не изпращат оръжие на Украйна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  22 Юли 2022 9:40ч.

  Енергийно: Не можеш да си каквато и да било сила, ако нямаш енергиен потенциал. Затова пък Турция никой не я обезпокоява в това отношение, даже умишлено се спряха определени потоци, за да ги получи тя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  22 Юли 2022 9:45ч.

  Преди известно време, СА съобщи на Клаус швабата, че арабските страни няма да участват в тези процеси, защото техните народи все още си държали на държавите... вие сами си преценете, какво правят в момента с вашите държави и ще продължите ли да гледате, все едно не ви засяга ставащото?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква

  22 Юли 2022 10:09ч.

  В момента развитите страни работят върху икономика на изкуствения интелект, а Матушката ти още е на ниво въглеводороди. Даже едни араби диверсифицираха. Каква сила, какви пет путинови рубли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  22 Юли 2022 10:16ч.

  Изкуствен интелект - без ток... 🤣🤣🤣💨

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тиква-африканец

  22 Юли 2022 10:16ч.

  Ти естествен интелект нямаш, затова си тръгнал да парадираш с изкуствен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  22 Юли 2022 14:46ч.

  Русия увеличи използването на ракети за противовъздушна отбрана в режим на вторична наземна атака поради критичен недостиг на специални ракети за наземна атака, със стратегически системи за противовъздушна отбрана С-300 и С-400, предназначени да свалят самолети и ракети на дълги разстояния. Има голяма вероятност тези оръжия да пропуснат набелязаните цели и да причинят жертви сред цивилни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  22 Юли 2022 15:31ч.

  до Копейкин 22 Юли 2022 14:46ч-колега, руските С-300 и С-400 не пропускат...даже преди нјаколко дни свалиха собствен руски С-34. Това не се очаква да бъде отразено в газети, платени с кървави рубли.А за “пријателскија огън“-так держат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиквата е готово лайно

  22 Юли 2022 15:32ч.

  Мозъчно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Юли 2022 9:37ч.

  Байдън каза много ясно, че ако нападне Украйна Русия ще бъде санкционирана и ще се превърне в държава - парий. Точно това се случва в момента - Русия е изгонена от всички международни организации и задържа икономиката на стероиди. Най-вероятно Русия на Путин ще рухне изведнъж както рухна царския и комунистическия режим.и

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Байдън едва диша, тоя го цитира

  22 Юли 2022 10:15ч.

  Това, дето го писа, ще го запомним. И ако посмееш да се вяснеш след известно време тъдява, ще ти натикаме лишчето с написаното в гърлото, гиди трол крадлив недоубит

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XAXA

  22 Юли 2022 10:22ч.

  А бе не ти ли омръзна да пуишеш глупости ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...всички международни организации..."

  22 Юли 2022 15:33ч.

  Които до една са със затихващи функции и очевидно ще бъдат заменени с нещо друго, при това съвсем скоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Юли 2022 9:45ч.

  Руската икономика на стероиди, а моите свършиха и съм с обострено състояние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • цифроваку на гиляку

  22 Юли 2022 10:13ч.

  А Западът как ще понесе наложените от него санкции срещу Русия, а? Откъде ще намери евтини суровини и енергия, за да продължи да експлоатира планетата с уродщините си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  22 Юли 2022 15:32ч.

  Ще ги понесе много добре,няма да падне до нивото на мизерната ти матушка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сблъсъкът ще е между сила и интелект

  22 Юли 2022 12:29ч.

  Не разбрах коя е силата и къде е интелекта. Опитвам се да ги свържа с Бай Дън и не ми се получава и за двете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  22 Юли 2022 15:33ч.

  Свържи ги с Путлер, съвсем няма да ти се получи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  22 Юли 2022 14:42ч.

  "...което пък повишава вероятността от нанасянето на американски удар по Иран." - САЩ нямат сили да се справят с Иран. Но да насъскат Израел (и последния да изгори) могат. същото се опитват да направят и с Тайван. накратко англо-саксите искат да запалят целия свят, а те кротко да си седят на континента и да гледат със задоволство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мам

  22 Юли 2022 15:13ч.

  Байдъне, Байдъне, що ти трябваше да сърдиш мечката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...неспособността на западните съюзници да влияят на един конфликт, който пряко касае статута им на глобалната карта..."

  22 Юли 2022 15:31ч.

  Европедерастията е отписана от бъдещата геополитическа карта. На нея отсъства и ГФР, но за сметка на това има ГДР (плюс Силезия и полските балтийски брегове)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  22 Юли 2022 16:35ч.

  тези европедери по-големи педери ли са от онзи педер, Жириновски, коѝто искаше да прекројава картата на Европа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самолет

  22 Юли 2022 20:41ч.

  Имаше един мъдър американец, който преди много години каза: който е тръгнал срещу аятоласите в Иран се е провалил. Що за статия е това? 10 хиляди думи, които можеха да се вместят в три изречения. Да не говорим за умрелия от страх автор да назове нещата с истинските им имена. Защо публикувате такива мърши?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 𒀭𒉋𒂵𒈩

  23 Юли 2022 0:18ч.

  Украина не е интересна. Важно е в Сирия какво ще стане. Следващите стъпки са зависими от резултата там. Друг тригер са балканите. Също така знак от космически характер ще отключи верига от зрелищни събития.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи