Арх. Емил Попов: Избраният проект за Войнишки паметник до НДК е безобразен. Столична община да организира нов конкурс

Арх. Емил Попов: Избраният проект за Войнишки паметник до НДК е безобразен. Столична община да организира нов конкурс

Автор: арх. Емил Попов, автор на проект, който не беше класиран: Мемориалът на загиналите войници до НДК. Проектът, който заслужаваше да спечели, но не бе избран от управата на София

Проектът, класиран на първо място е безобразен. Бутафорна камара насред площада. Като Грамада по Вазов. Ама Вие наистина ли? Вървим по пътя на Скопие? :)

При всяко положение, Общината следва да направи изложба-обсъждане с участвалите проекти с присъствието на членовете на журито. Това е цивилизованото. Журито, избрало този проект,  да представи публично своите съображения и критерии при оценяването. Такива представяния бяха нормативно регламентирани на конкурсите дори в социализма. Не е нормално хората, взели решение за какво да се харчат обществени пари за толкова знакови обекти, да не отговарят за своите действия и да остават скрити.

От друга страна, национален конкурс със само 5 бр. проекти е несериозно. Общината да организира нов конкурс (по възможност международен) за този Паметник с жури от КАБ, САБ и СБХ, а не от чиновници, които не са проектирали никога през живота си.

Като участник в конкурса, смятам, че предложеното от нас ново хибридно пространство площад-парк е значителна градоустройствена идея. Новото пространство създава обособена среда за Паметника и композиционно допълва и смислено завършва оста пред НДК. Жалко е, че журито е нямало очи за тази идея и така се пропуска рядката възможност за създаване на нов площад и нова енергия в един заспал град.

Като архитект, твърдя, че мястото на този паметник не може да бъде на мястото на "1300 години България", ако и това да е мястото, където е бил първоначалния Войнишки паметник. Мога да представя професионални аргументи на евентуално обществено обсъждане.

П.С. Защо не е обявена строителната стойност на първокласирания проект? Това се изискваше по задание.
 
Следвайте "Гласове" в Телеграм


 

Коментари

 • конкурси преди 400години

  23 Май 2024 9:39ч.

  ако посетите музеите във Венеция, ще видите конкурсните разработки от проведен архитектурен конкурс преди 400години. Само че Венеция е била република. Направете си извод ние какво сме 400 години по-късно, след като не може да се проведе публичен конкурс с обсъждане. Напълно подкрепям казаното в статията - крайно време е колегията на архитектите да направи публичен "бунт" и да се развенчаят схемите при избор на спечелилите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  23 Май 2024 10:00ч.

  Дано не го изплющят тоя КИЧ и да прецакат площада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лорд Бой Джордж

  23 Май 2024 10:21ч.

  Какво го бавят още това комунистическо НДК защо не е съборено? Модерни паметници ни трябват на нас да увековечат великата победа над традиционните закостенели варварски предразсъдъци на двуполовите варвари семейните традиционалисти вярващи в немислимопто, че едно дете може да се роди само в брак между мъж и жена... Варвари! Паметник на нашата бойна посестрима, а пардон неопределена небинарна помощница/помощник(извинявам се ако съм я обидил) Аналена Бербок трябва да грее с пълна сила в географския център на София! Велика беше изстраданата победа на небинарните войни. Тежкия път на борбата започна от пилона на клуб Спартакус в зората на светлите години на прехода, когато титани на европейските ценности, като Мишо Жартиера, Денди Пенди, Сашо Вентиралора, Коко Торнадото се насираха на пилоните в клуба водейки смело битката с варварските закостенели традиционалисти. Сега повече от 30 години по-късно мога смело да заявя, че победата е близо ако ли не е постигната вече, с малки изключения(искат да ни бия ако си подадем носа извън София). Затова предлагам да се започне с бързото и ударно строителство на паметници на еврогейската култура пред всяка детска градина, пред всяко училище и университет, пред всеки жилищен блок ако трябва! Паметници в цял ръст на Елза Парини, Урсула, Георги Петков, Урсула Фон Дер-лайнен, Бил Клинтън, Хилари Клинтън, Жоро Павето, както и група специално избрани личности от паметника с жертвите на комунизма, които някой зли езици твърдят, че са осъдени педофили и изнасилвачи, но както знаем ние педофилията е въпрос на гледна точка в нашето либерално общество! Да живее ЕС, да живее НАТО(военната организация с най-голяма инклузивност и разнообразие в целия свят), да живее Кокорчо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че какво му беше на Петохуйника, та го рушнаха? Да го върнат.

  23 Май 2024 10:26ч.

  Че това, дето го замислят е бетер. Плоскохуйник някакъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не преигравай

  23 Май 2024 12:40ч.

  Свали капаците и от очите, и от мозъчните клетки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  23 Май 2024 18:15ч.

  Най-естественото решение за Войнишкия паметник е мащабната възстановка. Логично е да се започне от казармата на Първи пехотен софийски полк заедно с разполежиния до нея мемориал. След това иде ред на пространството около казармата: градинката с виенско колело, позабравения площад "Баба Неделя", трамвай 6, свързващ "неделните" площади - "Баба Неделя" и "Света Неделя". Следващият ход е да се възстанови задължителната военна служба. Така казармата ще се напълни с войничета, а покрай оградата й ще започнат да се разхождам лекомислени вакарелски слугини и копнеещи за ласки гимназиски. После трябва да се събори безличната сграда на сегашния съд. Това място трябва да се върне предишния му обитател - воненно-историческият музей, още по-бивш "Дом на военния инвалид". След това от София трябва да се изселии всеки трети от сегашните й жители. След като минат още сто години може да помисли и за възстановяване на прочутия паметник "Шестокрил петохуйник".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инвалидов

  23 Май 2024 20:29ч.

  По принцип, неудачните решения в България са плод на хора, които правят нещо, от което не разбират! Така е в повечето случаи. За "Старите стени" има ново пространство! На мен не ми изглеждат особено подходящи. Вярно, паметникът се възстановява в почти автентичния си вид, но това не означава, че този вид, дори в първоначалния си такъв, е бил особено добър. Може би сега имаме шанс да го направим още по-добре. Видях няколко проекта. Харесах един и втори. Първият беше нещо, което се определяше като стилизиран кръст за храброст с имена на няколко плочи с вътрешно пространство. Вторият като само една стена с неправилна форма с имена. Не помня авторите. За такива работи задължително трябва прозрачност и широко обществено обсъждане. Иначе...корупция и грозота, която е пари на вятъра и не особено положителни и родолюбиви помисли при среща с творението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв войнишки паметник на НДК, глупци

  23 Май 2024 21:31ч.

  Войнишкият паметник трябва да е на друго място, глупаци! Как може да насаждане на хората такъв хаос? НДК е комплекс от паркова площ и сграда с изцяло рекреационни и културни функции, и е един завършен ансамбъл с концепция. Къде искате да го набирате този паметник като нещо насилствено, от безсилие да му определите по-подходящо място. Но понеже блоковете са ви приоритет и всичко искате да го натъпчете където не трябва. Друго трябва да стане. Да поставите друг акцент на мястото на войнишкия паметник, а за последния да намерите подходящо тихо и спокойно място, с достатъчно пространство за поклонение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повече от безобразен - истинска гавра със София

  23 Май 2024 22:51ч.

  Остава само да направят от зелените площи действащ гробищен парк за журито и за СО. Гробищните места да се раздават по заслуги и за много пари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодор Кунчев

  26 Май 2024 13:28ч.

  Не е съвсем така. Вторият проект е читав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • gordon bluff

  26 Май 2024 22:49ч.

  Оригиналният войнишки паметник никога не е бил на мястото на паметника „1300 години България“, както се опитват да ни убеждават определени блатни твари (нямам предвид автора на дописката).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи