Лондон сваля знамената си пред ген. Владимир Вазов

Лондон сваля знамената си пред ген. Владимир Вазов

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят от Дойран!“ Тези думи на лорд Милн, който като фелдмаршал командва британските сили при Дойран през септември 1918 г. и губи сражението от войниците на ген. Владимир Вазов, ще останат завинаги в световната история. Защото са може би единственият пример за уважение на победения към победителя, надвил с храброст, чест и всеотдайност за родината си в пъти по многоброен и силен враг. Лорд Милн ги изрича през юни 1936 г., когато ген. Вазов минава покрай строения почетен легион на парада в чест на победата на Имперската армия през Първата световна война.

Войници и офицери от 34-ти пехотен Троянски полк, с богати трофеи от пленено британско въоръжение - пушки, картечници, каски. Дойран, лятото на 1917 г.

В парада участват 3000 военни и 200 знамена. Когато пристига българската делегация, начело с ген. Вазов, предружадащият ги генерал Хамилтън командва: „За почест, мирно!”, а лорд Милн разпорежда сваляне на знамената в знак на почит и признание.

Дълбокото уважение към героя от Дойран Англия засвидетелства още на 10 май, кагато в Лондон пристига българската делегация за конгреса на Британския легион в чест на победата в Първата световна война. На гара Виктория българите са посрещнати от кмета на Лондон и от бившия командир на британските сили при Дойран фелдмаршал Милн. Когато българският пълномощен министир във Великобритания Симеон Радев му изказва благодарност, че посреща нашата делегация, лордът отвръща: „Аз дойдох с удоволствие да ги посрещна и чувствам голямо уважение към българските войни, тъй като те, както и англичаните, бяха не само храбри, но и джентълмени.” Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи.

Генерал Владимир Вазов в Лондон

На 1 юни, когато се открива конгресът на Британския легион, председателят майор Годли казва на присъстващите: „Ще дам думата на българския генерал Вазов. Той е от малкото чужди генерали, чието име фигурира в националната ни история.” По-късно Вазов пише в спомените си: „И при много други случаи бях предмет на голямо уважение и почит. Защо? За моята скромна личност ли? Не! В мое лице англичаните отдаваха заслужена почит към Девета пехотна плевенска дивизия!” Скромен, отдаден на родината си, на дълга и честта към нея, ген. Владимир Вазов остава един от най-ярките примери за български военачалници. Името му е записано със златни букви в страниците на бойната ни слава защото от 17 годишен службата в защита на Отечеството е на първо място в живота му.

Най-големите успехи на Владимир Вазов са по време на Първата световна война. В началото на войната е командир на Пета артилерийска бригада, част от Пета дунавска дивизия. Изпратен е към македонското направление през Куманово, Велес, Скопие и Прилеп. В Прилеп местните посрещат българската войска с възгласи „Христос Воскресе” въпреки че е месец ноември. През 1916 г. е ранен в дясното рамо, но съвсем скоро се завръща в строя с още незаздравяла рана и поема командването на Пети пехотен полк, с който получава назначение при завоя на река Черна. Противниковата атака продължава четири дни, но накрая е сломена и отбита. Следва и повишение - Генералният щаб му поверява командването на Девета плевенска дивизия, с която заема участъка от река Вардар на изток до Дойранското езеро. Още с пристигането си започва проучвателни и укрепителни дейности. Под ръководството му се създава дълбокоешелониран район за отбрана.

Изгражда се система от окопи и тунели с обща дължина над 100 км., оградени с телени мрежи. Прокопани са подземни скривалища, подсилени от стоманобетон за по-голяма сигурност. Тези усилия не са напразни – между 22 и 26 април 1917 г. 160 противникови оръдия изстрелват над 100 000 снаряда срещу българските позиции. Под прикритието на нощта 12 английски батальона нападат позициите на Тридесет и трети свищовски и Тридесет и четвърти троянски полкове. Атаките са отблъснати като англичаните дават над 1000 жертви. На 8 май противникът отново атакува. Дни по-късно войниците на Тридесет и четвърти троянски полк погребват повече от 2250 вражески войници и 40 офицери. На 20 май Владимир Вазов е произведен в чин генерал. Същият ден германският генерал-лейтенант фон дер Еш го награждава с Железен кръст І –ва степен На 14 септември 1918 г. започва ново настъпление на противника. Френският генерал Франше д`Еспере планира да направи два пробива – при Добро поле той насочва пет френски и сръбски дивизии, а при Дойран пет на англичани и гърци, както и френски спомагателни части. Превъзходството на противника е мнократно. В този момент генерал Вазов се обръща към войниците и офицерите с думите: „Трябва да победим или да умрем – друг избор няма!” На 16 септември започва истинската битка със усилена артилерийска подготовка – изстреляни са над 70 000 снаряда, но нито едно скривалище не е разрушено а жертвите са само девет. На следващият ден огненият ад продължава, включени са и газови снаряди и българите слагат противогазите. На 18 септември започва нова атака. В един момент първите български позиции са завзети, но след като генерал Вазов изпраща резерва, дивизията си възвръща позициите. На следващия ден е последната отчаяна атака ръководена от генерал Милн. В края на деня силите на Антантата претърпяват пълен разгром като дават над 10 000 жертви.
След подписване на Солунското примирие, генерал Вазов е назначен за началник на Втора инспекционна област, а по-късно става Главен инспектор на артилерията. В началото на 1920г. е произведен в генерал-лейтенант, преминава в запас и е назначен за председател на Съюза на запасните офицери, като на този пост остава 10 години – най-дълго в историята на организацията. През 1922 г. заедно с други висши офицери от запаса основава Български народен съюз „Кубрат” с цел противопоставяне на следвоенните революционни заплахи и съпротива срещу земеделския режим. До Деветоюнския преврат 1923 г. съюз „Кубрат” е в нелегалност, след което участва в Народния сговор.

През 1926 г. Владимир Вазов е избран за кмет на София. По време на шестгодишния си мандат в града се строят много нови обекти посветени на благополучието на столичани. По негово време се слага началото на строителството на Рилския водопровод и Софийската кланица.

След Деветосептемврийския преврат 1944г. семейство Вазови са принудени от „народната власт” да напуснат София с клеймото „фашист” и брат на поета „шовинист” Иван Вазов. Заселват се в тетевенското село Рибарица където на 20 май 1945г. умира.

Източник: standartnews.com

 

 

 

 

Коментари

 • Албена

  12 Ное 2023 10:25ч.

  Поклон пред паметта му! Вижте изражението на лицето му, както и на хората около него. После ги сравнете с лицата на просоткировци, боковци, гномове, мравояди, славчовци, корнели и т.н. Нямам думи! Защо стигнахме дотук?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  12 Ное 2023 13:18ч.

  Тогава им идва на ум да създадат памперсите ......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  12 Ное 2023 12:03ч.

  Хайде спрете с тази измислица за свалянето на знамената... историческите факти, документите от очевидци, дори отразеното в тогавашните медии .... няма такова нещо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  12 Ное 2023 19:51ч.

  Става дума за конкретен британски генерал, чест му прави че е уважил българския си колега. Не всички британци са такива, но ги има. А за събитията след 9.09. нямаме думи. Защо няма днес такива българи ли? А какво ги чака, времената пак, за кой ли път са мерзки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  12 Ное 2023 20:23ч.

  ...The British paid great honour to General Vazov as they lowered their national flags in his name... Има го в документите на британския легион.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОЛОБЪР

  02 Фев 2024 11:46ч.

  ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ ДОРИ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА В СОФИЯ КВ. ХАДЖИ ДИМИТЪР ИМА БУЛЕВАРД КРЪСТЕН НА ГЕН. ВЛ. ВАЗОВ . ТАКА ЧЕ НЕБИВАЛИЦИТЕ ЧЕ ГЕН. ВАЗОВ Е РЕПРЕСИРАН ОТ КОМУНИСТИТЕ НЕ СА ВЕРНИ. ТОВА СА ФАКТИ КОИТО НЕ МОЖЕШ ДА ОБОРИШ .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  12 Ное 2023 12:29ч.

  Хм, джентлимените да бяха и такива дженлимени и 13та година, когато в Лондон се подписват мирните споразумения за края на Балканската война, и да не бяха подкокоросали още на следващият ден Сърбия и Гърция за сключване на договор за водене на война срещу довчерашният си съюзник - България. Да не бяха подкокоросали и Румъния да навлезе с армията си, и да стигне до Ботевград без да я спре никой, защото нашите войски са на гръцкият и сръбският фронт, и печелят при това. И това при положение, че английското и българското кралски семейства са братовчеди. Отдали му почести джентлимените 36та година на генерала, щото бил фашист, а другото са подробности. Това Кубрат, сигурно идва от Кобург. Кобургите две войни загубиха, и две национални катастрофи докараха, като след втората по техните сметки с Блгария трябваше да се приключи. Сега са се засилили за реванш, и дали ще успеят или не, с фашизъм, без фашизъм, не е важно, важното е че България отдавна живее в трета национална катастрофа. Ще завърши ли тя с финален акорд за Третата Българска Държава, едва ли вече някой се съмнява в това. Освен ако не стане Чудо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dabedabe

  14 Ное 2023 18:19ч.

  Успокой се де! Какви са тез нерви за отдавна минали работи? Трябва да се държим в ръце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  12 Ное 2023 20:18ч.

  Имато на ген. Владимир Вазов трябва да се помни, благодарности за статията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  12 Ное 2023 22:22ч.

  Фашист е бил генерала, и както се вижда, британско мекере. Изкопват сега всички отрепки , в усилието да реабилитират фашизма. Англия е идеологическата родина на фашизма. 36 година крал е Едуард VIII, Ветин. Ветините са крило на Сакс Кобургите. Едуард е пръв приятел на Хитлер, присъства на трибуната на парадите на Райха в Берлин, в Лондон е начело на фашистките манифестации. След неговото изгонване от престола в края на същата година, мястото му на трибуната до Хитлер се заема от цар Борис III, като представител на клана Сакс Кобург, най младият клон на Хабсбургите. Млад, ама две световни войни забърка, и сега пак се е стегнал в кръста за трета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БУРАТ

  13 Ное 2023 13:42ч.

  Що ни съ го посрещнали 1945? Снимкаджия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БУРАТ

  13 Ное 2023 14:17ч.

  Англичаните трява да си свалят знамената и на зулусите, афганистанците, бурите, индийците и много други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дженерала

  13 Ное 2023 16:01ч.

  Всичко добре в статията, само дето от години и децата знаят че следният "цитат" никога не е бил изричан, а е плод на нечий псевдопатриотизъм: „Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят от Дойран!“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Ное 2023 13:37ч.

  Безмислено разхищаване на ентусиазма на един народ впрегнат от българския елит на под дефолт по-слабата страна в ПСВ.И на децата е било ясно, че нема такъв филм некфа си Германия да бие Англия и Франция, които де факто владеят ЦЕЛИЯ СВЯТ. Само глуповатите и корумпирани българи се продават за неколко милиона заем .. Отгоре на всичко Вазов е сред тези заради които рухва Вардарския фронт и войната неочаквано спира.Септември 1918г.80 000 пленени.Никой не таи надежда че войната скоро ще свърши, но хоп българите отварят портите към Унгария :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  23 Ное 2023 9:55ч.

  Глусости. Хубаво, че Русия за пореден път спасява англо-френските посерковци, които на малкия пръст на германската армия не са могли да стъпят. Руснаците винаги са си били малко наивни и лекомислени, за което си плащат и до днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друго си е русостресираните да дрънчат за ген Коле

  14 Ное 2023 13:51ч.

  На практика англичаните провеждат месни щурмове срещу българските позиции суровикин. Нашите са ги избивали от упор с картечници и оръдия. Английските генерали са били пълни тъпанари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  14 Ное 2023 18:01ч.

  Надрусани били. Английският „чай„ си е казал думата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Радев

  16 Ное 2023 8:09ч.

  Чест и слава на световния артилерист! От реалните му постижения във фортификацията много нещо заимства фелдмаршал Ерик фон Майнщайн при планомерното му отстъпление от СССР. Генерал Иван Колев служи пък за пример на Гудериан за развръщане на танковите съединения. Оспорват се някои данни, но никой и не споменава, че при Дойран почти няма убити и ранени от белите воини, противници на българската армия, докато сенегалците са разбунени като стадо говеда, разгонени от страх, за да бъдат изтребвани от упор. Тук може да се позамисли по-издълбоко човек. Освен друго нашите герои помагат да се събират труповете на противника, за да не пламнат епидении. За жалост, до 1989г. оскъдно се споменаваха у нас имената набратята генерали Георги и Владимир вазови . На мен винаги ми е било гордост, че нося името на дядо си, герой от Дойранския фронт, служил е като редник на тежките артилерийски системи. Поклон на Вазовия род! П.П. Напълно достатъчно е да спомена, че аз също съм артилерист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  19 Ное 2023 5:53ч.

  Затова пък днешните пиявици са безсмъртни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  22 Ное 2023 18:40ч.

  Не писах ли вече? Генералът си е свършил работата, съдейки по този разказ. В пенсия се е поддал на крайно вредни политически течения. Това не отменя оценката за предходната дейност. НО, стига сме си четкали комплексите. Британците са си устройвали триумф, като в Древния Рим. Пред плебса трябва да бъдат показани покорените пълководци...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • редник от НРБ

  05 Дек 2023 13:33ч.

  През 1936 г., великия британски легион идва на банкет в България на Царъ. Има снимки за посрещането му в София . Тук също свалят байраци на английските юнаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи