Църковни ритуали, народни традиции и военни паради се преплитат на Богоявление

Църковни ритуали, народни традиции и военни паради се преплитат на Богоявление
Богоявление, Йордановден, Водици - различни имена на един и същ празник, който днес се отбелязва на 6-и, а някога - на 19-и януари. Още от Освобождението той се чества особено тържествено - с военен парад, приет от Н.В.Царя, извършват се молебен и водосвет.

Софийският митрополит Стефан I, Н.В. Цар Борис III, Н.В. Княз Кирил и генералитетът на молебен за Богоявление на площад "Александър I", 30-те години на ХХ век

 

 

Ето как е отпразнувано Богоявление в София на 19 януари 1929 г.:

 

"И тази година водосветът се извърши на площада при двореца в специално построения и окичен със зеленина павилион. Службата се извърши от Негово преосвещенство митрополит Стефан в съслужение с множество свещеници и певческия хор на църквата "Св. Александър Невски". На водосвета присъстваха Н.В. Царят с августейшата си сестра княгиня Евдокия, министър-председателят г-н Андрей Ляпчев, председателят на Народното събрание г-н Александър Цанков, всички министри, кметът на столицата ген. Владимир Вазов, войсковите части с новия военен министър ген. Никола Бакърджиев и множество граждани.

 

Н.В. Цар Борис III, Н.В. Княгиня Евдокия, Софийският митрополит Стефан I на молебен за Богоявление на площад "Александър I" в София, края на 20-те год. на ХХ век

 

Духовенството, което идеше от църквата "Александър Невски", дето бе отслужило литургия, бе посрещнато от всички начело с Н.В. Царя.

В 10 ч. започна водосветът. Топовни гърмежи оповестиха осветяването на водата, с която софийският кириарх поръси присъстващите в павилиона и войските.

След привършване на водосвета частите от гарнизона минаха церемониален марш, командван от командира на 1-и Софийски полк полк. Рафаил Жечев и приет лично от Н.В. Царя.

След свършването на парада Негово Величество се оттегли в двореца, а министрите и другите присъстващи високопоставени лица отидоха в същия за да се разпишат."

 

Богоявление, края на 30-те год. на ХХ век - Н.В. Цар Борис III, Софийският митрополит Стефан I, Княз Кирил, ген. Стефан Цанев (адютант на Царя), ген. Йордан Пеев (началник на Щаба на армията)

 

Н.В. Цар Борис III и Н.В. Царица Йоанна поздравяват гражданството на празника, 40-те год. на ХХ век

 

Царят и генералитетът приемат войската, началото на 40-те години на ХХ век

 

По села и паланки неизменна част от традициите е ритуалът с хвърлянето на кръста в реката - за здраве.

 

1931 г., село Габра (Чукурово), Софийско - местният ритуал Топеница, който се е извършвал на Йордановден

 

 

 

 

Честване на Богоявление на фронта

 

Хумористичните вестници от онова време също са отбелязвали празника - в карикатури и афоризми.

 

В-к "Барабан", януари 1911 г.

 

В-к "Щурец", януари 1940 г.

 

 

Богоявленски мисли и сравнения

Богоявление и партизаните си приличат по това, че на Богоявление кръстът служи, за да се хвърля във водата, а на партизаните кръстът служи да го превиват на сухо.

На Богоявление над главите се явява Свети Дух, а на главите на партизаните се явява тоя що духа.

Водата служи за кръщаване на хората и на виното, с тая разлика, че в първия случай хората влизат във водата, а във втория - водата влиза във виното.

В-к "Щурец", януари 1934 г.

 

 

 

 

 

Коментари

 • ---

  06 Яну 2014 21:55ч.

  като го видя тоя цар и ми прилошава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ---

  06 Яну 2014 21:56ч.

  като го видя тоя цар и ми прилошава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На мен,

  06 Яну 2017 10:30ч.

  пьк ми се вие свят от неговия наследник МАДРИТСКИЯТ ШАРЛАТАНИН и неговите 800 ДНИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  06 Яну 2018 11:21ч.

  И военните паради и народните традиции произтичат от църковните ритуали. Навремето цялата култура на хората е била подчинена на вярата им. Музиката е тръгнала като псалми, народните веселби, като празници за поклонение, а военните са изобразявали по щитовете си руните на Бога и са се надявали на помощ отгоре. Културата, на която е избледнял спомена за това как е възникнала, погрешно е наричана езичество, но цялата ни култура е следствие на култа на народа ни към Бог. Затова българите могат спокойно да празнуват всичките си празници, като християнски, защото се коренят в най-древната вяра в Дион Исус, преди и след въплъщещието Му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • я, я

  07 Яну 2018 12:00ч.

  ДАС ИСТ ФАНТАСТИШ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Български офицер

  07 Яну 2020 9:42ч.

  До >>>>>>> " --- на 06.01.2014 в 21:55 като го видя тоя цар и ми прилошава " Докопаме ли те Червено - комунистическо мекере , ще ти отрежем главата , като навремето " Ловните роти " режеха шумкарските кратуни !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи