Борис Христов: Музиката трябва и да се вижда

Борис Христов: Музиката трябва и да се вижда

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Борис Христов е роден на 18 май 1914 г. в Пловдив, в семейството на Райна и Кирил Христови. Още от дете демонстрира много добри гласови възможности в хора на катедралата „Св. Александър Невски“ в София. След 1940 г. става солист на хор „Гусла“, а през 1942 г. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет.

Борис Христов с майка си - снимка с автограф за Елиана Митова

Певческите му умения и качества впечатляват мнозина и това става причина през май 1942 г. да получи стипендия от правителството на Царство България (с личното участие и подкрепа от страна на Цар Борис III). Борис Христов заминава на обучение и специализация в Милано, Италия, при Рикардо Страчари (1875 – 1955), известен баритон от началото на 20 век.

Борис Христов в ролята на “Годунов”

Оперния си дебют прави в ролята на Колин от операта „Бохеми“ в Реджо ди Калабрия на 12 май 1946 г. През следващите години Христов се изявява в няколко роли в миланската Ла Скала, във венецианската опера Ла Фениче, в операта на Рим, в лондонската опера Ковънт Гардън, а също така и в оперните театри на Неапол, Флоренция, Барселона, Лисабон, Рио де Жанейро и др.

Борис Христов и съпругата му Франка по време на записите в храм-паметника "Св. Александър Невски"

През 1950 г. получава покана да пее в нюйоркската Метрополитън Опера, но не е допуснат на територията на САЩ поради емигрантския закон на Маккарън (забраняващ издаването на входни визи на жители на държавите от Съветския блок), въпреки че не живее в България от десетилетие и фактически има разрешение за постоянно пребиваване в Италия. След отпадането на това ограничение Христов прави дебюта си в САЩ в операта на Сан Франциско. След това, въпреки многото покани от Метрополитън опера, той така и не гостува там.

Борис Христов разговаря с кралица Елизабет Втора

През цялото време на пребиваване в чужбина отношенията на Борис Христов с комунистическото правителство в България остават напрегнати и на моменти направо враждебни. На великия бас е отказвана входна виза за България. Христов открито и често е противопоставян на певци от България (Николай Гяуров, например) чрез интриги и задкулисни машинации. Стига се дотам, че не е допуснат на погребението на баща си през 1961 г.  Завръща се в родината една година по-късно след 20-годишно отсъствие.

Ето какво споделя самият Борис Христов в книгата на Карло Курами и Маурицио Модуньо „Борис Христов – Живот, глас, изкуство”:

„Няма нито един пример за глас, който, макар и естествено голям, да не е имал нужда да бъде обработен и моделиран. Това е така, защото най-съвършеният инструмент в света трябва да е винаги в състояние да „свири” добре и да отговаря на всичко, което се очаква от него.

В операта жестът, поведението, присъствието служат, за да усилят гласа. Музиката трябва и да се вижда така, както се слуша. Много неща, които не биха се забелязали, ако се разчита само на гласа, се налагат благодарение на театрални похвати.

Аз съм верен на текста. Това е всекидневната ми настолна книга. Дори съм убеден, че ако следвам точно музикалната линия, никога няма да се уморя. Онези, които искат да пеят силно и блестящо, освен че с това ограничават твърде много изразната си палитра, не правят нищо по-различно от огън от суха трева.

Трябва винаги да знаеш какво можеш да пееш и какво вече или още не можеш да пееш. Едва след десет години упорита работа човек започва да познава донякъде гласа си. И ако много бързаш, можеш да го погубиш безвъзвратно.“

Източник: afish.bg

 

 

Коментари

 • Мери

  01 Юни 2024 9:03ч.

  Бяхме деца, когато великият певец правеше записи в криптата на "Александър Невски, дори не помня как сме се намърдали. Никой от нас дори не смееше да мръдне. По-късно през Желювото президентстване си спомням погребението му, барети носеха ковчега и май го изпуснаха.... отношението на "демократите" към великите хора си личеше още тогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  01 Юни 2024 20:38ч.

  Кукуригът на дописката като същински петел буди два позадрямали спомени на г-жа Мери. В първия от тях я виждаме като девойче, почти дете. То плахо изкачва стълбите пред входа на катедралата "Александър Невски". С него са и двете й дружки от 7-мо училище. Никой не им обръща внимание. Те се шмугват и потъат в здрача на храма. Скриват се зад една от колоните. Оттам следят как Борис Христов се готви да запише черковнославянските песнопения. Приглася му църковният хор на храма. Диригент е Ангел Константинов, а годината 1976. Борис Христов има и още един запис, направен на това място. Той е от 1978. Тогава в съпровод с хоровата капела "Светослев Обретенов" е записана "Литургия Доместика" на Александър Гречанинов и още 14 негови песни с участието на пианистите Ирина Щиглич и Иван Дреников. Вторият спомен на Мери е от опелото на великия бас. Предполагам, че го е гледала по телевизията. Тъжна и несретна церемония. Ковчегът с Борис Христов бе носен от наборни войници. През 1993 г. казармата бе все още задължителна, а бойната униформата - маскировъчна с червена за кашиците барета на главата. В България вещите церемониалмайстори често са били кът. Чудя се защо отговорните за това траурно събитие не са поверили организацията на опитен човек, познавач на протокола за подобна церемония. В ТВ записа наистина се вижда, че на излизане от храма носачите-войници опасно разклащат ковчега с покойника. Те не са виновни. Свикнали са да носят сандъци със снаряди, картофи за кухнята, но едва ли някога тържествено са носили ковчег. Изключено е да са тренирали пренасяне на покойник, особено пък по стълби с ковчег в ръце. На кой ли командир, на кой ли български Фортинбрас би хрумнало да заповяда на караула да тренировъчно да носи ковчег с покойник. От входа на щаба до бойното знаме на втория етаж. Няма такъв български Фортинбрас, който да изрече: "Четирима капитани нека вземат / и възнесат до трона Христов / като бас. Велик и царствен бе той такъв остава си и като покойник! /" Но какво да очакваш от държава, управляване от суховея Жельо Желев? Надявам се всички момчета, носили тялото на Борис Христов, да живи и здрави. Ще е любопитно да бъдат издирени за да разкажат своите наглед дребни и незначителни спомени. Къде са служили? Как са пренасяли ковчега? Дали са ги наградили с някой ден отпуска? Франка, съпругата на великия бас, дали ги е почерпила нещо за Бог да прости, както се полага по православному. Дали момчетата помнят и как за малко са щели да изтърват ковчега и как гръмогласно е прокънтял строгият бас на покойника, легнал в него: "Падам, дръжте ме, юнаци, в гроб злачен и мрачен ме носете!" . Подобни спомени са солта на историята и те са дваж по-интересни и поучителни от досадните официални мемоари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре го засука “ефрейторе” но

  02 Юни 2024 8:52ч.

  не ми отговори на молбата ми да спишеш нещо за лекето Луджев,де с циганина Доган предадоха на турското посолство всите ни шпиони!Демонстрираш познания,така че ако поназнайваш нещо за тия двамца сподели ги с нам в твоят стил!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • P.S.,пък ако поназнайваш

  02 Юни 2024 8:57ч.

  но те е бъз,просто и скромно си признай и баста!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  02 Юни 2024 15:58ч.

  Привет, уважаеми! Луджев познавам толкова, колкото и жирафа в софийския зоопарк. Предполажам, че е зарязал троппета и вече не свири в гвардейския духов оркестър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изразявам признателност(не благодарност )

  03 Юни 2024 8:26ч.

  за откровението Ви,”ефрейторе” от запаса а не от измишльотината “резерва”!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • имегтс

  03 Юни 2024 23:20ч.

  До 1990 г. съществуваше ед0инен държавен протокол, с шеф д-р Джидров. Ставайки президент цървулът Зелев ликвидира тази държавна институция и назначи за шеф на протокала на президенството свой авер. Човек, който е бил шеф на протокола на някакво ДСО и основнота му занимание е било да резервира хотелски стаи и самолетни билети за гостувощи контрагенти на ДСО-то. Оттама започва стремглавото падение на представянето на българските официални лица -- дипломати, посленици министри и т.н. Но това го изискваше демокрацията (проклета да е), ала Веселиново. Срамните случай са неизброими. Ще напомна само представянето на кюфтето от Пазарджик, назачено за посланик в Люксембург

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-н Дачков,четейки двата материала за Борис Христов и

  01 Юни 2024 15:49ч.

  тоя за “актрисата” Бакалова направо се ужасявам от факта че става дума за българи,които според Вас са допринесли нещо за световната култура!Но ако перефразираме турската поговорка “ нерде Стамбул,нерде Ямбол” на “нерде Христов,нерде Бакалова”ще разберем че всуе са били няколкото ви публикации да въздигате нашата т.н. актриса Бакалова ,едва ли не до нивото на Б.Христов!И ако първия ще бъде запомнен със световните си изпълнения то Бакалова ще бъде отмятана с факта че демонстрираше генеталиите си в някакво подобие на филм на чифута Коен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Туй нещо Бакалова е непонятно

  04 Юни 2024 8:34ч.

  Може да се каже и противно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  01 Юни 2024 17:01ч.

  Велик. Велик, неповторим, единствен. Бог да го прости. Завинаги в нашата памет и Слава Богу за всички записи, които можем да слушаме! Подписвам се с три ръце под предния коментар за Бакалова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борис Христов

  01 Юни 2024 20:30ч.

  е гордост за България. Тръпки те побиват от мощния му глас. Голям българин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  02 Юни 2024 8:50ч.

  Любезни доц. Карачибук, всичко е вярно с изключение на 7-мо училище. Добре си предал тезата, че дори децата онемяваха пред този талант.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  07 Юни 2024 17:14ч.

  Ангелската песен "Трисвятий" се пее в осем аранжимента, но Борис Христов я изпълни в девети. Много бавна, басова и тъжна, изпълнена с болка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи