Сватбата на Цар Борис III и Принцеса Джована Савойска (видеорепортаж на Ройтерс)

Сватбата на Цар Борис III и Принцеса Джована Савойска (видеорепортаж на Ройтерс)

На 25 октомври 1930 г. Цар Борис III и Принцеса Джована Савойска сключват брак в Долната базилика на Свети Франциск в Асизи, Италия. 

 

Принцеса Джована е дъщеря на италианския крал Виктор Емануил III от Савойската династия и Кралица Елена, родена Принцеса Петрович-Ньегош, дъщеря на Черногорския Крал Никола I.

 

Двойката е венчана от отец Антонио Мария Рисо, професор по физика, който се подпомага от деветима български студенти-богослови. Свидетели стават Принц Умберто Савойски от страна на булката и Херцог Албрехт Евгени и Княз Кирил от страна на младоженеца.

 

Преди сватбата си Принцеса Джованна отправя специална молба церемонията да бъде скромна: "Не гримирайте Асизи". Нейно желание и настояване е също така обителта на Св. Франциск да не се загрозява с гирлянди и пищна украса, а дамите сред гостите да бъдат със затворени деколтета и без излишни бижута. 

 

Асизи и базиликата „Свети Франциск” имат специално място и значение в живота на Принцеса Джована. През 1923 г. тя и сестра ѝ Мафалда се разболяват тежко от коремен тиф, като американската преса всекидневно публикува информация за състоянието им. Лекарите не дават много надежди, а фаталният изход изглежда твърде вероятен.

 

 

Принцесата обаче оздравява под грижите на две монахини от храма и дава обет пред Св. Франциск, като приема да стане Францисканска терциария. Именно затова тя избира Асизи за място на венчавката си с Цар Борис ІІІ, а след сватбата всички гости се покланят на гроба на светеца.

 

Събитието събира кралски особи и държавници, като пристига и бащата на Царя - Фердинанд I, който по това време вече е изгнаник в Кобург. Жителите на Асизи също препълват улиците. Присъстват 50 принцове, Мусолини също е на събитието. 135 журналисти от цяла Европа отразяват сватбата и специално за тях е инсталирана самостоятелна телефонна мрежа.

 

В дните на Царската венчавка като дар десетки държавни и частни предприятия правят благотворителни акции и помощи. Горнооряховската община отпуска 100 000 лева, с които да се закупят обувки и облекла за бедните деца в града.

 

Въпреки че първоначално Цар Борис III е кръстен в католическа църква, баща му, Фердинанд I, решава по политически причини, че е по добре синът му да премине към Източноправославната църква. За това си свое решение, Фердинанд бива отлъчен от Католическата църква. Поради тази причина на Цар Борис се налага да иска разрешение от папа Пий XI, за да се ожени за принцеса Джованна, която е кръстена по римокатолически обряд.

 

Папата се съгласява венчавката да се състои, след като Цар Борис III обещава да отгледа децата си в католическата традиция.

 

Впоследствие обаче, и двете деца на Цар Борис и Царица Йоанна са кръстени в православна църква, което смайва Ватикана. Въпреки че Йоанна не е отлъчена от църквата заради действията си, папата се оплаква от "балканските номера".

 

След закуската на следващия ден празненството се запътва към България - първо на влак, а после на най-луксозния български пътнически лайнер „Цар Фердинанд І”. По думите на Цар Борис всички придворни дами освен царицата пострадали от морска болест по време на пътуването. Нововенчаната двойка хваща още един влак до София и пристига на перон, обсипан с хризантеми.

 

Двамата се венчават по православния обряд на 31 октомври в катедралата "Св. Александър Невски". Принцеса Джована бива коронована за царица и приема българската версия на името си - Йоанна. На следващия ден двойката стояла на крака цели 7 часа, приемайки поздравления. 

 

Царица Йоанна се радва на обичта на българския народ до последния си ден. Тя развива благотворителна дейност и приема патронажа на Училището за милосърдни сестри. Едно от начинанията ѝ е отварянето на болница, като дарява всички средства, необходими за изграждането и обзавеждането ѝ. По времето на Втората световна война тя също така осигурява визи за евреи, опитващи се да напуснат държавата. 

 

Царската двойка предприема много пътувания - както в България, така и в чужбина. Цар Борис III е известен с интереса си към науката и технологиите, като също така е обичал и да кара влакове. През 1934 г. пък Царица Йоанна смайва света, когато заявява, че може да готви.

 

В интервю за американския всекидневник The New York American, тя разкрива: "Борис обожава домашно приготвена храна. Тайната на домашното щастие се крие в кухнята".

 

Източник: OFFNews.bg

 

 

 

 

Коментари

 • фюрера на българския монархофашизъм ли ще ми рекламирате

  14 Март 2022 10:16ч.

  Мисирки, фашизмът от 30-те години още нанася щети върху крехкото ви душевно здраве

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wxubjx

  16 Май 2022 21:20ч.

  fildena ca - <a href="https://stromectolx.store/">stromectol pills for humans</a> ivermectin cost

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Smqqdo

  04 Юни 2022 16:44ч.

  hydroxychloroquine online buy - <a href="https://baricitinib.store/">purchase baricitinib sale</a> baricitinib 4mg without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ttspxr

  16 Юни 2022 23:15ч.

  oral diltiazem 180mg - <a href="https://diltiazem.store/">diltiazem ca</a> cheap gabapentin for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Twdaqj

  23 Юни 2022 12:02ч.

  order accutane 10mg pills - <a href="https://ramoxicillinp.com/">amoxil 250mg pills</a> tetracycline 250mg oral

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Noylwz

  25 Юни 2022 5:57ч.

  purchase flexeril online cheap - <a href="https://rcolchicine.com/">gloperba usa</a> order inderal pill

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bpkqra

  12 Юли 2022 13:05ч.

  prednisone 5mg oral - <a href="https://dprednisolone.com/">prednisolone 10mg cost</a> order prednisolone generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Etomjo

  29 Юли 2022 12:08ч.

  order isotretinoin sale <a href="https://suhagrapls.com/">sildenafil 100mg pills</a> oral sildenafil 50mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николов-

  14 Март 2022 11:16ч.

  цар Борис III е последният български държавник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  14 Март 2022 12:27ч.

  глупости, голям държавник, та накрая плащахме репарации!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пусть Всегда Будет Правда

  14 Март 2022 11:30ч.

  Цар Иван Шишман е последният български държавник !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николов-

  14 Март 2022 11:31ч.

  Аз обаче не съм последния педигрипал в тоя маймунарник, напротив! Моята роля е скромна, почти незабележима. Никой не ме забелязва, всички ме подритват и настъпват, а после си остъргват обувката о най-близкия бордюр с отвращение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  14 Март 2022 12:17ч.

  И ми стана едно царедворско, като видях снимките…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николов-

  14 Март 2022 12:19ч.

  хей адаш , пак ли те опляскаха? блядовете на фронта не подбират вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що не ме вълнува подобна

  15 Март 2022 7:59ч.

  показуха г-н Дачков?Авъпросният индивид с фуражката ще го запомним с две неща:вкара ни във втората световна война на страната на губеща Германия и факта че спаси евреите от газовите камери на същата тази Германия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  16 Март 2022 6:39ч.

  Глупчо, Цар Борис е бил по-българин от тебе! Ако не се е съгласил с Хитлер, то България е щяло да я сполети съдбата на Сърбия! И за какви газови камери сънуваш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  15 Март 2022 8:36ч.

  едно оточнение (свединие) зъ върлити антикумунетъ:този "невротик" докара на власт кумунетътъ (и други беди нъ bg)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  15 Март 2022 18:44ч.

  Третото Българско Царство и Народна република България, макар и антагонисти, остават винаги една приятна носталгия - лек за несигурната и смутена душа на днешния българин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков, ти нале се продаде на руснаците?

  16 Март 2022 22:37ч.

  Какво е това германофилство сега?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сватбата на Цар Борис III и Принцеса Джолана

  18 Март 2022 11:26ч.

  Колко мило

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи