Гръцки владика и офицери организират клането на българите в Серес

Гръцки владика и офицери организират клането на българите в Серес

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На само 50 км от Кулата, откъдето минават милиони българи всяка година, е извършено едно от най-големите престъпления срещу българския народ през 1913 г. Преди 109 години в Серската девическа гимназия са прерязани гърлата на най-малко 200 българи, включително жени, непълнолетни и евреи, предаде репортер на БГНЕС. Престъплението, което е описано от Карнегиевата анкета, не просто е забравено, а забранено да се споменава. Самата гимназия е подпалена, за да бъдат заличени следите веднага след като е извършено престъплението.

 

През юни 1913 г. Серската гимназия е превърната в концлагер

Карнегиевата анкета и проф. Милетич разобличават гръцките зверства

На 16 срещу 17 юни 1913 г. България се опитва да си възвърне населените с българи територии във Вардарска и Егейска Македония, които в хода на Първата балканска война са окупирани от сърби и гърци. Основният удар на българската армия е била насочен срещу сърбите, докато срещу гърците са били съсредоточени по-малко части, които е трябвало да отстъпят. В хода на това отстъпление Кралство Гърция извършва геноцид над българите, живеещи в района на Серес, Драма и Кукуш. По-голямата част от населението е избито или принудено да избяга, за да не стане жертва на гръцките жестокости.

Отзвукът от тези жестокости достига до САЩ, които са единствената Велика сила, притекла са на помощ на нашите клети сънародници. Там е създадена Карнегиевата комисия, включваща известни познавачи на Балканите, сред които: д-р Йозеф Редлих, професор по държавно право във Виенския университет (Австро-Унгария), барон д`Естурнел дьо Констан, сенатор, Жюстен Годар, юрист и член на Камарата на депутатите (Франция), д-р Валтер Шюклинг, професор по право в Марбургския университет (Германия), Франсис У. Хърст, редактор на „Икономист”, д-р Х. Н. Брайлсфорд, журналист (Великобритания), професор Павел Милюков, член на Руската дума (Русия), и д-р Самуел Т. Дътън, професор в Тичърс колидж на Колумбийския университет (САЩ). Към тях е командирован от българското правителство проф. Любомир Милетич. Той прави свое разследване успоредно с това на комисията, която излиза с доклад в началото на 1914 г. останал в историята като Карнегиевата анкета.

 


По време на Междусъюзническата война гърците подпалват гимназията, за да прикрият следите от престъпленията си
Проф. Милетич издава книгата „Гръцките жестокости в Македония” (1913) с два големи предговора и 92 стенографирани разказа, към която прилага и 53 номерирани фотографски снимки на клани и осакатявани българи и бежанци. В предговора ѝ големият български учен с международен авторитет посвещава специален параграф, озаглавен „Зверско изколване на 200 души българи в Гръцката девическа гимназия в Сяр”.

„Много ще се пише и говори за нечовешките изстъпления и дивите инстинкти на воюващите в последната Балканска война, ала едно събитие, клането на стотини, подло измамени и арестувани българи в Серската девическа гимназия, ще запази първенство на недосегаема проява на дивашка озвереност у един още слабокултурен и много подъл народ, надъхан с безкраен шовинизъм, какъвто е гръцкият“, пише проф. Милетич.

Клането в Сeрес

Населението на град Серес е предимно българско, за това свидетелстват и повечето западни пътешественици, които минават през него в XIX век. Първото българско училище в града е основано през 1871 г.

Гръцката армия унищожава всички българи навсякъде, където ги срещне, като целта е да се прочисти етнически Източна Егейска Македония. В Серес по това време бяга част от българското население от селата и запаления Кукуш. На 22 юни 1913 г. българската армия се оттегля мирно от града. Останали без закрила, българите – мъже, жени, деца и старци – са задържани в стаите и мазето на Серската гимназия, която се превръща в своеобразен концентрационен лагер. Там те са избивани методично, като клането е организирано и ръководено от местния владика Апостол. Ето как протича този кървав процес, запазен благодарение на изследването на проф. Милетич:

 

Мария Петрова е инквизирана от гърците, в резултат не може да ходи

„След започването на клането разпределените по стаи са измъквани, завързвани са им ръцете зад гърба и двама по двама са отвеждане в стаята за клане. До завеждането им до стаята са ръгани с ножове в гърба или пробождани където падне. След отвеждането им в стаята кланица са поваляни с ритници или с опакото на ножа, застъпвани с коляно и след това са им прерязвани гръкляните. Клането е ставало, след като още живият е повалян върху току-що заклания преди него българин, завързан с него в една примка“.

На 28 юни 1913 г., узнавайки за случващото се в града, една българска част се опитва да спаси останалите живи.

„След като колячите получават сигнал, че в околностите на Сяр се намира българска войска, клането започва безразборно, като дори нямат време да ги връзват и да ги водят в стаята кланица, а започват православните гърци да колят където заварят и след привършването на тази кървава вакханалия подпалват гимназията и побягват“.

Настъпилата суматоха е помогнала на няколко българи да се спасят, но и те носят белезите на гръцките жестокости. По телата им се виждат белезите от опитите да бъдат заклани…

 

Един от малцината българи, които успяват да се спасят. По тялото му има следи от насилието
 

Забвение

Днес на мястото на клането има нова модерна гимназия, която се намира в центъра на град Серес. Така както е унищожен Кукуш, село Баница е сринато със земята, така и тук няма никаква следа, дори ред за извършеното престъпление.

Българите, минаващи покрай Серес, не са виновни, че не знаят за престъплението. Те не носят никаква отговорност за липсата на информация. Престъплението е извършено след 1945 г., когато управляващата партия осъжда на забвение жертвите. Тогавашният лидер Тодор Живков при срещите си с неговия „приятел“ Константин Караманлис на няколко пъти подчертава, че България няма претенции за малцинство в Гърция, с което учудва гръцкия държавник. С цената на забравата София плаща за „добрите“ си отношения с Атина, които никога няма да бъдат истински приятелски, докато се премълчава трагедията на българите от Егейска Македония.

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

 

 

Коментари

 • Мимето

  28 Ное 2022 14:43ч.

  Освен гърците, вина за смъртта на българи в загубените земи по време и след Междусъюзническата война има и Фердинанд Сакскобургготски. И това е самата истина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  28 Ное 2022 17:09ч.

  Не знаех за това клане. Винаги съм смятала, че ще е добре Балканите да бъдем обединени, но подобни рани не се забравят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  28 Ное 2022 19:06ч.

  А не знаеш ли, че на българите в Гърция им е било забранено да казват, че са българи и им е било забранено на говорят дори и в къщите си на български език. Един българин успява да избяга в България, а брат му със семейството си остава там. Има няколко синове, като само най-малкият от тях говори български. Той казва, че знае български, защото все се е "завирал" между родителите си, които си говорили помежду си на български. Но тези хора в Гърция ги водят като гърци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами тормозът над нашите братя в Македония?

  29 Ное 2022 13:47ч.

  колко стотин хиляди са живяли там при онова прекрояване на границите, след приемането на които Ал. Стамболийски е счупил писалката с която се е подписал под него, и как така днес само 3 650 чов. се осмеляват да твърдят официално, че са с български произход? Дали всички останали се "сърбеят"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Славяногласни елини"

  03 Дек 2022 11:53ч.

  Бесили са ги на портата на къщата, ако говорят български. Въпреки това помня 1976 семейство старци, които държаха някакъв западащ мотел и бензостанцийка, и където отседнахме с "Москвич"-а при една разрешена тогава за мнозина екскурзия (до Гърция!). Бяхме единствени в хана-"мотел" и домакините се разприказваха на напълно разбираем български, дълго седяхме заедно. Е, тогава бях на 13-14 и споменът ми е смътен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Камен

  03 Дек 2022 22:04ч.

  Подобен спомен. Беше малко преди да влезем в Евросъюза, още българите не посещаваха масово Гърция. Бяхме спрели с рейса някъде след Серес и един възрастен грък, седнал с още двама на една пейка, на чист български ни предупреди, че ако продължаваме да говорим на български, ще извика полиция. Това ни същиса

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  28 Ное 2022 21:37ч.

  Потомък съм на бежанци от с.Нова Махала, Серско. Аз също сега узнавам за тези събития и съм потресен. Политика е пъклено дело. С огромна тъга трябва да кажем, че нашата мила Македония трябва да я забравим завинаги, като земя на българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да бъдем практични

  29 Ное 2022 2:46ч.

  А какво да кажем за съвременния геноцид върху българите, който извършват англо-сащците!? Никога държавата ни не е губила толкова много население (3 млн.души) за толкова кратко време (30 г.), с изключение може би на османското нашествие във втората половина на 14 век,което впрочем е богато финансирано и въоръжавано от ... запада.За разлика от гръцкото клане,каето е минало свършило,днешното ни изтребване с помощта на реформи,зелени сделки,диверсификации,политики за "детето",инвалидизиращи ваксини и прочие,сега ние можем да си отвоюваме държавата и бъдещето от англо-сащците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helena

  29 Ное 2022 21:35ч.

  Това "изгубено" население по собствен избор е заминало по света да работи и ВНАСЯ в България годишно средства РАВНИ на целия брутен вътрешен продукт на България. Престанете да дрънкате, а схванете най-накрая, че няма нищо по-хубаво от свободния свят и своб. пазар на труда

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалността

  30 Ное 2022 15:17ч.

  А най-свободната свобода е тази да си смениш пола. Чудесен нов свободен свят. Свободен си от имоти и пари, националност, родова памет и всички други измишльотини. Нели?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  01 Дек 2022 8:33ч.

  хеленче, не се изсилвай, уважаема. внася грънци. първо, не съм убеден, че си наясно какво значи брутен вътрешен продукт, щом писуваш такива неща. после, това не са работещи пари. те отиват по две направления - обратно на запад, през търговските вериги, и за да вдигат цените на недвижимата собственост. те така, те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факт

  01 Дек 2022 18:14ч.

  Ще ВНАСЯ до време - докато са живи останалите в България близки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  01 Дек 2022 23:19ч.

  Еленче, мила, как е възможно такава безпросветност душо? Няма по смъртоносен удар от този да лиши една държава от младото и дейно население и да внушиш самоомраза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма нищо по-хубаво от свободния свят и своб. пазар на труда

  03 Дек 2022 12:00ч.

  Ако бях 80-год парализиран старец, който плаща дребни пари да го подмиват и подгъзуват 2-3 любезни млади дами с плийз сър - йес сър, щях да се съглася веднага...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  30 Ное 2022 14:38ч.

  До helena 29 Ное 2022 21:35ч. Моите извинения, но това, което сте написали, е неворятна глупост, може би от незнание. Първо, хората не са заминали по собствен избор, а са били принудени, ясно е от какво и от кого, и второ, България е внесла в ЕС много повече, отколкото е получила. Пък полученото всички знаем къде отива. Факти, госпожа, факти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  02 Дек 2022 17:38ч.

  така е запален и Солун, а българите прогонени, възмездието за тези деяния гърците получават в Измир (тогава Смирна), запалват града, за да прогонят местните турци и там свещеникът в църквата е призовавал че не е грях, турските войски подлагат гърците на масово избиване, свещеникът е убит по жесток начин, материали за пожара са намерени в арменския квартал и може би това е една от причините за арменския геноцид, гърците бягали и търсели спасение към морето, където имало френски и английски кораби, но не им се притекли на помощ. Сега българите в Северна Гърция се водят славяноговорящи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Злото зло повлича

  04 Дек 2022 2:32ч.

  А избягалите от турското клане в Смирна гърци са заселени в изселените и запустели български селища в Егейска Тракия и Македония. През 1982 г. на пазара в Солун дадох няколко драхми на възрастна жена в черно, която просеше - бяла със зелени очи. Като разбра че съм българин ми рече "Бог да те поживи!" Каза ми, че и тя е българка, а на мен сърцето ми се сви. По онова време Гърция беше доста по-изостанала от България, а гърците идваха в София по Великден и пазаруваха български и руски ютии. Децата им също учеха като студенти в България, за да получат по-добро образование. Народна република България беше най-развитата в образователно, индустриално и в селскостопанско отношение държава на Балканите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Млечин

  31 Дек 2022 15:36ч.

  Прочутият проф. Гълъбов, след Първата св. война:Даваха ни много, искахме всичко, накрая не взехме нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи