Вим Вендерс получи наградата "Люмиер"

Вим Вендерс получи наградата "Люмиер"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Режисьорът Вим Вендерс получи почетната награда "Люмиер" на фестивала в Лион, Франция, съобщи АФП. 

"Абсолютно невъобразимо е, че изобретателите на киното" се наричат Люмиер, (което на френски означава светлина - бел. ред), каза развълнуваният Вим Вендерс при получаването на наградата си. "Това е самата същност на киното, светлината", продължи той на френски език. "На екрана се опитваме да хвърлим светлина върху света, върху историите, върху хората. Това, което съм направил в моето кино, е да хвърля светлина върху този въпрос: как живеем, как можем да живеем по-добре". 

За германския режисьор, който на 78 години понякога се чувства като "динозавър", следващият филм остава "най-важното".

В петък Вим Вендерс проведе майсторски клас и припомни кариерата си, през която е заснел около 40 филма. "Понякога се чувствам като динозавър", сподели 78-годишният режисьор. "Снимал съм с първата камера, която записва и звук, видях настъплението на цифровизацията, на 3D . . ."

На фестивала в Лион Вим Вендерс представи двата си нови филма - "Перфектни дни", разказващ за живота на обикновен служител на обществена тоалетна в Токио, който е запален по фотографията, музиката и книгите, и "Анселм", портрет на съвременния визуален артист Анселм Кифер.

Вим Вендерс е роден през 1945 г. в Дюселдорф. Той печели наградата "Златна палма" в Кан през 1984 г. с "Париж, щата Тексас", а с "Криле за желанието" - за най-добър режисьор през 1987 г. пак в Кан.

Днес Вендерс, чиито филми са поетични, интроспективни и с неспокойни персонажи, остава верен на своите учители - японеца Одзу и американците Джон Форд и Антъни Ман, чрез които разбира как да гради кино с "малки времеви тухлички".

През годините Вендерс посвещава много документални филми на други творци - фотографа Себастиао Салгадо, танцьорката Пина Бауш и музикантите от "Буена Виста соушъл клъб".

"Винаги си ограничен от собственото си виждане за света. Голямо приключение е да навлезеш "в нечий ум, да се чудиш "как го правят другите", каза Вим Вендерс в Лион. "Да намериш пътя си в този свят с толкова много гласове е по-сложно", но в един "раздробен свят" "това е възможно, ако направиш филм за нещо истинско", за "преживяно". "Мненията не правят добър филм", каза той.

Наградата "Люмиер" се присъжда от 2009 г. на водещ режисьор или актьор за цялостно творчество. С нея са отличавани Тим Бъртън, Джейн Кемпиън, Жан-Пиер и Люк Дарден.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Има

  23 Окт 2023 20:09ч.

  Добри филми, за Пина е шедьовър, но е изкукал подобно всеки самообожествил се кинаджия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи