Стоян Михайловски: Свободата е етическо, а не политическо понятие

Стоян Михайловски: Свободата е етическо, а не политическо понятие
Стоян Николов Михайловски (1856 - 1927) е потомък на стар възрожденски род, от коляното на Иларион Макариополски. Завършва право във Франция и след Освобождението започва работа като адвокат и съдия. Няколко пъти е избиран за народен представител (1886-1887, 1894-1896, 1903-1908). Заради статията "Потайностите на българския дворец" (в. "Ден", 1904), насочена срещу княз Фердинанд I, е осъден условно. Емблематично за художественото дело на Михайловски е произведението "Книга за българския народ". Той е автор и на множество сатирични творби, разкази, стихотворения, включително и на химна "Върви, народе, възродени..."

  

Текстът чете: Явор Дачков

Източник

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Ляпчев

  21 Апр 2021 13:51ч.

  Близкият до монарха Фердинанд I Михайловски е избран на 7 април 1901 г. за председател на Върховния македоно-одрински комитет като балансираща фигура между цончевистите, сарафистите и привържениците на ВМОРО. След конгреса обаче във възгледите му настъпва сериозна преориентация. През юни 1901 година по време на голяма обиколка в страната на митинг във Варна произнася реч, изпълнена с остри нападки срещу Фердинанд и опитите му за намеса в македоно-одринското дело. Михайловски обявява, че Македоно-одринската организация е напът да попадне в ръцете на анархо-терористичната стихия, в която поставя както социалистите, така и сарафистите като Симеон Радев. Досега българската историческа наука не е направила ревизия на идеите и действията на ВМРО преди 1923 г и след това. Димо Хаджидимов - деец на ВМРО в брошурата си „Назад към автономията“, недвусмислено показва, че организацията на практика се бори за кауза пердута: „ ...Тази идея все пак си остана само идея българска, докато най-послѣ изчезна и като българска. Нито гърцитѣ, нито турцитѣ, нито друга нѣкоя националность въ Македония възприеха тоя лозунгъ. Нѣщо повече: обявиха се противъ него, противъ автономната идея... Защото автономната идея у българитѣ доби по-широкъ полетъ успоредно съ създаването на Вѫтрѣшната македонска революционна организация, която, българска по съставъ, се прояви като организация доволно рѣшителна и съ внушителна боева мощь и сила на съпротивление. Водителството на македонскитѣ гърци не можеше да се нареди подъ знамето на една такава организация, която въ никой случай не би станала орѫдие на елинизма като националенъ идеалъ... Въ лицето на България гръцкото кралство и агентитѣ му въ Македония виждаха единъ факторъ по-силенъ и съ по-високъ военен престижъ, а това налагаше едно отрицателно отношение къмъ вѫтрѣшното българско движение...[

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Енчев, Илия / Пловдив

  23 Апр 2021 6:58ч.

  Cвещенната за нас Българи, потомци на великите Дякона, Ботева и Вапцарова, дума СВОБОДА, значи СУВЕРЕНИТЕТ! Т.е., пълна НЕЗАВИСИМОСТ! Защото е престъпление, Българите да се стремим за ръководни длъжности в международни организации като; UN & UNESCO, WIRLD BANK & €C , незнаейки собственото си историчйеско-предназначение, а камоли да знаем и, предназначението на всички, държави-членки в тях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Енчев, Илия / Пловдив

  23 Апр 2021 7:05ч.

  Ако не върнем €вро-откраднатия СУВЕРЕНИТЕТ на БЪЛГАРИЯ, младото ни поколение няма да има РОДИНА ! С уважение; Енчев / [email protected] ******************************* "За пълното си щастие Човек трябва да има Суверенно и Славно отечество" Симонид Кеоский / 5 век преди Христа / "А за да бъде Българина напълно щастлив, Трябва да знае и следва, своето историческо предназначение! " Енчев И. / 20век след Христа/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Захарий Стоянов и статията му "Кой"

  01 Май 2021 11:08ч.

  Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България. И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, афганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  03 Май 2021 21:51ч.

  Захари Стоянов е голям патриот. Но едва ли нашите тогавашни видни хора са могли да бъдат реално запознавани и въвличани в истинските дейности на европейските елити. Няма логика някой да ги допусне ей така. Постиженията се оценяват по-правилно с аршина на своето време. Затова те не са прави. Всеки е допринясял според възможнбостите си, а е очаквал доста повече, мислейки си, че му се полага ей така, защото е правилно или честно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи