Премиерът учен Богдан Филов: В днешно време не можем да говорим за човечност

Премиерът учен Богдан Филов: В днешно време не можем да говорим за човечност

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Проф. Богдан Филов – блестящ учен и противоречив държавник

В стремежа си да угодят с всички средства на своите господари, българските царедворски министри подписват смъртна присъда за българските евреи:

“На основание чл. 1 от закона за възлагане на министерския съвет и свързаните с него въпроси, одобрява се следното:

Възлага се на комисаря за еврейските въпроси да изсели от пределите на страната в споразумение с германските власти 20 000 души евреи.

Присъствали министри: Богдан Филов, Петър Габровски, Борис Йоцов, Добри Божилов, Никола Михов, Никола Захариев, Христо Петров, инж. Дим. Василев, инж. Васил Радославов.

Настоящото постановление не подлежи на обнародване в Държавен вестник. Вярно с оригинала, н-к на канцеларията – М. Стефанов.” (из Документ от Държавния архив)

Цар Борис и Богдан Филов на среща с Хитлер

Богдан Филов е български археолог, преподавател и политик. Той е министър-председател на България в периода 1940 – 1943 г., регент е на малолетния цар Симеон II през 1943 – 1944 г.,  а освен това е министър на народната просвета от  1938 до 1942 и министър на външните работи в периода 1942 – 1943 г. Той е един от най-спорните български политици, обвиняван за включването на България във Втората световна война на страната на Тристранния пакт, както и за провеждането на прогерманска политика. По време на комунистическия режим името му дори е зачеркнато от научната и политическа сфера. 

1 март 1941 г., Богдан Филов чете реч във Виена при присъединяването към Тристранния пакт

Управлението на професора ще се запомни и с един от най-позорните моменти в историята на България. Под немско влияние на 21 януари 1941 г. влиза в сила Законът за защита на нацията. Това е акт на антисемитизъм – евреите загубват гражданските и политическите си права, отнемат им се имотите, предвижда се концентриране на еврейското население в определени точки на страната и са забранени смесените бракове.

"11.III. Четвъртък. Днес ме посети Redard за връзка с изселването на еврейските деца в Палестина. Даде ми да прочета телеграмата, с която се иска да се назначи един комитет от трима евреи, за да посочат лицата за изселване. Казах му, че това ние не можем да приемем и си запазваме правото да посочим ние лицата. Преди това обаче би трябвало да уредим техническите въпроси по изселването. Той предложи да почнем с една група от 100 деца, за които М {инистерството} на вътр {ешните} работи дало съгласието си и за които ще са нужни само два вагона. Стана дума за евреите от новите земи, които изселваме. Той предложи да телеграфира да ги приемат и тях всички в Палестина. Възразих му, че е вече много късно, понеже те след няколко дена тръгват. На въпроса му къде отиват, отговорих: “В Полша”. “Това значи, че те отиват на смърт”, каза той. Обясних, че това е пресилено и че те ще бъдат използувани като работници, каквито и ние изпращаме. Отговори, че това не е същото и че с евреите се постъпва нечовечно. Възразих остро, че не можем да говорим в днешно време за човечност, когато тъй безмилостно се избива мирното население на големите градове. Той веднага се съгласи с мене, като посочи току-що станалото нападение от англичаните на град Рен в Британия. (Става дума за областта Бретан във Франция.) Из „Дневника на Богдан Филов“

Български учени на излет край Своге. От ляво на дясно: проф. Гаврил Кацаров, д-р Богдан Филов, Рафаил Попов, Васил Аврамов, Никола Мушмов (прав), неизвестен, проф. Йордан Иванов, неизвестен, Атанас Чилингиров (?), край р. Искър, лято 1914 г.

Богдан Филов учи в Карлово и в Пловдив, а през 1900 г. завършва Първа мъжка гимназия в София. През есента на 1901 г., Филов получава стипендия за обучение по класическа филология в Лайпциг. През 1902 година започва усилени занимания по латински език, старогръцка история, история на Древен Рим и др. През следващата година и половина специализира в Бон, Париж, Мюнхен и Рим, където се усъвършенства в професията. Макар и твърде млад, Богдан Филов е един от най-подготвените български археолози през първото десетилетие на XX век. Започва преподавателската си кариера през 1914 г. като частен доцент по археология на източните и класическите народи в Софийския университет, а от 1920 г. е редовен професор, титуляр на Катедрата по археология и история на изкуството. Филов постепенно се издига в преподавателската професия: става декан на Историко – филологическия факултет през 1924 г. и заема поста на ректор на университета в периода 1931 – 1932 г. Лекциите му се посещават не само от студенти по история, което говори за това какъв преподавател е бил Филов. Макар и често да е влизал в пререкания със свои колеги и да е търсил повече пари за разкопките си и за други проекти от Министерството на народната просвета, безспорно Богдан Филов е бележит учен и уважаван преподавател.. В допълнение на гореспоменатите факти трябва да отбележим и редица негови почетни титли: почетен доктор (honoris causa) на Атинския университет, Берлинския университет, Будапещенския университет и на университета в Падуа.

Професор Богдан Филов, княз Кирил и генерал-лейтенант Никола Михов полагат клетва като регенти на извънредно заседание на Народното събрание. София, 11 септември 1943 г.

Като министър-председател Богдан Филов е един от най-големите привърженици на ограничаване на университетската автономия  чрез прокарването на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните служители. Недоволството на академичната колегия е оглавено от ректора проф. протопрезвитер Стефан Цанков, който протестира пред премиера от името на Академичния съвет.

Управлението на професора ще се запомни и с един от най-позорните моменти в историята на България. Под немско влияние на 21 януари 1941 г. влиза в сила Законът за защита на нацията. Това е акт на антисемитизъм – евреите загубват гражданските и политическите си права, отнемат им се имотите, предвижда се концентриране на еврейското население в определени точки на страната и са забранени смесените бракове. По-късно е създадено Комисарство по еврейските въпроси с ръководител Александър Белев (привърженик на хитлеристката идеология). Въпреки че България остава в историята като държавата, успяла да спаси своите граждани от еврейски произход, близо 12 хиляди евреи от „новите земи” са депортирани в немските концентрационни лагери под претекст, че не са български граждани. Това води до първата пробойна в управлението на Филов – 43 депутати се противопоставят на депортирането. Професорът незабавно се задейства и иска вот на доверие на следваната от него политика.

Филов е обвиняван за включването на България във Втората световна война и подписването на протокола във Виена за присъединяване на страната ни към Тристранния пакт на 1 март 1941 г. Коректно е да отбележим, че въпреки опитите на цар Борис III да предотврати войната, агресивната политика на Хитлер няма как да бъде избегната. На север от река Дунав е разположена 680 хилядна немска армия, което на практика оставя без избор българските власти. За присъединяването към пакта Филов пише следното в своя дневник:

        „Изобщо присъединяването на България към пакта тъкмо в този момент, когато толкова ни заплашват и Оста има неуспехи, се цени твърде много. Изглежда, като че ли се е присъединила велика сила, а не малка България.”

На 1 март 1941 г. премиерът Богдан Филов (с мустаците) подписва в двореца Белведере във Виена присъединяването на страната ни към Тристранния пакт

Преди да подпише договора, България се интересува най-много от действията на Югославия. Западните ни съседки влизат във войната на страната на Тристранния пакт на 27 март 1941 година, но два дни по-късно след преврат, извършен от група офицери и политици, свързани с британските тайни служби, Югославия излиза от сключения съюз. Това в действителност усложнява ситуацията, тъй като България вече трябва да води битки не само с Гърция, но и със западната си съседка.

 Богдан Филов разкрива политическата си идеология в „Пътят на България” . Там той излага визията си за засилен авторитарен и безпартиен режим, обединяващ всичко най-ценно и значимо около царската корона. Засегната е и борбата срещу комунизма. За разлика от царя, той иска прекъсване на дипломатическите отношения със СССР и е главно действащо лице в антиболшевишката изложба, открита на 27 септември 1942 г.

Проф. Богдан Филов на посещение в Италия при Мусолини

След смъртта на Н.В. цар Борис III на 28 август 1943 г., Филов е първи регент в Регентския съвет (другите двама са княз Кирил и ген. Никола Михов) на малолетния цар Симеон II. Този съвет противоречи на Търновската конституция – в него влиза член на царското семейство (това е забранено), а изборът му не е легитимен, тъй като това следва да бъде направено от Обикновеното народно събрание. Върховният закон пък изисква съветът да бъде избран от Велико народно събрание. Съветът продължава прогерманския курс на България въпреки загубите на Хитлер на бойното поле.

Източници: bulgarianhistory.org, baricada.org

 

 

 

 

 

Коментари

 • Фриц Клингенберг

  01 Окт 2023 18:32ч.

  Така е. За разлика от Кирчовци, Кокорчовци, Тиквата и тиквичките, ПКП, цоциалистите евроатлантици, умнокрасавците жълтопавтници и вся остальная, Филов е сериозен политик, учен и държавник. Той не е слушал Посолството. Не е получавал грантове. Не е хрантутеник на фондация. И е бил българин. И грешник, но не само грешник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  01 Окт 2023 20:13ч.

  Монархо фашиста Филов е обикновен палач, убиец на когото ръцете му са изцапани с кръвта на хиляди свой сънародницu, за какъв държавник и политик изобщо пишете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XAXA

  01 Окт 2023 21:05ч.

  филов е един фашист и подлога и нищо повече! Останалото е плод да нечея болна фантазия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  09 Окт 2023 19:07ч.

  Все ми е на ума,че фашиста лакей на Хитлер не е слушал никакво посолство и е правил независима политика... Човека отговорен за избиването без съд и присъда на хиляди жени и деца паметници, на които има почти във всяко село... Трябва да си изключително полиран мозък да хвалиш Филов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  09 Окт 2023 21:17ч.

  Каквото и да пишат разни неграмотници Филов е най-титулования Български учен до днешния ден. Какво удоволствие би било той да не подпише Пакта и да има окупация от Вермахта - нямаше да има един чифут и мангал в България !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • яблочко

  11 Окт 2023 19:45ч.

  Богдан Филов е монархофашист, по голяма част от снимките му са с фашисткия поздрав! Не пишете за такива мръсни отродия, осъден от Народния съд и екзекутиран, с право! Живота на хиляди антифашисти в това число на Никола Вапцаров лежат нафсъвестта на тоя мръсен фашист!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз съм

  17 Окт 2023 19:45ч.

  Какво имаш против чифутите? Виж каква мощна държава направиха заобиколени от арабски страни. Трябвало е да пуснат немските войски към Гърция, но да не се присъединяват официално към Тристранния пакт. Политиката на Финландия е трябвало да водят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  06 Дек 2023 18:20ч.

  За Вапцаров нещата не са толкова ясни. Той е замесен с парите на Коминтерна. Факт : през 1996 г ВКС оправдава Богдан Филов и го реабилитира, а през 45-те години на управление на другарите той не е оправдан и реабилитиран !!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Окт 2023 18:36ч.

  Е, кво му е противоречивото като държавник (чак пък държавник)? Позорен държавник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ಠ⁠_⁠ಠ

  01 Окт 2023 19:22ч.

  Неволно си спомни за една рисунка от Домие, наречена „Прогресът“. Домие бе нарисувал на листа няколко охлюва, които пълзяха един след друг. Ето какво беше темпото на човешкото развитие. Но охлювите пълзяха в кръг! И това беше най-лошото. Ерих Кестнер, 1931 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  14 Окт 2023 9:02ч.

  Добър поглед и алегория!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Картини от една изложба

  01 Окт 2023 19:43ч.

  Летописите в снимки все повече навеждат към едно горчиво чувство - историята от ония дни все по-настоятелно се повтаря в тия. Интелектуалната съвест го усеща с фибрите си. Тревожно ми е от тия натрапващи се трагични повторения на историята. Разбира се, глупаците, преследващи само конюнктура и келепир, пак ще останат изненадани, защото на тях им липсва и визионизъм на очовечаването, и даже най-елементарна съвест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  09 Окт 2023 19:11ч.

  Точно така е, нещата се повтарят трагикомично ама комично от черния хумор и то за наша сметка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  01 Окт 2023 20:21ч.

  Някак си "срамежливо" автора премълчава как е завършил земният път на последният министър председател и регент на монархо фашисткият режим, защо ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  01 Окт 2023 20:24ч.

  Осъден е на смърт от Народеният съд и е екзекутиран на 2 февруари 1945 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RIP

  01 Окт 2023 20:37ч.

  Хубаво сегашните трима глупаци от запаса да четат историята - кокоран, тъпото и акания академик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Окт 2023 20:35ч.

  Не знам защо в текста е пропуснато че е председател на БАН. Но може аз да съм го минал по диагонал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RIP

  01 Окт 2023 20:36ч.

  Историята се повтаря макар и с герои на много по-ниско интелектуално ниво. Явно съдбата ни е да не отстояваме собствен интерес и мнение а да прислугваме. Жалки душички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Окт 2023 20:38ч.

  В предговорът към дневника на Филов един професор отбеляза министероманията при академиците като обща болест,за да стане след това министър..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Окт 2023 20:41ч.

  В биографията е пропуснат баща му-тоже Филов. Убит като русофил от Паница без съд и присъда. Секретар на БРЦК, герой от Съединението...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  05 Окт 2023 19:40ч.

  Сущий Евгени Дайнов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  01 Окт 2023 21:04ч.

  Една жалка и гнусна подлога, като сегашните!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  01 Окт 2023 23:38ч.

  Чета коментарите и си мисля за "мат'риала". Който "Възраждане". Филов е на светлинни години пред сегашните подлоги и продадени невести. За разлика от тях е имал свое мнение. Грешно исторически, но свое! Демек не изповядва Иудаизма на настоящите ни "управляващи". Освен това ако не знаете на 3 март 1942 г. се провежда в негово присъствие и това на военния аташе на Райха тържествено отбелязване на празника. И Царство България представлява по това време Третия Райх в Москва. Всеки да прави изводите си САМ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Феликс Едмундович

  02 Окт 2023 7:54ч.

  Някой може ли да цитира какво е открил „блестящият” учен? В статията се цитират само титли. И сега си имаме академик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бих напомнил на новоизлюпения ни

  02 Окт 2023 8:33ч.

  т.н.”академик”Денков”съдбата на БогданФилов!Индивид с доказани успехи и постижения за разлика от тия на въпросния Денков!Ликвидираха Филов заради неговите недостойни за гражданин постъпки,нещо с което и сегашния ни “академик” може да се гордее!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешна аналогия

  02 Окт 2023 8:44ч.

  Богдан филов не е крал чужди жени, не е прелъстявал свои омъжени студентки, не е крал колегите си, не си е печелил милионни грантове от МОН, и не ги е прехвърлял на метресата си, каквато не е известно да е имал изобщо. Всяко съвпадение със сега действащи премиери е измислица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЕНКОВ, гледай

  02 Окт 2023 15:49ч.

  и очаквай! Поне същото ще е. И камарилата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да си беше останал учен

  04 Окт 2023 15:12ч.

  Що ли все политиката ги дърпа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  05 Окт 2023 19:44ч.

  Мда аналогията със сегашното е поразителна. Но Филов поне в началото е бил учен, а не грантоед като сегашното му копие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  06 Окт 2023 14:24ч.

  Богдан Филов си остава учен, и то стойностен. Що се отнася до политиката, България често "няма право на самостоятелна такава". Който иска, да прочете книгата "Лунатици", отнася се за първата световна война. Преди това, България взема огромен заем от Германия. Заем предлага и Франция. Картинно е описана как из българския парламент летят мастилници, депутатите водят борба с подръчните им средства. България взема парите от Германия. И с това с нас е ВЕЧЕ СВЪРШЕНО. Богдан Филов не съзнава, (може би) че е просто изпълнител на финансовия капитал, но НАЙ-ГОЛЯМАТА акула, разбира се, печели всички войни. САЩ. Но дали и сега ще стане така, ще видим. Русия поне е вече напълно наясно с проблема. За АКУЛИТЕ финансови настава война на живот и смърт. И ние пак сме в кюпа на акулите, а всъщност сме нещастна цаца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  08 Окт 2023 9:39ч.

  Писал съм и преди и повтарям: Винаги, когато България е управлявана от учени с професорски титли сме стигали до катастрофи: Васил Радославов - губим почти 65 % от територията ни; Александър Цанков - избива над 100 хиляди души за краткото си управление; Богдан Филов - за него пише в статията.Дано академик Денков прекъсне лошата традиция,а дано ама надали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  08 Окт 2023 11:03ч.

  Нормално, това са глупави, но тщеславни хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само минавам

  12 Окт 2023 8:48ч.

  Семейство Филови са потомствени русофили, интелигенти и почитатели на руския имперски стил. Кой нормален не е? Това че, е презирал Съветите е факт. Но недейте го слагайте в един кюп със сегашните продажници! Може да е велик грешник, но не е майцепродажник, а НАПРОТИВ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  15 Окт 2023 11:17ч.

  крайният резултат е важен. борката Трети и филофци докараха на власт кУмунетътъ. факт необорим. и за заслуги анти-кумунетътъ кръстиха булевард на Бориса. филоФ не е бил голям Учин по негово време, днес да не говорим. той е глупак накичен съ титли. ако борисовите управници са били малко от малко съ пипе,можели сме да заобиколимЕЕЕ Катастрофата. там е работата чи глупавите никога не падат по гръб. въобште некъ си го кажимЕЕЕЕ под сординка:освен че сме глупави (имаме история) , нууу сме и малко шизофриници ( Катастрофи, но нямаме едно пленено знаме!!!!!!!!!!!!!!!!: и това го дрънкаме на поразия) използвах днешния Уйййййкинд български ,за да кажа,че народ,който подменя май

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  15 Окт 2023 11:23ч.

  -чин език, винаги ште има управници, които ште го катастрофират. на фотото :Български учени на излет край Своге.... правилно и българско "излет" е да бъде Пиииикник. та като сме тръгнали да довършваме езика на мама и тате да го креатираме перфектно. (езикът е огледалото на човешкия ум, а Той произвежда културата и достойнството на един народ) (казах за дървените философи възхвалявашти филоф и филофштинътъ)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рорик

  14 Ное 2023 13:08ч.

  Ми чи той се е написал Дневник и то голем. Четете го.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи